Kütüphane denince aklımıza gelen soğuk ve sessiz görüntünün dışında kalan, her köşesinde ayrı bir şaheserin bulunduğu bu göz alıcı kütüphaneleri ziyaret ederek edebiyat ve sanatın eşsiz buluşmasının tadını çıkarabilirsiniz.

Büyük ve ihtişamlı kütüphaneler dünyanın her yerinde mevcut. Burada sıralananlar ise sadece sahip oldukları koleksiyonlar ile değil, duvarlarını süsleyen freskolar ve tablolar ile ziyaretçileri büyülüyor. Dünyanın 6 farklı ülkesinde bulunan bu 6 kütüphane, kesinlikle ziyarete değer.

Klementinum Ulusal Kütüphanesi

Prag, Çek Cumhuriyeti

Klementinum şehrindeki Jesuit Üniversitesi'nin bünyesinde 1722 yılında açılan ve barok stilinde dizayn edilen bu eşsiz kütüphane, oldukça ihtişamlı mimarisiyle göz kamaştırıyor. 

17. yüzyılın başından günümüze dek kütüphanenin koleksiyonuna yaklaşık 20.000 cilt yurtdışı kaynaklı teoloji kitabı eklendiği biliniyor.

18. yüzyıldan beri mimarisinin özenle korunduğu bu kütüphanenin tavan freskoları, Jan Hiebl tarafından resmedilmiş. Kütüphanenin farklı köşelerinde Cizvit azizlerinin portrelerine rastlamak da mümkün. 

Göz kamaştırıcı coğrafi ve astronomik kürelerin bir çoğunun da Cizvitler tarafından yapıldığı düşünülüyor.

Admont Abbey Kütüphanesi

Admont, Avusturya

1776 yılında inşaa edilen dünyanın en eski manastır kütüphanesi olan Admont Abbey, aynı zamanda dünyadaki en geniş kitap koleksiyonuna sahip manastır kütüphanesi unvanına da sahip. Kütüphane Avusturyalı mimar Josef Hueber tarafından tasarlanmış. Josef Hueber bu binayı tasarlarken Viyana'daki İmparatorluk Mahkemesi'nden ilham almış. 

Kütüphaneyi süsleyen 7 fresko, Bartolomeo Altomonte tarafından resmedilmiş.  Ziyaretçileri oldukça etkileyen Josef Stammel'in heykelleri "Four Last Things" ölüm, yeniden doğuş, cennet ve cehennemi sembolize ediyor. 

Kütüphanede bulunan 70.000 cilt antik kitap ve 1.400'den fazla el yazması eser ise görmeye değer.

The Morgan Kütüphanesi ve Müzesi

New York, Amerika Birleşik Devletleri

ABD'nin New York eyaletinde bulunan Morgan Kütüphanesi, aslen finans işi ile uğraşan Pierpont Morgan'ın şahsi kütüphanesi iken 2006'da dünyaca tanınan mimar Renzo Piano'nun da katkılarıyla kamuya açıldı. 

Koleksiyonda Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi'nin 23 orijinal kopyasından biri ve Mozart'ın kendi el yazısıyla yazdığı Haffner Senfonisi de bulunmakta. 

Bir kısmının müze olarak ziyarete açıldığı bu eşsiz yapının içerisinde, İ.Ö. 4000 yılından günümüze ulaşan tarihi eserleri görmek mümkün. 

Dünyadaki en özel koleksiyonlardan birine sahip olan Morgan Kütüphanesini "ölmeden önce gidilmesi gereken yerler" listenize koyabilirsiniz. 

Wiblingen Manastırı Kütüphanesi

Ulm, Almanya

Wiblingen Manastırı Kütüphanesi, 1700-1806 yılları arasında Wiblingen Manastırı yenilenirken mimar Christian Wiedemann tarafından planlara dahil edilmiştir. 

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Ulm Üniversitesi'nin bünyesine katılan bu ihtişamlı kütüphane, Rococo tipi iç mimarisi ve scagliola tekniğiyle inşaa edilen kolonlarıyla oldukça göz kamaştırıcı.

El Escorial Kütüphanesi

San Lorenzo de El Escorial, İspanya

16. yüzyılda İspanya ve Portekiz Kralı 2. Philip'in kitaplar ve el yazması eserler dışında astronomik ve coğrafik kürelerin ve haritaların da bulunacağı bir kütüphane inşaa ettirme isteği üzerine 1584 yılında inşaa edilen El Escorial Kütüphanesi, El Escorial Manastırı ve Saray Kompleksi bünyesinde bulunuyor.

