2021 Oscar Adayları hangi filmler oldu? 93. Oscar Ödülleri adaylarının tam listesi ve özetleri

Dünyada sinema sektörünün en prestijli ödüllerinden Oscar Akademi ödüllerinin adayları 15 Mart 2021 günü belli oldu. 93. Oscar adayları, COVID 19 nedeniyle Nisan 2021'e ertelenmişti. 2021 Oscar adayları oyuncu Priyanka Chopra ve Nick Jonas'ın internetten sunduğu canlı yayınla duyuruldu.

Pandemiden ötürü bu sene Grammy gibi önemli birçok farklı daldan ödül töreni de yönetmen, müzisyen, sanatçıların evlerinden canlı yayınlan katıldığı programlarla düzenlendi.

2021 Oscar Ödülleri Ne Zaman Verilecek?

93. Oscar Akademi Ödülleri Ödül töreni 25 Nisan 2021 günü Hollywood, Kaliforniya'daki Dolby Theatre'da gerçekleşecek. Normal koşullarda törenin 28 Şubat'ta gerçekleşmesi planlanıyordu.

Pandemi nedeniyle ertelendi. Filmlerin aday olabilmesi için önceden Los Angeles'taki sinema salonlarında en az bir hafta vizyonda kalma şartı vardı. Pandemi nedeniyle bu şart da kaldırıldı.

2020 yılında, 92. Oscar Ödülleri'nde Parazit filmi "En iyi film ödülü" kazanmış ve "İngilizce olmayan ilk en iyi film ödülü" unvanı ile tarihe geçmişti.  Bong Joon Ho'nun yönetmen koltuğunda oturduğu Parazit, en iyi film ödülüyle birlikte, en iyi yönetmen ve en iyi uluslararası film ödüllerini de toplamıştı.

2021 Oscar Adayı Filmler Tam Liste

93. Oscar Ödülleri En iyi Film Kategorisi Adayları

Yetenekli Genç Kadın ismiyle Türkçe'ye çevrilen Promising Young Woman filmi  Cassie ismindeki geleceği parlak olarak görülen ve bir acı hadise sonucunda hayatı değişen kadını ele alıyor.

Bu acı olay sonucunda Cassie (Carey Mulligan) üniversitedeki tıp eğitimini sonlandırmak zoruna kalır. Ailesiyle birlikte hayatını sürdüren ve bir kafede çalışan Cassie'nin hiç kimsenin bilmediği bir yönü daha vardır: Geceleri yoluna çıkan erkeklerden intikam alan kadın yönü.

Film hakkındaki yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Müziyen iki kardeş olan Lou ve Ruben, karavanla gezerek konserler veren ve hayatını kazanan ikili. Ruben davul çalar, Lou ise solist olarak performans gösterir. Ruben bir gün bir ses duyar ve bu ses hayatının tamamen değiştirir. Hastaneye gittiklerinde doktor, Ruben'in işitme duyusunu kaybedeceğini ve tamamen sağır kalacağını söyler. Ruben bu durumun karşısında hayatını sürdürmeye ve hayatını şekillendirmeye çalışır. Film hakkında daha detaylı bilgiyi bu linkteki yazımızdan okuyabilirsiniz.

Yehuda ile Siyah Mesih filmi genç ve etkileyici bir aktivist olan Fred Hampton'un mücadelesini ele alıyor. Ulusal Kara Panter Partisi'nde başkan yardımcısı olduktan sonra devlet onu tehdit olarak görür ve sıkı takibe almaya başlar. FBI ve Chicago polisi sürekli olarak göz hapsine alır. İçeriden bürokratik bir bağlantıyla bu takibin yapılabilmesi için William O'neal görevlendirilir.

Malcolm X ve Martin Luther King gibi, siyahların özgürlüğünü savunan bir karakterin mücadelesini ele alan bir film.

Mank filmi bir senaristin, Herman Mankiewicz'in yaşam hikayesini ele alıyor. Herman Mankiewicz, 1941 yılında yayınlanan efsane film Yurttaş Kane filminin senaristlerinden biri. Bu biyografik filmde usta oyuncu Gary Oldman, yazar Herman Mankiewicz'i canlandırıyor. Yönetmen David Fincher. Filmin hikayesi, yönetmen David Fincher'ın babasının vefatından önce yazdığı senaryodan ilham alıyor. 

Kore kökenli David, babası Jacob'un büyük ısrarlarına dayanamayarak annesi ve kardeşiyle birlikte Arkansas'a taşınır. Kırsal bir bölgede yeni hayata başlayan ailenin yaşamı buraya uyum sağlamaya çalıştıkça değişmeye başlar. Yeni insanlar, yeni yaşam biçimiyle karşılaşırlar. Taşındıkları mobil evde yaşamaktan sıkıntı duyan David'in annesi ve yeni hayatlarından hiç memnun olmayan kardeşi bu hayata adapte olamaz. Bunların üstüne aileye Kore'den büyük annelri de katılınca sıkıntı iyice artmaya başlar. Jacob, yeni bir çitflik kurmaya çalışırken ailesini ve evliliğini kaybetmemenin mücadelesini verir.

