1 Haziran: Mısır Adası (Simindis kundzuli, 2014)
Gürcü Yönetmen George Ovashvilı’nin yönettiği 2014 yapımı film Gürcistan ile Abhazya arasındaki sınırda küçük bir adada yaşayan dede ile torunun hikayesini konu ediyor. Dede ile torun kuvvetli bir selin ardından nehir üzerinde oluşan adada önce toprağı işleyip yıllardır yaptıkları gibi mısır ekerler.
Filmde diyaloglara çok az yer verilmiş. Başrolde dede rolünde İlyas Salman oyunculuğu ile dikkat çekiyor. Film, 87. Akademi Ödülleri Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü’ne aday olarak seçildi. Ödüllü filmi ve İlyas Salman’ın muhteşem oyunculuğunu 1 Haziran itibariyle MUBI’den izleyebilirsiniz.
Ödüller:
Athens Panorama of European Cinema film festivalinde İzleyici Ödülü ve FIPRESCI Ödülü; Cinequest San Jose film festivalinde dramatik film kategorisinde En İyi Uzun Metraj Film Ödülü; Fribourg Uluslararası Film Festivali ve Cottbus Film Festival of Young East European Cinema'da İzleyici Ödülü; Karlovy Vary Uluslararası Film Festivali’nde de Kristal Küre ve Kiliseler Birliği Ödülü; Kinoshok - Open CIS and Baltic Film Festivali'nde En İyi Sinematografi ve Büyül Ödül; Luxor Egyptian and European Film Festivali'nde En İyi Film Jüri Özel Ödülü'ne layık görüldü.
2 Haziran: Dört Köşeli Üçgen (2018)
Yazar, ressam, müzisyen kimlikleriyle de tanıdığımız Mehmet Güreli’nin adını 2008’de çektiği Peyami Safa’nın kitabından uyarlanan Gölge ile film sektöründe de duymaya başlamıştık. Dört Köşeli Üçgen filminde de yine bir edebiyat uyarlamasıyla karşımızda.
Salâh Birsel’in aynı adlı kitabından uyarlanan siyah beyaz film, hayata her şeyi gözlemlemeyi kendine ilke edinmiş bir kişinin etrafında, çalıştığı tütün deposunda; dolambaçlı, deneysel, hiciv dolu bir hikayeye sahip. Başrollerde Cemil Ağacıkoğu, Emre Altuğ ve Mustafa Dinç var.
4 Haziran: Yabancı (Exil, 2020)
Almanya’da 45 yaşında bir ilaç mühendisi adam etnik kökeninden dolayı insanların ona karşı tavır aldığını düşünmeye başlar. Gerçekten ırkçılıkla karşı karşıya mıdır yoksa bunalımında verdiği etkiyle tüm bunlar aklının ona oynadığı oyunlar mı?
Visar Morina’nın yönetmenliğini yaptığı bir Kosova dram filmi. Başrolde Misel Maticevic var. Kara mizahla, toplumsal sorunlara değinen etkileyici bir film. 9 ödül ve 14 adaylıkla son derece iddialı bir film.
Ödüller:
Auteur Film Festivali'nde En İyi Senaryo Ödülü, German Film Critics Association Ödülleri'nde En İyi Aktör, German Screenplay Ödülleri'nde Alman Senaryo Ödülü, Guenter Rohrbach Filmpreis En İyi Film ve En İyi Erkek Aktör, Saraybosna Film Festivali'nde Cineuropa ve En İyi Film Ödülü, Taipei Film Festivali'nde Tayvan Film Eleştirmenleri Derneği Ödülü, Trieste Film Festivali'nde En İyi Film ödüllerine kayık görüldü.
11 Haziran: Şiva Bebeği (Shiva Baby, 2020)
Komedi ve gerilimi bir arada yaşamak isteyenler için çok güzel bir öneri. Bir telefon uygulamasıyla orta yaşlı erkeklerle tanışan ve flörtleşen genç üniversite öğrencisi bir kadın, bir gün ailesiyle katıldığı bir cenazede vakit geçirdiği bu adamlardan biriyle karşılaşır ve olaylar burada başlar.
Yönetmen koltuğunda Emma Seligman’ın oturduğu, başrolde Rachel Sennott’un olduğu ABD ve Kanada ortak yapımı film keyifli vakit geçirmek isteyenler için izleme listesine alınabilir.
