139 yıldır Beyoğlu ilçesinde, denize nazır bir şekilde eğitime devam eden Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Şehir ve Bölge Planlama Bölümü hakkında bilinenler ve merak edilenler.

Merhaba, ben Kader. 2020 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden mezun oldum. Bu yazımda da hem okulumu ve bölümümü tanıtmak, hem de bu bölümü tercih edecekler için fikir vermesi açısından deneyimlerimi paylaşmak istiyorum. Üniversitenin sunduğu konaklama imkanları, sosyal etkinlikleri, kariyer olanakları ve Şehir ve Bölge Planlama Bölümü hakkında birçok sorunun cevabını bu yazıda bulabilirsiniz. 

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Öğrenci Olmak

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) 1882 yılında Osman Hamdi Bey tarafından kuruldu. İlk adı “Sanayi-i Nefise Mektebi” olan okul ve Türkiye’nin ilk sanat ve mimarlık yüksek okuluydu. 1928 yılında “Güzel Sanatlar Akademisi” adını alarak ülkedeki ilk akademi ünvanını alan kurum oldu. 1982 yılında ise “Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi” ismini aldı ve bir devlet üniversitesine dönüştü. Bugün üniversitenin rektörlüğünü Prof. Dr. Handan İnci Elçi yapıyor.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Bölümleri

Üniversitenin günümüzde üç kampüsü bulunuyor: Fındıklı yerleşkesi, Bomonti yerleşkesi ve İstanbul Devlet Konservatuvarı. Beyoğlu’ndaki Fındıklı Kampüsü’nde Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi var. Şişli'deki Bomonti Kampüsü'nde Fen Edebiyat Fakültesi bulunuyor. İstanbul Devlet Konservatuvarı ise Beşiktaş’ta.

Güzel Sanatlar Fakültesi’nde bulunan bölümler:

Mimarlık Fakültesi’nde bulunan bölümler:

Fen Edebiyat Fakültesi'nde bulunan bölümler:

İstanbul Devlet Konservatuvarı'nda bulunan bölümler: 

Her kampüs, aslında kendi içinde bambaşka kültürlere sahip. Biraz da ayrı üniversiteler gibi hissettiriyor bu durum. Kampüsler farklı konumlarda bulunduğu için aslında aralarındaki sosyal iletişim de kısıtlı. Her yerleşkenin etkinlikleri ve iletişiminin çoğunlukla kendi içerisinde kaldığını hissediyorsunuz. Yine de diğer bölümlerin etkinliklerine katılmak, yeni şeyler keşfetmek için bir fırsat doğurabiliyor. 

Mimar Sinan Holü'nden bir görünüş.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Yandal ve ÇAP İmkanları

Eğitim sürecinin ilk iki yılında, kendi fakültemizin diğer bölümlerinde Yan Dal ve Çift Ana Dal yapmak için başvurabiliyoruz. Bu eğitimlere kabul edilmek için ilk yıllarda yaptığımız çalışmalar, katıldığınız eğitim seminerleri ve konferans gibi etkinlikler çok önemli oluyor. Hatta başvuru yaparken bir portfolyo hazırlamanız gerekiyor. O zamana kadar aldığınız notlar, üniversiteye giriş puanınız ve çalışmalarınız ortak olarak değerlendiriliyor. Bu yüzden ÇAP ya da Yan Dal düşünen arkadaşlara tavsiyem, en baştan eğitimlerini sıkı tutmaları. Özellikle de tasarım ve pratik çalışmalar anlamında. 

