Yönetmenler Tamara Kotevska ve Ljubomir Stefanov Makedonya'nın merkezinden geçen nehir odaklı bir çevre belgeseli çekmek üzereyken Bal Ülkesi'nin ana kahramanı Hatice Muratova'yla tanışıyorlar. Peki kahramanımızın gerçek hayat hikayesi nedir?
Bal Ülkesi: Yeni Bir Ufuk
Makedonya'da yaşayan Türk kökenli bir yörük olan Hatice, kayalık bölgelerde, en ıssız yerlerde bal toplamak ve geçimini sağlamak için dağlara tırmanıyor ve hayatın gerçeklerini önümüze seriyor. Yönetmenler ücra bir dağ köyüne gittiklerinde, yatağa bağımlı 85 yaşındaki Nazife ile tek bir odada yaşayan Avrupa'nın son arıcısı olan Hatice Muratova'yla bir belgesel çekmeye karar verirler. 3 yıl süren çekimlerin ardında 87 dakikalık bir belgesel ortaya çıkar ve bu belgesel; doğa ve Hatice'nin uyumunu, doğallığı, gerçeği ve zaman ne kadar kendini yenilese de eskinin bir başka olduğunu gösteriyor.
Belgeselimizin anlattığı öykünün arka fonunda Makedonya'nın çok toplumlu ve çok dilli yapısı da seyirciyi büyülüyor. Hatice'nin Türk komşularıyla ve annesiyle Türkçe konuşması, arılarını satmak için gittiği Üsküp'teki pazar yerinde Makedonca, kendisinden mal almaya gelen alıcısıyla Sırp Hırvatçası konuşması herkesi kendisine imrediriyor.
Yörük Haticenin Öyküsü
1 Şubat 2020 yılında vizyona giren Honeyland, Oscar'ın ezber bozan belgesel filmi olarak da nitelendiriliyor. Hatice'yi izlerken birçok duygunun esiri olmamak elde değil, sadece Oscar'a değil herkese ezber bozdurabilir. Geçimini arıcılıktan sağladığından bahsettiğimiz Hatice, bal toplamasını modern yöntemlerle yapmıyor. Çıplak ellerle kovana dokunan bu güçlü kadının kovanları da oldukça ilkel durumda. Yer yer güldüren, yer yer ağlatan ve güçlü kadının her yerde olduğunu gösteren bu belgesel film Hatice'yi doğa olarak konumlandırmış.
Balları kendi çabasıyla toplayan Hatice yine balları kendi çabasıyla satmaya çalışıyor ve siz tüm o zorlukları onunla izlerken göğüslüyorsunuz. Annesine ve kendisine bakmak için yaptıkları olağanüstü bir başarı. Herkesin Hatice'nin hayatını izlemeye, hissetmeye ve duymaya ihtiyacı var. Hayatın her zaman eşit şartlar sunmadığını yönetmenlerinin de dillendirdiği gibi; incelik içinde yansıtabilmiş.
Bal Üretimi Nasıl Yapılır?
Çiçekli bitkiler, nektar olarak bilinen tatlı bir sıvı salgılar, nektar balın temel kaynağını oluşturur. Toplayıcı arılar; çiçeklerden topladıkları nektarı, vücutlarında ''Bal Midesi'' olarak bilinen bölgede saklarlar. Bal midesi arıların sindirimden ayrı olarak sadece bal için kullandıkları bir bölgedir. Nektarı toplayan arılar daha sonra bu salgıyı kovan içindeki arılara verirler, salgıyı alan arılar ortalama 15 dakika geri çıkarıp tekrar alırlar. Bu süreçte arıların enzimleri nektarın yapısına karışır. Sonraki adımda arılar kovanın içinde balın nemini uçurmak için çok hızlı kanat çırparlar ve kovan içinin havalanmasını sağlarlar.
Arılar, petekler dolduktan ve ballar olgunlaştıktan sonra petekleri balmumu ile sıvarlar. ''Bal Hasadı'' olarak bilinen süreçte, arıcılar petekleri kovandan çıkarıp sıyırırlar. Daha sonra petekli ballar süzme değirmeninde peteklerinden arıcı tarafından süzülür.
Bal Ülkesi: Oscar Adaylıkları
Dünya çapında ilgi gören bu belgesel, başta 2019 Sundance Film Festivali Dünya Sineması Belgesel kategorisinde Jüri Büyük Ödülü, Değişime Etki Jüri Özel Ödülü ve En İyi Görüntü Yönetimi Jüri Özel Ödülü olmak üzere 31 uluslararası ödül kazanır.
Bu ödüllerin yanı sıra: En İyi Yabancı Film ve En İyi Uzun Metrajlı Belgesel adaylıklarıyla Makendonya'ya çeyrek yüzyıl sonra yeniden oscar adaylığı getirir.
Hatice'den güzel haber almak isteyenler için:
BENZER YAZILAR
Kağıttan Hayatlar
Seyirciye sunulduğundan beri gündemden düşmeyen Kağıttan Hayatlar filminin yönetmeni, konusu ve tüm oyuncu kadrosu. ''Nerede bu iyi anneler?''
Sinemayla Yaşanmış Bir Hayat: Agnes Varda
Bir asra yakın ömrüne eşsiz bir film külliyatı sığdırmış yönetmen Agnés Varda’nın yaşamına, görüşlerine ve filmografisine dair detaylar.