6-13 Şubat 2020 tarihlerinde Antarktika tarihinin bilinen en sıcak günlerini yaşadı.

6 Şubat 2020 tarihinde Antarktika'da hava bilinen tarihte ilk defa 20 santigrat derecenin üzerine çıktı. Buzulların erimesi, kara parçalarının ortaya çıkması, yaşam dengesinin bozulması bu tarihte en kötü gününü yaşadı. 

Yaz aylarında kıtanın sıcaklık normalleri ortalama -20 °C civarında. Yıllık ortalaması ise -50 °C.

Bu fotoğraf 4 Şubat tarihinde çekilmiş. Altındaki ise 13 Şubat tarihinde.

FOTOĞRAF: JOSHUA STEVEN / NASA TOPRAK GÖZLEMCİSİ

Alttaki fotoğraf ise 13 Şubat tarihinde çekilen fotoğraf. Sadece bu iki fotoğraf bile tabloyu özetliyor. Yoğun ısı dalgasıyla bölge tamamen eriyor. 

FOTOĞRAF: JOSHUA STEVEN / NASA TOPRAK GÖZLEMCİSİ

Antarktika Yarımadası'nın kuzey ucunda Esperanza Üssü'nde termometreler, o gün Los Angeles şehriyle ile aynı sıcaklıktaydı (18.3 ° C) ulaştı. Bu sıcaklık büyük bir kitlede erimeye sebep oldu. Bu sıcaklık dalgası 5 Şubat tarihinden 13 Şubat tarihine kadar sürdü. Değişimin sonuşları ise Landsat 8 uydusu tarafından görüntülendi.

Aşağıdaki ısı haritasında yer alan sonuçlarda ise kırmızı alanlar 2 metre yükseklikteki sıcaklığı gösteriyor. Koyu renkli kısımlar ise 10 ° C'yi geçen alanları gösteriyor.

Bu ısınma ne anlama geliyor?

Buz bilimci Mauri Pelto'ya göre, ısınma olayı sırasında yaklaşık 1,5 kilometrekarelik kar kütlesi eridi. Yine Eagle Island, 6 Şubat tarihinde 30 milimetre eridi. Toplamda, Eagle Adası'ndaki kar kütlesi 6 Şubat 11'den itibaren 106 milimetre eridi.

Bu tür büyük erime olayları Grönland ve Alaska'da yaşansa da Antarktika'da yaşanması hiç normal değil. Bu sene buna benzer üç büyük erime dalgası yaşandı Kasım 2019, Ocak 2020 ve Şubat 2020. Pelto'ya göre tehlikeli olan sadece olayın büyüklüğü değil, aynı zamanda sık tekrar ediyor oluşu.

Bu bilgiyi diğer araştırma istasyonları da teyit ediyor.

Guardian gazetesinin yayınladığı habere göre 6 Şubat günü Esperanza'daki Arjantin araştırma istasyonu 18.3 dereceyi sıcaklığı kaydetmişti. Bu sıcaklık bu kıtanın ana karasında görülen en büyük sıcaklık değeri.

Kıta genelinde yaşanan benzer yükseklikte bir sıcaklık da 1982 yılında kaydedilmişti. Ocak ayında 19.8 derece ile Signy Adası'nda ölçülmüştü.

Geçmişte Antarktika'da kaydedilen diğer önemli gelişmelerden bazıları

-1957 yılından bu yana Antarktika'daki sıcaklık her sene ortalama 0,05 ° C artıyordu. Fakat 2009 yılından bu yana bu artış hızla yükseliyor. 

-Buzulun bölgesel erimelerden kıta seviyesindeki erime seviyesine gelmiş olması, dünya genelinde deniz seviyesinin yükseleceğinin işaretlerini vermeye başladı.

-Antarktika kenarlardan ısınırken, kıtanın merkezi daha da soğuyor. Bunun sonuçları dünyadaki tüm kıtaları etkileyecek nitelikte olsa da bilgi henüz teyit edilmiş değil. 

 

Kaynak: https://earthobservatory.nasa.gov/ , wikipedia.org , ntv.com.tr

 


BENZER YAZILAR

Türkiye’deki En İyi 3 Dalış Noktası

Türkiye’deki en iyi 3 dalış lokasyonunu, içinde barındırdığı canlı çeşitliliği ve sunduğu dalış deneyimini bu yazımızda derledik.

Ohrid: Balkanların Tarihi ve Doğal Şehri

Muhteşem doğası ve kültürleri birleştiren tarihiyle Balkanlar'ın Kudüs'ü olarak anılan Ohrid


Paylaş