400 yıldan eski ve tescilli bir ulusal hazine olan Matsumoto Kalesi

Matsumoto Kalesi'nin Konumu ve Genel Özellikleri

Matsumoto Kalesi Japonya’nın Nagano şehrinde bulunan en etkileyici kültürel alanlarından biri olma özelliği taşıyor.

Güzel mimari biçimiyle dikkat çeken bu kule, siyah cephesi nedeniyle günümüzde "Karganın Kalesi" olarak adlandırılıyor. Bir dağda ve nehirler arasında olmaktan ziyade, bataklığın yanına düz bir arazi üzerine inşa edildiği için Japon kaleleri arasında sıra dışıdır.

Mimarisi nedeniyle kar yağışına maruz kaldığı aylarda muhteşem pozlar veren bina, etrafını çevrelemiş olan taş duvarlara ve geniş hendeklere sahip. 19. yy’a kadar kullanılmaya devam eden Matsumoto Kalesi, tepe yerine düzlüğe inşa edilmiş olduğundan, savunmasını hendekler ve taşlar üzerine kurmuş durumda.

Japon kaleleri arasında sıra dışı kabul edilen bu yapının bir efsanesi olmaz mı peki?

Matsumoto Kalesi'nin Efsanesi

Efsaneye göre 17. Yy’da zengin bir çiftçi olan Tada Kasuke tarafından şatoya bir lanet konulmuştur. Olaylar şu şekilde gelişmektedir;

Tada, bölgedeki diğer çiftçilerle birlikte, vergilerdeki artışı protesto etmek için bir mektup yazar ve bunu kale yargıcına gönderir.

(Tada Kasuke Heykeli)

Yapılan bu protesto kısa bir süre sonra isyana dönüşür. Yerel yönetici bu protestolar karşısında yumuşar ve çiftçilere vergilerin indirileceğini belirten imzalı bir belge gönderir.

Ne yazık ki daha sonra Kasuke ve birçok çiftçi idam edilir. Kasuke’nin çarmıha gerildiği yerde pek çok insan toplanır. Ağlarlar, sızlarlar, Buda’ya bağırırlar ve en sonunda yüksek sesle feryat ederler.

“Gönül rahatlığıyla öleceğim çünkü yıllık haracım azalacak. Elveda.” der Kasuke.

Fakat başka yerden gelen bir ses, ne yazık ki vaat edilen sözün gerçekleştirilemeyeceğini söyler.

 (Çiftçiler ve Kasuke idam edilirken, temsili görüntü)

Kasuke öfkeli bir sesle bağırır ve kanlı gözleriyle kale kulesine bakar. O anda kale kulesi yeryüzünde duyulan en korkunç sesle batıya doğru eğilir.

Laneti kırmak için, iktidardaki aile, Tada’yı insan hakları öncüsü olarak onurlandırıp, heykelini bağışlamışlardır. O zamandan beri kale iki büyük tadilattan geçmiştir ve artık eğim düzeltilir.

Matsumoto Kalesi'nin Mimari Özellikleri 

Ağaçları Birleştirme Tekniği

Kirişi bağlarken, parça zayıflar, bu yüzden alttan tekne şeklinde bir malzeme uygulanarak güçlendirilir. Bu uygulama onarımlarda da görülüyor.

Samuray Penceresi

Üç veya beş dikey ızgara penceresi görebilirsiniz. Kafes için kullanılan malzeme 13 x 12 cm olup, ateşin buradan edildiği düşünülmektedir.

Kale Duvarı

Bu duvar onarımı sırasında kesilen büyük kale kulesinin ikinci katının duvarıdır. Kalınlığı 29 cm kadar kalın olup içine bir ip geçirilip, çamur sürülerek beyaz sıva ile bitirilir. Bu kalınlık çifteli mermilerin geçemeyeceği şekilde tasarlanmıştır.

Kule Balığı

Kulenin üzerine yerleştirilen bu balığın, yangın esnasında su püskürterek yangını önlediğine inanılır.

Balıklar güney tarafında erkek, kuzey tarafında dişi olup, dişi biraz daha küçültülmüştür.

Kale Kulenin Köşeleri

Kale kulesinin dört köşesinde taşlar istiflenmiş biçimde dizilir ve köşeler uzun-kısa olacak şekilde ayarlanır. Kalenin inşa edildiği yer bilindiği üzere bataklığın yanı ve düz bir arazi şeklinde. Böyle bir arazide bu kadar ağır bir yapının inşa edilmesinde atalarının şu hikmeti gizli.

Ataların Hikmeti 

16 Taban Destek Direği

Kale kule taş duvarının içinde, yaklaşık 39 cm çapında ve 5 metre uzunluğunda bir ağacın kütüğü gömülü, kale kulesinin ağırlığını da almak için tabana bağlanır ve ağırlığı yere eşit olarak iletme rolü oynar.

Bu kütük yığınları, kale kulesinin kuzey, doğu, batı ve kuzeyinin her iki yanında dört, merkezde iki ve doğuda olmak üzere iki sıra halinde düzenlenmiş toplam 16 adet ızgara şeklindedir.

Özet olarak kazıkların ahşapla birbirine bağlandığı ve temel görevi gören taş üzerine tek yapı olarak kule içine 16 kazığın yerleştirildiği sanılmaktadır.

Bir Mücevher Matsumoto

 

Tokyo’ya olan yakınlığı, Matsumoto Kalesi’ni başkentin en çok ziyaret edilen mimari eseri haline getirdi. Kalenin kendine özgü olan asıl şey mimarisi. Dışarıdan bina beş katlı gibi görünse de aslında altı katı var ve sonuncu kat savunmaların arkasında gizlenmiş.

Bugün kaleyi ziyarete gelen turistler, kalenin dik basamaklarına tırmanmak, içerisindeki zamana ait koleksiyonları görmek için benzersiz fırsata sahipler.

Kaynaklar

https://www.matsumoto-castle.jp/about/tower

https://www.traintokitezh.com/matsumoto/

https://tr.wikipedia.org/wiki/Matsumoto_Kalesi

https://www.boredpanda.com/photos-architecture-2020-contest-agora/?utm_source=pinterest&utm_medium=social&utm_campaign=organic

https://skyehohmann.photoshelter.com/gallery-image/Iconic-Japan-Travel-Images-Limited-Edition-Fine-Art-Prints/G0000tDms.fEXwRI/I00006Kaly6BXrhg

https://www.travelyesplease.com/travel-blog-matsumoto-castle/

 


BENZER YAZILAR

Hindistan'ın En Meşhur 5 Sokak Yemeği

Dünyanın en zengin mutfaklarından birisi olan Hint mutfağının, en meşhur 5 sokak yemeği.


Paylaş