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyal İmkanları

Üniversite bünyesinde sörf kulübü, dağcılık kulübü, dans kulübü, havacılık kulübü, fotoğraf kulübü ve müzik kulübü gibi farklı sosyal aktivitelere yönelmiş birçok kulüp bulunuyor. MSGSÜ, bir sanat ve tasarım okulu olduğu için tasarım kulübü, mimarlık kulübü, illüstrasyon kulübü, metropolitan kentsel incelemeler kulübü ve animasyon kulübü gibi akademik açıdan size yardımcı olabilecek kulüpler de var. Her kulüpte yalnızca öğrenciler değil, hocalarımız da bulunuyor ve hem onlarla hem de arkadaşlarla sosyal ilişkiler kurmak için en etkili yöntemlerden biri de bu kulüp etkinliklerine katılmak.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Konaklama İmkanları

Üniversitenin bünyesinde yalnızca bir tane yurt bulunuyor. Bu da Beşiktaş’taki Mimar Sinan Ortaköy Kız Öğrenci Yurdu. Bunun dışında kampüslere yakın devlet yurdu ve özel yurtlar da bulunuyor.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğrenci Değişim Programları

Erasmus ve Mevlana olmak üzere iki farklı yurtdışı programı var. Ayrıca Farabi programı ile yurt içinde 28 farklı üniversitede öğrenci değişimi yapılabiliyor. Not ortalaması ve dil bilgisi yeterli seviyede olan öğrenciler bu programlara katılabiliyor. Ben bu programlardan hiçbirine katılmadım fakat benim dönemimde olup giden birçok arkadaşım vardı. Onlar hem dillerini geliştirme hem de farklı bir eğitim düzeni görme şansı buldular. 

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Kampüs Hayatı

MSGSÜ’nün denize sıfır tek kampüsü olan Fındıklı yerleşkesi, üniversitenin en çok bölümü barındıran kampüsü. Beyoğlu’nda, Karaköy ile Beşiktaş arasında konumlanıyor. Aynı zamanda merkez kütüphane de burada bulunuyor. Öğrenci ve öğretim üyeleri için kütüphaneden ödünç kitap alma izni var. Okul dışından gelen araştırmacılar da kütüphane içerisinde çalışma yapabiliyorlar. 

Fındıklı Kampüsü’nün unutulmazlarından biri de kedileri. Okul hem kedileri besliyor hem de öğrencileri rahatsız etmeyecek noktalarda yaşamalarına izin veriyor. Boğaza karşı sabah çayınızı yudumlarken, poğaçanıza ortak olmak için size tatlı bakışlar atan bir kediye rastlamanız çok olası. Bazen derslere girip yanınıza oturuyorlar, bazen de sınavlarda kağıdınızın üstüne… Tüm okul onlara sahip çıkıyor ve saygı gösteriyor. Özellikle yaşam alanlarına yaklaşmamaya, onları rahatsız etmemeye özen gösteriliyor. Artık yemekler de gönüllüler tarafından ayrıştırılarak onlara ve civardaki diğer hayvanlara veriliyor. 

MSGSÜ’nün hayvanseverliği kedilerle sınırlı değil. Ders arasında balıklara yem, martılara simit atanları da görebilirsiniz. 

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne Ulaşım

Fındıklı Kampüsü, Beyoğlu’nun en ulaşılabilir noktalarından birinde konumlanıyor. Kampüsün önünden T1 tramvay hattı geçiyor. Fındıklı İstasyonu da, tramvay hattının sondan bir önceki durağı ve okula 2 dk yürüme mesafesinde.

Tramvay hattının hemen yanında otobüs durakları var. Buradan Beşiktaş ve Eminönü yönüne giden otobüsler neredeyse her beş dakikada bir geçiyor. 

Kabataş İskelesi de kampüse 5 dakika yürüme mesafesinde. Bu yüzden Kadıköy ve Üsküdar taraflarından gelecek olanlar deniz ulaşımını tercih ediyorlar. 

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Yemekhane

Kampüs içerisinde bulunan yemekhane hem uygun fiyatlı hem de güzel yemekler çıkarıyor. Kantinin yanında olan yemekhane çoğunlukla öğrencilere hizmet veriyor. 2020 yılında, 1.5 ₺ ile dört çeşit yemek alabiliyorduk Tabldotumuzu alıp ister deniz kenarına çıkarak ister arka bahçede, çimlerin arasında yemeğimizi yiyebiliyorduk. 

Kantin de öğle arasında çeşitli fast food ürünler hazırlıyor. Yemekhaneden daha pahalı olsa da, çeşit oluşturduğu için kantin de çok tercih ediliyor. Hocalar için de ayrılmış bir yemekhane ve kafeterya alanı var. 

