İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları’nın yürüttüğü, UNESCO destekli “Kültür Hattı” projesi çevrimiçi eğitim programlarıyla başladı.

İKSV'nin UNESCO ile birlikte yürüttüğü Kültür Hattı Projesi için başvurular Ağustos ayında açılmış, Eylül ayında ise başvuru sonuçları belli olmuştu. Yüzlerce başvurunun arasından seçilen 90 kişi ile gerçekleştirilecek olan programın ilki, 1 Kasım'da başladı.

Kültür Hattı Projesi

Kültür Hattı Projesi, UNESCO 2005 Kültürel İfadelerin Çeşitliliği Sözleşmesi kapsamında, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ve Türkiye Avrupa Vakfı (TAV) ortaklığında hayata geçirilen bir proje. Temmuz 2020'de başlayan proje kapsamında hayata geçirilen eğitim programı, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden toplamda 90 profesyoneli katılımcı olarak ağarlıyor. Proje Temmuz 2022 tarihine kadar sürecek.

Toplamda iki farklı tarih aralığında 5'er gün sürecek olan Kültür Hattı Projesi'nin programı hem 1-5 Kasım tarihlerinde hem de 20-24 Aralık tarihlerinde çevrimiçi olarak gerçekleşecek. İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları Direktörü olan Özlem Ece'nin proje ile ilgili açıklaması şu şekilde: 

"İKSV 2022 yılında 50. yılını kutlamaya hazırlanıyor. Yarım asırdır İstanbul’da faaliyet gösteren bir kültür kurumu olarak, bu alanda biriktirdiğimiz deneyimi Türkiye’nin farklı şehirlerindeki kültür profesyonelleri ile paylaşmayı sorumluluk olarak görüyoruz. Kültür Hattı Projesi kapsamındaki eğitimler için pandemi şartlarında açtığımız çağrıya Türkiye’nin 55 kentinden 449 başvuru yapıldı. Bu yüksek başvuru oranı, kültür-sanat alanında çalışanların bir arada olma haline her zamankinden çok ihtiyacı olduğunu bize açıkça gösteriyor. Bu eğitim programını, farklı sektörlerin ve disiplinlerin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, davet ettiğimiz değerli akademisyenler ve uzmanlar ile beraber kapsayıcı bir yaklaşımla tasarladık. Bu etkileşim ve birlikte öğrenme alanını sürdürülebilir bir şekilde, yeni ve güncel tüm araçları kullanarak geliştirmeye ve dayanışma içerisinde bir arada çalışmaya devam edeceğiz.”

Program Tarihi, Süresi ve İçeriği

Toplamda 37 saat sürecek olan 5 günlük eğitim programının tasarımı, 2021 yılının Ocak ayında tamamlanan ihtiyaç analizlerinin sonuçlarına göre yapıldı. Eğitimde; kültür politikaları, proje yönetimi, kültür yönetimi, dijitalleşme ve iletişim konuları ele alınıyor. Ders ve atölyelerden oluşan projede 12 farklı oturum yapılacak. Pandemi dolayısıyla tamamen online ortamda gerçekleşen eğitimlerde katılımcıların etkileşim kurması, kullanılacak olan farklı dijital uygulamalar ile sağlanıyor. 

Programa katılacak kişiler, danışma kurulu ve proje ekibi tarafından, yapılan açık çağrıdan alınan başvurular arasından seçildi. Oluşturulan her grupta; kamu kurumları, kültür-sanat alanında çalışan kişiler, bağımsız kültür profesyonelleri, özel kurumlar ve sivil toplum kuruluşları arasında dengeli bir dağılım yapıldı. 

Programa Türkiye'nin her bölgesinden, 55 farklı şehirden toplamda 449 başvuru yapıldı. Bu başvuruların %54'ü İzmir, Ankara ve İstanbul'dan; %46'sı diğer şehirlerden geldi. Başvurularda yaklaşık %60 oranında 18-35 yaş arasındaki genç nüfus bulunuyordu. Kadın kültür-sanat çalışanlarına ait başvuru oranı ise %65. 

