Kripto Para Nedir?
Kripto para birimi, dolar veya euro gibi bir para birimidir ancak parasal birimlerin oluşturulmasını kontrol etmek ve fon transferini doğrulamak için şifreleme teknikleri kullanır. Kripto para adı ise burada kullanılan şifrelemeden gelir. Kriptografi, verilerin ya da bilgilerinin şifrelenmesinde kullanılan yöntemlere verilen isimdir. Bunun yanı sıra Kripto paralar, herhangi bir fiziksel formda ve herhangi devletin altında bulunmamakta yani merkeziyetsiz ve sadece dijitaller.
Kripto paraların sadece dijital ortamda olmasının birkaç avantajı var. Öncelikle dijital ortamda bulunması kripto para aktarma ücretlerinin düşük olmasını, bu paranın daha kolay kullanılmasını ve geniş bir kitleye ulaşabilmesini sağlıyor. Bunun yanı sıra herhangi bir merkeze bağlı olmadığı ve şifreleme sistemleri kullanıldığı için para aktarımları tam anonim olarak yapılabiliyor ve kimse kullananların bilgilerine dışarıdan ulaşamıyor.
Bitcoin ve Altcoin Nedir?
Bitcoin, ilk kripto para birimidir. 2009 yılında Satoshi Nakamoto takma adlı biri veya bir grup tarafından oluşturulmuştur ancak dijital para üretme fikri daha eskiye dayanır.
Bitcoin Nasıl Ortaya Çıktı?
Bir dijital para oluşturma fikri ilk önce 90’larda ortaya atılmıştır. Bitcoin’den önceki dijital paraların tutunamamasının sebebi ise üçüncü bir parti onayı eksikliğinden dolayı ortaya çıkan sahtekarlık ve bunların açtığı finansal sıkıntılar.
Altcoin Nedir, Nasıl Ortaya Çıktı?
Altcoin kavramı ise Bitcoin’den sonra çıkan kripto paralara verilen ortak isimdir. Bunlara örnek olarak Ethereum, Ripple veya Tether gösterilebilir. Tabi bunun dışında daha küçük çapta bir market hacmine sahip olan bir çok kripto para bulunmakta. Her geçen gün sayısı artan Altcoinlerin sayısı 2018’de CoinMarketCap’in verilerine göre 7.300 civarındaydı. Altcoinler Bitcoin ile aynı prensiple çalışır ancak belli özellikleri değiştirilmiştir.
Bitcoin ile Yapılan İlk Alışveriş
Bitcoin ile yapılan ilk alışveriş 22 Mayıs 2010 tarihindedir. 10.000 bitcoin karşılığında alınan pizza eğer güncel kur ile alınsaydı 516 milyon dolar ile en pahalı yiyecek olarak tarihe geçerdi. Altcoinlerin varlığı ise bu olaya dayanıyor, çoğu Altcoin’in hedefi Bitcoin’in yerini almaktır. Böyle bir hedefi olmayan kripto paralar da mevcut. Bunlardan son zamanlarda en öne çıkan Dogecoin.
Dogecoin Nedir, Nasıl Ortaya Çıktı? Ne İşe Yarar?
Dogecoin, 2014 yılında yazılım mühendisleri Billy Markus ve Jackson Palmer tarafından başka bir Altcoin olan Litecoin’in tabanından kurulmuş bir kripto paradır. Billy Markus’un bir şaka kripto parası olarak nitelendirdiği dogecoin son zamanlarda internetin kripto parası olarak anılmaya başlandı.
Dogecoin topluluğu yardım kuruluşlarına yaptıkları ile ün kazandılar. Reddit gibi siteler, içerik oluşturucularına bahşiş olarak dogecoin ile ödeme yapma özelliği eklediler. Bu gibi sebeplerden artan trafik, Dogecoin için daha büyük bir kullanıcı ağı oluşturdu. Dogecoin, 2020 yılında başlayan medya ilgisi ile Ripple, Ethereum gibi daha ana akım kripto paraların yanına yerleşmeye çalışıyor.
Dogecoin Köpeği, Köpeğin Cinsi ve Amblemin Hikayesi
Para, maskot olarak bir Japon köpek türü olan Shiba İnu’yu kullanıyor ve aynı köpek paranın ambleminde de bulunuyor. Bu fikir ise 2017 yılında internette ortaya çıkan Ironic Doge formatındaki mizah paylaşımlarından gelmekte. Bu paylaşımlarda hep aynı Shiba İnu fotoğrafı kullanıldığından Dogecoin’in yaratıcıları bu köpeği maskot olarak kullanmayı uygun görmüşler.
Dogecoin topluluğunun sponsor olduğu yarışçı Josh Wise'ın Nascar arabası ve üstündeki "Doge".
Dogecoin Geleceği Var mı? Gelecekte Kripto Paradan Ne Bekleyebiliriz?
Kripto paralar 2009’daki çıkışlarından itibaren market hacimlerini ve kullanım alanlarını gittikçe geliştirdiler. Bir para türü çıkarmak kolay, ancak bir çok insanın ve işletmenin bu parayı kabul ederek alışverişlerinde kullanmasını sağlamak zor.
Dogecoin son bir yılda market hacmini 320 milyon dolardan 7 milyar dolara çıkarttı. En tepe noktasında Dogecoin 9 milyar dolar hacme sahipti. Bu popülerliğini Redditte ve sosyal medyada ünlülerden aldığı destekle sağladı.
Kripto paralar başlangıçlarından itibaren büyük yollar katettiler. En büyük örnek olan Bitcoin ile bugün belli ülkelerde Burger King gibi restoranlardan yemek ya da basketbol maçı bileti(Dallas Mavericks takımının) alınabiliyor. Tesla yakın zamanda alıcıların ödemesini Bitcoin ile yapabileceğini açıkladı. Bunların dışında Kripto paralar yavaş yavaş gündelik hayata eklenmeye başlıyor. Bunun sebebi de gün geçtikçe kullanımda artan insan sayısı. Bu rotayı devam ettirdiği takdirde bir merkeze bağlı olmayan para birimlerinin daha sık bir şekilde kullanılmaya başlayacağı söylenebilir.
Kaynakça:
https://www.bitlo.com/rehber/kripto-para-nedir
https://goop.com/wellness/career-money/the-basics-of-bitcoin-and-cryptocurrency-and-how-to-invest/
https://academy.binance.com/en/articles/what-is-dogecoin
https://online.stanford.edu/future-for-cryptocurrency
BENZER YAZILAR
Nobel Ödülü Nedir? Nobel Ödülü Almayı Reddeden İsimler ve Nedenleri
Nobel Ödülleri'nin ortaya çıkışı ve kategorileri. En çok Nobel Ödülü alan ülkeler ve Nobel Almayı reddeden isimler
Seçim Mimarı Nedir?
Seçimlerimiz kendi kontrolümüz altında mı? Tercihlerimizde dış etkenler var mı? Bu gibi sorulara cevap verebilmek için seçim mimarının ne olduğunu ve neler yaptığını bilmek önemlidir.