IMDb puanları ve beğenilerine göre tüm zamanların en iyi filmler listesi serimizin ilk on filmi.

Lumière kardeşlerden bu yana birçok film üretildi ve üretilmeye devam ediliyor. Bunlardan bazıları ise hem sinema tarihine hem de seyirci üzerinde iz bırakan filmler. "Gelmiş Geçmiş En İyi Filmler" listesi bir seriden oluşacak. Bu listeler; birçok eleştirmenin film listelerinden derlenerek oluşturuldu. 

10) Pulp Fiction

IMDb: 8,9

Rotten Tomatoes: %92

Filmin Künyesi

Yönetmen: Quentin Tarantino

Yapımcı: Lawrence Bender

Senarist: Quentin Tarantino, Roger Avary

Oyuncular: John Travolta, Tim Roth, Samuel L. Jackson, Harvey Keitel,Uma Thurman

Görüntü yönetmeni: Andrzej Sekula

Yapım yılı: 1994, ABD

Pulp Fiction Fragman

Pulp Fiction Konusu

Aşık, soyguncu bir çift olan, Honey Bunny ve Pumpkin hayatlarına aksiyon katmak isterler. Bir yandan eski iki gangster, Vincent Vega ve Jules patronlarının geciken haracını vermeyen birkaç genci vurmak için yola çıkarlar. Vincent aynı zamanda patronun güzel ve genç karısına bakmakla görevlendirilmiştir. Başka bir yerde bir boksör para karşılığı iş yapmak istemez ve kaçar. Tüm bu hayatlar, dört şiddet ve kurtuluş hikayesinde iç içe geçer.

9) 2001: A Space Odyssey

IMDb: 8,3

Rotten Tomatoes: 92%

Filmin Künyesi

Yönetmen: Stanley Kubrick

Yapımcı: Stanley Kubrick

Senarist: Stanley Kubrick, Arthur C. Clarke

Oyuncular: Keir Dullea, Douglas Rain, William Sylvester, Gary Lockwood

Yapım yılı: 1968, ABD

2001: A Space Odyssey Fragman

2001: A Space Odyssey Konusu

Film, Arthur C. Clarke’ın bilim kurgu türündeki kısa öyküsünden uyarlanmıştır. Ay yüzeyinin altına gömülü gizemli bir eser vardır. Bu eser insanlar tarafından keşfedilir. Daha  sonra insanlık, bir yapay zeka olan; akıllı süper bilgisayar HAL 9000'in yardımıyla kendi kökenini bulmak için arayışa başlar.

Film hakkında daha fazla detay için "2001: A Space Odyssey Neden Bir Başyapıt Olarak Kabul Ediliyor?" isimli yazımıza göz atabilirsiniz. 

8) Taxi Driver

IMDb: 8,2

Rotten Tomatoes: 96%

Filmin Künyesi

Yönetmen: Martin Scorsese

Yapımcı: Julia Phillips, Michael Phillips

Senarist: Paul Schrader

Oyuncular: Robert De Niro, Cybill Shepherd,Harvey Keitel, Jodie Foster

Müzik: Bernard Herrmann

Görüntü yönetmeni: Michael Chapman

Yapım yılı: 1976, ABD

Taxi Driver Fragman

Taxi Driver Konusu

Vietnam’da gazi olmuş Travis isimli bir asker, geceleri taksi şoförlüğü yapmaktadır. Travis, savaşın kendisinde yarattığı psikolojik travmayı atlatamamıştır ve bu yüzden geceleri uyuyamamaktadır. Şehrin gece hayatı ona kirli ve adaletsiz gelir ve bu yüzden kendisine bir ahlak bekçisi görevini üstlenir. Kendisini saplantılı bir şekilde genç bir fahişeyi, gördüğü kirli dünyadan kurtarmaya adar.

7) The 400 Blows

IMDb: 8,1

Rotten Tomatoes: 100%

Filmin Künyesi

Yönetmen: François Truffaut

Yapımcı: François Truffaut

Senarist: François Truffaut, Marcel Moussy

Oyuncular: Jean-Pierre Léaud, Guy Decomble, Albert Rémy,Claire Maurier

Müzik: Jean Constantin

Yapım yılı: 1959, Fransa

The 400 Blows Fragman

The 400 Blows Konusu

Filmin ana karakteri, ödevini yapmadığı için bir günlüğüne okulunu kıran bir genç çocuktur. Okuldan kaçtığı esnada yolda yürürken annesi ve yabancı bir adamı samimi şekilde görür. Ertesi gün okula gittiğinde, öğretmenine annesi öldüğü için okula gelemediğini söyler. Bu durumu annesi öğrenir fakat nedenini anlayamaz. Dikkatsiz bırakılan genç çocuk, arkadaşlarıyla birlikte küçük bir suç hayatına dalar.