12 Haziran: Küçük Şeyler (2019)
Yönetmen Kıvanç Sezer’in hem yönettiği hem de senaristliğini yaptığı, şehirde gittikçe çoğalan lüks konutların ardındaki hikayelere adadığı üçlemesinin ikinci filmi. Film orta sınıf bir çiftin ilişkisini konu ediyor. İşini kaydettikten sonra bunalıma giren bir beyaz yakalı adamın hayatına anlam katacak başka şeyleri arayışını sınıfsal bir perspektiften izliyoruz. Filmin başrolünde Alican Yücesoy’un olduğu film 15 ödül ve 13 adaylıkla film festivallerinde rekor kırdı.
Ödüller:
Adana Film Festivali'nde En İyi Senaryo ve En İyi Aktör kategorilerinde Altın Koza Ödülü; Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Cahide Sonku Ödülü, Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü, En İyi Aktör kategorisinde Altın Portakal, Festival del Cinema Europeo'da En İyi Film Ödülü, Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü, Kayseri Film Festivali'nde En İyi Aktör ve En İyi Senaryo kategorilerinde Altın Çınar, Malatya Uluslararası Film Festivali'nde En İyi Aktör, En İyi Aktrist, En İyi Film ve SIYAD En Iyi Film kategorilerinde Kristal Kayısı Ödülü, SIYAD Ödülleri'nde En İyi Aktör kategorisinde SIYAD Ödülü'nü almaya hak kazandı.
18 Haziran: Vahşi Bölge (Kød & Blod, 2020)
İskandinav filmlerini sevenler için çarpıcı bir gerilim/suç filmi. Annesini bir trafik kazasında kaybeden Ida, teyzesi ve kuzeninin yanına taşınmak zorunda kalır. Hakkında pek fazla şey bilmediği bu aile ona sevgi dolu davransa da karanlık işlerle geçimlerini sağlarlar. Evin dışında sürdükleri suç ve gerilim dolu bir hayatları vardır. Danimarka yapımı filmin yönetmen koltuğunda Jeanette Nordahl var.
Ödüller:
Sidse Babett Knudsen, Danimarka’da düzenlenen Bodil Ödülleri’nde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülüne layık görüldü. Film, Free Zone Film Festivali'nde +14 kategorisinde En İyi Film seçildi.
26 Haziran: Dönüş (The Return, 2003)
Çağdaş Rus sinemasının gözde ve başarılı yönetmenlerinden Andrey Zvyagintsev’in yönettiği bir aile dram ve gerilim filmi. Ivan ve abisi Andrei onları küçük yaşta terk eden babalarının 12 yıl sonra aniden geri dönüşüyle bu hiç tanımadıkları yabancıya alışmaya çalışırlar. Babaları iki kardeşi bir yolculuğa çıkarır, göldeki bir adaya götürür. Bu yolculukta babalarına saygı duyma ve ondan nefret etme arasında gidip gelirler. Vladimir Garin, Ivan Dobronravov, Konstantin Lavronenko, Natalia Vdovina’nın başarılı oyunculukları ve Zvyagintsev’in başarılı yönetmenliğiyle film 34 ödül kazandı.
Ödüller:
Venedik Film Festivali'nde Altın Aslan Ödülü, Association of Polish Filmmakers Critics Ödülleri'nde En İyi Yabancı Film kategorisinde Altın Makara Ödülü, BBC Four World Sinema Ödülleri'nde BBC Four World Sinema Ödülü, Buster Uluslararası Çocuk Film Festivali'nde Buster Grand Prix Ödülü, Chlotrudis Ödülleri'nde En İyi Sinematografi kategorisinde Chlotrudis Ödülü, Cottbus Film Festival of Young East European Cinema'da Ekümenik Jüri Ödülü ve Uzun Metraj Film kategorisinde Özel Ödül, Avrupa Film Ödülleri'nde Avrupa Keşfi kategorisinde Avrupa Film Ödülü, Fajr Film Festivali'nde En İyi Film kategorisinde Kristal Simorgh; Gijón Uluslararası Film Festivali'nde En İyi Aktör, En İyi Senaryo, Juri Özel Ödülü ve Grand Prix Asturias Ödülü; Altın Kartal Ödülleri'nde En İyi Uzun Metraj Film Kategorisi, En İyi Sinematografi ve En İyi Ses kategorilerinde Altın Kartal Ödülü, Guldbagge Ödülleri'nde En İyi Yabancı Film kategorisinde Guldbagge Ödülü, International Cinephile Society Ödülleri'nde İngilizce Olmayan En İyi Film kategorisinde ICS Ödülü, Ljubljana Uluslararası Film Festivali'nde Kingfisher Ödülü, Mexico City Uluslararası Çağdaş Film Festivali'nde En İyi Film kategorisinde Festival Ödülü, Nika Ödülleri'nde En İyi Film ve En İyi Sinematografi kategorilerinde Nika Ödülü, Palm Springs Uluslararası Film Festivali'nde FIPRESCI Ödülü, Russian Guild of Film Critics'de En İyi Çıkış, En İyi Film ve En İyi Sinematografi kategorilerinde Altın Koç Ödülü, Tallinn Black Nights Film Festivali'nde FIPRESCI Ödülü, Thessaloniki Film Festivali'nde Özel Mansiyon ve FIPRESCI Ödülü, Tromsø International Film Festivali'nde Seyirci Ödülü aldı.
