İster yeni bir kariyere başlıyor olun, ister kendi işinizin patronu olun ya da bir yan iş yapın, freelance çalışma sizin için mantıklı bir yol olabilir. Ancak freelance çalışmak göründüğü kadar kolay değil. Bu alanda başarı bulan pek çok insan olduğu kadar başarısız olmuş pek çok insan da mevcut. Peki, başarılı freelancerlar arasına katılmak için ne yapmalı?
Freelance Çalışma Nedir?
Esasen, freelance çalışma; bir kişinin bir şirket için değil, kendisi için çalışması olarak tanımlanır. Freelance çalışanlar, şirketler ve kuruluşlar için sözleşmeli işler yaparken, nihayetinde serbest meslek sahibidirler. Freelancerlar, çalışma saatlerini kendileri ayarlar ve vergilerini ödemek gibi muhasebe işlerini de kendileri yürütür.
COVID-19 salgını, dünya çapındaki işletmeleri uzaktan çalışmaya zorladı. Aşıların kullanıma sunulması, ofislere güvenli bir şekilde dönüşe izin verdi. Ancak çoğu işin, dijital bir dünyada uzaktan yönetilebildiğinde, birçoğu maliyetli ofis alanları ve personel çalıştırmanın masrafından uzak bir şekilde yürüyebileceği fark edildi. Elbette bazı istisnalar göze çarpıyor, ancak genel olarak uzaktan çalışma, çalışanlar ve freelancerlar arasındaki çizgileri bulanıklaştıran başarılı bir deney oldu.
En Yaygın Kariyer Alanları
Aklınıza gelebilecek hemen hemen her kariyerde freelance iş bulabilirsiniz. Serbest küçük işlerden geçici projelere ve uzun vadeli, tam zamanlı projelere kadar seçenekler de mevcut. En çok iş bulan freelance işler ise şunlar; muhasebe ve finans, yönetim, yazı işleri, müşteri servisi, tercüme, yazılım ve BT, tıp ve sağlık, organizasyon, eğitim ve öğretim.
Freelance İş Nasıl Bulunur?
Freelance bir çalışmada; iş yükü, gelirinizin üzerinde kontrol sahibi olmak ve birlikte çalıştığınız müşterileri seçebilmek işin önemli bir avantaj. Freelancer olarak sürücü koltuğundasınız. Hangi işleri kabul edeceğinizi, hangi müşteriler için çalışmak istediğinizi ve maaşınızı siz belirlersiniz.
Nihai kontrol ile ek sorumluluklar gelir. Düzenli bir planlama ve doğru iş seçimi ile dengeyi tutturmak mümkün. Bu dengeyi tutturabilmek için sağlam adımlarla sektöre girmelisiniz.
- Freelance çalışma için bir platforma katılın: Birinci adım hizmetinizi ihtiyacı olan insanlarla dolu bir yerde satmak. Bağlantılarınızı genişletmek ve adınızı orada duyurmak için farklı serbest platformlarda profiller oluşturun. Bu şekilde şirketler ve profesyoneller sizi nerede bulacaklarını bilirler.
- Hizmetlerinizi tanıtın: Sonraki adım, sosyal çevrelerinizle bağlantı kurun ve hizmetlerinizi kişisel olarak tanıdığınız kişilere duyurun. Bu sayede tanıdıklarınız, akrabalarınız, arkadaşlarınız ve hatta belki arkadaşlarınızın arkadaşları da potansiyel müşteri haline gelir.
- Yeni müşteriler kazanın: Bir iş bulma sitesinde yeniyseniz daha düşük bir saatlik ücret almayı düşünebilirsiniz. Ancak, çok düşük olamaz. Aksi takdirde müşterileriniz sadece vasat işler ürettiğinizi düşünebilir. Makul, ancak çoğu freelancerdan daha düşük yapın.
Doğru Site Nasıl Seçilir?
Freelancer iş bulma sitelerine odaklanmak, freelance iş aramaya başlamanın harika bir yolu olabilir. Ancak bu sitelerin hepsi ihtiyaçlarınıza en uygun siteler olmayabilir. İş bulmak için en iyi freelance web sitesini seçerken göz önünde bulundurulması gereken bazı faktörler;
- Ücretler: Bir platformun ücretlendirdiği miktar, iş aramak için bir site seçerken dikkate alınması gereken en önemli adım. Birçok site, dikkatli olmazsanız kazancınızı hızla azaltabilecek ücretler talep eder.
- Ödeme: Size ne kadar ödeme yapıldığını düşünmek önemli olduğu gibi, nasıl ödeme yapıldığına da bakmak gerekir. Bazı hizmetler hemen ödeme yaparken, diğerleri belirli miktara ulaştığında ödeme yapabilir veya bir bekleme süresi gerektirebilir.
- Kullanım kolaylığı: Bir freelancer web sitesinde erişilebilirlik ön planda olmalı. Çünkü platformda çok fazla zaman harcamanız olası. Verimliliğinizi düşürmemesi için sitede kolaylıkla gezinebilmek istiyorsanız göz önünde bulunduracağınız bir kriter de bu olmalı.
