Türkiye’nin ilk “Sakin Şehir” ünvanına sahip ilçesi olan Seferihisar; çiçeklerle donanmış sokakları, taş evleri, harika doğası ve küreselleşmeye rağmen bozulmamış kendine has kültürü ile ziyaretçilerini hayran bırakıyor.

Seferihisar Hakkında Genel Bilgiler

İzmir ilinin bir ilçesi olan Seferihisar’ın kuzeyinde Urla, kuzeydoğusunda Güzelbahçe ve Karabağlar, doğusunda Menderes ilçeleri, güneyinde ve batısında Ege Denizi bulunuyor.

Seferihisar topraklarında en eski yerleşim yerinin Teos olduğu, burasının MÖ 1000 yıllarında Giritliler tarafından kurulduğu ve İyonyalıların bir kenti olduğu bilinmektedir. Yörenin 3000 yıllık bir yerleşim yeri olduğu söyleniyor.

Seferihisar İzmir’e 45 km, Urla’ya 30 km, Çeşme’ye 85 km, Gümüldür’e 28 km, Özdere’ye 38 km uzaklıkta bulunmaktadır.

Seferihisar İlçesi’nde halkın gelir kaynağı yüksek oranda tarımdır. Zeytincilik , narenciye ve enginar yetiştiriciliği ile süs bitkileri ağırlıklı seracılık ve hayvancılık önemli gelir kaynaklarındandır. Balıkçılık ve turizm de günümüzde ilçe ekonomisine katkı veren en önemli sektörlerden biridir.

Cittaslow Nedir, Ne Demek?

Seferihisar Türkiye’nin ilk Cittaslow’u yani “Sakin Şehir”i. Cittaslow’un temelinde dinginlik, yavaşlık ve huzur yer alıyor. Hava kirliliği, hayat pahalılığı, trafik, kalabalık ve gürültü “Cittaslow” kriterlerine bir hayli aykırı. Cittaslow kavramı 1999 yılında İtalya’da doğmuş. Cittaslow’daki "citta" İtalyanca’da "şehir", "slow" ise İngilizce’de "yavaş" anlamına geliyor. Bu iki sözcüğün birleşmesinden türeyen Cittaslow ise "sakin şehir" anlamına geliyor. Cittaslow kapsamında belirlenmiş bir takım kriterler var ve bunlar sağlandığı takdirde, Cittaslow olmak için başvuruda bulunabiliyorsunuz. Seferihisar Türkiye’de Cittaslow unvanını alan ilk yer olarak biliniyor. Cittaslow unvanının altında yöreye özgün değerlerin ve kültürün korunması çok önemli bir rol oynuyor.

Fast Food geleneğine karşı, Slow Food (Yavaş Yemek) hareketini şehir boyutuna taşımayı hedefleyen Cittaslow felsefesinin, günümüzde 30 farklı ülkede uygulandığı söyleniyor. Cittaslow, Slow Food felsefesi ile yemeğin küreselleşmesi ve sağlıksızlaşmasına karşı yerel mutfağı destekliyor.

Küreselleşmenin giderek arttığı günümüzde, hızlı yaşam tarzından bunalan kişiler, doğal yaşam alanlarına geri dönüyor ya da tatil için en sakin, en sessiz yerleri seçiyor. Cittaslow yerler ise giderek trend oluyor. 

Cittaslow, belediyelerin üye olabildiği, Merkezi İtalya'da bulunan uluslararası bir birliktir. Cittaslow felsefesenin amacı şehirlerin kendi kimliklerine sahip çıkarak küreselleşme sonucu ortaya çıkan şehirlerin birbirine benzemesinin önüne geçilmesidir. Şehirlerin yönetilirken yerel yemeklerine, yöresel mimarisine, geleneklerine, göreneklerine, zanaatlarına, esnafına sahip çıkılması ve desteklenmesi, birliğin üye kentler için ortaya koyduğu kriterler vasıtasıyla sağlanmaya çalışılmaktadır. Çevre politikaları, altyapı politikaları, kentsel yaşam kalitesi politikaları, tarım, turizm, esnaf ve sanatkarlara dair politikalar, misafirperverlik, farkındalık ve eğitim için planlar,sosyal uyum ve ortaklıklar üyelik kriterleridir.

Seferihisar’da Neler Yapılabilir?

Seferihisar minik, sevimli ve keşfetmesi çok kolay bir yer. Bu sakin şehir sokaklarıyla, havasıyla ve kendine has kültürü ile ziyaretçilerine huzur sunuyor.

Sığacık Gezisi

Seferihisar’da yapılacak aktiviteler listesinin başında Sığacık’ın harika sokaklarında yavaş, sakin, huzurlu bir gezi geliyor. Sığacık, Seferihisar’a bağlı bir mahalle. 1522 yılında inşa edilmiş bir Osmanlı kalesi olan Sığacık Kalesi ve Teos antik kenti bu sevimli mahallenin sınırları içerisinde yer alıyor. Sığacık, Seferihisar merkezine 5 kilometre uzaklıkta, kuzeye bakacak şekilde küçük bir yarımada üzerinde bulunuyor. Liman doğu tarafında, plajlar ise batı tarafında yer alıyor. Arnavut kaldırımlı sokakları, rengarenk çiçeklerle donanmış cumbalı, panjurlu sevimli evleri bir film setinden farksız. Bu harika sokaklarda fotoğraf çekmek yapılacak en güzel aktivitelerden.

Sığacık Kalesi, Sığacık Limanı’nın kuzeydoğusunda bulunuyor. Sığacık Kalesi'nin Selçuklular döneminde yapıldığı biliniyor. Aydınoğulları ve Osmanlılar döneminde tamir gören kalenin en önemli tamir aşaması Osmanlılar döneminde Piri Reis'in önerisiyle Rodos Seferi'ne hazırlanan Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle gerçekleştiği söylenmekte.

