Film, Jessica Bruder’in ''Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century'' isimli kitabından uyarlanmıştır.
Nomadland Filminin Ödülleri
Venedik'te Altın Aslan Ödülü'ne ulaşan Nomadland filminin yönetmen koltuğunda The Rider’la 2018 yılında harika bir işe imza atan Chloe Zhao oturmaktadır. 93. Akademi Ödülleri'nden en iyi yönetmen ve en iyi film ödülünü alan bu yapım aynı zamanda 78. Altın Küre Ödülleri'nden ise en iyi film, en iyi yönetmen ve en iyi kadın oyuncu ödülünün sahibi oldu.
Filmin başrol oyuncusu Frances McDormand ve yönetmen The Rider filminin çıkışında tanışmışlar. Nomandland sadece bugünün değil geleceğin de iyi işleri arasında yer almayı başarabilecek bir yapım olarak beyaz perdeye uyarlanmayı başarmıştır.
IMDB puanı, Nomadland kaç dakika?
Film 107 dakika olmakla beraber ve dram türünde yayınlanmıştır. Filmin IMDb puanı 7,8’dir.
Nomadland Oyuncuları
Frances McDormand(Fern), David Strathairn(Dave), Gay DeForest(Gay), Patricia Grier(Patty), Linda May(Linda), Angela Reyes(Angela), Carl Hughes(Carl) gibi isimler yer almaktadır.
Filmde fark edilen detaylardan bir tanesi, oyuncuların gerçek isimleriyle rol yaptıkları isimlerin genel olarak gerçek olması. Bunun sebebi bu oyuncuların gerçekten de bu kamplarda yaşayan yani gerçek göçebeler olması. O yüzden isim değiştirilmeye gerek duyulmamış çünkü bu insanların gerçek hayatları bize gösterilmiş.
Nomadland Konusu, Ne Anlatıyor?
60’lı yaşlarında olan Fern, Nevada kırsalında yaşamaktadır. İlk önce eşini kaybeder. Şehirdeki ekonomik çöküşten etkilenen Fern, daha sonra tüm eşyalarının kaybeder. Bu durumun ardından Fern, minibüsünü bir karavan haline getirip, modern bir göçebe olarak yola koyulur.
Yaşının da ilerlemiş olmasından kaynaklı olarak her işe uygun bir profil çizemiyor olması onu hiç de etkilemiyor. Mevsimlik işler uğruna hem evi olarak gördüğü hem de seyahat ettiği karavanında yaşamını sürdürürken, yolda tanıştığı insanlarla kurduğu manevi duygularla hayatına devam etmeye çalışıyor.
Nomadland Göçebeler Diyarı Özet
Günümüz Amerika'sında geçen bu film aslında bize geçmişten şimdiye ve şimdiden geleceğe olan yolcuğu tanımlıyor. 2008'de Amerika'da yaşanan büyük kriz sonrası yoksullaşan orta sınıf halk emekli olamayacaklarını da fark edince çalışmak için kendilerine bir yol ararlar. Bulacakları herhangi bir yerde mevsimlik veya kısa süreli işlerlerde çalışmaya başlarlar. Asıl amaçları hayatlarına devam edebilmek olur. Bu mevsimlik işler için de sürekli yer değiştirmek zorunda kalacakları için bir çatı altında yaşamaktan vazgeçip, kendilerine bir karavan alarak ülkenin bir ucundan diğer ucuna dolaşmaya başlamışlardır.
Fern de diğer insanlar gibi bu krizden oldukça etkilenmiş elindeki her şeyi kaybetmiş hayatı altüst olmuştur. 60'lı yaşlarında olan Fern eşini kaybetmiş ve hiç çocuğu olmamıştır. O da kendine bir karavan alıp bu yolculuğa çıkmaya karar vermiştir.
Amazon'un merkezinde kendine mevsimlik bir iş bulan Fern rotasını ilk önce oraya çizmiştir. Fern için ''evsiz olmak'' ve ''evi olmamak'' çok farklı kavramlardır. Fern kendini evsiz olarak tanımlar ''yuvasız'' değil. Fern'in yuvası vardır. Minibüsten bozma karavanı onun yuvasıdır. Eşi hatıralarında yaşattığını anlayabileceğimiz, eşinin o eski kıyafetlerini giyer. Eşinin o eski kıyafetleri yuvasıdır. Sadece bir çatı altında değildir.
