Kişisel gelişim, bilim kurgu, tarih, biyografi ve deneme türündeki kitaplardan derlediğimiz haftalık seçki.

İnsan İnsana, Doğan Cüceloğlu

Türü: Kişisel Gelişim, Psikoloji

Sayfa Sayısı: 268

İlk olarak 1979 yılında yayınlanan İnsan İnsana, Doğan Cüceloğlu'nun en güçlü iletişim kitaplarından biri. Eser, insanın çevresiyle olan iletişimine rehberlik ediyor. 

Sade ve akıcı anlatımı ile farkındalık anlamında bir kaynak görevi görüyor. Cüceloğlu kitapta sözlü-sözsüz, toplumsal-bireysel iletişim konularına değiniyor. Bunları da kişisel ve bilimsel örneklerle destekliyor. 

Bireysel ya da toplumsal ilişkilerde sorunları çözme yeteneğinin deneyim ve eğitim ile kazanıldığı anlatılıyor. Bu yolda okuyucuya müzakereci, uyumlu, yapıcı ve pozitif yaklaşımı öğretmek için terminolojiyi, metodolojiyi, yöntemi ve yolu gösteriyor. 

Doğan Cüceloğlu'nun bu eğitici eserine Remzi Kitabevi'nden ulaşabilirsiniz. Ayrıca yazarın diyer kitaplarına ve biyografisine göz atmak içi buradaki linke tıklayabilirsiniz.

"Bir insana verilecek en korkunç ceza, onun varlığını kabul etmemektir."

Empati, Adam Fawer

Türü: Bilim Kurgu, Roman

Sayfa Sayısı: 690

Bilimkurgu ustalarından biri olan Adam Fawer, Empati kitabını ilk olarak 2007 yılında yayınladı. 

Kitabın konusu, karşısındakilerin duygularını bükme ve sonsuz bir empati yeteneğine sahip olan insanlardan bahsediyor. Kitabın baş kahramanı olan Laszlo, bir öğretmen ve bu yeteneğe sahip. İki öğrencisinin de kendisi gibi olduğunu fark ediyor ve onları da bilinçli bir şekilde eğitiyor. Fakat bu güçlerin farkına varak bir örgüt, "empat" olarak adlandırılan bu çocukları yakalamak ve kendi çıkarları için kullanmak istiyor. 

Empati, bilimden ve sanattan oluşan fantastik bir dünya. İçerisinde birçok felsefi öğreti yer alıyor. Eser Türkçeye APRIL Yayıncılık tarafından çevrildi. Yayınevinin web sitesinde kitabı bulabilirsiniz. 

"İnsanlar söylediklerinizi ya da yaptıklarınızı unutur, ama onlara neler hissettirdiğinizi asla unutmaz..."

İstanbul Hatırası, Ahmet Ümit

Türü: Tarih, Roman

Sayfa Sayısı: 590

İstanbul Hatırası, 2010 yılında yayınlanan bir Ahmet Ümit romanı. Kitabın öne çıkan özelliği, satırları arasında gezinirken aslında okuyucuyu İstanbul sokaklarına götürmesi, sanki o mekanlarda yürüyormuş hissi vermesi.

Polisiye türünde olan eserin konusu, arka arkaya işlenen cinayetler ve her birinin yanına bırakılan işaretler. Ahmet Ümit'in pek çok romanında olduğu gibi burada da Başkomiser Nevzat, romanın ana karakterlerden biri.

Kitap, İstanbul'la o kadar bütünleşik ki, kitabın yayınlandığı yıl Ahmet Ümit, İstanbul'da bahsi geçen mekanların gezildiği bir kültür turu düzenledi. Turda Kurtuluş'taki Despina Meyhanesi, Mimar Sinan'ın türbesi, Süleymaniye Camii, Topkapı Sarayı, Ayasofya, Yedikule Surları'ndaki Altın Kapı, Konstantin Sütunu ve Sarayburnu'ndaki Atatürk heykeli gezildi.

Kitabı Everest Yayınları'ndan inceleyebilirsiniz. 

"Ruhun yarası, bedeninkinden daha etkilidir, daha ısdırap verici. Bu acı o kadar güçlüdür ki, insan başka dünyalara dönüp bakamaz bile..."

O ve Ben, Necip Fazıl Kısakürek

Türü: Biyografi

Sayfa Sayısı: 264

İlk olarak 1965 yılında "Büyük Kapı" ismi ile yayınlanan O ve Ben kitabı, Necip Fazıl'ın otobiyografik eseri.

Kitapta "O" diye tanımladığı kişi, Abdülhakîm Arvasî Hazretleri ve hayatını da O'nu tanımadan önce ve tanıdıktan sonra olarak iki bölüme ayırıyor. 

O'nu tanımadan önceki hayatını, hiçbir şey bilmediği, oldum zannedip de olamadığı yıllar olarak tanımlıyor. 1934 yılından sonra Abdülhakîm Arvasî Hazretleri ile tanışıyor ve bundan sonraki zamanlarını önce onu tanımak, sonra kapısından girmek ve en sonunda da onun yanında kalabilmek için harcıyor. Hocasının ölümünden sonra ise ömrü hapishanelere girip çıkmakla geçiyor. 

Dini konulara değinen ve biraz eski bir dil kullanılan bu kitaba Büyük Doğu Yayınları'ndan ulaşabilirsiniz. 

“Gafil halk, kesik ve bitkin bir laf eder: Yarın olsa da bir iş işlesem... Bilmez ki bugün, dünkü günün yarınıdır.”

Bir Değirmendir Bu Dünya, Cahit Zarifoğlu

Türü: Deneme-İnceleme

Sayfa Sayısı: 286

İlk olarak 1986 yılında yayınlanan Bir Değirmendir Bu Dünya, Cahit Zarifoğlu'nun yazdığı gazete ve düşünce yazılarından oluşuyor. 2-3 sayfalık kısa yazılar, hem 80'li yılların hem de günümüzün devam eden sorunlarını yansıtıyor; Politika, siyaset, maneviyat ve ahlak gibi konular işleniyor. 

Zarifoğlu, yazılarında Türkiye’deki modernist akımlar, 12 Eylül İhtilali, İran İslam Devrimi, Afganistan’ın işgali gibi etkilendiği bazı olayları anlaşılır, akıcı ve sade bir dille anlatıyor. Ktabın güncel baskısını Beyan Yayınları'nın sayfasında bulabilirsiniz. 

"Hayalperest olmayın. Ayağınız yer tutmaz, sallanırsınız. Fakat hayaliniz geniş olsun. Geniş düşünün. Büyük düşünün. Size gösterilen hedefleri zihninizle aşın."


BENZER YAZILAR

Sabahattin Ali: Cumhuriyet Döneminin Güçlü Kalemlerinden

Cumhuriyet dönemi Türk Edebiyatı’nı etkileyen önemli yazar Sabahattin Ali’nin hayatını, edebi ve siyasi görüşünü, eserlerini ve kullandığı dil, üslubunu inceledik.

Krystian Bala’nın Cinayetini Anlattığı Roman: Amok

Ele verilmeyeceğini düşünerek yazdığı cinayet romanı, kitabı okuyan dedektiflerin gözden kaçırmadıkları ayrıntılarla ortaya çıktı ve sonucunda tutuklanmasına neden oldu.


Paylaş