Koronavirüs, üç ay önce Çin'in Wuhan şehrinde ortaya çıktığı günden beri tüm dünyanın en sıcak gündeminde. Ülkeler giriş-çıkışları kapatmış durumda. Binlerce insan, aşı bulunamadığı için ve bağışıklığı güçlü olmadığı için yaşamını yitirdi.
Türkiye'de de 11 Mart 2020 saat 00:30'da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından bir pozitif sonuç çıktığı duyuruldu. Ülkece alarma geçildi.
Dünyada buna karşı çare arayışı hızla sürerken en somut adımlardan birini Bill & Melinda Gates Vakfı ve iki paydaşı attı. İngiltere'deki araştırma kurumu Wellcome ve dünyanın en yaygın ödeme sistemine sahip şirketlerinden biri Mastercard.
Bu girişim, koronavirüs tedavilerini tanımlama, değerlendirme, geliştirme ve ölçeklendirmek amacıyla teknolojileri üretecekler.
Bill & Melinda Gates Vakfı'nın açıklamasına göre bu girişim, sadece COVID-19 koronavirüsü değil, gelecekte de ortaya çıkabilecek muhtemel virüslere karşı üretilen ilaçları ve biyolojik ürünleri inceleyecek ve gelişimlerine katkıda bulunacak. Bu üç paydaş, 125 milyon $ değerinde fon sağladılar.
Üç paydaş da ortaya çıkacak ürünlerin, ilaçların dünyadaki herkes tarafından erişilebilecek, uygun fiyatlı hale gelmesi için taahhüt verdi.
Bill & Melinda Vakfı CEO'su Mark Suzman proje hakkında ne diyor?
Hayatı tehdit eden her hastalık rahatsız edici ama tedavisi bilinmeyen hastalık daha endişe verici. COVID-19, ülkeler ve toplumlar için muazzam büyüklükte insani, sosyal ve ekonomik maliyetler taşıyor. Bill & Melinda Vakfı'nda kendimizi bu zor salgınlara karşı dünyanın en zor durumundaki ülkelerin yükünü hafifletmeye adadık.
COVID-19 gibi viral enfeksiyonları tedavi etmenin tek yolu antiviral ilaçlar. Şu anda sadece semptomları tedavi edebiliriz. Bu girişimle ilaç şirketlerinin finansal risklerini ve teknik engellerini azaltacak adımlar atacak ve hayırsever işletmelerle birlikte adımlar atacağız.
Bu yeni yaklaşımımızda ne kadar ilerleyebileceğimiz konusunda iyimseriz. Çünkü salgınlar konusunda geçmiş çalışmalarımızın hangi adımlarla nasıl sonuçlar yaratabileceğini gördük.
Kaynak: Linkedin , dijifi.org
BENZER YAZILAR
İKSV'nin Kültür Hattı Eğitim Programları
İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları’nın yürüttüğü, UNESCO destekli “Kültür Hattı” projesi çevrimiçi eğitim programlarıyla başladı.
Dijital Kozmetik Dünyası
Kozmetik ve güzellik dünyasında yaygın olan teknolojiler ve yeni trendler