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Yapılan Sosyal Etkinlikler

Fındıklı kampüsünde bulunan Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu neredeyse haftanın üç günü çeşitli etkinliklerin düzenlendiği bir salon. Hem öğrenciler hem de akademisyenler tarafından konferanslar, çeşitli konser ve söyleşi etkinlikleri burada yapılıyor. Ders arasında mutlaka kontrol etmeniz gereken noktalardan biri. Çünkü size iyi gelecek bir piyano konserine, kadın hakları konferansına ya da bir yazar söyleşisine denk gelebilirsiniz. Bazı büyük çaplı etkinliklerde hocalarımız da dersten çıkıp bu programları izlememize izin veriyordu. 

Kampüsün ana girişinde ve daha iç kısımlarında iki farklı hol bulunuyor: Mimar Sinan Holü ve Osman Hamdi bey Holü. Buralarda mutlaka bir sergi bulunuyor. Özellikle mimarların bitirme projeleri, sahne dekoru bölümünün tasarladığı kostümler, resim ve heykel sergileri oluyor. Bazen ödül almış çalışmalar da burada gösteriliyor. Önünden geçerken bile birçok şey öğrenebileceğiniz, keşfedebileceğiniz mekanlar. 

Çarşamba Seminerleri, her haftanın vazgeçilmezlerinden biri. Çarşamba günleri, öğle arasında konuklar tarafından yapılan sunumlar oluyor. Genelde mimari ya da planlama disiplininden öğrenciler, akademisyenler ya da yazarlar bu semineri gerçekleştiriyor. Benim de çok şey öğrendiğim, mesleki bilgilerin yanında genel kültür anlamında da birçok katkısı olan etkinliklerden biri. 

Fındıklı kampüsünde aynı zamanda bir mini basket sahası, tırmanış duvarı ve masa tenisi bulunuyor. Ders aralarında bu alanları kullanarak vakit geçirmek mümkün. 

Şehir ve Bölge Planlama Bölümünde Öğrenci Olmak

Şehir ve Bölge Planlama (ŞBP), eskiye nazaran günümüzde adını daha çok duyurabilmiş bir meslek. Bölüm bu üniversitede 1982 yılında kurulmuş. MSGSÜ, 2020 üniversite tercih sıralamalarında ŞBP bölümünde, devlet üniversiteleri içinde 4. sırada yer alıyor. Bölümün tüm hocaları çok içten ve yardımseverler. Hepsiyle güzel bir ilişki kurabilirsiniz ve dersler konusunda da çokça yardımda bulunurlar. Profesörlerden asistanlara kadar herkesin kapısı öğrencilere açık. Odalarının önünden geçerken öğrencilerle sohbet ettiklerini görebilirsiniz. Rektörü yemekhanede, bir grup öğrenciyle öğle yemeği yerken ve onların sorunlarını dinlerken bulabilirsiniz. 

Fındıklı Kampüsü'nün içinden.

Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Nedir?

ŞBP, aslında önceleri mimarlık eğitiminin bir parçasıydı. Daha sonra kent planlamanın öneminin anlaşılmasıyla mimarlıktan ayrılarak farklı bir disiplin haline geldi. Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, toplumun ve bireylerin ihtiyaçlarına, ekonomik, çevresel, doğal ve estetik kaygılara uygun olarak plan yapmak üzere eğitim veriyor. Bu planlar fiziki olabileceği gibi, daha soyut, toplumsal planlar da olabiliyor. 

Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Dersleri

Yüksek öğretimde zorunlu olan Türk Dili ve Edebiyatı, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, İstatistik gibi dersler bu bölümde de bulunuyor. Eğitim dili Türkçe olsa da iki dönem boyunca İngilizce dersi almak da zorunlu. Yine de takılmadan geçebileceğiniz kolay bir müfredatta veriliyor. Bunun dışında kredi sistemi ile işleyen okulumuzda zorunlu dersler ve seçmeli dersler bulunuyor. Kredi notumu tamamlamak için yaklaşık 40 zorunlu, 17 seçmeli ders almam gerekti. Bunun yanında bölüm dışından da iki tane serbest seçmeli ders almak durumunda kaldım çünkü bu da zorunluydu.

