Twitter Blue Duyurdu: Ücretli Abonelikler Başladı
Twitter’ın ilk abonelik ürünü olan Twitter Blue kullanıma sunuluyor. Twitter aylık ücretlendirme karşılığında ''Tweet’i geri al'' özelliğinin yanında eklenecek olan yeni ve güçlü kullanıcı özelliklerini vadediyor. Bunun yanı sıra, çeşitli sızıntıları önceden algılayan ve hatta Twitter iOS uygulamasında uygulama içi satın alma seçeneği sunan yeni abonelik, başlangıçta sadece belirli ülkelerde denenmesi planlanıyor.
Twitter Blue şu an sadece Kanada ve Avustralya’nın kullanımına sunulmuş durumda. Twitter Blue abonelerinin ayda sırasıyla 3.49 Kanada doları veya 4.49 Avustralya doları ödemesi gerekiyor.
Bazı Twitter kullanıcılarının uzun zamandır beklemiş olduğu tweet düzenleme desteği için bir umut olabilir. Fakat bu talep edilen özellik Twitter Blue’nun bir parçası olmayacak.
Twitter, ücretli abonelerine sunacağı, uygulama içi kişisel yeni renk temalarının yanı sıra ana ekranlarında bulunan uygulama simgesini kişiselleştirebilme gibi başka yeni özelliklere de sahip olacağını söylüyor. Ayrıca özel Twitter desteğine erişimi de olacak.
Bununla birlikte, şirket standart Twitter deneyiminin ücretsiz olarak devam edeceğinde ve bunun değişmeyeceğinde kararlı görünüyor. Dünyanın geri kalanının ne zaman Twitter Blue kullanıcısı olabileceğine gelince; bu, aboneliğin test edildiği ülkelerde abonelerin verdiği tepkilere bağlı olacak.
Xiaomi, Depremleri Önceden Tahmin Edebileceğini Açıkladı
Çin teknoloji şirketi Xiaomi şirketinin bir süre önce kullanıma sunduğu deprem bildirim sisteminin içeriği genişliyor. Oluşturdukları algoritmayı yenileyen Xiaomi, geliştirdikleri bu bildirim sistemi depremlerin önceden tahmin edilebilmesini sağlıyor. Gönüllü kullanıcıların dahil olduğu bu yeni sistem, elde ettiği sismik verileri hesaplayarak insanları daha önceden uyarmayı hedefliyor.
Xiaomi, bundan kısa bir süre önce bir deprem sırasında kullanıcıyı uyaran yeni bir teknoloji geliştirdiğini duyurmuştu. Bu teknolojinin Çin'in birçok şehrinde kullanılabildiğini ve bugüne dek yapılan çalışmalar sonucunda büyüklüğü 4.0 ve üzerinde olan en az 35 depremin bu sistem ile tespit edildiğini belirten Xiaomi, bu teknolojiyi daha da geliştirdiklerini ve kullanıcıların bu sisteme gönüllü olarak olası depremlerin önceden tahmin edilebilmesi için yardımcı olabileceklerini söylüyor.
Xiaomi, deprem bildirim ve izleme sistemini akıllı telefonlarda bulunan yerleşik sensörler ile gerçekleştirmeyi hedefliyor. Bunun için özel bir algoritma geliştiren şirket, böylelikle deprem sırasında kullanıcıyı uyarabiliyor. Xiaomi, bu yeni geliştirdiği deprem bildirim sistemine çok güveniyor. Hatta Xiaomi şirketindekilere göre bu özel teknoloji sayesinde, Çin'in ulusal deprem izleme ve erken uyarı hattını eksiksiz bir hale getirecek.
Üstelik yeni kullanıcıların gönüllü olarak bu sisteme dahil olmaları ve sistemin kullanılabilirliğinin artması, Çin'de gerçekleşebilecek olası depremlerin önceden tahmin edilebilir olmasını sağlayacak. Ancak şu an için geliştirilen bu teknolojinin ne kadar doğru sonuçlar üretebileceği net değil. Uzmanlar, bu teknolojiyle ilgili testler yapılması gerektiğini belirtiyor.
