Türkiye’deki en iyi 3 dalış lokasyonunu, içinde barındırdığı canlı çeşitliliği ve sunduğu dalış deneyimini bu yazımızda derledik.

18. yüzyılda geliştirilen ilk dalış elbisesi ile temelleri atılan tüplü dalış, şimdilerde dünya çapında yapılan bir spora dönüşmüş durumda. Zaman içinde geliştirilen dalış ekipmanları, Antarktika’dan Pasifik Okyanusu’na kadar birçok yerde dalmaya imkan sağlıyor.

Tüplü dalış yapmak için sertifika almak zorunda değilsiniz. Neredeyse bütün dalış kulüpleri, bir sertifika eğitimine başlamadan önce deneme dalışı imkanı sağlıyor. Eğer ki sertifika almaya karar verirseniz PADI veya CMAS onaylı dalış kursları için dalış kulübünüzle iletişime geçebilirsiniz.

Uzaklara gitmeden de eşsiz bir dalış deneyimi yaşayabileceğiniz, Türkiye’deki en iyi 3 dalış lokasyonuna bir göz atalım.

Dalış noktası 1: Adrasan, Antalya

Türkiye’nin sayılı su altı güzelliklerinden birine sahip olmasına rağmen çok popüler bir nokta olmayan Adrasan hem canlı çeşitliliği hem de yeraltı yapılarıyla dalış severleri büyülüyor. Aynı zamanda aslan balıklarını görmek için en iyi lokasyonlaran birisi.  Adrasan’da 17-18 dalış noktası olmasına rağmen bazıları çok daha öne çıkmış durumda. Ayrıca “Türkiye’nin Maldivler’i” olarak bilinen Suluada bölgesi, dalış turizmine kapatılmış durumda.

Yarasalı Mağarası:

Girişi 5 metre derinlikte bulunan mağaranın içinde oluşmuş olan hava boşluğu, tavanda asılı duran yarasaları görmek için güzel bir ortam yaratıyor. Ayrıca mağaranın 15 metre derinlikteki çıkışına ilerlerken, sadece rengarenk balıklar değil planktonların suya verdiği turkuaz renk de asla sonra ermesini istemediğiniz bir atmosfer yaratacak. Eğer şanslıysanız bu mağaraya yaptığınız dalış sırasında bir fok balığına da rastlayabilirsiniz.

Korsan Koyu:

Efsanelere göre bu koy ismini, eskiden korsanların ticaret gemilerine saldırmak için pusuya yattıkları yer olmasından alıyormuş. Su altındaki güzellikler de koyun adını aldığı korsanlar gibi dalgıçları avlamak için pusuya yatmış durumdalar. Bu koy eski gemi parçalarından amforalara kadar birçok kalıntıyı barındırmakta. Dalış için benzersiz manzaraya sahip.

Pırasalı Adası:

Adrasan’daki en ilgi çekici dalış noktalarından birisi olan ve derinliği 60 metreyi bulan Pırasalı Adası, adını üzerinde yetişen yabani pırasalardan almakta. Su altı yaşamının canlılığıyla dikkat çeken Pırasalı Adası, caretta carettaların uğrak noktası. Aynı zamanda deniz tavşanları, akya balıkları ve orfozları da gözlemleyebileceğiniz lokasyonlardan birisi.

Dalış noktası 2: Kaş, Antalya

Hem doğa hem deniz severlerin uğrak noktası olan Kaş, aynı zamanda büyüleyici bir su altı atmosferi de sunuyor. Türkiye’de çok sıklıkla rastlamadığımız batıkların bulunduğu birkaç bölgeden birisi olan Kaş, 21’den fazla dalış noktasıyla dalgıçların dikkatini çekiyor.

Tünel:

Yüksek duvarların tünel şeklinde bir mağara oluşturduğu, 35 metre derinlikte büyük bir kanyona dönüşen Tünel, içinde barındırdığı çeşitlilikle dalış severleri şaşırtıyor. Tünel; mercanlar, orfozlar, ıstakozlar, renkli süngerler ve asker balıklarına yaşam alanı sunarken, dalgıçları da bir renk cümbüşüyle baş başa bırakıyor. 18 metrede başlayıp 30 metreye kadar inen derinliği nedeniyle, genelde profesyonel dalgıçlar tarafından tercih edilen bu lokasyonda, dalışlar genelde akıntı ve rüzgar nedeniyle sabahları yapılıyor.