Zorunlu derslerin çoğu teorik dersler. Sosyolojiden ekolojiye, istatistikten coğrafya ve tarihe kadar birçok alanda farklı dersler gördük. Bunların arasında Kentsel Tasarım gibi pratik dersler de vardı.

Zorunlu derslerin arasında ŞBP eğitiminin olmazsa olmazı Planlama Atölyesi dersleri bulunuyor. Her dönem bir kez açıldığı ve birinden geçemediğinizde diğer dönemin dersini alamadığınız için en çok dönem uzatan derslerden biri. Atölye eğitimi aslında verilen teorik eğitimlerin pratik ile birleştiği nokta. 

Atölye derslerinde, her yıl bir saha gezisi oluyor. Bu geziler genelde il dışına yapılıyor ve yaklaşık bir hafta çalışma yapacağımız yerde konaklıyoruz. Saha çalışması sırasında çeşitli analizler, anketler ve gözlemler yapıyoruz. Burada edindiğimiz bilgileri daha sonra iki dönem boyunca kullanarak planlama çalışmaları yapıyoruz. Ben şimdiye kadar saha çalışmaları için Muğla-Köyceğiz'e ve Kırklareli-Lüleburgaz’a gittim. Diğer iki saha çalışmamız ise İstanbul içerisindeydi. Biraz eğitim biraz da tatil havasında olan saha gezilerimiz benim için unutulmaz deneyimlerdi.

Uygulamalı derslerin diğer zor kısmı ise sınavları. Çünkü ödev teslimi gibi bir durum söz konusu değil. Genelde her tasarım dersi için jüri yapılıyor ve grup olarak yaptığımız çalışmaları burada sunuyoruz. 

Teorik dersler dışında neredeyse tüm uygulamalı derslerin grup çalışmaları ile yapılması da eğitimin bir diğer özelliği. Ben grup olarak çalışmayı sevmesem de, bu konuda deneyimli ve ortama ayak uydurabilen arkadaşlar için bu eğitimler çok daha kolay geçti. 

ŞBP eğitiminde benim en çok eksikliğini çektiğim nokta ise tasarım programları konusunda oldu. Planlama çalışmalarında İllustrator, Photoshop, NetCAD, ArcGıs ve SketchUp gibi programları kullanmak zorundaydık fakat bunların eğitiminin verildiği herhangi bir ders bulunmuyordu. Her ne kadar hocalardan yardım alsam da, öğrenme aşaması benim için zorlu bir süreç oldu. Bu eğitimleri okul çeşitli anlaşmalı programlarla sunsa da her halükarda ücret ödeyerek öğrenmek durumunda kalmıştık. 

Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Staj Durumu

Şehir ve Bölge planlama bölümünden mezun olabilmek için biri devlet kurumunda biri de özelde olmak üzere iki farklı staj yapılması gerekiyor. Bunları en geç 7. döneme kadar yapmadığımızda 8. dönemin derslerini alamıyoruz ve okul uzuyor. Malesef okul staj yeri bulmak konusunda pek yardımcı olmuyor. Yine de belediyelerde staj imkanı bulmak özel sektöre göre nispeten daha kolay. Eğer imkanınız varsa özelde yapacağınız stajı küçük nüfuslu illerden seçmenizi öneririm çünkü İstanbul gibi bir yerde staj için bile özgeçmiş istiyorlar. 

Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yazma Süreci

Mezun olabilmek için en önemli kriterlerden biri de tez yazmak. Aslında Bitirme Ödevi olarak adlandırılıyor fakat biz araştırma çalışmamızı bir tez titizliğinde hazırlıyoruz. Bu, akademik olarak da bir ön hazırlık gibi görülüyor. İlgi duyduğunuz, merak ettiğiniz her konu tez çalışmanız haline gelebiliyor ve her öğrencinin mutlaka bir danışmanı oluyor. Özellikle son dönemde danışman hocanızla neredeyse her gün konuşmanız gerekebiliyor. Kesinlikle sıkı ve disiplinli bir çalışmayı gerektiriyor. 

