Clubhouse nedir, nasıl girilir? Özellikleri nelerdir, davetiye göndermek, sohbet türleri ve daha fazlası.

Son birkaç günde dikkatinizi çekmiştir, birçok Instagram, Twitter ve YouTube fenomeni Clubhouse adlı uygulamadan bahsediyor. Bu yeni uygulama bildiğimiz mecralardan ve ve podcast'lerden biraz daha farklı. Özellikle de uygulamaya herkesin girememesi uygulamayı daha ilgi çekici yapıyor. 

Teknolojiyi erken benimseyenler tarafından bir haftada indirilen uygulama çok verimli konuşma-tartışmalara sahne oluyor. Bu uygulamada kariyerden futbola, influencer marketing'den bilimsel tartışmalara kadar birçok farklı alanda tartışma odasına katılmanız mümkün.

Uygulamayı bu link üzerinden indirebilirsiniz.

Kısaca Clubhouse Uygulaması Nedir?

Clubhouse, kullanıcıların özel sohbet odaları oluşturarak konuşabildiği, tartışabildiği bir iOS uygulaması. Yani şimdilik sadece Apple cihazlarında kullanılabiliyor. Yalnızca sesli sohbet odaları açılabiliyor ve sesli konuşma yapılabiliyor. Görüntü, video paylaşma, özel mesaj vb. özellikler yok. 

Uygulamayı her kullanıcı indirip giremiyor, kullanıcıların bu uygulama tarafından davetiye alması gerekiyor.

Clubhouse Uygulamasına Nasıl Davetiye Alınır?

Clubhouse uygulamasına üye olabilmek için davetiye almış olmak gerekiyor. Bu davetiyeyi almanın da iki yolu var.

Davetiye alma yolu 1:

Uygulamayı kullanan bir bağlantınızın uygulama içinden size davetiye göndermesi ile davetiye alabilirsiniz.

Davetiye alma yolu 2:

Uygulamayı indirdikten sonra telefonunuzun rehberini bağlamanız gerekiyor. Rehberinizde uygulamayı kullanan biri varsa bu kişiye size davetiye göndermesi için bildirim gönderiliyor. Rehberinizdeki bu kişi bu bildirimi gördükten sonra size davetiye gönderebilir.

Ayrıca,

Twitter'daki davetiye kodlarını almak

Twitter'da #clubhouse hashtag'li tweetleri takip ederek paylaşılmış davet kodunu alabilir ve kullanabilirsiniz. Bunun için kendi bağlantılarınız arasında Clubhouse kullanıcısı yoksa Twitter'da #clubhouse hashtag'i ile tweet atarak davetiye isteyen-alan kişilerin arasına katılabilirsiniz.

Bir Clubhouse Üyesi Kaç Davetiye Gönderebilir?

Clubhouse uygulamasına üye olduktan sonra 2 kişiye davetiye gönderme hakkınız bulunuyor. Üye olduktan sonra profilinizde sizi üye yapan kişi sürekli görünüyor.

Clubhouse'a Kayıt Olmak

Clubhouse uygulamasını indirdikten sonra uygulama içinde profil oluşturmanız gerekiyor. Uygulama sizden gerçek adınızı Ad-Soyad şeklinde yazmanızı, daha önce başka kullanıcı tarafından oluşturulmamış @kullanıcıadı oluşturmanızı istiyor. Sonrasında ise rehberinize ve mikrofonunuza erişmek için izin istiyor.

İlgi Alanları

Clubhouse'a kayıt olup kullanıcı adı oluşturduktan sonra uygulama ilgi alanlarınıza göre sohbet odalarını size önermek için ilgi alanları listesi paylaşıyor. Teknoloji, spor, liderlik, pazarlama, eğitim, psikoloji vb. birçok ilgi alanı seçebilirsiniz.

Clubhouse'a Nasıl Girilir? Sohbet Türleri

Açık Sohbet

Bu modda sohbet başlatırsanız açtığınız sohbete her Clubhouse kullanıcısı katılabilir, söz alabilir, katkıda bulunabilir.