Heybeli Ada:

Burası ziyaretçilerine birçok sürprizle gelebilecek dalış noktalarından birisi. Zemin kum, kayalık ve pasedonyadan oluştuğu için su altı canlılığı açısından Kaş’ın en zengin dalış noktalarından birisi. İnternetteki tüplü dalış fotoğraflarında karşınıza çıkan sürü balıklarla burada karşılaşılaşabilir, bir vatozun kumu eşelemesine tanıklık edebilir ya da yavaşça suda süzülen orfozları, deniz atlarını, mürenleri ve kaplumbağaları izleyebilirsiniz.

Limanağzı:

Kaş’a en yakın mesafede bulunan dalış noktalarından birisi Limanağzı’na yapacağınız bir dalışta, Türkiye’de çok sık rastlanmayan Osmanlı Dönemi’nden kalma bir tekne batığını ve yapay resif olarak batırılmış C-47 DAKOTA uçağını görebilir ve içine dahi girebilirsiniz. Bu bölge sadece batıklarıyla değil aynı zamanda da canlı çeşitliliğiyle kendinden bahsettiriyor.

Dalış noktası 3: Gökçeada, Çanakkale

Türkiye’nin en popüler olmasa da en iyi dalış noktalarından birisi olan ve birçok derinlik seviyesi sunan Gökçeada’da, aynı zamanda Türkiye’nin ilk su altı parkı da bulunmaktadır. Türkiye’nin en zengin su altı çeşitliliğine sahip olan noktalarından birisi olan Gökçeada aynı zamanda Akdeniz fokları, yassı köpekbalıkları, yunuslar, orfozlar, deniz tavşanları ve daha birçok deniz canlısının meskenidir.

Şeytan Kayaları

En sığ yeri 18 metre olan bu dalış bölgesi, genelde profesyonel dalgıçlar tarafından tercih edilmekte olup müren balıklarının fazlalığı ve iriliği ile bilinmektedir. Ayrıca çoğu dalış noktasında rastlanmayan “İspanyol dansçısı” balığı sürülerini de burada kolayca görebilirsiniz. Su altı fotoğrafçılığı için muhteşem görüntüler sunan bu lokasyon, Türkiye’nin en iyi fotoğrafını veren noktalarından birisidir.

Kefaloz Batığı

Türkiye’de bulunan bir diğer batık ise kesin bir bilgi olmamakla birlikte Çanakkale Dönemi’nden kalmış olduğu tahmin edilen bu gemidir. 27 metre derinlikte bulunan bu gemi, parçalara ayrılmış şekilde sualtında yatmaktadır. Orfoz, eşkina ve akya balıklarının uğrak noktalarından birisi olan Kefaloz Batığı civarında, çok şiddetli akıntılar olabileceğinden sertifikalı dalgıçların dalması tavsiye edilmektedir.

Pirinç Burnu

Gökçeada’nın kuzeyinde yer alan ve genellikle akıntı dalışı yapmak isteyenlerin tercih ettiği Pirinç Burnu, turuncu süngerleriyle ünlüdür. Derinliği 26 metreye varan bu burun, balıkların geçiş noktalarının üzerinde bulunduğundan birçok farklı türe rastlayabilirsiniz.

 

Yukarıda anlatılan bütün dalış lokasyonları, sunulan deneyim kalitesi olarak aynı olsa da dalış beklentisine ve dalgıcın profesyonellik düzeyine göre farklılık göstermekte. Kimi noktalar, iyi bir eğitim noktası olabilecekken kimileri de derinlikleri ve akıntı düzeyleri nedeniyle profesyonel dalgıçların dalabileceği noktalardır. Ancak hepsi size unutulmaz bir dalış deneyimi sunmak için bekliyor.

Türkiye'nin cazibe merkezleri ile ilgili diğer yazılarımızı buradan görebilirsiniz.

Kaynaklar:

https://www.padi.com/

https://www.cmas.org/

https://www.macerita.com/blog/tuplu-dalisin-tarihine-dogru-bir-yolculuk

http://visitgokceada.com/tr/aktiviteler/squba-diving/

https://www.dragoman-turkey.com/tr/blog/kas-dalis-noktalari/

https://www.sozcu.com.tr/hayatim/seyahat/kesif-meraklilarinin-akdenizdeki-evi-olympos/

https://www.gokceadadalismerkezi.com/dalis-noktalari/


BENZER YAZILAR

Squid Game Dalgona Şekeri Nedir? Nasıl Yapılır?

Netflix'te yayınlanan Squid Game dizisiyle ünlenen Dalgona Şekeri'nin tarihi, tarifi ve oyunu hakkında merak edilenler.

Shibuya İstasyonu'nda Bir Köpek Heykeli: Hachiko

Heykelinin önünde kuyruklar olan, Japonya’nın efsane köpeği Hachiko’nun hikayesini sizin için derledik.


Paylaş