19 Haziran: Maddenin Halleri (2020)
Deniz Tortum’dan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin koridorlarını arşınlatan bir belgesel. Bu belgeselde hastanede pek az kişinin girebildiği odalara konuk oluyoruz. Hastane yaşamını anlayabilmek; doktorların, hemşirelerin ve tüm sağlık çalışanlarının gündelik hayatlarına dair izler için çok güzel bir belgesel.
25 Haziran: Yıldızlara Doğru (Ad Astra, 2019)
Başroldeki Brad Pitt’e, Tommy Lee Jones ve Donald Sutherland gibi ünlü isimlerin olduğu James Gray imzalı bilimkurgu filmi. Alışıldık uzay yolculuğu filmlerinin çok ötesinde, bir astronotun uzaydaki görevi sırasında bir aile dramını içeriyor.
Babası da astronot olan Roy'un (Brad Pitt), 20 yıl önce uzayda hayat aramak için göreve giden babasını Güneş Sistemi’nin en uzak gezegenine seyahat ederek aramasını konu edinir. Filmin dünya galası, 29 Ağustos 2019’da Venedik Uluslararası Film Festivali'nde yapıldı. Filmin 15 ödülü ve 72 adaylığı mevcut.
Ödüller:
Awards Circuit Community Ödülleri'nde En İyi Görsel Efekt kategorisinde ACCA Ödülü, Chicago Film Critics Association Ödülleri'nde Görsel Efektlerin En İyi Kullanımı kategorisinde CFCA Ödülü, DiscussingFilm Critics Ödülleri'nde En İyi Görsel Efekt ve En İyi Ses Düzenleme kategorilerinde Jüri Ödülü, Dublin Film Critics Circle Ödülleri'nde En İyi Sinematografi kategorisinde DFCC Ödülü; Faro Island Film Festivali'nde Yılın En İyi Sinema Filmi, Başrolde En İyi Erkek Oyuncu Performansı ve En İyi Görsel ve Ses Efektleri kategorilerinde Uluslararası Altın Sazan Film Ödülü, International Cinephile Society Ödülleri'nde En İyi Ses Tasarımı kategorisinde ICS Ödülü; Uluslararası Online Sinema Ödülleri'nde (INOCA) En İyi Ses Düzenleme, En İyi Ses Miksajı ve En İyi Görsel Efektler kategorilerinde INOCA Ödülü, Phoenix Critics Circle'da En İyi Bilim Kurgu Filmi kategorisinde PCC Ödülü, San Diego Film Critics Society Ödülleri'nde En İyi Görsel Efektler kategorisinde SDFCS Ödülü'ne layık görüldü.
27 Haziran: Üç Yol (2013)
Yönetmen, şair ve yazar Faysal Soysal’ın ilk uzun metraj filmi. Kültür Bakanlığı ve TRT ortak yapımcılığı ile çekildi. 90’lı yıllarda Bosna- Hersek’te yaşanan savaşın ardından yakınlarını kaybedenlerin hikayesini anlatılıyor. Hem dönemin tarihine ışık tutuyor hem de yaşanan toplumsal trajedilerin bireysel etkisini şiirsel bir dille izleyiciye sunuyor. Oyuncu kadrosunda Kristina Krepela, Nik Xhelilaj, Turgay Aydın, Faketa Salihbegovic, Rıza Akın, Alma Terzic’i izliyoruz.
BENZER YAZILAR
Anneler Günü Özel: Film Önerileri
Anneler gününü keyifli hale getirebileceğiniz ve özel bir zamana dönüştürebileceğiniz film önerileri.
Requiem For A Dream: Bir Rüya İçin Ağıt
Gerçekliklerinden kaçış için tutunacak bir dal arayan; fakat kontrolü kaybeden, bu uğurda bağımlılıklarının esiri olan 4 insan ve her şeyi kaybedişlerinin öyküsü.