Yolculuk boyunca birçok arkadaş edinir. Modern kamplarla veya daha orta seviye kamplarla karşılaşır. Her kampta kendine dostlar edinir ancak işi bitip oradan ayrılması gerektiğinde yavaş yavaş bu dostluklar da biter ve Fern için ayrılık zamanı gelir.
Filmin sonlarına doğru bize söylenen ''Yolun sonunda mutlaka görüşeceğiz.'' sözü Fern için ve diğer göçebeler için gerçekten de sürekli tekrar etmektedir. Vedaşlamak onların arasında pek yoktur çünkü tekrar karşılaşma ihtimalleri vardır. Film ilerledikçe zaten Fern karakterinin daha önce tanıştığı insanlarla farklı yerlerde karşılaştığını görüyoruz. Fern'in ara ara karşılaştığı Dave nazik, sakar ve Fern'e biraz aşıktır. Filmde oyuncular kısmında belirtilen gibi Fern ve Dave dışında bütün oyuncular gerçekten bu göçebe kamplarında hayatlarını sürdüren kişilerden oluşmuştur. Filmde rol yapan sadece iki kişi vardır desek çok doğru olur.
Fern bizim için biraz hayal ve gerçek arasında bir aracı görevi görmektedir. Yerleşik hayatları olan bu düzendeki insanlarla Fern bizi tanıştırır. Fern bu insanların gerçek göçebe dünyasını bizim yerleşik yaşamlarımıza taşır.
Nomadland filmi aslında küçük bir alanı kapsamıyor yani Fern kendi dünyasında yaşayıp giden biri değil. Fern her şeyle herkesle temas halinde. Kamera Fern'nün peşinden ilerlerken ara sıra yüzüne yaklaşıyor, bazen bize makanı göstermeye çalışıyor hatta bazen tamamen Fern'ün olmadığı bir kamera açısı görüyoruz. Bu sayede Fern'ün yaşadığı hisleri aynı zamanda çevresiyle ilişkisini bize de çok iyi yansıtıyor. Fern kameranın arkasında olan bizlerle bile bu kamera açıları sayesinde çok samimi bir temas halinde.
Bir Yol Belgeseli: Nomadland Yorumları
Film için belgesel niteliğinde de diyebiliriz. Oyuncuların çoğu gerçek. Gerçek bir yaşam söz konusu. Amerika ekonomik krizi sonrası oluşan topluluklar gerçek. Bu toplulukların bilmediğimiz bir oluşumuna ışık tutan belgesel tadında minimalist bir film. Yönetmen bu gerçekliği bize çok iyi bir şekilde yansıtmış.
Nomadland hayatlarında yaşadıkları tüm zorlu yollara karşı, zenginliklerini bir köşede bırakan insanların özgürlüğünü bize çok güzel yansıtıyor. Göçebe hayatlarının aslında düşünülen kadar korkutucu olmadığını bize gösteriyor. Ara sıra iş bularak sürüdükleri bu yaşamlarının, başka bir açıdan baktığınızda içinde olmak bile isteyebilirsiniz.
Onlar için veda yoktur. Tekrar karşılaşacaklardır. Bir yerde, başka bir zaman diliminde. Bu ıssız yolların içinde kimsesiz ve yapayalnız değillerdir. Onlar, beraber yolculukta oldukları diğer göçebelerle kocaman bir aile olmuşlardır. İster tanışsınlar, ister tanışmasınlar.
78. Altın Küre adayları arasında çok güçlü bir yere sahip olan bu filmi hem bu film sayesinde göçebe hayatının yaşantısını öğrenmek hem de bu samimi ve gerçek duyguları tatmanız adına izlemenizi öneriyoruz. Şimdiden iyi seyirler.
BENZER YAZILAR
Hitchcockçu Gerilime Bakış "Vertigo"
İzleyiciyi döngünün içinde tutan, korku ve arzu duygularının iç içe işlendiği “Vertigo: Ölüm Korkusu” filmiyle Alfred Hitchcock’un gerilim sineması serimize devam ediyoruz.
Kalıplardan Sıyrılmış Bir Sitcom: Community
Gerçek hayatın eğlenceli bir izdüşümü olarak yorumlanabilecek Community hakkında genel bilgiler, konusu ve karakter analizleri.