Fransa'nın en gösterişli yapılarından Versailles Sarayı'nın hikayesi.

Versailles (Versay) Sarayı Kim Yaptı, Nerede?

Ne Zaman Yapıldı, Nerede?

Versailles Sarayı,  XIV. Louis’nin kraliyet mahkemesini Paris’ten taşıdığı 1682’den, kraliyet ailesinin geri dönmeye zorlandığı 1789’a dek krallığın politik gücünün merkezini oluşturmuştur. Krallığın tüm siyasi ve kültürel hayatı, Güneş Kralı (Le Roi-Soleil) olarak bilinen XIV. Louis etrafında örgütlenmişti.

Versailles Sarayı aslında av etkinliklerinin üssü olmak üzere 1623 yılında XIII. Louis için yapılmış bir şatoydu. 1631 yılında şato genişletildi ve Fransız usülü bahçelerle süslendi, ardından kraliyet gezileri için gerekli düzenlemeler yapıldı. 1661'de XIV.Louis, Versailles av kulübesinin kraliyet konutuna dönüştürülmesi için emir verdi. İnşa sürecinde yaklaşık 30.000 işçi çalıştığı biliniyor. Paris’e yaklaşık 24 km uzaklıkta bulunuyor.

Tam Konumu

 

XIV.Louis komplo ve isyanlardan kaçınmak için, dönemin soylularını şatoda toplayarak onları kontrol edebilmeyi hedeflemişti. 10.000'e kadar kişi, hiyerarşik bir bütün oluşturarak kralın etrafında hareket ediyordu. Versailles’da yaşam  XIV.Louis’ye göre düzenlenmişti. Gün doğumundan batımına kadar takip edilen sıkı bir program vardı.

Versailles (Versay) Sarayı'nın Mimari Özellikleri

Saray, mimari olarak barok döneminin sonu ve klasik dönemin başlangıcının bir temsili olarak görülebilir. Saray, rönesans dönemine özgü formların bir araya getirildiği saray heykelleri ve büyük taş saksıların kullanılmasıyla barok özellikleri taşıyor. Binalar Louis La Vau ve Jules Hardouin Mansart, bahçeler ise Andre Le Notre tarafından tasarlandı.  Avlu çevresinde üç farklı bina bulunuyor. XIV. Louis şatoyu muhafaza etmek istemişti. Böylelikle binaya birbirinden belirgin bir şekilde ayrılan iki kanat ilave edildi. Sarayda 2300 oda, her katta sarayın bahçesine bakan 123’ten fazla pencere var.

Bölümleri

1678'de şatonun en görkemli yeri diyebileceğimiz Aynalar Salonu'nun (Galerie des Glaces) inşası başladı, burası mutlak monarşinin en önemli sembolü olacaktı. İkinci katta bulunan 72 metre uzunluğundaki koridor, kuzey cephesindeki kral dairesini güney cephesinde bulunan kraliçe dairesine bağlayan bir geçiş yolu aslında. Koridorun bir tarafında 17 adet pencere var, diğer tarafı ise aynalarla kaplanmış. Burada iyonik sütunlar, yüksek dikdörtgen pencereler, heykeller ve kabartmalar bulunmakta. Kral, dairesinden çıktıktan sonra bu salonda geçit töreni yapılmaktaydı. Yabancı ülkelerden gelen elçiler de burada ağırlanırdı. Bu salonla ilgili bilinmesi gereken diğer önemli bilgi de Versailles Barış Anlaşması’nın burada imzalanmış olması.

Kraliyet Operası

Kraliyet Operası (Opéra Royal),  XV. Louis tarafından torunu XVI. Louis’nin, Marie-Antoinette ile evliliği şerefine yaptırılmıştır. 1768-1770 yılları arasında mimar Ange-Jaqeues Gabriel’e inşa ettirilen binadaki sahne Fransa'nın en büyük sahnelerinden biridir. 

XIV.Louis’in amblemi güneştir. Güneş, barış ve sanat tanrısı Apollo'dur; aynı zamanda her şeye hayat veren yıldızdır, düzenliliğin kendisidir, yükselir ve yerleşir. Apollo gibi, XIV.Louis de barış getirir, zarafetin ve düzenliliğin sembolüdür. Versailles’da baktığımız her yerde tanrı Apollo’nun defne, lir gibi temsillerini görürüz.

Versailles (Versay) Sarayı ve Tuvalet 

Versailles ile ilgili ilgi çeken bir detay ise Fransız Devrimi’ne kadar hiç tuvalet bulunmaması. Bunun sebebi o dönemde asillerin tuvalet ihtiyaçlarını istedikleri yerde giderebiliyor olmasıydı. Devrim ile birlikte dokuz tane tuvalet yapıldı, bu sayı ne kadar absürt olsa da yalnızca kral ve ailesi için yapıldığını göz önünde bulundurmak gerekir. 

 Versailles Sarayı ve Bahçesi 1979 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildi. Saray, 1 Ocak, 1 Mayıs, 25 Aralık ve pazartesi günleri dışında yıl boyunca ziyarete açık.

Kaynaklar :

http://www.chateauversailles.fr/ 

https://www.histoire-image.org/fr/etudes/versailles

http://www.versailles-visit.com/chateau-de-versailles.html

 


BENZER YAZILAR

Emek ve Dayanışmanın Günü 1 Mayıs

İşçilerin hak ve çıkarlarını kazanma mücadelesinin yıl dönümü olan 1 Mayıs’ın ortaya çıkışı ve dünyanın çeşitli yerlerinde kutlanan emek, dayanışmanın doğuşu hakkında merak edilenler.

Formula 1 Motorlarının Normal Motorlardan Farkı Nedir?

Motor sporlarının en üst seviyesi olan Formula 1’de normal arabalardan farklı motorlar kullanılmakta. Bu motorların farklarını ve neden normal bir arabaya Formula 1 motoru takılmadığını işledik.


Paylaş