İstanbul Kültür Üniversitesi İletişim Sanatları bölümünün dersleri, kampüs hayatı, kariyer imkanları ve aslında iletişim sanatlarının ne olduğunu bu yazımızda öğrenebilirsiniz.

Öncelikle merhaba, umarım bu yazı pandemi döneminde yeterince bilgi alamadığımız üniversiteler hakkında bilgilendirici bir yazı olur. Ben Buse Acar, İstanbul Kültür Üniversitesi İletişim Sanatları bölümünden mezun olmak üzereyim. Yine Kültür Üniversitesin'de Yüksek Lisans yapmak için hazırlanıyorum. Sizleri de okulum hakkında samimi bir şekilde bilgilendirmek istiyorum.

İstanbul Kültür Üniversitesin'de Öğrenci Olmak

İstanbul Kültür Üniversitesi, 15 Temmuz 1997 kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Üniversitemizin 4 kampüsü bulunuyor. Şirinevler (Hukuk fakültesi), İncirli (Meslek Yüksek Okulu) Basın Ekspress Kampüsü ve Ataköy'de yer alan benim de bulunduğum ana kampüsü. Öncelikle kişisel bilgiler vermek istiyorum ki okulu daha iyi anlamanızı sağlayacağını düşünüyorum. Üniversite hayatıma İncirli kampüsünde başladım ve sonra DGS(Dikey Geçiş Sınavı)'ye girerek eğitimimi sürdürdüm. İki kampüsü ve eğitimini de sizler paylaşmak istiyorum. Şunu söylemeliyim ki çok iyi akademisyenlerden eğitim alabileceksiniz. Bölümümü sevmemin, kendimi bulmamın ve ne yapmak istediğime karar vermemin sebebi ders aldığım hocalarım oldu. Eğitim konusunda Kültür Üniversitesi bir öğrenci gözünden başarılı kesinlikle.

Çift Anadal ve Yandal Olanakları 

Öncelikle üniversitemizde ÇAP (Çift Anadal) programları ücretsizdir. Bir bölümde okurken başka bir bölümde daha okuyabiliyorsunuz. Ancak bazı şartları var.

Çift Anadal Programı şartları:

4.00 ortalama üzerinden en az 2.72 ortalama'ya sahip olmak. 

Bazı bölümlerde (Mimarlık, Hukuk vb.) baraj sınırlandırması var.

Yani şunu söyleyebilirim; Hukuk okurken İletişim Sanatları okuyabilir veya Psikoloji okurken Mühendislik okuyabilirsiniz. 

 
 

Sosyal Etkinlikler Ve Kültür

Sosyallik açısından değerlendirmem gerekirse birçok etkinliği, semineri, söyleşisi olan bir okul. Benim üniversite hayatımda katıldığım ilk kulüp Toplumsal Cinsiyet Eşitliği kulübüydü. Gerçekten tüm kampüsün düzenlediğimiz etkinliklere katıldığını, birbirine sevgi ve saygıyla yaklaştığını ve istediğimizde birlikte hareket edebileceğimizi görmemi sağlayan ilk etkinliğimdi. Benim katıldıklarım haricinde okulda birçok farklı kulüpler bulunmakta ve hepsi okul içerisinde öğrenciler anlatılmakta kendize en uygun kulübü bu şekilde bulabilirsiniz. 

Okul içerisinde bölümlere özel düzenlenen birçok seminer yapılıyor. Katıldıklarım görüşlerimi değiştiren ve bakış açımı genişleten seminerlerdi. Kültür'de okumaya başlarsanız seminerlere katılmanızı tavsiye edebilirim. 

Son olarak 2020-2021 akademik yılı içerisinde Akran Mentorluğu programı başlatıldı. Ben de mentorlarından biriydim. Bu program pandemi sürecinde üniversiteye katılan öğrencileri alıştırmak ve bilgilendirmek için düzenleniyor eğer yeni başlayan bir öğrenci olursanız okulun size yardımı olacaktır. Kültür Üniversitesi'nin size çok şey katacağına ve bilgi düzeyinizi arttırarak mezun edeceğine eminim diyebilirim. 