6) The Wizard of Oz 

IMDb: 8,0

Rotten Tomatoes: 99%

Filmin Künyesi

Yönetmen: Victor Fleming, Mervyn  Le Roy, George Cukor

Senarist: Noel Langley, Florence Ryerson, Edgar Allan Woolf

Yapımcı: Mervyn LeRoy, Arthur Freed

Oyuncular: Judy Garland, Ray Bolger, Frank Morga

Yapım Yılı: 1939, ABD

The Wizard of Oz Fragman

The Wizard of Oz Konusu

L. Frank Baum’un aynı isimli kitabından uyarlanmıştır. Dorothy Gale bir çiftlikte ailesiyle birlikte yaşamaktadır. Bir gün, Kansas'taki evinden bir kasırgayla büyülü Oz Diyarı'na sürüklenir ve yeni arkadaşlarıyla birlikte, eve dönmesine ve arkadaşlarına da yardım edebilecek büyücüyü görmek için bir arayış içine girer.

5) Bicycle Thieves

IMDb: 8,3

Rotten Tomatoes: 98%

Filmin Künyesi

Yönetmen: Vittorio De Sica

Yapımcı: Diana Ossana, James Schamus

Senarist: Cesare Zavattini

Oyuncular: Lamberto Maggioran, Giulio Chiari,Enzo Staiola, Elena Altieri, Lianella Carell

Yapım yılı: 1948, İtalya

Bicycle Thieves Fragman

Bicycle Thieves Konusu

Savaş sonrası İtalya’sında geçen hikayede uzun süredir işsiz olan Antonio evli ve bir çocuğa sahiptir. Antonio uzun süre sonunda bir iş bulur fakat iş için bisiklete ihtiyacı vardır. Bisiklet alabilmek için evindeki yastıkları satar ve kendisine bir bisiklet alır. Antonio, işinin ilk gününde yeni bisikletini çaldırır. Aile ve ekonomik sorunlarla baş etmek için Antonio’nun bisikletini bulması gerekmektedir.

4) Rear Window

IMDb: 8,5

Rotten Tomatoes: 98%

Filmin Künyesi

Yönetmen: Alfred Hitchcock

Senarist: Cornell Woolrich, John Michael Hayes

Oyuncular: James Stewart,Wendell Corey, Grace Kelly,

Yapım Yılı: 1954, ABD

Rear Window Fragman

Rear Window Konusu

Rear Window, Cornell Woolrich’in “It Had to Be Murder” adlı kısa öyküsünden uyarlanmış bir gerilim filmidir. Foto muhabiri ve gazeteci olan L. B. Jefferies’in geçirdiği bir iş kazası sonucunda ayağını kırar ve iyileşme sürecini evde geçirmek zorunda kalır. Bu süreçte canı sıkılan Jefferies, apartman dairesinin arka penceresinden fotoğraf makinesiyle komşularını izlemeye başlar. İnsanların özel hayatlarını bir röntgenci gibi gözetleyen Jefferies, her gün izlediği bir komşusunu çok sık görememeye başlar ve o kişinin karısını öldürdüğünden şüphelenir. Olayı araştırmak için fotomodel sevgilisi ve hemşiresinden yardım alır.

3) Stalker

IMDb: 8,1

Rotten Tomatoes: 100%

Filmin Künyesi

Yönetmen: Andrei Tarkovsky

Senarist: Arkadi Strugatsky, Boris Strugatsky

Oyuncular: Alexander Kaidanovsky, Nikolai Grinko, Anatoli Solonitsyn

Yıl: 1979

Stalker, Rus yönetmen Andrei Tarkovsky’nin Solaris isimli bilim kurgu filminden sonra tekrardan bilim kurgu türünde üretmesi beklenilen filmidir. Bu filme,  özel efektler ve fantastik yan öyküler barındırması için devlet tarafından yüklü bir miktarda bütçe ayrılmıştır. Bunun sebebi ise Rus sinemasının Amerikan sinemasıyla aynı güce sahip olduğunu kanıtlamaktır. Fakat Tarkovsky, özel efektli sahnelerin tamamını senaryodan çıkararak ana öyküye bağlı kalmıştır.

Stalker Fragman

Stalker Konusu

Film, Boris ve Arkady Strugatsky kardeşlerin Yol Kenarında Piknik isimli kısa öykülerinin bağımsız bir uyarlamasıdır. Filmin öyküsü; bilim adamı, yazar ve iz sürücü olmak üzere, üç adamın bölge (Zone) adı verilen mekana yolculuklarını konu alır. Bölge isimli yer, gizemlidir ve içinde barındırdığı oda, içine giren herkesin en derin isteklerini yerine getirebilme gücüne sahiptir. Bölge’nin gizemini çözmek için yola koyulan bu üç karakter üzerinden filmde bilim, inanç ve irade kavramları irdeleniyor.