Xiaomi'nin geliştirdiği deprem izleme ve erken uyarı sisteminin amacı, depremin olası yıkıcı etkisini minimuma indirmek. Bu noktada yapılan bazı araştırmalar depremin 20 saniye önceden bile tespit edilmesinin etkisini %63 oranında azaltılabileceğini ortaya koyuyor.
HarmonyOS tanıtıldı: Huawei’nin Yeni İşletim Sistemi
Huawei, uzun süredir gündemde olan kendi işletim sistemi HarmonyOS'u duyurdu. Peki HarmonyOS ile gelen yenilikler neler?
ABD’nin Huawei’ye karşı uyguladığı ambargo sonrası Android işletim sistemini kullanamayan Huawei, çözüm bulma sürecinde pek çok farklı senaryo düşündü. Ve en sonunda, kendi işletim sistemini yapma kararını verdi. HarmonyOS ismiyle gelen işletim sistemi, temelde Huawei’nin EMUI ara yüzüne oldukça benziyor.
HarmonyOS’un ana odaklarından birisi akıllı cihazların birbirleri arasında olan iletişimi. HarmonyOS işletim sistemi, buzdolabı, kahve makinesi, ampul ve fırın gibi bir çok elektrikli cihazda çalışıyor. Böylece etrafınızda bulunan elektrikli aletler, tek hareketle iletişime hazır hale geliyor.
Huawei’nin ortaya çıkardığı yeni kontrol sistemi, cihazlar arası bağlantıları daha kolay bir hale getiriyor. HarmonyOS işletim sisteminin aktif olduğu akıllı cihazlar, akıllı telefon tarafından tanımlanarak tek bir cihazda bir araya gelmiş oluyor.
HarmonyOS işletim sisteminin odak noktası olan bir diğer konu ise performans. İşletim sistemi, akıllı telefona yük bindikçe sistemi daha optimize bir şekilde yönetiyor ve uygulama takılmalarının engelliyor.
Huawei, HarmonyOS işletim sistemi için performansın yanında uzun süreli batarya ömrüne de odaklanmış gibi görünüyor. İşletim sisteminin çalışma şekli sayesinde batarya ömrü uzuyor. Huawei’nin duyurduğu rakamlara göre HarmonyOS sistemi ile kullanılan Mate 40 Pro, 90 FPS’de oynanan bir oyun için, Android tabanlı EMUI ile çalışan Mate 40 Pro’ya göre %12 daha uzun batarya ömrüne sahip.
HarmonyOS işletim sistemine sahip Mate 40 Pro, iPhone 12 Pro Max ile karşılaştırıldı. Yapılan oyun testinde iPhone 12 Pro Max yaklaşık 4 saatlik bir oyun süresi verirken HarmonyOS sistemine sahip Mate 40 Pro 5 saate kadar varan bir oyun süresi sundu.
HarmonyOS ile gelen bir diğer özellik ise arka planda, aktif olmayan uygulamaların donması. Bu özellik sayesinde kullanılmayan uygulamalar arka planda bulunurken daha az pil tüketiyor. Ayrıca HarmonyOS, diğer işletim sistemlerinin aksine arka plandaki başka bir uygulamaya geçiş yapmak istediğinizde uygulamayı bıraktığınız halde bulmanıza olanak sağlıyor.
Cihazlar arasındaki iletişimin sağlandığı bir sistemde en önemli konulardan birisi de güvenlik. Gelişmiş çekirdek güvenliğine sahip HarmonyOS, yapay zeka sayesinde dışarıdan gelen saldırıları engelleyebilmekte. Böylelikle kullanıcılar, daha güvenli bir ekosisteme sahip olacak.
Araç İçi Reklamlara Hazır Olun
Ford, sürüş anında yanından geçtiğiniz reklam panolarını araç içinde bulunan ekrana yansıtmanın patentini satın aldı.
Birçok farklı model ve markalar, hız sınırları dahil olmak üzere trafik işaretlerini okuyacak teknolojiye sahip olup sürücüye yararlı bilgiler sağlayacak ekipmanlar içermektedir. Bu, teknolojinin gelecekteki potansiyel kullanım alanlarına işaret ediyor. Birçoğumuzun günlük işe gidiş gelişlerinde kullandığı yollar, görmezden gelinen çekici olmayan reklam panolarıyla kaplı, ancak Ford’un yeni geliştirdiği teknolojisi sayesinde artık onları kaçırmayacağız.
