Aaahh Belinda, bir kadının toplumdaki konumunu ve toplumsal kalıplar içerisinde nasıl yaşadığını, bir şampuan reklamıyla temellendirerek anlattığı, Atıf Yılmaz’ın yönetmenliğini yaptığı 1986 yapımı fantastik/komedi türünde bir Yeşilçam filmidir.
Senaryosunu Barış Pirhasan’ın yazdığı Aaahh Belinda filmi, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde, En iyi kadın oyuncu, En iyi film, En iyi yönetmen ödülünü alırken, SİYAD Ödülleri’nde, En iyi sinematografi ve En iyi yönetmen ödülünü almıştır.
Aaahh Belinda Filmi
Bu yazıda, IMDb puanı 7,8/10 olan Aaahh Belinda filminin konusuna değinilerek, genel film incelemesi yapılacaktır.
Aaahh Belinda Konusu
Serap, yaşadığı çağa göre son derece modern ve başarılı bir tiyatro oyuncusudur. Toplumun kadına biçtiği kalıpları reddeder ve ona göre bir hayat tarzında yaşar. Tiyatro dışında bir iş yapmayan ve reklam filmlerine tepkili olan Serap, bir süre sonra gelen reklam tekliflerinden birini kabul eder. İlk defa oynayacağı bu reklam filmi bir şampuan markasına aittir. Naciye isimli, iki çocuk sahibi, tipik bir ev kadınını canlandıracaktır. Yani şu an yaşadığı hayatta reddettiği kadın tiplemesini oynaması gerekmektedir.
Çekim sırasında, olduğu boyuttan çıkarak bir anda kendini canlandırdığı karakter olan Naciye’nin yerinde bulur. Bu durumun bir şaka olduğunu düşünen Serap, kabullenmekte güçlük çeker. Uzun bir süre kendisinin Serap olduğunu çevresine kanıtlamaya çalışır fakat sadece aklını kaybettiğine karar verilir. Bu durumda, Serap yaşadığı hayatı kabullenir. Tam kabullendiği sırada ise tekrar boyut değiştirerek kendini eski hayatında bulur.
Aaahh Belinda Filmi Oyuncuları
Toplumsal cinsiyet kalıplarına son derece farklı açıdan değinen Aaahh Belinda filminde, Müjde Ar, Yılmaz Zafer, Macit Koper ve Füsun Demirel gibi isimler yer alır. Müjde Ar, hem Serap hem Naciye olarak karşımıza çıkarken, Yılmaz Zafer Suat rolünde, Macit Koper Hulusi rolünde, Füsun Demirel ise Feride rolünde karşımıza çıkar.
Aaahh Belinda Film İncelemesi
80’li yıllarda televizyonun hayatımızın içinde olmasıyla birlikte, toplum daha tüketici bir toplum olmuş ve reklam sektörü bu konuda toplumu tüketime bağlı hale getirmeye başlamıştır. Normalde ilgi çekmeyecek bir şey bile, reklamlar vasıtasıyla insan beynine işlenmiştir. Serap, tiyatro dışında bir oyunculuk yapmamaktadır. Tiyatroda da oynadığı oyunun adı ‘’Asiye Nasıl Kurtulur?’’ dur. Yönetmen, bu oyunun provaları esnasında vermek istediği birçok toplumsal mesajı vermektedir. Sanatın sadece sahnede olabileceği ve reklamların kapitalist sistemin bir dayatması olduğu algısı hissedilmektedir. Serap da normalde reklam filmi kabul etmese de ilk kez bir reklam filminde oynamayı kabul eder. Bu oynayacağı reklama hazırlanırken bir tiyatro maskesi takması, kendisinin reklamlara bakış açısını göstermektedir.
Toplumun kadınlara dayattığı bütün kalıpları reddeden Serap, erkek arkadaşıyla birlikte yaşamakta ve eleştirdiği tipik ev kadınlarından başka bir hayat yaşamaktadır. Oynayacağı reklam filminde ise, tam olarak o tipik ev kadınlarından birini canlandıracaktır. Reklam setine gittiğinde, birlikte oynayacağı insanlara içten içe yargılayarak bakması, onun farklı hayatını bize sunmaktadır.