Sosyal Sohbet 

Sadece takipçileriniz bu sohbet odasına katılabilir.

Gizli Sohbet 

Sadece sohbeti açan kişi tarafından katılımcılar seçilebilir ve katılabilir.

Clubhouse'a Nasıl Girilir? Sohbet Odalarına katılmak

Ana sayfanıza düşen ve üstte başlığını gördüğünüz sohbet odalarından birini seçerek dinleyici modunda odaya katılabilirsiniz. Sohbet penceresini açtığınızda direkt sohbeti dinlemeye başlıyorsunuz.

Sohbet Odasındaki İkonlar Ne Anlama Geliyor?

-Bu arayüz içinde moderatörlerin profil fotoğrafının yanında yeşil bir ikon görünüyor.

- Profil fotoğrafının yanında yer alan konfeti ikonu katılan kişinin bir haftadan daha yeni bir sürede uygulamaya katıldığını gösteriyor.

-Yine profil fotoğrafının yanında yer alan mikrofon açık ve mikrofon kapalı işaretleri  katılımcının konuşma durumunu gösteriyor.

Sohbet odası ekranında kullanıcıların profil fotoğraflarını görebilirsiniz. Bu kullanıcıların profillerine tıklayarak bio'larını görebilir dilediğiniz kişiyi ve takibe alabilirsiniz.

Sohbet odasında el simgesi söz almak istediğiniz anlamına geliyor. Moderatör bu simgeye dokunan kullanıcılara söz hakkı verebiliyor.

Konuşmacıyı alkışlamak: Konuşmacıyı alkışlamak için mikrofonunuzu birkaç defa açıp kapatmanız yeterli. Bu hareket uygulamada "alkışlamak" anlamına geliyor.

Uygulamanın Diğer Özellikleri

Takvim: Planlanmış ve ilgi alanınıza giren sohbetlerin yer aldığı takvimde gelecek sohbetleri görebilir, hatırlatma bildirimi oluşturabilirsiniz.

Bildirimler: Uygulamaya yeni katılan bağlantılarınız, sizi takip edenler ve takip ettiğiniz kişilerin takvime eklediği sohbetlerle ilgili bildirimleri görüntüleyebilirsiniz.

Clubhouse Uygulaması Ne Zaman Çıktı, Nasıl Popüler Hale Geldi?

Nisan 2020'de yazılımı tamamlanan ve kullanıma sunulan Clubhouse uygulaması aslında COVID 19 ve Pandemi sürecinde yükselişe geçen uygulamalardan.

Alpha Exploration Co. tarafından geliştirilen uygulama Mayıs 2020'de 12 Milyon $ değerinde iken Aralık 2020'de 100 Milyon $ değerine ve 600 bin kullanıcı seviyesine yükseldi.

Android Cihazlarda Clubhouse Uygulaması Var Mı? Play Store'a Gelecek Mi?

Şu anda sadece iOS işletim sistemiyle çalışan ve App Store'da indirilebilen bu uygulamada henüz Android ile ilgili bir haber yok. Yakın zamanda Android platformlarına ve Google Play'e de geleceğini düşünüyoruz.

Android Kullanıcılarının PlayStore'da Dikkat Etmesi Gerekenler

Şimdilik henüz sadece iOS uygulaması bulunan Clubhouse Android'de henüz yok fakat Google Play'de başka firmalar tarafından açılmış farklı Clubhouse uygulamaları karşımıza çıkıyor. Bu yanıltıcı uygulama aramalarda proje yönetimi kategorisinde en üst sıralarda görünüyor. Bu durumda kullanıcıları yanıltıyor.

Aynı durum iOS kulanıcıları için App Store'da da geçerli. Üst sıralarda sesli uygulamalar arasında görünen iki Clubhouse adlı uygulama var. Doğru olan uygulama Clubhouse Software Inc. tarafından üretilen uygulama.