Sistem, yolda yanından geçtiğimiz reklam panolarını tarayarak, tabeladaki bilgileri yorumlayacak ve en kullanışlı olanları doğrudan aracın ekranına yansıtacak. Bu durum kulağınıza biraz hoş gelebilir. Şu an için bu sistem sadece bir patent başvurusu ve uygulamayı kısa zaman içinde göremeyebiliriz. Ancak bunun otomobil üreticiler kadar reklam verenler için de nasıl yararlı olabileceğini anlamak zor değil. Bu teknolojiyi Ford’un uygulaması ile bir reklam verenin hizmetlerini, ürüne giden yol tariflerini veya telefon numarasını ekranda görüntüleyebileceğini söylüyor.
Sürüş esnasında böyle bir deneyimi hayal etmek hiç de zor değil. Arabanız sevdiğiniz bir restoranın tabelasını görüyor ve sizi sipariş vermeye teşvik ediyor çünkü araç her şeyi algılayabilecek. Otomobiller, sürücülerine günlük yaşantılarına yardımcı olmak için tasarlanmış daha fazla teknoloji ile geliştiriliyor.
Kanada’da Gündem Sosyal Medya Düzenlemesi
Kanada'da sosyal medya ile ilgili yeni düzenleme hazırlığı yapılıyor. Yapılan teklife göre video, müzik ve film platformlarında öncelikle Kanada menşeli içerikler yer alacak. Bu yapılan teklife, batılı bir ülkenin sosyal medyaya yönelik ''en sert düzenlemesi'' olarak bakılıyor.
Kanada sosyal medyada yerel içeriklerin daha fazla ön plana çıkması isteği ile bu teklifi hazırlama kararı aldı. Yeni hazırlanan yasa teklifine göre, TikTok, Youtube gibi video ve müzik paylaşım platformları ile film platformlarına "Kanada menşeli içeriklere öncelik verme" zorunluluğu getiriyor.
Düzenlemenin yasalaşması durumunda, kullanıcılar müzik ile ilgili arama yaptıklarında Kanadalı sanatçılar, arama yapılan sayfada öncelikli olacak. Film platformları için de aynı şekilde ana sayfada öncelikle Kanada menşeili yapımlar yer alacak.
Bu düzenleme aynı zamanda tartışmaları da beraberinde getirdi. ''Düşünce özgürlüğüne saldırı'' eleştirileri yapılan bu teklif için Batılı bir ülkenin getirdiği en katı sosyal medya düzenlemesi gözü ile bakılıyor. Kullanıcıların ne izleyeceğine, hangi şarkıları dinleyeceğine devletin karar verecek olması, kişisel özgürlüklerin engellenmesi olarak görülüyor.
Bu teklifi savunan kişiler, düzenlemedeki asıl hedefin, ABD'nin kültürel baskısını ve asimilasyonunu azaltmak olduğunu ifade ediyor, zor durumdaki Kanada müzik ve sinema endüstrisinin yeniden ayaklanabileceğini de savunuyor.
Kaynakça
https://gizmodo.com/get-ready-for-in-car-ads-1846888390
https://www.trthaber.com/haber/dunya/kanadada-en-kati-sosyal-medya-duzenlemesi-586103.html
https://www.webtekno.com/xiaomi-depremleri-onceden-tahmin-edebilecegini-acikladi-h110718.html
https://www.teknoblog.com/twitter-blue-ozellikleri/
https://shiftdelete.net/harmonyos-2-0-tanitildi-huaweinin-yeni-isletim-sistemi
BENZER YAZILAR
Dizi Önerisi: Angel (Netflix)
İzlerken nefesinizi tutacağınız, politik tarih içeren, gerçek hayattan uyarlanan bir Netflix dizisi.
Yağmur Suyu Hasadı: Nedir? Nasıl Yapılır? Maliyeti ve Sistemleri
Yağmur suyu hasadının tanımı, tarihi, nasıl ve nerede yapıldığı, maliyeti, sistemleri, kullanım alanları, yönetmelikleri ve faydaları.