Ücretsiz online eğitimler, artık herkesin istediği zaman ulaşabileceği eğitim fırsatları sunuyor. Üstelik kariyer planları yaparken özgeçmişinizi dolu göstermenizi sağlıyor.
Zamanını kaliteli değerlendirmek ve okula, kursa gitmek zorunda kalmadan öğrenmek isteyenler için en çok tercih edilen ücretli ve ücretsiz eğitim siteleri ve platformlarını bu yazımızda derledik.
Yeri gelmişken, 2022 yılında 1000'den fazla üniversitenin listelendiği Dünyanın En İyi Üniversiteleri yazımıza da göz atabilirsiniz.
Ücretsiz Online Eğitim Nedir?
Online eğitimler, internetle birlikte hayatımıza yavaş yavaş giren bir sistem. Fakat 2020 yılında hayatımızın tam merkezine oturdu ve üniversiteler de dahil olmak üzere her seviyedeki eğitim kurumu online eğitimlere adapte oldu. Uzaktan eğitim olarak da nitelendirilen bu eğitim türünde insanlar bilgisayar, tablet hatta telefonlarıyla bile istediği alandaki ders dinleyebiliyor, eğitimlere katılabiliyor. Bunun sonucu olarak da yetkinliklerini belgeleyen sertifikalar alabiliyor.
Hem üniversiteler hem de özel kurumlar tarafından verilen online eğitimler bulunuyor. Bunların bazen yüz yüze eğitim seçenekleri de oluyor. Bu eğitimler ücretsiz olarak verilebildiği gibi, bazı geniş içerikli eğitimler ise ücretli olarak sunuluyor.
Online Ücretsiz Eğitimler Nelerdir?
Ücretsiz online eğitimlerin sunduğu kategoriler oldukça geniş. Bugün üniversitelerde lisans ve yüksek lisans olarak verilen derslerden, hobi uğraşlarına, mesleki anlamda profesyonellik gerektiren eğitimlerden mesleğinizle birlikte geliştirebileceğiniz yetenek derslerine kadar pek çok alanda eğitim imkanı var.
Online Sertifika Programları Ücretsiz
Avrupa Birliği ya da MEB onaylı ücretsiz sertifika eğitimleri çoğu zaman yılda belirli aralıklarla açılıyor. Fakat birçok platform bunlara alternatif olarak her zaman erişilebilecek eğitimler de sunuyor.
Bu programlar sayesinde lise-üniversite öğrencileri, ev hanımları, çalışan bireyler, iş arayanlar, emekliler ya da bir hobi edinmek, öğrenmek isteyen herkes, herhangi bir bilgisi olmasa bile istediği eğitimi alma imkanına sahip. Üstelik sıfırdan başlayan eğitimlerle kısa zamanda profesyonel seviyeye gelmek de mümkün.
Eğitimlerin ardından verilen sertifika ve katılım belgelerini özgeçmişinize ekleyerek dolu bir portfolyo oluşturabilirsiniz.
Hangi Üniversiteler Sertifika Veriyor?
Harvard Üniversitesi
En köklü online eğitim kurumlarından olan Harvard Üniversitesine bağlı bir platform var: Harvard Online Learning. Burada hem ücretli hem de ücretsiz eğitimler bulabilirsiniz. Eğitim sonunda da Harvard Üniversitesi onaylı bir sertifika sahibi oluyorsunuz.
Sabancı Üniversitesi
Sertifika programı sunan ücretli eğitim platformları arasında Sabancı Üniversitesi de var. Aylık olarak açılan programları arasında yönetim, satış, teknoloji, finans, pazarlama ve üretim gibi alanlar var.
Anadolu Üniversitesi
E-Sertifika programı çerçevesinde Anadolu Üniversitesinde çeşitli ücretli eğitimler sunuluyor. İşletme yönetimi, pazarlama, turizm, edebiyat, dil, web tasarımı gibi farklı alanlarda onlarca eğitim bulunuyor.
Bahçeşehir Üniversitesi
BAUSEM (Bahçeşehir Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi) de ücretli online eğitimler veriyor. Lisans eğitimi düzeyinde sunulan bu dersler arasında hukuk, işletme, tasarım, bilişim, gastronomi, sağlık ve kişisel gelişim kategorileri var.
İstanbul Teknik Üniversitesi
İTÜ Sürekli Eğitim Merkezi ismiyle aylık olarak düzenlenen sertifika programları bulunuyor.
Yıldız Teknik Üniversitesi
Ücretli sertifikalı online eğitim imkanı sunan üniversiteler arasında Yıldız Teknik Üniversitesi de var.
Online Sertifika Programları Ücretsiz - Ücretli
ODTÜ Bilgeİş
2015 yılında ODTÜ Bilgeİş adında bir platform ortaya çıkardı. Bu platform Avrupa Birliği ve devlet destekli. Aynı zamanda tamamen ücretsiz olarak kullanılıyor. Projedeki asıl amaç; herkese 100 tane ücretsiz online eğitim sunmak. Tasarımdan bilişime çok farklı kategorilerde eğitim almak mümkün. Dersleri başarılı bir şekilde tamamladığınızda ise ODTÜ onaylı bir sertifika sahibi oluyorsunuz.
