Dağların arasına kurulmuş, taştan yapılmış eski Rum evleri, üzüm bağları, zeytin, mandalina, incir ağaçları ve film setine benzeyen sokakları ile adının hakkını fazlasıyla veriyor Şirince köyü.

Zeytin ağaçları ve üzüm bağları ile harika doğası, taş evleri, arnavut kaldırımları, film setine benzeyen sokakları, kendine has kültürü ile çok şirin bir dağ köyü Şirince. Bu harika köyde yapılacak aktiviteleri, harika mutfağını ve tarihini sizler için derledik. Şehir hayatından bunalanlar için Şirince Köyü çok güzel alternatifler sunuyor.

Şirince Hakkında Genel Bilgiler

Şirince köyü İzmir il merkezine 83 km, Selçuk ilçe merkezine 8 km uzaklıkta bulunuyor. Şirince’nin özgün adının Kırkınca olduğu söyleniyor. Rivayete göre Kırkınca adının efsanevi bir çağda dağlara vuran kırk kişiye atfen verildiği söyleniyor. Rum telaffuzunda Kirkice, Kirkince ve nihayet Çirkince isimlerini aldıktan sonra Şirince ismi Cumhuriyet'in ilk yıllarında dönemin İzmir valisi Kazım Dirik'in talimatıyla resmîleştirilmiştir.

Şirince'nin Tarihi

Şirince 19. yüzyılda, ihracata yönelik incir üretimiyle ünlü, 1.800 haneli bir Rum kasabasıymış. 1923'te Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi sonucu Rumların ayrılmasıyla, Kavala'nın Müştiyan (Moustheni) ve Somokol (Domatia) köylerinden gelen mübadillerle iskân edilmiş. Mahalle içinde iki Rum kilisesi bulunuyor. Şirince'de hiçbir ev diğerinin manzarasını kapatmayacak şekilde yapılanmış.

Şirince doğası ve mimarisiyle bir harika. Sokakları film seti gibi. Zeytin ağaçları, mandalina ağaçları, üzüm bağları, incir ağaçları, taş evleri ve organik ürünlerin satıldığı misler gibi kokan çarşısıyla ziyaretçilerini büyülüyor. Ünlü yazar Dido Sotiroyo çocukluğunun bir bölümünü Şirince’de geçirmiş ve Şirince’den “Şu yeryüzünde cennet diye bir yer varsa, bizim Kırkınca (Şirince) cennetin bir parçası olması gerekir” diye bahsediyor. Şirince’yi görünce ne kadar haklı olduğunu anlayacaksınız.

Şirince Köyü çok küçük bir alana yayılmış durumda. 1 gün içerisinde hem doya doya gezebilir hem de bolca fotoğraf çekebilirsiniz. Şirince’nin turistik bir bölge olmasının sebeplerinden birisi de çok ünlü meyve şarapları.

Şirince’de Neler Yapabiliriz?

Şirince’de yapılacak en güzel aktivitelerden biri de film setine benzeyen köy sokaklarını dolaşmak ve doyasıya fotoğraf çekmek. Şirince’nin harika sokaklarında ev yapımı hediyelikler, organik sabunlar, reçeller, zeytinyağları ve şile bezinden elbiseler satılıyor. Esnafı da inanılmaz cana yakın bu şirin köyün. Hal böyle olunca alışveriş daha bir keyifli oluyor. Şirince’nin sokaklarında gezerken bolca şarap evleri göreceksiniz.

Şirince köyü denince meyve şarapları ilk akla gelenlerden. Köyün çarşısında bir çok şarap evi ve mahzen bulunuyor. Buralarda meyve şaraplarının tadına bakabilir ve alışveriş yapabilirsiniz.

Nesin Matematik Köyü

Şirince’ye gelince görmelisiniz dediğimiz yerlerden biri de Nesin Matematik Köyü. Ali Nesin’in kuruluşuna liderlik ettiği Matematik Köyü aslında turistik bir nokta değil, bir matematik kampı. Lise ve üniversite öğrencileri matematik kampına katılıyorlar. Doğa ile iç içe harika bir deneyim sunan matematik köyünde öğrenciler 1-2 hafta kalıp, eğitim alıyorlar. İsterseniz siz de gönüllü olup, günlük işlere yardım edebiliyorsunuz.

Tiyatro Medresesi

Tiyatro Medresesi Nesin Matematik Köyü’ne çok yakın bir konumda bulunuyor. Tiyatro medresesinin kuruluş amacı sanatçıların biraraya gelip fikir alışveriş yapması, sahne ve performans sanatlarını sergilemesi. Tiyatro Medresesi’nde sahne ve performans sanatlarıyla ilgili bir çok araştırma ve çalışma yapılıyor. Tiyatro Medrese’sine turistik amaçlı değil, performansları izlemek için gidebiliyorsunuz.