Kampüs Hayatı

İKÜ'de Spor İmkanları

Üniversitemizde yapılan spor çalışmaları Spor Kulübü sorumluluğunda yapılıyor. Kız/ Erkek takım ayrımları yapılıyor. Ragbi ve Futbol alanında üniversitemizin öne çıktığını söyleyebilirim. Ben bazı spor branşlarını sizlerle paylaşmak isterim:

Kadın/ Erkek Yüzme Takımları

Erkek Ragbi Takımı

Satranç Takımları

Tenis Takımları ve daha birçok branş bulunmaktadır. İncelemeniz için bir bağlatı daha ekliyorum.

İKÜ'de Spor

Fakülte Ortamı

Zaten iletişim alanında ilerlediğiniz için kampüs hayatı  iyi iletişim sayesinde ileri düzeye çıkabiliyor. Dersler uygulama ağırlıklı ancak teoriyi de çok güzel öğrendiğiniz ve sektörün içerisinde bulunan kişilerden ders alabildiğiniz için yeterince eğitici. 

Staj programları Staj I ve Staj II olmak üzere ikiye ayrılıyor. Bu stajlar zorunlu ve mutlaka tamamlamanız gerekiyor. Staj bulma konusunda hocalarınızdan yardım alabilirsiniz.

Yemekhane ve Kütüphane Olanakları

Kütüphane için şunu söyleyebilirim final haftalarında üniversitenin kütüphanesinde birçok bölümden insanın olduğunu fark edersiniz. Kültür'de 3 katlı bir kütüphane bulunuyor.  İçerisinde birçok kişi birlikte çalışabileceğiniz büyük masalar ve tek kişilik masalar var. Aynı zamanda fakülte içerisinde çok fazla çalışma alanları bulunuyor. Bazı odaları ders çalışacağınız saate ve güne göre kütüphane sorumlusundan rezervasyon yaptırarak kullanabiliyorsunuz. 

Yemekhane kısmı AKPAZ tarafından işletiliyor. Ev yemeği yiyebileceğiniz, salatanızı kendiniz hazırlayabileceğiniz bir alanı var. Aynı zamanda kantini ve FastFood tüketebileceğiniz bir başka yemek bölümü daha bulunmakta. Kahve içmek isterseniz Starbucks ve Espressolab yine Ataköy kampüsünde bulunmakta. Onların alanlarını kullanarak ders çalışabilir veya kampüs içerisinde vakit geçirebilirsiniz.

İletişim Sanatları Bölümünde Öğrenci Olmak

İletişim Sanatları Bölümü Nedir?

İletişim Sanatları aslında içinde iki bölüme ayrılmaktadır. Bunlar Halkla İlişkiler ve Reklamcılık alanları. Üniversitede ilk senenizde zorunlu dersleri alıp her iki alan hakkında da bilgi sahibi olabiliyorsunuz. İkinci yılınızda bu alanlardan birini seçerek devam edebiliyorsunuz. Ben Reklamcılık alanında ilerledim ve yine Yüksek Lisansımı bu alanda yapacağım.

Bölümüm için şunu söyleyebilirim; uygulama ağırlıklı dersler alarak yaratıcılığın sınırlarını zorlayabiliyorsunuz ve sektör içerisinde iyi yerlerde staj yaparak kendinizi geliştirebiliyorsunuz. Kesinlikle stajlarınız çok önemli. Zorunlu stajlar haricinde gönüllü olarak başvurular yapıp staj yapmanızı öneririm. Ben hem Halkla İlişkiler alanında hem de Reklamcılık alanında iyi yerlerde staj yapabilme imkanı buldum. İletişim Sanatları, ben farklıyım, yaratıcıyım ve sınırım yok, diyenler için ideal kesinlikle. 

İletişim Bölümünün Avantajı

En önemli avantajı kendi bölümüm üzerinde konuşursam hocalara her zaman ulaşabiliyor olmanız. Bir öğrenci olarak sormanız gerekenleri soramadığınız, yeterince yönlendirilmediğiniz bir yerde çok zorlanırsınız. Bizler ise hocalarımıza ulaşabiliyor onlarla iyi iletişim kurarak doğru yönlendirmeler alabiliyoruz.