En İyi 5 Freelance İş Bulma Sitesi
İş bulmak için en iyi freelancer web siteleri arasında; ne kadar kolay kullanımı olduğu, hizmeti kullanmak için ödemek gereken ücreti, freelancerlar için hangi üyelik koşullarının geçerli olduğunu ve üyelerin almayı bekleyebilecekleri müşteri desteği türlerini inceledik. Bu faktörlere ve daha fazlasına dayanarak, 2021'de freelance çalışma hayatı için en iyi 5 web sitesi:
1. En İyi Uluslararası: Freelancer
Avustralya merkezli Freelancer, dünyanın her yerindeki freelancerlar için işverenlerle bağlantı kurmak için popüler bir küresel platformu. İşverenler, 1.800'den fazla farklı beceriye sahip 50 milyondan fazla serbest çalışan havuzundan birini seçerek belirli projeler için işe alıyor. Freelancerlar istedikleri projeler için teklif verir ve ardından bir onay veya ret için beklerler. Ödemeler güvence altına alınır, bu nedenle bir müşterinin ödeme yapıp yapamayacağı konusunda endişelenmenize gerek olmaz. Ödemeler ayrıca 39 ABD Doları olduğunda hesabınıza yatar. Herhangi bir sorun yaşarsanız 7/24 müşteri desteği de mevcut.
Freelancer olarak ücretsiz plan ile işlere öncelikli erişim ve düşük ücretler sunan paketler arasında seçim yapabilirsiniz. Firma, 34 dilde ve 21 para biriminde 44 bölgesel pazarda faaliyet göstermekte. Masaüstü, Android, iOS’ta kullanıma açık.
2. En İyi Yerli: İşi Bilene
İşi Bilene, nerdeyse her alanda hizmet veren bir Türk markası. Bu hizmetin yanı sıra "Fikirler" sekmesi ile rakipleri arasında öne çıkıyor. İşi Bilene'de kayıtlı taleplerden istediğiniz ilana anında başvurabilir veya işveren olarak bir ilan yaratabilirsiniz. Modadan yazılıma, istatistikten tercümeye, mimarlıktan ziraate kadar birçok iş imkânı sunan web sitesi, veri tabanında bulunan şirket ağı ile size kısa sürede geri dönüş sağlıyor.
İşi Bilene'nin bir diğer farkı ise profil sistemi kullanmıyor oluşu. Site üzerinden seçtiğiniz ilana başvuru yaparken; profiliniz, yaptığınız önceki işler, mezun olduğunuz üniversite ve hatta isminiz bile işveren tarafından görüntülenemiyor. Yalnızca projeye başvuru için gönderdiğiniz dosya üzerinden değerlendiriliyorsunuz.
Sitedeki bir diğer özellik ise "Fikirler sekmesi". Bu sekme sayesinde sahip olduğunuz fikirleri işverenlerle paylaşabilirsiniz. Siteye sunduğunuz fikir, ilgili şirketlere mail olarak giderek, hızlı bir değerlendirme sürecine giriyor. Aynı şekilde fikirlerinizi sunarken de profiliniz gizli kalıyor. Fikrin ne kadarını paylaşacağınız, ne tür bir destek aradığınız ve fikir hakkındaki diğer tüm detayları nasıl paylaşacağınızı siz belirliyorsunuz. Teklif veren firmalar arasından seçim yapmak ise size kalmış. Bir fikriniz var ve bunun için yatırımcı arıyorsanız İşi Bilene objektif ve geniş networkü ile sizin için en iyisi denebilir.
İşi Bilene'de dört farklı üyelik sistemi bulunuyor. İlk iki ay ücretsiz olan kullanım daha sonrasında freelancerlar için sadece 8 TL. Diğer paketler ise işverenler ve firmalar için farklı seçenekler sunuyor. Fikir üretimi, proje, ürün ve logo tasarımı, kalite artırımı gibi taleplere yanıt veren İşi Bilene; ara yüzü ile de kolay kullanım sağlıyor. Site, yerli seçenekler arasında en yaratıcı ve en geniş kapsamlısı olarak listede bir numara ile yerini alıyor.
3. En İyi Ücretli: Fiverr
Fiverr, 2010 yılında, sadece 5 dolardan başlayan, dünya çapında serbest hizmet alım satımı konsepti üzerine kuruldu. Birden fazla freelance sitede yer almak size en fazla imkânı sağlar. Bazı insanlar Fiverr'ı reddedebilir, ancak başarılı olmak için gereken sıkı çalışmayı yapmaya istekliyseniz, en iyi freelancer web sitelerinden biri olabilir. Birçok tasarımcı hizmetlerini genellikle daha ucuz ve düşük kalitede Fiverr'da sunuyor, ancak bu sizi vazgeçirmesin.