Aziz John Baptist Kilisesi

Aziz John Baptist Kilisesi’nin 1800’lü yıllarda inşa edildiği söyleniyor. Kiliseyi gezmek çok keyifli. Kilisenin içerisinde küçük bir şarap mahzeni de bulunuyor. Burada şarap tadımı yapıp, satın alabiliyorsunuz. Kilisenin avlusunda ise tezgahlarda yerlilerin üretimi ürünler ve hediyelik eşyalar satılıyor.

Şirince Taş Mektep Müzesi

Şirince Taş Mektep Müzesi’nin 1920’li yıllara kadar Rum okulu olarak hizmet verdiği söyleniyor. Sonrasında ise Türk çocukların eğitimi için kullanılmış. 1996 yılında ise tarihi binanın bir kısmı müzeye dönüştürülmüş ve Artemis Restaurant & Şarapevi işletmesi tarafından devir alınarak hizmet vermeye devam etmiş. Müzeyi ücretsiz olarak gezebiliyorsunuz.

Saint Dimitrios Kilisesi

19. yüzyıldan kalma bir Rum kilisesi olan Saint Dimitrios Kilisesi Şirince’nin girişinde bir tepede bulunuyor. Kilise daha sonra Yunanistan’dan gelen mübadillerce camiye çevrilmiş. Kilisenin mihrabı ve duvarlarında birçok sanat eseri bulunuyor.

Nişanyan Evleri

Sevan Nişanyan ve Müjde Tönbekiçi tarafından İlyas Tepe isimli bir tepeye kurulan Nişanyan Evleri’nde hem konaklayabilir hem de turist olarak gezebilirsiniz. Nişanyan evleri doğa ile iç içe servi ağaçlarının içinde bulunan taş evlerden oluşuyor. Şirince manzarasını görmek için harika bir konum. Restoran olarak da hizmet veriyor. Hodri Meydan Kulesi de Nişanyan Evleri içerisinde yer alıyor. 12 metre yüksekliğinde olan kulenin manzarası harika.

Şirince’ye kadar gelmişken  2015 yılı itibarıyla UNESCO Dünya Miras Listesi’ne giren Efes Antik Kenti’ni, Meryem Ana Evini ve Key Museum’ı görmenizi tavsiye ederiz.

Şirince’de Ne Yenir?

Harika doğası ve kültürünün yanında Şirince’nin mutfağı da çok zengin. Şirince mutfağına zeytinyağlıları ve salataları ile Ege ve Akdeniz lezzetleri hakim.

Şirince’de kendinize zengin bir serpme kahvaltı ziyafeti verebilirsiniz. Birçok mekan harika serpme kahvaltılar servis ediyor. Artemis Restaurant & Şarap Evi kahvaltı konusunda en iyi hizmet veren işletmelerden biri. Çok güzel bir manzaraya sahip olan Artemis Restaurant & Şarap Evi’nde şarap deneyebilir ve yemek de yiyebilirsiniz.

Kahvaltıdan sonra güzel bir kahve keyfi yapmak gerekir derseniz Şirince’de mutlaka kumda pişirilen kahveyi denemelisiniz. Fındık Cafe kumda kahve’yi en iyi yapan yerlerden biri. Hem de kahvenin yanında Şirince’de çok ünlü bir lezzet olan mürver şurubu da ikram ediyor.

Şirince’de tadılması gereken birçok lezzet bulunuyor. Köy ekmeği, zeytinyağlı çeşitleri, çöpşiş, kebap, gözleme, kabak çiçeği dolması, keşkek ve ot kavurması restoranların en gözde yemekleri arasında yer alıyor.

Şirince diyince ilk akla gelen şeylerden biri de şarap. Üzüm Cafe şarap içmek için Şirince’de en iyi yerlerden. Şarapları kendi bağlarından üretiyorlar. Bir bahçe içerisinde yer alan Üzüm Cafe’nin şarap yanında çok lezzetli atıştırmalıkları da bulunuyor.

Nişanyan Evleri’nde de harika bir manzara eşliğinde çok lezzetli şaraplar deneyebilir ve özenle hazırlanmış yemekleri tadabilirsiniz.

Ocakbaşı, Bizim Ev Hanımeli, Dimotros Restaurant, Sedir Mantı Evi, Kırkınca Restoran, Mercan Restoran ve Ege Sofrası da Şirince’de hizmet veren, Şirince’ye özgü lezzetleri tadabileceğiniz işletmelerden.

Şirince Köyü hem kültürü, hem doğası hem de lezzetli yemekleri ile şehir hayatından bunalanlar için harika bir kaçamak olacaktır.

Kaynak:

https://tr.wikipedia.org/wiki/%C5%9Eirince

https://www.nisanyan.com/


BENZER YAZILAR

Haftanın Etkinlikleri 13 Aralık 2021

Tiyatro, deneyim ve konserlerden derlediğimiz etkinlik önerisi listesi.

Et Pişirme İle İlgili Mutfak Terimleri

Gastronomide birçok terim bulunuyor. Az bilinenlerden hiç duyulmayanlara, resimli anlatımıyla et ile ilgili mutfak terimleri bu yazımızda.


Paylaş