İletişim Sanatları Bölümü Dersleri

Öncelikle bazı zorunlu dersler alıyorsunuz. Bunlar Tasarım Atölyesi, Bilgisayar, Yabancı Dil, Kurum Kültürü, Reklamcılığa Giriş, Göstergebilim, Davranış Bilimleri, İletişimde İkna gibi. Birinci yılınızın sonunda ise alanınızı seçerek zorunlu derslerin yanında seçmeli dersler alabiliyorsunuz. Benim aldığım dersler: Reklam Yazarlığı, Mitoloji, Açıkhava Reklamcılığı, Televizyon Reklamcılığı, İnternet Reklamcılığı. Seçebileceğiniz birçok farklı ders içeriği var kendi alanınıza göre hocaların yönlendirmesiyle doğru olanı bulabilirsiniz. Son olarak Bitirme Projesi I ve Bitirme Projesi II derslerinden başarıyla geçerek mezun olabiliyorsunuz.

Kariyer İmkanları

İletişim Sanatları mezunları kamu ve özel sektör içerisinde reklam veya halkla ilişkiler alanında çalışabiliyorlar. Reklam Yazarı, İçerik Üreticisi, Halkla İlişkiler Uzmanı, Müşteri Temsilcisi, Sosyal Medya Yöneticisi olarak ajanslar veya şirketlerde çalışabilirsiniz. Eğer isterseniz meslek olarak Akademisyenliği seçebilir ve öğretim gördüğünüz hocalarınızdan biri olabilirsiniz.

Yurtdışı İmkanları 

Kültür Üniversitesinin birçok yurtdışı imkanı bulunmakta. Her bölümün anlaşmalı olduğu üniversiteler farklı gidebileceğiniz ülkeyi seçerken öğrenim durumu ve ders uyumu önemli bir faktör. Eğer dersleriniz uyumlu olmazsa döneminiz uzayabiliyor. Aynı zamanda üniversitedeki birinci yılınızda Erasmus'a başvuramıyorsunuz ancak yıl sonunda transkriptinizi alarak başvurunuzu yapabiliyorsunuz. Partner Üniversiteleri, Erasmus programları hakkında bilgi almanın en doğru olacağı yer yine kendi sitesi olduğunu düşünerek buraya araştırabilmeniz adına bir bağlantı ekliyorum. 

Partner Üniversiteler

Erasmus

Yüksek Lisans İmkanları

Öncelikle Yüksek Lisans yapabilmeniz için 4 yılınızı tamamlayarak ALES (Akademik Personel Ve Lisansüstü Eğitim) sınavına girmeniz gerekiyor. Her okul ve bölüm farklı puan aralıklarında istiyor. Akademik Personel olarak devam etmek istiyorsanız 70 gibi bir puana sahip olmanız gerekiyor. Benim bölümüm ve okulum için 55 puan ve üzeri Yüksek Lisans için kabul edilebiliyor.

Son olarak: Bu bölüm gerçekten severek devam edebileceğiniz, yaratıcı olmanız ve durmamanız gereken bir bölüm. Eğer bu yeteneklere sahipseniz Kültür Üniversitesi destekçiniz olacaktır.

Kültür Üniversitesi için öğrencilerini destekleyen, geliştiren ve sosyalleştiren bir kurum olduğunu söyleyebilirim. İKÜ'lü olmak birçok imkana ulaşmanıza ve kampüs hayatını keyifle yaşayabilmenizi sağlıyor. Her okul gibi dezavantajları da olacaktır ancak 4 yılın sonunda ne kadar geliştiğinizi fark edebileceksiniz. 

Araştırmak isteyenler için: 

https://is.iku.edu.tr

https://www.instagram.com/ikuedu/?hl=tr

https://www.youtube.com/channel/UClbpNucwPDbPWGJdBQpniww

https://www.instagram.com/ikuisb/?hl=tr


BENZER YAZILAR

Dünya Kadınlar Günü Nedir, Nasıl Çıktı? Dünya Kadınlar Günü'nün Tarihi

Dünya Kadınlar Günü nedir, nasıl ortaya çıkmıştır? 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün hikayesi ve Türkiye'de Kadın ile ilgili bilgiler

Versailles Sarayı'nın Hikayesi

Fransa'nın en gösterişli yapılarından Versailles Sarayı'nın hikayesi.


Paylaş