Uygulamayı Kullanırken Bilmeniz Gereken Diğer Bilgiler

Uygulama İle İlgili Tartışılan Endişeler

Mikrofon Kullanma İzni

Uygulama henüz çok yeni ve sahibi olan firma dünyada Facebook, Twitter, TikTok gibi bilinen, politikaları bilinen bir firma değil. Bu nedenle uygulama "Mikrofon kullanma iznini uygulama kapalıyken de kullanıyor mu, dinleme yapıyor mu?" konusu tartışılıyor.

"Konuşmalar kaydediliyor mu?" sorusu özellikle Whatsapp gizlilik sözleşmesi gündemiyle de hassasiyet kazandı. Uygulamada ses kaydı yok ses sadece konuşulduğu sırada aktarılıyor fakat Clubhouse gizlilik politikasında yer alan istisnai bir durum var: 

Clubhouse kısa süreli ses kaydı

Gizlilik politikasında şöyle yer alıyor:

"Sadece olay incelemeyi desteklemek için, oda canlıyken sesi geçici olarak kaydediyoruz. Bir kullanıcı sohbet odası aktif durumdayken güvenlik ihlali bildiriminde bulunursa, olayı araştırmak için sesi saklarız ve bu kayıtlı sesi araştırma tamamlandığı zaman sileriz.

Bu sohbet odasında bir şikayet bildirilmezse oda kapandığında ses kayıtlarını da sileriz. Sessiz konuşmacılardan ve üyelerden gelen ses hiçbir zaman kaydedilmez ve tüm ses kayıtları şifrelenir."

Konuşma-Kelime Filtrelemesi

Sohbet odaları içerisinde yasadışı veya ahlaka aykırı konular konuşulabilir, rahatsız edici veya yasadışı konular konuşulabilir. Uygulamanın burada kelime filtrelemesini nasıl yaptığı ya da illegal buluşmaların önüne nasıl geçtiği ile ilgili net bir bilgi yok. Uygulama ile ilgili tartışılan bir diğer konu da bu. 

Ses kayıtlarını Clubhouse'dan almak mümkün mü?

Habertürk'te yer alan habere göre:

Tüm sosyal medya kanallarında olduğu gibi burada da oluşabilecek bir hakaret, özel yaşamın gizliliği, haberleşmenin gizliliği gibi konularda dava açılacak olması durumunda mağdur dava açabilir. Fakat bu ses kayıtlarını Clubhouse'dan almak imkansıza yakın. Ses kaydıyla ispat zor görünebilir fakat başka katılımcıların davaya tanık olması mahkemece değerlendirilebilir.

Sözcü'nün haberine göre ise,

Clubhouse uygulamasına ortak olan bir Çinli şirket var. Stanford İnternet Gözlemevi'ne göre, altyapı sunan bu şirket aracılığıyla Çin hükümeti sesli verilere ulaşabilir. 

Stanford İnternet Gözlemevi raporuna göre, Silikon Vadisi'nde ofisi bulunan ve Çin merkezli Agora isimli şirket Clubhouse uygulamasına yazılım altyapısı sağlıyor. Kullanıcı kimlikleri seri numaraları şeklinde yer alıyor ve internet üzerinden kimlikler düz metinler olarak aktarılıyor. Agora şirketi tarafından bu seslere ulaşılabilir ve Çin'de erişilebilir.

Bir diğer bilgi, Clubhouse Çin'de yasaklandı.

Clubhouse Hakkında Az Bilinenler

Clubhouse kurucuları uygulamayı pandeminin ortaya çıkmasıyla beraber yayına aldı. O zamandan beri hızla değer kazandı. Kurucuları şu şekilde açıklıyor:

Clubhouse'u 2020 yılının Mart ayında yayına aldık. Gayemiz daha insancıl hissettiren sosyal deneyimler oluşturmak. Gönderi yayınlamak yerine katılımcılarla konuşabilirsiniz. Amacımız oturum bittiğinde uygulamayı açtığınız zamana göre daha iyi hissederek kapatmanız.

Clubhouse Kimin?

Paul Davison ve Rohan Seth tarafından kurulan Alpha Exploration şirketi tarafından geliştirildi. Asıl yükselişini Aralık 2020'de yaşadı ve 600 bin kullanıcıya ulaştı.