Ben de tez sürecimi pandemi dolayısıyla evden idare etmek durumunda kaldım fakat çok verimli bir süreçti. Öncelikle bireysel bir çalışma olduğu için direkt mesleki kariyerinizi olumlu etkileyen bir ürün ortaya çıkarıyorsunuz. Ayrıca tez, bilimsel bir çalışma olduğu için, birebir akademik hayatı görme şansınız oluyor. 

Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde Kariyer İmkanları

ŞBP mezunları Kent Plancısı ya da Şehir Plancısı ünvanıyla mezun oluyorlar. Belediyelerde ve bakanlıklarda çalışabiliyorlar fakat atama ile girmek için KPSS şartı var. Özel sektörde ise iş imkanı biraz daha fazla. İnşaat şirketlerinde, mimarlık ve kentsel tasarım ofislerinde çalışabiliyoruz. 

Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde Yüksek Lisans İmkanları

Lisans mezunu olduktan sonra, bir alanda yoğunlaşarak farklı bir üniversitede yüksek lisans programına katılabilirsiniz. Fakat MSGSÜ’de yüksek lisans yapmak için ALES ya da YDS’den güzel bir puan almış olmanız gerekiyor. 

Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde Mezun Etkinlikleri

Üniversite, mezun olduktan sonra da öğrencilerini desteklemeye devam ediyor. Mezun olmamın üzerinden neredeyse bir yıl geçmesine rağmen hala okulun kütüphane kaynaklarına erişebiliyorum. Herhangi bir ihtiyacım için hocalarımla iletişime geçebiliyor ve okulu kullanabiliyorum. Aynı zamanda bu dönemde kısıtlı da olsa okulda yapılan etkinliklerden haberdar olup bunlara katılabiliyorum. 

Özetle,

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde öğrenci olmanın zor yanlarından çok keyifli noktaları var. Boğaz’da çayımı yudumlamak, sabahları Üsküdar’ın üzerinden doğan güneşi izlemek, ders arasında tatlı yemek için Kadıköy’e gitmek ve ilkbaharda göç eden yunusları ve başka balık sürülerini izlemek en sevdiğim yanlarından biri. Bölüm hocalarının anlayışlı olması, bize yardım etmek için bizden önce istekte bulunması da motive edici bir nokta. 

ŞBP okumak isteyenlere tavsiyem, öğrencilik yıllarını en verimli şekilde geçirmeleri. Çünkü katıldığımız her etkinlik, ürettiğimiz her çalışma bize meslek hayatımızda artı puan kazandırıyor. Bilgisayar programlarını profesyonel bir şekilde öğrenmek, tasarım eğitimleri almak, İngilizce başta olmak üzere farklı diller öğrenmek yapılması gereken en önemli şeyler.. 

Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nün, mesleki eğitim açısından mimarlık eğitimi ile aynı zorluk seviyesinde verildiğini söyleyebilirim. Dersler zor olsa da yalnızca tek bir noktaya odaklı kalmayan eğitimi sayesinde çok farklı bakış açıları kazandım. Özellikle MSGSÜ’nün Şehir ve Bölge Planlama alanında Türkiye’deki başarılı üniversitelerden biri olması, bu bölümü araştırıp isteyerek tercih edecekler için büyük imkanlar sunuyor. 


BENZER YAZILAR

Cenneti Reddeden Adam: Martin Luther

Düzeltmeci hareketin ve Hristiyanlığın bir mezhebi olan Protestanlığın öncüsü olarak kabul edilen Martin Luther’in hayatını ve onu başarıya ulaştıran mahkemenin detaylarını sizler için derledik.

Japon Çay Kültürü Ve Seremonisi

Çoğu ülkenin gözdesi olan çayın ortaya çıkış hikayesi ve Japonların köklü çay geleneği.


Paylaş