78. Altın Küre adaylarından biri olan Nomadland filmi 60'lı yaşlarında, yaşadığı şehirdeki ekonomik krizden derinden etkilenen Fern'in göçebe yaşanı ele alıyor. Fern, ekonomik kriz nedeniyle tüm eşyalarını kaybeder, minibüsünü karavana çevirip modern dünyanın içinde bir gezgin olarak hayatını sürdürmek zorunda kalır. 

Nomadland filmi hakkındaki yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Anthony (Anthony Hopkins), özgürlüğüne çok düşkün, deli ruhlu olarak bilinen ve günden güne yaşlılığının etkinlerini hissetmeye başlayan bir baba. Yaşlanmaya  elden ayaktan düşmeye başladıktan sonra kızı Anne babasına yardımcı olmaya çalışır ama babası bunu reddeder. Hayatının devam eden günlerinde bu yardımı geri çeviremeyecek duruma gelir ve kızı sevgilisiyle Paris'e taşınır. 

Hayatlarındaki bu değişiklikle birlikte Anthony yeni hayatına uyum sağlamaya çalışır, çatışmalar yaşar. Bu sırada hayatındaki her şeyi sorgulamaya, onlardan kuşku duymaya başlar.

Şikago Yedilisinin Yargılanması, 1968 yılında Demokratik Ulusal Konferansı'nda Vietnam Savaşı'na karşı sivil eylem yapan ve direniş gösteren bir grubun ve öncülerinin tutuklanmasını ve dava süreçlerini ele alan bir film.

Devlet politikalarının hukuk karşısında baskın geldiği ve savaş karşıtlarının davasında siyasetin girdiği yargılamayı görüyoruz. Barışçıl eylemlerle Amerikan gençlerinde savaş karşıtı duruş gösteren bir kitlenin liderleri siyasetçiler tarafından sindirilmek isteniyor. 1969 yılında gerçekleşen bu davalar yıllar sonra beyaz perdeye uyarlandı.

93. Oscar Adayları En İyi Erkek Oyuncu Kategorisi

2021 Oscar Adayları En İyi Kadın Oyuncu

Promising Young Woman - Carey Mulligan

2021 Oscar Ödülleri En İyi Kostüm Tasarımı

Film boyunca Pinokyo, cesaret sınavı adındaki bir sınavı geçerek insan olmaya çalışıyor. Roberto Benigni'nin canlandırdığı Gepetto Baba Pinokyo'yu yaptıktan sonra canlanmasına şaşkınlıkla şahit olur. Pinokyo zamanla dışarıdaki hayatı merak etmeye başlar ve insan olmak ister.

Bir periyle karşılaşır ve peri ona insana dönüşmesinin bir koşula bağlı olduğunu söyler: Cesaret sınavı. Pinokyo film boyunca dostlarıyla birlikte bu mücadeleyi verir.

2021 Oscar Ödülleri En İyi Film Kurgusu Kategorisi

2021 Oscar Ödülleri En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı Kategorisi

Yazar J. D. Vance'ın 2016 yılında yazdığı bir kitaptan uyarlanan Hillbilly Elegy filmi Amerikan Rüyası'nın bugününü ele alıyor. Ailenin içindeki üç farklı jenerasyon bu çatışmayı gözler önüne seriyor. Filmi, Yale Üniversitesi'nde hukuk öğrencisi olan ve eve dönmek zorunda kalan ailenin en küçüğü tarafından izliyoruz.

2021 Oscar Ödülleri En iyi özgün müzik kategorisi

2021 Oscar Ödülleri En iyi özgün şarkı kategorisi

2021 Oscar Ödülleri En iyi yapım tasarımı kategorisi

Bunların gerçekleştiği sırada da ajan ile silah tüccarının eşi arasına hiçbir noktada inandırıcı olmayan, nereden ortaya çıktığı anlaşılamayan bir yakınlaşma ve bu kadının çocuğuna sahip çıkma yolunda aldığı riskler gibi -yine- aileyi kutsayan bir tema yerleştiriyor.

2021 Oscar Ödülleri En iyi ses kurgusu kategorisi

2021 Oscar Ödülleri En iyi görsel efekt kategorisi

2021 Oscar Ödülleri En iyi kısa animasyon kategorisi

2021 Oscar Ödülleri En iyi kısa belgesel

2021 Oscar Ödülleri En iyi kısa film

2021 Oscar Ödülleri En İyi Sinematografi Kategorisi

2021 Oscar Ödülleri Yabancı Dilde En İyi Film Kategorisi

2021 Oscar Ödülleri En İyi Özgün Senaryo


BENZER YAZILAR

Yanlış Bilinç: Aaahh Belinda Filmi

Bir şampuan reklamı üzerinden temellendirilen, toplumun beklentilerini karşılayarak yaşayan bir kadın ile toplumun beklentilerini reddederek yaşayan bir kadının iç içe geçmiş hikayesini anlatan iki boyutlu Aaahh Belinda filminin konusu ve incelemesi.

The King of Staten Island Filmi

Judd Apatow tarafından yönetilen ve Pete Davidson'ın başrolünde yer aldığı The King of Staten Island filmi hakkında bilgiler.


Paylaş