Reklam çekimleri başladığında, Serap’ın Naciye karakterini, yönetmenin istediği boyutta yapamaması sürekli bir tekrara neden olmuştur. En son banyo sahnesinde arkadan gelen gergin müzik, Serap’ın bu karaktere uyum sağlayamadığını yansıtır durumdadır. Tam da bu sahnede Serap bir anda boyut değiştirerek Naciye’nin yerine geçer. Artık, iki çocuklu, bankacı Naciye’nin hayatını yaşamaktadır.
İlk olarak ne yapacağını bilemeyen Serap, kendisinin Naciye olmadığını ispatlamaya çalışır. Ancak kocası Hulusi ve çocukları, Serap’ın bu davranışlarına anlam veremez. Boyut değiştirmeden önceki hayatında yani Serap iken, erkek arkadaşı olan Suat’ın yanına gider fakat o da onu tanımamaktadır. Oynadığı tiyatroda bile kimse onu tanımamaktadır. Bu durumu kabullenmekte zorlansa da ve birilerinin ona kötü bir şaka yaptığını düşünse de mecburen kocası ve çocuklarının yanına gider.
Naciye, Serap’ın aksine daha durağan bir hayat yaşamaktadır. Çocuklarıyla ve kocasıyla ilgilenmekte ve sabahları da işe gitmektedir. Bir bankacı olan Naciye’nin en yakın arkadaşı ise hem alt komşusu hem de iş arkadaşı olan Feride’dir. Toplumsal cinsiyet rollerinin içine sıkışmış bir karakterdir. Ayıp ve yasak olan şeyler vardır.
Serap, Naciye olarak yaşadığı hayatı kabullenmemek için her yolu dener. En sonunda bir akıl hastanesine yatırılır ve doktorlar bile onun aklının karıştığını düşünür. Artık çıkar bir yol bulamayan Serap bir süre sonra bu hayatı kabul etmek zorunda olduğunu ve aslında belki de hep Naciye olduğunu düşünür. Tam bunu kabul ettiği anda ise eski haline geri döner. Reklam setinde gözlerini açan Serap, ilk iş yanında kocası rolünü oynayan Hulusi’ye tokat atar. Atılan bu tokat, Hulusi’ye değil, toplumun kalıplaşmış yargılarına ve kadınları böyle sıkışmış kalıplarda yaşamak zorunda bırakanlara atılmış bir tokattır.
Final sahnesine doğru gelirken, reklam filmi çekimi bitmiştir. Erkek arkadaşı Suat, Serap’a bir şaka yapmak için büyük bir şampuan maketiyle üzerine yürümektedir. Serap, hala kabusta olduğunu düşünür ve ‘’toplumsal kalıplarla’’ özdeşleştirdiği şampuan maketinden kaçar. O sırada Suat’ı görür ve her şey onun için normale döner. Fantastik bir macerayla da olsa Serap ilk reklam filmi çekimini tamamlamıştır.
Aaahh Belinda İzleyici Yorumları
‘’1980’lerin olağanüstü senaryosu!’’
‘’1980'lerde Türkiye için muhteşem bir film!’’
Sonuç Olarak;
Aaahh Belinda filmi, bir şampuan üzerinden toplumun beklentilerini karşılayarak yaşayan bir kadın ile toplumun beklentilerini reddeden ve kendi özgürlüğünde hayatını yaşayan bir kadının iç içe geçmiş hikayesini anlatır. Reklam filmi üzerinden bunu temellendiren senarist ve yönetmen, dönemin reklam endüstrisinin toplum üzerindeki etkisini yansıtır niteliktedir. Reklamlar, toplumu yönlendirerek tüketime bağlı hale getirmek üzere, yanlış bilinç kavramının oluşmasını sağlar.
BENZER YAZILAR
Bir Psikolojik Gerilim Filmi: Split (2016)
24 farklı kişiliğe sahip çoklu kişilik bozukluğu tanısı koyulan Kevin adlı karakterin üç genç kızı kaçırıp yer altında esir tutması ile gelişen olayları konu alan 2016 yapımı bir psikolojik gerilim filmi.
Ölü Ozanlar Derneği
‘’Carpe diem!'' '' Vakit varken tomurcukları topla..’' Yaşamın güzelliği ve geçiciliği üzerine bir gençlik filmi.