Uzay turizmi, dünyanın en etkili şirketleri, Apple ile Epic Games davası, ve Twitter’ın duyurduğu yeni özelliklere dair haftanın gelişmelerinden 5 güncel seçki.

1. Uzay Turizmi Biletleri Açık Arttırma ile Satışta

Amazon şirketinin CEO’su ünlü milyarder Jeff Bezos, 2000 yılında kurduğu uzay ve havacılık şirketi olan Blue Origin ile uzay turizmini hayata geçiriyor.

Şirketin uzay turizmi için özel olarak hazırladığı New Shepard roketinin biletleri açık arttırma ile satışa çıktı, ilk uçuşun 20 Temmuz 2021'de gerçekleştirileceği duyuruldu.

Açık artırma yolu ile satılacak olan biletler için müzayede üç aşamadan oluşacak. İlk olarak 5 ve 19 Mayıs tarihleri arasında, ilgilenen kişiler koltuk kazanma şansı yakalamak için fiyat teklifi verecekler. İlk aşamada yapılan teklifler gizli tutulacak. Daha sonra 19 Mayıs'ta teklifler kamuoyuna açıklanacak ve katılımcıların müzayedeye devam etmek için en yüksek teklifi geçmesi gerekecek. Son aşamada ise 12 Haziran'da Blue Origin'in ilk uzay turisti, canlı yayınla yapılacak son açık artırma işlemi ile ortaya çıkacak. Rezervasyon buradan yapılıyor.

Uzay gezisi yörünge altında yapılacak. New Shepard roketi yaklaşık on dakika sürecek olan seferde altı yolcuyu Dünya yüzeyinin yaklaşık 100 mil yukarısına taşıyacak. Tur bittikten sonra Blue Origin'in Batı Teksas yakınlarında bulunan uzay limanına paraşüt ile inilecek.

2. Apple ile Epic Games Şirketi Davalık Oldu

Dünyanın en büyük oyun şirketleri içerisinde yer alan Epic Games şirketi oyun içi satın alımlar ve komisyon ücretlerinde ortaya çıkan anlaşmazlıklar sonucunda Apple şirketine dava açtı.

Apple tarihindeki en önemli ve en büyük mahkemelerden birisi olan bu davada delil sunacak Apple yöneticisi Tim Cook, bu vesileyle ilk defa mahkemede ifade vermiş olacak. Davada çıkacak olan sonucun Apple’ın bugüne dek müşterilerine sunduğu hizmet şartlarını yeniden düzenlemesine ve  ortaya çıkardığı profilin tamamen değişmesine büyük bir etken olabileceği söyleniyor.

Şirketin, uygulama geliştiricilerinden kestiği ve büyük bir gelir elde etmesini sağlayan komisyonların bu dava sonucunda değişikliğe uğraması söz konusu. Şikayetçi Epic Games, Ağustos 2020'de uygulama içinde kendi ödeme sistemini kullanmaya başlamış ve böylece Apple'a %30 komisyon vermekten kurtulmuştu. Apple ise bu adıma karşılık Epic Games'in oyunlarını App Store'dan kaldırmıştı.

Epic Games Apple'ın uygulamalardan aldığı komisyonlar için ''haraç'' benzetmesinde bulundu. Şirket Apple'ın App Store üzerindeki kontrolünün rekabete aykırı bir seviyede olduğunu öne sürüyor. Epic Games, uygulama geliştiricilerin Apple ve Android telefonlar için de Google'a yüksek komisyonlar ödemek zorunda kalmaması gerektiğini savunuyor. Daha önce Spotify ve Match şirketleri ile aynı anlaşmazlıkları yaşayan Apple'ın, yalnızca Epic Games tarafından geliştirilen Fortnite oyununda yapılan ödemelerden bile yüz milyonlarca dolar kazandığı tahmin ediliyor. Epic Games, komisyon ödemeyi reddedenlerin uygulamalarını satma imkanının olmamasını rekabete aykırı olarak görüyor.

3. 2021 Yılında Dünyanın En Etkili 100 Şirketi Listelendi

Time dergisi 2021 yılının en etkili şirketlerini sıraladı. Bu şirketleri alaka düzeyi, etki, yenilikçilik, liderlik, hırs ve başarı gibi kriterlere göre listeledi. Listenin içinde aşı firmalarından kripto para firmalarına, basketbol ve futbol liglerinden dekorasyon firmalarına kadar çok çeşitli kuruluşlar bulunuyor.

