Hindistan’dan Brezilya’ya, çeşitli bölgelerde inşa edilmiş bu 7 görkemli heykel, devasa boyutları dışında, temsil ettikleri anlamlarla da ziyaretçilerini büyülemeye devam ediyor.

Güney Amerika'dan, Asya'nın çeşitli bölgelerine, gerek mimari tasarımları ve devasa boyutları, gerekse temsil ettikleri dini veya milli motiflerle dünyanın çeşitli yerlerinden, görülmesi gereken 7 etkileyici heykeli, kendilerine özgü hikayeleriyle bu yazımızda ele aldık.

7) Adiyogi Shiva Heykeli (34 Metre)

Hindistan’ın Coimbatore şehrinin 30 kilometre kadar dışında bulunan Adiyogi Shiva Heykeli, Hinduizm’de yıkımın sembolü olan Tanrı Şiva’nın temsilidir. 34 metre yüksekliğinde ve 500 ton ağırlığında olan bu devasa büst, aynı zamanda dünyanın en büyük büst heykeli olması sebebiyle de Guiness Rekorlar Kitabına girmeye hak kazanmıştır. Jaggi Vasudev tarafından tasarlanmış ve tamamı çelikten yapılmıştır.

 Heykelin amacı, insanların yoga ve meditasyon sayesinde iç huzura ulaşabileceklerini göstermektir. 112 fit yüksekliğindeki uzunluğu, insan vücudundaki 112 çakra merkezini ve ölüm ve doğum çemberinden kurtuluşun 112 yolunu simgeler.

6) Kurtarıcı İsa Heykeli (38 Metre)

Brezilya’nın Rio de Janeiro kentine inşa edilen ve adeta şehrin sembolü olan Cristo Redentor veya Kurtarıcı İsa Heykeli, 38 metre yüksekliğinde ve 635 ton ağırlığındadır. 1922 yılında inşasına başlanan ve toplam 9 yıl içinde Polonya kökenli heykeltıraş Paul Landowski tarafından tamamlanan heykel, Brezilya’nın Portekiz’den bağımsızlığının 100. Yılı sebebiyle inşa edilmiştir.

Heykel aslen Fransa’da inşa edilmiş, daha sonra parçalar halinde Brezilya’ya gönderilmiştir. Heykelin tamamı 6 milyon sabuntaşı kullanılarak yapılmış ve 250.000 dolara mal olmuştur. Corcovado Dağı'nın tepesinde yer almakla birlikte, her yıl 2 milyondan fazla ziyaretçi ağırlamaktadır. Yana doğru açılan 28 metre genişliğinde kolları ve art deco üslubuyla heykel, Hristiyanlığın Rio de Janeiro ve Brezilya üzerindeki hakimiyetini ve barışı simgeler.

5) Büyük Leshan Buda Heykeli (71 Metre)

Büyük Leshan Buda Heykeli, Çin’in Siçuan bölgesinde, Leshan şehrinin yakınlarında yer alır. MÖ. 700 yılında, Tang Hanedanlığı döneminde inşa edildiği düşünülen heykel, tamamen kumtaşından oyularak yapılmıştır. 1996 yılında Unesco Kültür Mirası Listesine giren heykel, aynı zamanda dünyanın en yüksek modern öncesi heykeli ve taştan yapılan en yüksek Buda heykeli olmasıyla da tanınır.

Heykel, Hai Tong adlı bir Budist rahip tarafından, halkının hırçın sulardan kaynaklanan kazalardan korunması adına inşa ettirilmiştir. İzole konumuna rağmen yılda ortalama 1.5 ile 2 milyon arası ziyaretçi ağırlayan bu eşsiz heykel, bulunduğu dingin konum ve dikkatle düşünülmüş mimari sistemleri sayesinde ziyaretçilerini 1200 yıldır olduğu gibi şimdi de büyülemeye devam etmektedir.

4) Anavatan Çağırıyor (85 Metre)

Rusya’nın Volgograd şehrinde bulunan bu görkemli heykel, 1967 yılında Rus heykeltıraş Yevgeny Vuchetich tarafından yapılmıştır. Tamamlandığı yıl itibariyle 85 metre uzunluğu ve 8000 tondan fazla ağırlığıyla dünyanın en büyük heykeli olmuş fakat zaman içinde bu özelliğini kaybetmiştir. Bu duruma rağmen Anavatan Çağırıyor, dünyanın en büyük kadın heykeli ve Avrupa’nın en uzun heykeli olma özelliğini günümüzde de hala korumaktadır.

Heykelin inşasına 1957 yılında, Stalingrad Savaşı’nı anmak amacıyla başlanmıştır. Heykel, tasarım açısından karmaşık olduğu kadar, mühendislik açısından da inşa etmesi bir hayli zorludur. Tamamı betondan yapılmış ve paslanmaz çelik çubuklarla güçlendirilmiştir. Heykelin sağ elinde, aynı zamanda dünyanın en büyük kılıç heykeli olma ünvanına da sahip olan 33 metre uzunluğunda bir kılıç yer alır. Anavatan Çağırıyor, geçmişte yaşanan acıları ve kayıpları bütün görkemiyle ziyaretçilerine hatırlatmaya devam etmektedir.