Paul Davison ve Rohan Seth'in ortak girişimi olan Clubhouse'daki etkinlikler Twitter sayesinde yaygınlaşmaya başladı. Twitter kullanıcısı olan ve büyük takipçi kitlelerine sahip kişilerin Clubhouse uygulamasındaki etkinlikleri paylaşmasıyla uygulama birdenbire yaygınlaştı.

Uygulamanın ilk yatırımcıları kimler?

2020 Mart'ta yayınlanan Clubhouse'a yatırım Mayıs 2020’de Andreessen Horowitz tarafından yapıldı. Yatırımcı 10 milyon dolar girişim yaptı. Bu yatırım sayesinde Clubhouse'un değerlemesi 100 milyon dolar olarak belirlendi.

Arkasından yatırımlar devam etti.

En önemli yatırım 2020 yazında Twitter kurucusu Jack Dorsey tarafından geldi. Yatırımcılar arasında Amerikalı komedyen Hannibal Buress, Rap'çi MC Hammer, Milyarder Marc Cuban gibi isimler var. 

Şu anda 180'in üzerinde yatırımcısı bulunuyor.

Clubhouse Sohbet Odasında Moderatörlük 

Clubhouse Türkiye'ye ofis açar mı, yükümlülükleri neler?

Habertürk'te yayınlanan Necdet Çalışkan'ın haberine göre Clubhouse da diğer tüm sosyal medya uygulamaları gibi "sosyal ağ sağlayıcısı" tanımının içinde yer alıyor. 

Sosyal etkileşim amacıyla internet ortamı içinde sesli içerikleri paylaşmaya imkan tanıyor. Bu özelliğiyle Instagram, Facebook ve Twitter'dan hiçbir farkı yok.

Diğer yandan sosyal ağ sağlayıcı tanımına giren şirketlerin Türkiye'de ofis açma zorunluluğunun gelmesi için günlük erişiminin bir milyondan fazla olması gerekliliği bulunuyor. Habere göre bu kullanıcı sayısına henüz ulaşılmadığı için, Android'e de uygulama gelmediği için henüz bu zorunluluk olmayacaktır.

Clubhouse profesyoneller ve iş sahipleri için nasıl kullanılabilir?

Sosyal medya platformları arasındaki seçenekler artarken Clubhouse birdenbire gözleri kendisine çevirdi. Bu bir iki haftalık yükseliş trendinden sonra Clubhouse kişilerin ve işletmelerin vazgeçilmezlerinden biri olabilir.

Nedenini şöyle açıklayabiliriz:

Clubhouse uygulamasını profesyonel hayatta nasıl kullanabilirsiniz?

Socialmediaexaminer.com sitesi bu konuyu şu başlıklar altında ele almış:

Koçlar ve eğitmenler için topluluk oluşturma

Bir konuda eğitim veriyorsanız ya da toplantılar düzenliyorsanız Clubhouse uygulamasını pandemi sürecinde buna uygun bir yer haline getirebilirsiniz. Konunuzla alakalı bir ağ oluşturabilir, diğer üyelerin sizin etkinlikleriniz sayesinde bağlantı kurmalarını sağlayabilirsiniz.

Sanal etkinlikler için topluluk oluşturma

Covid 19 ile birlikte 2020 yılı sanal buluşmaların zirve yaptığı bir yıl oldu. Özellikle de Zoom uygulaması üzerinden yapılan toplantılar iş hayatının vazgeçilmezi oldu. Clubhouse'da görüntü kaygısı olmadan, video öncesi hazırlanma endişe bulunmadan toplantı yapılabilecek, samimi tartışmaların gerçekleştirilebileceği bir yer haline geldi.

İş birlikleri için buluşmalar

Clubhouse uygulamasıyla herkes bir sohbet odasında buluşuyor ve bu odadaki katılımcılar bağlantı olarak eklenebiliyor. Bu bağlantılarınızla da özel olarak görüşebiliyorsunuz. Bu buluşmalar bu özelliğiyle de sanal birer fuara dönüşüyor. Aynı iş ve ilgi alanındaki kişilerle bir araya gelerek iş birliği gerçekleştirmeniz mümkün.