2) Rashomon

IMDb: 8,2

Rotten Tomatoes: %98

Filmin Künyesi

Yönetmen: Akira Kurosawa

Yapımcı: Minoru Jingo

Senarist: Akira Kurosawa,Ryunosuke Akutagawa, Shinobu Hashimoto,

Oyuncular: Masayuki Mori, Machiko Kyō, Toşiro Mifune, Takashi Shimura

Görüntü yönetmeni: Kazuo Miyagawa

Kurgu: Akira Kurosawa

Rashomon Fragman

Rashomon Konusu

Orta çağ Japonya’sında geçen hikayede, karısıyla birlikte ormanda ilerleyen bir samuray kendi bölgesinde ün kazanmış Tajomaru adlı haydut tarafından öldürülür. Samurayın karısına tecavüz eden Tajomaru, saldırıdan sonra yakalanır, kadın ise ormandan kaçar. Olayın çözüme kavuşması için her iki tarafın da ifadelerine başvurulur fakat haydut ve kadının ifadeleri birbiriyle çelişir.

Olayın açığa kavuşması için bir medyum aracılığıyla samurayın ruhu soruşturmaya dahil edilir fakat samuray da farklı bir ifade verir. Dördüncü kişi olarak cesedi bulan oduncunun ifadesi alınır, oduncu herkesten farklı bir ifade verir. 

Filmin geçtiği üç mekandan birisi olan Rashomon, harabe bir mekandır. Diğer iki mekandan birisi olayın yaşandığı orman, diğeri ise tanıkların ifadelerinin alındığı mahkeme salonudur. Rashomon, karakterlerin analttıklarına göre karşımıza dört farklı gerçeklik çıkarır. Hikaye anlatılanlara göre flashbacklerle seyirciye aktarılır. Flashback tekniği daha önce Ciziten Kane filmi ile karşımıza çıkmış olsa da Kurosawa, Rashomon’un çekimleri esnasında Ciziten Kane’den habersiz olduğunu belirtir.

Mahkeme salonunda her ne kadar karakterlerin olayı anlattığını görsek de onları dinleyen yargıcı görmeyiz. Bu anlamda yönetmen kamera aracılığıyla seyirciyi yargıç konumuna getirir ve seyirci üzerindeki gerçeklik algısını kırar. Bu filmle birlikte farklı gerçeklik algısı; psikolojinin konusu olan “Rashomon etkisi” olarak literatüre geçer.

Filmin detaylı incelemesi için buradaki yazımıza göz atabilirsiniz. 

1) Citizen Kane

IMDb: 8.3/10

Rotten Tomatoes: %99

Filmin Künyesi

Yönetmen: Orson Welles

Yapımcı: Orson Welles

Senarist: Orson Welles, Herman J. Mankiewicz

Oyuncular: Orson Welles, Dorothy Comingore, Joseph Cotten, Agnes Moorehead, Everett Sloane,

Görüntü yönetmeni: Gregg Toland

Citizen Kane Fragman

Citizen Kane Konusu

Orson Welles’in ilk uzun metrajlı filmi olan Yurttaş Kane, sinema tarihinin en önemli eserlerinden birisi olarak kabul edilmektedir. Welles’in filmde kullandığı yenilikçi montaj ve deep focus (net alan derinliği) tekniği, sinemada yenilikçi bir harekete öncü olmuştur.

Yurttaş Kane, bir politikacı ve aynı zamanda medya otoritesi olan Charles Foster Kane’in hayatını konu edinir. Kane karakteri, o dönemde yayıncılık sektörünün meşhur ismi William Randolph Hearst’ün özelliklerini taşımaktadır. Gazeteci Thompson Kane’in ölüm döşeğinde söylediği son söz “Rosebud” kelimesinin peşine düşer ve Kane’nin hayatını araştırmaya başlar.

Kaynakça: 

https://www.imdb.com/

https://www.rottentomatoes.com/

https://tr.wikipedia.org/wiki/

https://www.ntv.com.tr/galeri/sanat/elestirmenlere-gore-tum-zamanlarin-en-iyi-50-filmi,9tcQNkMFG06JL92Rvv5T8Q

https://filmloverss.com/

https://www.beyazperde.com/


BENZER YAZILAR

Empatinin Ve Hümanizmin Çerçevesinde Özgürlük Yazarları

Genç idealist öğretmen Erin Gruwell'in gerçek hayat hikayesinden uyarlanan, ders niteliğindeki gençlik ve drama filmi.

The Good Place : Güldürürken Düşündürmek Gerçekten Mümkün mü?

Ölümden sonraki yaşamı düşünmek hiç bu kadar eğlenceli olmamıştı.


Paylaş