Cazın vazgeçilmezi denildiğinde, çoğu insanın aklına saksafon gelecektir. Saksafon soloları romantik parçaların duygusallığını, eğlenceli parçaların heyecanını hissettirir. Ne de olsa Ernie Watts’ın dediği gibi “Saksafon şarkı söyleyen insan sesidir.”
Hisleri yaşatmakta en başarılı enstrümanlardan olduğu gibi, çalması da zor bir enstrümandır. Tüm başarılı saksafon sanatçılarının yaşamış birer efsane olması da bu sebeptendir belki.
Bir dönemin en popüler türü olan cazın eskiye kıyasla etkisini kaybettiği aşikar. Oysa o efsanevi sanatçıların çoğu müziklerini icra etmeye devam etmekte.
Peggy Gilbert
17 Ocak 1905’da Sioux City’de doğan Peggy Gilbert, Amerikan caz saksafon sanatçısı ve grup lideriydi. Müzisyen bir babaya sahip olmasının verdiği şans ve doğuştan gelen yeteneğiyle 7 yaşında piyano ve keman çalmaya başladı. İlerleyen yaşlarında caz müzik ile tanışıp saksafon öğrendi. Kendisini geliştirdikçe tiyatro salonlarında, radyo ve televizyon programlarında yer almaya başladı. 23 yaşına geldiğinde Hollywood’a taşındı, film ve şovlarda kendini gösterdi. Peggy Gilbert’ın akıllarda bıraktığı izin asıl sebebi, tamamı kızlardan oluşan müzik grupları kurmasıydı. Hatta zaman zaman kadın müzisyenlerin savunucusu olarak görüldü. Kurduğu grupların ismi sıkça değişirdi ama daima caz yaparlardı. 2. Dünya Savaşı'ndan sonra yaşanan zorlu süreçte başarı göstermeye devam etti. 1974 yılında, 69 yaşına geldiğinde tamamı kadınlardan oluşan son grubu The Dixie Belles’i kurdu. Grup güzel başarılara ve performanslara imza attı, albüm çıkardı. Peggy Gilbert 2007 yılında, 102 yaşında hayata veda etti.
Lester Young
İngilizcede başkan anlamına gelen president kelimesinin kısaltması “Pres” lakabı ile de bilinen Lester Willis Young, tenor saksafon ve klarnet çalan bir cazcıydı. Kendine has çalış stiliyle saksafonda hipster jargonu olarak adlandırılan tarzı yarattı ve popülerleştirdi.
5 yaşından itibaren ailesi için para kazanmaya başladı. Bazen ayakkabı parlatır bazen gazete satardı. Lester Young da müzisyen bir aileden geliyordu. 10 yaşına geldiğinde birkaç enstrümanı temel düzeyde çalabiliyordu. Aile grubuna dahil olup karnaval ve turlara katıldı fakat babası ile yaşadığı zıtlıklar zaman zaman grubu terk etmesine sebep oluyordu. Ve zamanla başka gruplarda yer almaya ve açılmaya başladı. 18 yaşında ailesinin katılacağı turneye dahil olmak istemedi, sebebi de bazı bölgelerdeki ırkçılık problemiyle karşı karşıya kalmak istememesiydi. Bu şekilde aile grubundan tamamen ayrılmış oldu. Led Bronson tarafından yönetilen Bostanians grubunun üyesi oldu. 1932’de ise Walter Page tarafından yönetilen Blue Devils grubuna katıldı.
Candy Dulfer
1969 yılında caz saksafon sanatçısı Hans Dulfer’ın kızı olarak dünyaya gelen Candy de 8 yaşında saksafona merak sardı. Felemenk sanatçı caz ve pop türlerini kendine yakın hissetti. 14 yaşına geldiğinde kendi grubu Funky Stuff’ı kurdu. İlk albümü Sexuality, Grammy ödülüne layık görüldü. Bir konserin ön hazırlığı için aldığı kısa müzik eğitimi dışında, Candy Dulfer bildiği her şeyi kendi kendine öğrendi. Ünlü isimlerle beraber sahne ve kayıtlar aldı. Pink Floyd grubuyla canlı performans sergiledi. Felemenk televizyon serisi “Candy Meets…” projesinde ünlü müzisyenlerle röportaj yaptı. 2013’te X Factor’ün beşinci sezonunda jüri oldu. 2010 yılında Free Wind saksafonlarının temsilcisi oldu.
Kenny G
Kenneth Bruce Gorelick, sahne adıyla Kenny G, Amerikan bir caz saksafoncusudur. Çoğunlukla romantik parçalarıyla bilinir, The Moment adlı parçasını fark etmeden dinlemiş bile olabilirsiniz. Albümleri finansal başarılarıyla ünlüdür. Hatta 75 milyonun üstünde satışla dünya çapında en çok satan artistler listesindedir. Saksafon ile tanışması The Ed Sullivan Show’da bir performans izlemesiyle gerçekleşti. 10 yaşında da ilk saksafonunu alıp öğrenmeye başladı. Yeteneği Clive Davis tarafından keşfedilen Kenny G, Arista Records ile ilk solo albüm anlaşmasını yaptı. Pek çok projeye film müziği besteledi. Whitney Houston’ı beyaz perdeye taşıyan ilk film The Bodyguard başta olmak üzere, Dying Young, The Shadow, 34.Caddedeki Mucize filmlerine yaptığı bestelerle ödüller kazanmıştı. Ek olarak nefes çevirme tekniği ile mi bemol notasını 45 dakika ve 47 saniye tutmayı başarıp, saksafonda en uzun notayı çalan kişi olarak, 1997 Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na girmiştir.Yaklaşık 10 yıldır satışlarını gerçekleştirdiği kendine ait bir saksafon markası bile vardır.
Kaynaklar:
https://en.wikipedia.org/wiki/Peggy_Gilbert,
https://en.wikipedia.org/wiki/Lester_Young,
https://en.wikipedia.org/wiki/Candy_Dulfer,
https://en.wikipedia.org/wiki/Kenny_G,
http://www.beyazperde.com/filmler/film-6351/,
https://tr.wikipedia.org/wiki/Nefes_%C3%A7evirme,
https://kennygsaxophones.com/saxophone-history/
BENZER YAZILAR
2020 Yılında Gözden Kaçan Rap Albümleri
Rocket to Nebula, A Written Testimony, Miles albümlerini inceledik
2021 Eylül Müzik Festivalleri Listesi
Türkiyenin dört bir yanında Eylül ayında gerçekleşecek eğlence, gastronomi, doğa ve kamp etkinliklerinin birleşimi olan 14 farklı konserin tarihleri, mekanları, biletleri ve programları hakkında detaylı bilgiler.