Fiverr, serbest projeler için "11 milyondan fazla memnun işletme" tarafından kullanıldığının reklamını yapıyor. Facebook, Netflix ve Google gibi önemli şirketleri içeren etkileyici bir müşteri listesine sahiptir. Fiverr iş planı aracılığıyla, tüm ekipler, kanıtlanmış iş deneyimine sahip serbest çalışanlarla bağlantı kurmak için platformu kullanabiliyor.
Freelancerlar için 200'den fazla farklı kategori var. Grafik tasarımcılar, geliştiriciler, yazarlar, müzisyenler, sosyal medya pazarlamacıları ve seslendirme sanatçıları gibi bir dizi farklı profesyonele hizmet vermekte. Yardımcı olmak için 7/24 müşteri desteği de mevcut. Siparişleri otomatik olarak kabul eden sistem ve alıcıların projeleri iptal edebilmesi eksiler tarafında yerini alıyor.
Katılmak ücretsiz ancak hizmetlerinizin reklamını yapmak için her işlemin %20'sini uygulama alır. Masaüstü, Android, iOS’ta kullanıma açık.
4. En Geniş Alana Sahip: Upwork
Upwork, ne tür bir freelancer olursanız olun iş bulmak için en iyi serbest web sitelerinden biri olabilir. Web geliştirme, grafik tasarım, müşteri desteği ve hatta serbest yazarlık yapanlar, Upwork'ün sunabileceği çok şey olduğunu görebilirler. Görünüşte bitmeyen iş ilanları akışı sürekli olarak güncellenir. Küçük işletmelerden büyük şirketlere kadar birçok farklı türde şirket, Upwork aracılığıyla blog yazarları, serbest tasarımcılar ve serbest yazarlar kiralamak istiyor.
Becerilerinizin reklamını yapmak için ücretsiz bir profil oluşturabilir ve ardından işlerin sizi bulmasını bekleyebilir veya daha proaktif bir tavır alarak işleri kendiniz bulup başvuruda bulunabilirsiniz. Upwork, işlere başvurmanıza izin veren Connects adlı bir para birimi kullanır. Bağlantılar aylık olarak yenilenir ve her ay 200 adede kadar devir yapılabilir.
Aralarından seçim yapabileceğiniz iki plan var. Standart Temel Freelancer planı veya Freelancer Plus'ı aylık 14,99 ABD Doları abonelik ücretiyle seçebilirsiniz. Freelancer Plus ile ayda toplam 80 Bağlantı, ayrıca özelleştirilmiş bir profil URL'si, gizli kazanç raporlaması ve bir iş için teklif verirken rakip öngörüleri alırsınız.
Planınız ne olursa olsun, ödeme oldukça basit. İşler, gelecekte üzerinde anlaşılan sabit bir fiyat üzerinden belirli bir ücrete ulaştığında ödenir veya saatlik ödeme yapan işleri kabul etmeyi seçebilirsiniz. Upwork, tüm kazançlardan bir hizmet ücreti alır. Ancak tutar, toplam faturalarınıza bağlı olarak değişir. Masaüstü, Android, iOS’ta kullanıma açık.
5. Profesyoneller İçin LinkedIn
LinkedIn, iş arayan herkes için harika bir kaynak. Profesyonel bir ağ oluşturmak, referanslar toplamak ve öneriler oluşturmak için yapmanız gereken sadece kaydolmak. Ayrıca, özellikle metin yazarlığı, grafik tasarım ve çeviri alanlarında hem kurumsal işler hem de serbest pozisyonlar için mükemmel iş fırsatlarıyla tanınır.
Tüm kullanıcılar için ücretsiz olan temel bir plan da dâhil olmak üzere, aralarından seçim yapabileceğiniz çeşitli planlar mevut. Ek özellikler için, hedeflerinize göre bir dizi plana yükseltebilirsiniz:
- Premium Kariyer: 29,99 ABD Doları/ay.
- Premium İşletme: Ayda 47,99 ABD Doları.
- Profesyonel Satış Navigatörü: 74,99 ABD Doları/ay.
- Recruiter Lite: 119,99 ABD Doları/ay.
Ücretli planlar, sınırsız mesajlaşmadan, olası satışları artırmanıza yardımcı olmak için özel Sales Navigator gibi gelişmiş iş özelliklerine kadar her şeyi içerir. LinkedIn, tüm ücretli abonelikler için bir aylık ücretsiz deneme sürümü sunar, böylece kredi kartınızla taahhütte bulunmadan önce bir hizmeti test edebilirsiniz.
Kaynaklar
https://finance.yahoo.com/news/top-10-best-freelancing-platforms-143018222.html
BENZER YAZILAR
İKSV'nin Kültür Hattı Eğitim Programları
İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları’nın yürüttüğü, UNESCO destekli “Kültür Hattı” projesi çevrimiçi eğitim programlarıyla başladı.
Saat Dilimleri Neden ve Nasıl Oluşturuldu?
Küreselleşen dünyayla birlikte hayatımıza giren ortak saat dilimlerinin oluşumu ve etkileri