Dergide beş kapak yer alıyor, her biri listedeki bir şirketin yöneticisini tanıtıyor ve onlarla yapılan röportajları içeriyor.

Listede Home Depot, Mastercard, Nike, Mattel, Twitter, Johnson & Johnson, Epic Games, Rothy's, AT&T, FedEx, Clubhouse, Airbnb, GoFundMe, Lime, Robinhood, Tesla gibi ABD merkezli 64 şirket bulunuyor.

Equinor, Maersk, Volkswagen, Adidas, Lego, Farfetch,  Stripe, Oatly, Unilever gibi Avrupa’da bulunan ünlü şirketler listenin içerisinde. Dünyanın en büyük futbol liglerinden birisi olarak kabul edilen İngiliz Premier Ligi de listeye dahil.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs sürecinde ön plana çıkan BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson, CVS, Walgreens, and Illumina şirketleri de listeye dahil edildi.

Microsoft, Samsung, Huawei, Apple, Tencent, Nintendo, Nvidia, Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation ve Zoom gibi teknolojiye yön veren büyük şirketler de bu sıralamanın içerisinde kendisine yer buldu.

Spotify, Netflix, TikTok, HYBE ve Disney de eğlence sektörü kategorisinde listenin içerisine dahil oldu.

4. Twitter Bahşiş Kutusu Özelliğini Hayata Geçiriyor

Twitter, kullanıcılarına maddi destek sağlamak için yeni yollar yaratma çalışmaları kapsamında bir özelliği hayata geçirdi. Twitter Bahşiş Kutusu ''Tip Jar'' adı verilen özellik ile kullanıcılar sosyal ağ üzerinden bahşiş gönderip alabilecek.

Şimdilik sadece uygulamayı İngilizce olarak kullanan IOS ve Android kullanıcıları, mobil üzerinden Twitter'daki geçerli hesaplara para gönderebilecek.

Profil sayfasında takip et düğmesinin yanında yer alacak olan bahşiş kutusu simgesi, hesabın bahşiş kutusunun etkin olduğu anlamına gelecek. Kullanıcılar bahşiş kutusu simgesine dokunduklarında ödeme hizmetlerinin listesini görecekler. Bandcamp, Cash App, Patreon, PayPal ve Venmo uygulamaları ödeme kanalları olarak kullanılacak. Twitter bu ödemelerden herhangi bir kesinti yapmayacak.

Twitter Bahşiş Kutusu Tip Jar Nasıl Kullanılır, Aktif Edilir?

5. Twitter Tam Boyutlu Görsel Kullanımına Başladı

Twitter, zaman akışında kullandığı görsel boyutu ayarlarında değişikliğe gitti. Twitter kullanıcıları zaman akışında gezinirken ekranda kırpılmış görseller ile karşılaşmaktaydı, görselin tamamını görmek için üzerinde dokunmak gerekiyordu.

Sosyal medyada geçirilen sürenin ve yaşam tarzımızın değişmeye başladığı, insanların bilgiye ulaşmak için en hızlı yolları aradığı bu zaman aralığında, karşımıza çıkan tek bir görselin bile üzerine dokunmadan tam boyutları ile görmek, günümüz dünyasında zaman kazandırıcı bir hal almaya başladı.

Twitter’ın yaptığı bu değişiklik, kullanıcıları zaman akışının içinde tutmak ve görselliği daha fazla ön plana çıkarmak amacıyla yapılmış olarak gözüküyor.

Ayrıca şirket, kullanıcıların Android veya iPhone cihazlarından 4K kalitesinde görüntüler yüklemelerine olanak sağlayan bir özelliği de test ettiğini duyurdu.

Kaynakça

https://www.washingtonpost.com/technology/2021/04/30/epic-apple-trial-antitrust-fortnite-app-store/

https://time.com/collection/time100-companies/

https://www.digitaltrends.com/social-media/twitter-launches-full-size-image-previews-for-mobile/

https://www.digitaltrends.com/news/blue-origin-names-date-for-its-first-space-tourism-flight/

https://blog.twitter.com/en_us/topics/product/2021/introducing-tip-jar.html


BENZER YAZILAR

Giyilebilir Teknoloji Trendleri

Giyilebilir teknoloji nedir, ne zaman ortaya çıktı? Örnekleri nelerdir?

Veganlık Nedir? Ne Değildir?

Veganlık felsefesini, hakkında yanlış bilinenleri ve günümüz dünyasına vegan bakış açısını inceledik.


Paylaş