Türkiye’nin 9 sıcak orman bölgesinden biri olan ve yakın geçmişte Türkiye’nin ilk PANParks sertifikasına uygun görülen Küre Dağları Milli Parkı, doğal hayatın ihtişamını gözler önüne seriyor. 

Kastamonu ve Bartın il sınırları içerisinde yer alan Küre Dağları Milli Parkı’na İstanbul’dan araçla yaklaşık 6 saatte varılabiliyor. Olta balıkçılığı, çadırlı kampçılık, doğa yürüyüşü, kuş gözlemciliği gibi aktivitelerin yapılabildiği milli parkta; ziyaretçiler seyir terası, lokanta, tırmanma parkuru ve gözetleme kulesi gibi alanlardan da faydalanabilirler.

Küre Dağları Milli Park'taki Canlı Çeşitliliği ve Uluslararası Önemi

Küre Dağları'nda ne tür  canlılar var?

Park sınırları içerisinde yabani hayvan ve bitki çeşitliliği oldukça fazla. Yaban kedisi, bozayı ve susamuru gibi 48 farklı memeli türünün, 129 farklı kuş türünün barındığı milli parkta, küresel düzeyde tehdit altında olan 2 bitki taksonu ve Avrupa düzeyinde tehdit altında olan 33 bitki taksonu da bu sahada bulunmaktadır. 

Küre Dağları Mili Parkı, “Kuzey Anadolu yapraklı ve iğne yapraklı ormanları” olarak adlandırılan “Karadeniz Nemli Ormanları” ekotipine ait tehlike altındaki karstik dağlık alanlardan oluşuyor. Karstik yapısı sayesinde Türkiye’de en çok mağaraya ev sahipliği yapan milli park olma özelliğini de taşıyor. 

Küre Dağları Milli Parkı’nın en büyük özelliklerinden biri ise baştan beri katılımcı anlayışla yönetilmesidir. Öyle ki bu anlamda Türkiye’nin önde gelen örneklerinden biridir. Çekirdek ve tampon bölge olarak iki ayrı bölgeden oluşan milli parkta, tampon bölge yabanıl hayatın korunması ve doğal dokunun bozulmamasına yardımcı olan bir bariyer.

Tampon bölgede bulunan 120’ye yakın köy, bu bariyerin en önemli unsuru. Köy halkı, başından beri milli parkı koruma konusunda oldukça bilinçli. Türkiye Ormancılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Çekiç milli parkın bu özelliğine dikkat çekiyor: “ Tampon bölge doğrudan milli park ile ilişki içerisinde ve tamamen bitişiğinde, kültürel dokusu ve mimarisi de buraya zenginlik katan ana unsurlardan birisidir. “.

Küre Dağları Milli Parkı Güzergahları

14 farklı motorlu veya motorsuz tur güzergahıyla ziyaretçilerine görsel şölen sunmayı amaçlayan milli parkta,

Dere vejetasyonu ve yaban hayatı deneyimlemek için TG-1 ve TG-6,

Jeomorfolojik oluşumları ziyaret etmek için TG-2 ve TG-4,

Mutlak koruma alanı için TG-3,

Arkeolojik sit alanını gezmek için TG-5,

Yoğun orman dokusu için TG-8 ve TG-11,

bu muhteşem milli parkı yürüyerek deneyimlemek için TG-7, TG-9, TG-10, TG-12, TG-13, TG-14 güzergahları tercih edilebilir. Bu güzergahların kiminde dik ve zorlu yollar sizi beklerken kimi zaman ise binbir çeşit bitki ile Gökpınar ve Kayın ağaçları sizleri selamlıyor. Bu tur güzergahlarının rotalarını Küre Dağları Milli Parkı internet sitesinde bulabilirsiniz. 

Küre Dağları'nda Mutlaka Uğranması Gereken Doğal Güzellikler

Ilıca Şelalesi

Milli parkın en çok rağbet gören yerlerinden biri olan Ilıca Şelalesi’ne gitmek için kullanılan kanyonun yamaçlarına konumlandırılmış yürüyüş yollarından ilerlerken kimi zaman nemli ve dar koridorlardan kimi zaman yeşilliklerin içinden geçerek doğal güzelliklere tanık olabilirsiniz.

Bununla birlikte 500m uzunluğundaki Ulukaya Şelalesi ise büyüklüğüyle dikkat çekmeyi başarıyor. Yakın zamanda Çatak Kanyonuna inşaa edilen 450m yüksekliğindeki cam teras ise yükseklik korkunuzu sınayacak şekilde konumlandırılmış ancak havada duruyormuşsunuz hissini yaşatan bu seyir terası deneyimlemeye değer. 

8 Ekim 2012’de Küre Dağları Milli Parkına verilen PANParks sertifikası Avrupa'daki milli parklar için elde etmesi oldukça zor bir belge. Bir milli parkın gerek doğal değerleri gerekse sürdürülebilir turizme olan adaptasyonu açısından prestij sembolü.

Küre Dağları Milli Parkı Giriş Ücretleri Ne Kadar?

Küre Dağları Milli Parkı’na giriş kişi başı veya bisikletinizle 5 TL, arabanızla girmek isterseniz ise 15 TL olarak belirlenmiş. Gerek taşıtla gerekse yürüyerek tadını çıkarabileceğiniz Küre Dağları Milli Parkını ziyaret etmek için ideal bir mevsim söylemek oldukça zor, kışın bembeyaz karların işgal ettiği yollardan yürümek ile yazın Ilıca Şelales'inde buz gibi suya girmek “ölmeden önce yapılması gerekenler” listenizde olmalı.

Linkler: 

http://kuredaglari.tabiat.gov.tr/

https://www.kdmp.gov.tr/

https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/kastamonu/gezilecekyer/kure-daglari-mll-parki

Beinconnect Orman Yolu Belgeseli 1.Sezon 20.Bölüm Yeşile Yolculuk: Küre Dağları Milli Parkı Belgeseli 

https://www.beinconnect.com.tr/belgesel/orman-yolu/orman-yolu-v3/yesile-yolculuk-kure-daglari-milli-parki#

https://www.kdmp.gov.tr/galeri/kdmp.13#group-18 

https://i4.hurimg.com/i/hurriyet/75/770x0/56bb495a67b0b156c89715da 

https://cdn.iha.com.tr/Contents/images/2019/24/2942599.jpg

https://i4.hurimg.com/i/hurriyet/75/770x0/5e538040c9de3d0dc0276a43 

https://pbs.twimg.com/media/Dss56rXXcAA3gV8.jpg


BENZER YAZILAR

Baharat Denince Akıllara Gelen İlk Mutfak : Hint Mutfağı

Baharatın bolca kullanıldığı Hint mutfağının en popüler baharatları, özel çeşnilerle hazırlanmış yemekleri

İzlanda'da Buzul Yolculuğu: Jökulsárlón ve Diamond Beach

Vatnajökül buzul tabakasından Jökulsárlón'a gelen, en son Diamond Beach'te güneşlenen buzullar.


Paylaş