İrlanda’nın batı sahillerinde yer alan Galway, ilk bakışta herhangi bir İrlanda şehri gibi gözükebilir. Fakat eforsuz bohemliği ve sunduğu eşsiz İrlanda kültürüyle kendini diğer şehirlerden ayırıyor.

Sadece 80.000 kişilik nüfusuyla çoğu zaman küçük bir şehirle karıştırılan Galway, İrlanda batı sahillerinin en büyük ve İrlanda’nın ise en büyük altıncı kentidir. Nüfusun çoğunluğunun akıcı bir şekilde İrlandaca konuşması sebebiyle neredeyse her yerde İngilizce ve İrlandaca olarak iki dilde işaretler bulunur. Galway, festivallerinden, mimarisine, yerel kültüre sahip çıkmasıyla geleneksel kültürün başkenti olarak adlandırılır ve bunu hayatın her alanında gözler önüne serer.

Galway’in Kısa Tarihi

Galway’in adı yazılı bir belgede ilk defa 1124 yılında bölgeye yaptırılan bir kale sayesinde geçmiş olsa da şehrin kurulması 13. yüzyılı bulur. 1170 yılında İngiltere’nin İrlanda’yı işgali ile bölgeyi idare etmek için görevlendirdiği Richard de Burgh, İrlandaca Gaillimhe, İngilizce ise Galway olarak adlandırılacak olan şehrin ilk temellerini atar.

Orta çağ ile birlikte Galway önemli bir liman şehri olarak ön plana çıksa da 1641'deki bağımsızlık ayaklanmaları ve taht çekişmeleri sebebiyle şehir ekonomik olarak büyük zarar görür ve genel bir toparlanma ancak 18. yüzyıl ile birlikte gerçekleşir. Katolik bir liman şehri olarak Protestan İngiliz yönetimi tarafından hep kuşku ile yaklaşılan bir şehir haline gelse dahi Galway, kıtlık dönemi ve İrlanda Bağımsızlık Savaşı gibi olayları göreceli olarak hafif atlatmış ve eşsiz kültürünü koruyabilmiştir.

5 Adımda Galway

Galway, Batı İrlanda’yı keşfetmek için eşsiz bir başlangıç noktasıdır. Görülecek çok fazla yer olmasa da Galway’i eşsiz yapan detaylar, İrlanda kültürünün genel halk tarafından sıkı sıkıya benimsenmesi, bohem atmosferi ve geleneksel etkinlikleridir.

Shop Street (Dükkanlar Sokağı)

Çok yaratıcı bir ada sahip olmasa da dükkanlar caddesi Galway’in ana caddesidir. Bohem dükkanları, renkli sanat atölyeleri, samimi pubları ve geleneksel İrlanda yemekleri servis eden lokantalarıyla Dükkanlar Sokağı tıpkı ilk kurulduğu zamandaki atmosferi yansıtmaya devam etmektedir. Galway’in orta çağdan kalma sokaklarından biri olan Kirwan’s Lane görülmesi gereken yerler arasındadır.

Orta Çağ Mimarisinden: Aziz Nicholas Kilisesi ve Ashford Kalesi

Galway’in her sokağı farklı bir mimari başarıyı barındırıyor olsa da orta çağ mimarisi denildiğinde akla ilk Aziz Nicholas Kilisesi gelir. 14. yüzyılda tamamen taştan inşa edilen bu kilise aynı zamanda İrlanda’da hala kullanımda olan en büyük ve en eski orta çağ kilisesidir. Şehir merkezinin dışında kalsa da Ashford Kalesi de görülmesi gereken yerler arasında gelir. 1228-1229 yılları arasında inşa edilen bu görkemli yapı, orta çağ mimarisinin yanı sıra, 1852 yılında geçirdiği renovasyonla ile birlikte Viktorya Mimarisi'nden de önemli esintiler taşır. Günümüzde 5 yıldızlı bir otel olarak varlığını sürdürmekte olan bu yapı ziyaretçilerini beklemektedir.

Doğayla Vakit Geçirmek İsteyenler için: The Long Walk (Uzun Yol) ve Aran Adaları

Galway Şehir Müzesi ile başlayan ve ironik bir şekilde sadece 10-15 dakikalık bir sürede tamamlanabilen Uzun Yol, şehrin deniz kültürünü deneyimlemek isteyenler için idealdir. Yolun solunda yer alan İrlanda stili renkli, nizami evlerle sağında yer alan Corrib Nehri'nin ıssız maviliği ve irili ufaklı balıkçı tekneleri tam bir tezat halindedir.

Şehir hayatının yoğunlaştığı zamanlarda ve binalardan uzaklaşmak istediğinizi hissettiğinizde Galway'e sadece bir feribot uzaklıktaki Aran Adaları yardımınıza koşacaktır. Ana karadan farklı olarak Aran Adaları'nın birinci dili İrlandaca olup ortalama 1000 kişilik nüfusunun hemen hepsi bu dili konuşabilmektedir. Liman dışında hemen hemen bakir kalmış doğası ve İrlanda’yla karakterleşmiş falezleriyle doğaseverler için eşsiz bir yerdir. Adaya geldiğinizde farklı yürüyüş rotalarını deneyimleyebilir veya bisiklet kiralayıp adanın eşsiz güzelliklerini keşfedebilirsiniz. Moher Falezleri ve tarih öncesi yapılardan Dún Aonghasa görülmesi gereken yerler arasındadır.

Kaynakça

https://www.galwaytourism.ie/history/

https://theculturetrip.com/europe/ireland/articles/20-must-visit-attractions-in-galway-ireland/

https://www.thecrazytourist.com/15-best-things-galway-ireland/


BENZER YAZILAR

San Sebastian Cheesecake Nedir, Cheesecake'ten Farkı Nedir? Türkiye'ye Nasıl geldi?

Hayatımızda var olan Cheesecake modasının bir anda San Sebastian’a geçişini, aralarındaki farkları ve de farklı ülkelere gidip de yiyebileceğiniz yerleri sizler için bu yazıda ele aldık.

Dünya Mutfaklarından Farklı Tatlılar 

İspanyol, Fransız, İtalyan ve Türk Mutfağının en bilinen tatlıları. 


Paylaş