Sığacık Pazarı, Seferihisar’da kesinlikle görmeniz gereken yerlerden biri. Aslında Sığacık pazarı tamamen Cittaslow felsefesinin desteklediği Slow Food’un bir ürünü. Sığacık pazarı pazar günleri kuruluyor. Bu pazarda üretici halkın sergilediği ürünler satılıyor. Meyve ve sebzelerin yanında üretici kadınların yaptığı sarmalar, ekşi maya ekmekler, kabak çiçeği dolması, ev yapımı baklavalar, tepsi börekleri, mercimek köftesi ve hakiki meyve suları gibi harika yöresel yiyecek ve içecekleri tadabiliyorsunuz. Yemeğin yanında çok sevimli hediyelik eşyalar da bulabilirsiniz.

Sığacık’ın en önemli tarihi değeri olan zeytin ağaçları içinde bulunan Teos Antik Kenti, MÖ 1000 yıllarında Akalar’dan kaçan Giritliler tarafından kurulmuş ve daha sonra da İyonyalıların kenti olmuş. Buradaki tapınağın dünyada Şarap Tanrısı Dionysos’a adanan en büyük tapınak olduğu söylenmekte. İçindeki amfitiyatroda hala konserler veriliyor.

Sığacık sahilinde bulunan Teos Marina küçük, sevimli bir marina. Burada yürüyüş yapmak inanılmaz huzurlu. Üstelik çok lezzetli dondurmalar da satılıyor.

Eğer Eylül-Kasım aylarında geliyorsanız Mandalina Festivaline denk gelebilirsiniz. Her yıl düzenlenen bu festivalde Seferihisar’ın lezzetli mi lezzetli mandalinaları tanıtılıyor. Festivalde konser, güzellik yarışması, yemek yarışmaları gibi etkinlikler de yer alıyor.

Seferihisar’da birçok mavi bayraklı plaj yer alıyor. Mavi Bayraklı plajlar; yüzme suyu kalitesi, çevre yönetimi, çevre eğitimi ve can güvenliği kriterlerinde yüksek standartları yakalayan yüzülebilir alanları kapsar. Global ölçütlerde bir topluluk olan FEE (Foundation for Environmental Education – Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı) tarafından yürütülen Mavi Bayrak projesi, yerel yönetimler ve plaj işletmelerini, insan sağlığını ve doğayı koruma politikaları çerçevesinde denetleme misyonuna sahiptir. Sığacık Büyük Akkum, Akarca ve Ürkmez Plajları yüzmek için çok ideal plajlar.

Sığacık’a yarım saat (24 km) uzaklıkta olan Orhanlı Köyü’nde bulunan Doğa Okulu, bir zeytinliğin içinde eski Orhanlı İlkokulu’nun restorasyonu ile oluşturulmuş, Nesin Matematik Köyü gibi imece usulü kendini çeviren, el emeği göz nuru bir oluşum. Doğa Derneği, Seferihisar Belediyesi, Orhanlı Köyü Derneği gibi kurumlar, Orhanlı ve Seferihisar halkı, sanatçılar Doğa Okulu’na destek oluyor. Doğa Okulu’nda doğayı tanıma ve saygı duyma, sanat, tarım ve hayvancılık konularına odaklanılıyor.

Seferihisar’da Ne Yenir?

Seferihisar’ın önemli geçim kaynaklarının arasında balıkçıklık ve tarım bulunuyor. Bu sebeple Seferihisar’da deniz ürünlerini ve yöresel tatları denemenizi öneririz.

Seferihisar’da tarımda enginar çok büyük bir role sahip. Enginar tarlası içinde bulunan Artemis Restoran’da 15 çeşit enginar yemeği yapılıyor.

Deniz mahsulleri ve mezeleri ile ünlü Sığacık’ta bulunan Milos Balık ve Dut Gibi yemek için harika alternatifler.

Yukarıda Sığacık Pazarı’ndan çokça bahsetmiştik. Bu pazarda ev yapımı harika yiyecekler satılıyor. Tezgah tezgah dolaşıp harika ürünlerin tadına bakabilirsiniz.

La Dude Art Cafe’de ise yöresel yemekler yiyebilir, sanatla iç içe bir zaman geçirebilirsiniz.

Akşam ise müzik dinlemek, hoş vakit geçirip bir şeyler içmek için ise Cartel Coffee & Coctails, Fehu ve Jolly Boys çok iyi alternatifler olabilir.

Zeytin ağaçları, berrak denizi, çiçeklerle donanmış sokakları, tarihi taş evleri ve küreselleşmeye meydan okuyan kendine has kültürü ile hızlı yaşam tarzından ve şehirlerden bunalan ziyaretçilerine dinginlik ve huzur vadediyor.

Kaynaklar

https://tr.wikipedia.org/wiki/S%C4%B1%C4%9Fac%C4%B1k

https://tr.wikipedia.org/wiki/Seferihisar

https://tr.wikipedia.org/wiki/Teos

https://tr.wikipedia.org/wiki/S%C4%B1%C4%9Fac%C4%B1k_Kalesi


BENZER YAZILAR

İrmik Helvası: Nasıl Çıktı, Nasıl Yapılır? Tarifi ve Tarihi

İrmik helvası nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır? Cenazelerde neden irmik helvası dağıtılır? İrmik helvasının faydaları nelerdir?

Holi Festivali Nedir? Ne Zaman, Nerede Kutlanır? Tarihçesi ve Özellikleri

Dünyanın her yerinde kutlanan, Hinduizm'in en önemli geleneklerinden biri olan Holi'nin hikayesi ve festivalleri.


Paylaş