Podcast toplulukları

Podcast'ler son birkaç yılda hızla yükselişe geçen, fan kitlesi oluşturan dinleme platformlarına dönüştü. Radyoya iyi bir alternatif olarak çıktı, içerik üreticileri niş konularda hesaplar açarak kendi içeriklerini oluşturdu. Fakat podcast'ler tek yönlü iletişim kaynakları. Clubhouse uygulaması podcast yayıncılarının takipçileriyle konuları ele aldığı tartışma ortamı açtığı yeni platformlar olarak değerlendirilebilir.

Clubhouse Hisseleri ve Elon Musk'un katılması

Elon Musk'ın Clubhouse'da bir sohbete katılacağını duyurması ile birlikte uygulama ciddi merak konusu olmuştu. Sadece uygulama indirmelerinde değil, borsada da ciddi hareketlilik yaşandı.

Elon Musk Clubhouse sohbetine katılınca ses teknolojileri şirketi Agora hisseleri yükselmeye başladı. Bununla birlikte insanlar yanlış bir şirketten hisse aldı. İsim benzerliği olan fakat uygulama ile alakası bulunmayan Clubhouse Media Group hisseleri ciddi artışa geçti.

CBNC'deki habere göre Clubhouse 1 yıldan kısa sürede 1 milyar $ değerlemeye ulaşmıştı. Bu rüzgardan etkilenen Agora şirketi de %44 artış yakaladı. 

İsim benzerliğiyle yatırımcı kazanan Clubhouse Media Group hisseleri %110'un üstünde artış gösterdi. 

Clubhouse logosundaki adam kim?

Clubhouse uygulamasının en ilginç yanlarından biri ikon yerine bu fotoğrafı kullanması. Logodaki bu adam herhangi bir Clubhouse üyesi aslında. Boman Ix isimli bir kullanıcı. Clubhouse her güncelleme zamanında kullanıcılarından birinin fotoğrafını uygulama logosu olarak kullanıyor. 

Facebook Clubhouse'a rakip uygulama çıkarıyor mu?

Mark Zuckerberg'in Clubhouse'a üye olmasıyla herkeste bu soru oluştu. "Facebook Clobhouse'a rakip olacak mı?" sorusuna cevap olarak New York Times'a yanıt Facebook sözcüsünden geldi:

Facebook'un Emilie Haskell'in sözleri şu şekilde:

İnsanları ses ve video teknolojilerini kullanarak birbirine bağlıyoruz ve insanlar için iyileştirmenin yollarını aramaya devam ediyoruz. 

Sosyal medyadaki söylentilere göre Facebook'un rakip uygulaması var ve ilk aşamasında. Önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Clubhouse Android versiyonu geliyor

CNBC-e'de yer alan habere göre geliştirici Mopewa Ogundipe Twitter hesabından şunları söyledi: Beni tanıyanlar sadece iOS uygulamalarıyla ilgili düşüncelerimi bilirler. Bu yüzden Clubhouse'un Android versiyonunun geliştirilmesinden sorumlu ekibe katıldığım için büyük heyecan duyuyorum.


BENZER YAZILAR

Haftanın Gelişmeleri 9-15 Ağustos 2021

2021 Netflix en çok izlenenler, ilk web sitesinin 30. yılı, Körfez Akıntısı'nın yarattığı iklim felaketi, Barbie'nin sağlık çalışanı koleksiyonu, 3.700 yıllık tablet üzerinde yeni geometrik keşifler ve Türkiye'nin ilk "decacorn"u olan Trendyol hakkında haftanın haberleri.

İstanbul Sözleşmesi Nedir?

Kadınlara yönelik her türlü şiddetin önlenmesi için hazırlanmış olan İstanbul Sözleşmesi’nin içeriği, amacı, kapsamı ve sözleşmeyi imzalayan devletler.


Paylaş