Bunun dışında ODTÜ'nün sunduğu bir platform daha var: Sürekli Eğitim Merkezi (SEM). Buradaki eğitimler genellikle ücretli.
Google Dijital Atölye
Sadece işletmecilerin kullandığı bir platform gibi algılansa da aslında Google Dijital Atölye, herkesin dijital dünya ile ilgili bilgi edinebileceği bir yer. Bu platform sayesinde ister kurumsal isterseniz de kişisel varlığınızı dijital ortamda kendi başınıza var edebilirsiniz. Üstelik Google Dijital Atölye sertifikaları sektörel olarak diğer özel sertifikalardan daha otoriter bir konumda.
Online Ücretsiz Sertifika Programları 2022
İstanbul İşletme Enstitüsü (İİENSTİTÜ)
İİENSTİTÜ, Türkiye'nin en büyük online eğitim platformu olmaya doğru emin adımlarla ilerliyor. Enstitüye bağlı olan platform, akademik bir kadroyu da bünyesinde bulunuyor. Üstelik burada eğitim veren kişiler de sektörlerinde aktif olarak yer alan eğitmenler. Finanstan pazarlamaya, bilişimden yabancı dile, fotoğrafçılıktan resime yüzlerce başlık altında sertifikalı eğitimlere ulaşmak mümkün.
Üstelik çoğunlukla canlı olarak verilen dersleri daha sonra kayıttan izleme imkanı da sunuyor. Aldığınız eğitimlere göre de daha sonra ücretli olarak alacağınız eğitimlerde indirim kazanabiliyorsunuz. Çoğu derste hocalar da çeşitli eğitimler için indirim kodları dağıtıyor.
Coursera
Aslında yabancı bir platform Coursera, fakat içerisinde Türkçe eğitimler de bulunuyor. Dünya çapında 27 milyon insan bu platformdan eğitim alıyor ve dünyanın en kaliteli çevrim için eğitim sitelerinden biri. Burada IBM, Google, Facebook gibi büyük şirketlerin ve Arizona State University, Universidad de los Andes, University of Illinois gibi eğitim kurumlarının da kurslarını bulmak mümkün. Maalesef ki sitenin Türkçe dil desteği bulunmuyor. Aynı zamanda sertifika almak için siteye bir abonelik ücreti ödemeniz gerekiyor.
Global Enstitü
Ücretsiz online eğitim veren platformlardan biri de Global Enstitü. Burada sunulan neredeyse tüm eğitimler ücretsiz ve sertifikalı. Üstelik ücretini özediğiniz takdirde sertifikanızı basılı ve pdf olarak da alabiliyorsunuz.
Udemy
Alanında profesyonel eğitmenler tarafından oluşturulan bir çevrimiçi öğrenme platformu Udemy. 65 farklı dilde, 155.000'den fazla kursa sahip. Platformda çoğu ücretli eğitimler bulunuyor fakat genellikle çok küçük ücretler talep ediliyor. Aklınıza gelebilecek her alan ile ilgili bir eğitimi Udemy'de bulabilirsiniz.
Sertifika Programları Ücretsiz
Turkcell Akademi
2014 yılında başlatılan ve Turkcell tarafından sunulan Turkcell Akademi, aslında Turkcell Grup'un kurumsal üniversitesi. Buradan kişisel gelişim, pazarlama, girişimcilik, satış ve mobil oyun geliştirme gibi online eğitim veren kurslar alabilirsiniz.
Khan Academy
İngilizce bir kaynak olmasının yanında Khan Academy Türkçe dil desteği de veriyor. Diğer platformlardan farklı olarak genelde lise ve orta öğretim öğrencilerine ücretsiz eğitimler ve sertifikalar veriyor.
Sitede mühendislikten sanata, tarihten ticarete 10.000'den çok eğitim bulunuyor. Aynı zamanda bu eğitimler Türkçe de dahil olmak üzere 41 dile çevriliyor.
edX
Dünyada en fazla kullanılan ücretsiz online eğitim platformlarından biri edX. Harvard ve MIT üniversitelerinin ortaklığıyla kurulmuş.
Asıl dili İngilizce fakat az da olsa Türkçe eğitim imkanı sunuyor. Siteye kayıt olduktan sonra eğitimlerden ücretsiz bir şekilde yararlanabiliyorsunuz. Eğitim sonunda sertifika kodunu ücretsiz olarak alırken, dijital sertifikanızı almak için ücret özemeniz gerekiyor.
BENZER YAZILAR
Ötenazi Nedir?
Kimilerine göre kişinin verirken tamamen özgür olması gereken bir karar, kimilerine göre korkunç bir insanlık suçu…
Öğrenci Gözünden: İstanbul Kültür Üniversitesi İletişim Sanatları Bölümü
İstanbul Kültür Üniversitesi İletişim Sanatları bölümünün dersleri, kampüs hayatı, kariyer imkanları ve aslında iletişim sanatlarının ne olduğunu bu yazımızda öğrenebilirsiniz.