3) Özgürlük Heykeli (92 Metre)

Özgürlük Heykeli veya resmi adıyla Dünyayı Aydınlatan Özgürlük, 1886 yılında inşa edilmesi ile birlikte New York’un ve ABD’nin en önemli simgesel yapılarından birisi haline gelmiştir. 92 metre uzunluğa ve 225 ton ağırlığa sahip olan bu devasa heykel, Fransa’dan ABD’ye kuruluşunun 100. yılı dolayısıyla hediye edilmiştir. Heykele Isabelle Eugenie Boyer modellik etmiş ve Fransız heykeltıraş Frederic Auguste Bartholdi tarafından yapılmıştır. 1984 yılı itibariyle Unesco Kültür Mirası Listesi’nde kendine kalıcı yer edinen heykel, Roma mitolojisindeki özgürlük tanrıçası Libertas'tan ilham alınarak yaratılmış ve inşa edildiği tarih itibariyle özgürlüğü sembolize etmiştir.

Heykel sağ elinde bir meşale, sol elinde de bir hitabe tutar. Tam ayaklarının altında kırılmış bir pranga vardır. Bu zincir, baskıdan kurtuluşu ve saf özgürlüğü, heykelin sağ elinde tuttuğu meşale ise umudu temsil eder. Diğer heykellerin aksine Özgürlük Heykeli ilk inşa edildiği günkü görüntüsünü olduğu gibi korumaz. Genel siluetini korumuş olsa dahi, zaman içinde parlak gri rengini yitirmiş ve 20 yıldan daha kısa bir sürede günümüzdeki koyu yeşil rengi elde etmiştir.

2) Garuda Wisnu Kencana Heykeli (122 Metre)

Endonezya’nın Bali adasında bulunan Garuda Wisnu Kencana heykeli, kendisiyle aynı ada sahip olan Garuda Wisnu Kencana Milli Parkında yer alır. Heykel fark edilmek açısından bir problem yaşamaz, zira 122 metre uzunluğu ve 64 metre genişliğiyle devasa bir cüsseye sahiptir. Endonezya’nın en büyük heykeli olma ünvanına sahip olan heykel, Hinduizmden esinlenilmiş, dini bir yapıdır. Yapı, Garuda ve Vişnu’yu tasvir etmek ve yerel bir efsaneyi canlandırmak adına inşa edilmiştir. Bir efsaneye göre, heykeli yapılan kuş ve insan melezi Garuda, köleleştirilmiş annesini kurtarabilmek için tanrı Vişnu’yla bir anlaşma yapar ve ölümsüzlük iksirini kullanabilme karşılığında kendisini tanrının hizmetine sunar.

Heykelin yapımına 1993’de başlanmış ve 2018 yılında tamamlanmıştır. Ana hatları Nyoman Nuarta tarafından tasarlanmış olmasına rağmen 120 sanatçının ortak çalışması sonucu ortaya çıkmıştır. Heykele belirgin yeşil rengini de kazandıran yapımında bol miktarda kullanılan bakır ve çinkodur. 122 metre uzunluğuyla Garuda Wisnu, dünyanın en büyük üçüncü heykelidir ve kesinlikle görülmeye değer bir sanat eseridir. 

1) Birlik Heykeli (182 Metre)

Hindistan’ın Gucerat eyaletinde yer alan bu devasa heykel, 182 metre uzunluğuyla dünyanın en uzun heykelidir. Ram Sutar tarafından tasarlanmış, 700 tondan fazla demir ve ülkenin dört bir tarafından getirtilen yüzlerce toprak örneği heykelin yapımında kullanılmıştır. Heykelin yapılış amacı, Hindistan’ın ilk başbakan yardımcısı ve bağımsızlık mücadelesinin önemli isimlerinden biri olan Sardar Patel’i anmaktır. Toplamda 370 milyon dolarlık bütçesiyle tartışmalara yol açan bu yapı, önemli bir turistik cazibe merkezi haline gelmiş ve özellikle iç turizm adına bulunduğu eyaletin önemini artırmıştır.

Kaynakça:

https://www.britannica.com/topic/Christ-the-Redeemer

https://www.trippest.com/chengdu-travel-guide/leshan-giant-buddha/#:~:text=The%20Leshan%20Giant%20Buddha%2C%20also,for%20travelers%20around%20the%20world.

https://www.telegraph.co.uk/travel/destinations/north-america/united-states/new-york/articles/statue-of-liberty-fascinating-facts/

https://placeandsee.com/wiki/the-motherland-calls

https://statueofunity.in/


BENZER YAZILAR

İstanbul Modern Yeniden Karaköy’de

İstanbul Modern, Beyoğlu'ndaki geçici mekanına veda ediyor ve tekrar Karaköy'e dönüyor.

Glacier Express

Tren yolculuklarıyla meşhur olan Avrupa'da görülmeye değer bir tren rotası, Glacier Express.


Paylaş