Zamanının dehası olarak görülen Juan de Herera tarafından dizayn edilen bu kütüphane, Orta Çağ döneminin dogma inançlarını ve mimarisini, hem koleksiyonundaki eserleri hem de yenilikçi mimarisi ile geride bırakan Avrupa'daki ilk yapı olarak görülüyor. 

El Escorial, 4.700'den fazla el yazması eser ve 40.000 kitaptan oluşan oldukça nadir bir koleksiyona sahip olmakla birlikte 14 farklı tablo da El Escorial Kütüphanesi'ni ziyaret edenlerin seyrine sunuluyor.

St. Gallen Abbey Kütüphanesi

St. Gallen, İsviçre

Abbey Kütüphanesi 719 yılında inşaa edilmesine rağmen bugünkü görüntüsüne 1758 ve 1767 yılları arasında Avusturyalı mimar Peter Thumb tarafından kavuşturulmuş. Kütüphanenin en etkileyici alanlarından biri olan büyük salonda, Barok ve Rococo stilinden izleri görmek mümkün. Bu bölümdeki ihtişamlı iç mimarisi ile Abbey Kütüphanesi dünyadaki en güzel kütüphane unvanını almaya aday. 

Hala "kitap ödünç alma" hizmeti sunan Abbey Kütüphanesi'nde yaklaşık 170.000 cilt kitap bulunuyor. Aynı zamanda kütüphanede bulunan bu kitapların yaklaşık 400 cildinin neredeyse 1.000 yaşında olması nedeniyle etkileyici bir erken Orta Çağ kitapları koleksiyonunu ziyaret edebilirsiniz. 

Oldukça narin ve özel olan ahşap döşemesini korumak için ziyaretçilerin ayakkabılarının üstüne büyük yumuşak terlikler giymesi gerekiyor. Bu zorunluluk, bu göz alıcı yapının değerini anlamaya yetecektir. 

Her biri bir sanat eseri olan bu kütüphaneler, hem içerisindeki eserler hem de mimari değerleri açısından paha biçilemezler. İnsanların kitaplardan ve okumaktan koptuğu bu yüzyılda, zamanda yolculuk etmek için zaman makinesine ihtiyacımızın olmadığını ve yalnızca kitap okuyarak yüzyıllar önce yaşamış insanların hayatlarına dahil olabileceğimizi hatırlayalım. Kitaplar, birbirimize dokunamadığımız ve yüz yüze gelemediğimiz bu zamanlarda empati kurmamıza yardım edecek tek araç belki de.

İnsan yeteneğinin ulaşabileceği boyutları hayranlıkla izlemek için bu kütüphaneleri ziyaret edebilirsiniz.  

Linkler:

https://www.klementinum.com/prohlidky/baroque-library/

https://gesaeuse.at/en/activity/stiftsbibliothek-admont/

https://www.cntraveler.com/activities/new-york/the-morgan-library-and-museum

https://www.britannica.com/place/El-Escorial

http://www.oktayaras.com/wiblingen-monastery-library/tr/56295

https://www.atlasobscura.com/places/royal-library-of-san-lorenzo-de-el-escorial

https://www.khanacademy.org/humanities/renaissance-reformation/spain-15th-16th-century/xa6688040:16th-century-spain/a/el-escorial-spain

https://st.gallen-bodensee.ch/en/experiences/art-and-culture/overview-art-culture/detail/abbey-library-of-st-gallen-c0d07da1-7875-4053-b129-2820385dade7.html

https://www.reddit.com/r/ArchitecturePorn/comments/a61owx/abbey_library_of_saint_gall_st_gallen_switzerland/

 


BENZER YAZILAR

Kadınların köprüsü: Waterloo

Londra'da Thames Nehri'nin ortasında yer alan Waterloo Köprüsü'nün onarımında 350 kadın işçi, 50 erkek işçi çalışmış.

Kültürel Hazine: Semerkant

Birçok devlete ve tarihi olaya ev sahipliği yapmış olan Semerkant, mimarisi ve kültürü ile ziyaretçileri kendine hayran bırakıyor.


Paylaş