Kültür Hattı Projesi, farklı şehirlerde faaliyet gösteren kültür profesyonellerini geliştirmeye odaklanan bir etkinlik. Bu kapsamda başvuran 449 kişi içerisinden 90 katılımcı belirlendi ve proje kapsamında eğitim almaya hak kazandı. Bu katılımcılar ise Türkiye'nin 36 farklı kentinde ikamet ediyor. 

Kültür Hattı Projesi için özel olarak tasarlanan web sitesi www.kulturhatti.org'da, Türkiye’de faaliyet gösteren tüm kültür profesyonelleri için, yayınlar ve görsel-işitsel içerikler sunulacak. Yılın başında yapılan ihtiyaç analizleri kapsamında ortaya çıkan konu başlıklarına göre bir dizi kısa eğitim videosu hazırlanacak ve Aralık ayından itibaren bu adreste yayınlanacak. Toplamda 10 ayrı konu başlığına sahip ve her biri 15 dakika uzunluğunda olan video serileri, web sitesinde her ay düzenli olarak yayımlanacak. 

Aynı zamanda internet sitesinde "Kültür Hattı Okumaları" isminde bir yazı serisi profesyonellere sunulacak. Bu yazılar, kültür-sanat alanında günümüze kadar çeşitli çalışmalar yapmış araştırmacıların başlarından geçen yazı ve araştırma süreçlerini, bu sürecin onlara neler kazandırdığını ve edindikleri tecrübeleri, peşlerinden yetişenlerle paylaşmalarına imkan sağlayacak. 

Eğitmenler

Aydan Yılmaz: TC Dışişleri Bakanlığı AB İşleri Uzmanı

Belgin Aslan: TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Koordinatörü

Dorukhan Demirbilek: InogarArt Direktörü

Emre Erbirer: kültür.limited Kurucusu

Esra A. Aysun: British Council Türkiye Sanat Direktörü

Prof. Dr. Füsun Üstel: Yazar ve Akademisyen

Doç. Dr. Gökçe Dervişoğlu Okandan: Akademisyen

Halit Soysal: Perception Benders ve paó Kurucusu

İlkay Baliç: Mümkün Kurucu Ortağı

Doç. Dr. Itır Erhart: Akademisyen ve Sosyal Girişimci

Mahir Namur

Prof. Dr. Nilüfer Timisi Nalçaoğlu: Akademisyen, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Kültürel İfadelerin Çeşitliliği Komitesi Başkan Vekili

Prof. Dr. Öcal Oğuz: UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı

Pınar İlkiz: Pikan Ajans İletişim Geliştirme Direktörü ve Kurucu Ortağı

Doç. Dr. Serhan Ada: İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültür Politikası ve Kültürel Diplomasi UNESCO Kürsüsü Başkanı

Prof. Dr. Tuba Işınsu Durmuş: Akademisyen ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Kültürel İfadelerin Çeşitliliği Komitesi Başkan Vekili

Kapsayıcı Konuşmalar Serisi

Kültür Hattı Projesi bünyesinde, Türkiye'deki kültürel ifadelerin çeşitlerine farklı sanatsal perspektiflerden bakmayı amaç edinen "Kapsayıcı Konuşmalar" adlı bir konuşma serisi de bulunuyor. Katılımcılarla birlikte sahne sanatları, mimari, müzik ve edebiyat disiplinlerinin ülkedeki serüvenine ve bu alanların bakış açısından Türkiye'nin değer ve düşünce dünyasının gösterdiği gelişim ve değişime bakılıyor. 

Kapsayıcı Konuşmalar serisinde yer alan profesyonel isimler şu şekilde:

Dr. Öğr. Gör. Esra Dicle Başbuğ: Boğaziçi Üniversitesi'nde Akademisyen

Gökhan Akçura: Araştırmacı ve Yazar

Mario Levi: Akademisyen ve Yazar 

Prof. Dr. Uğur Tanyeli: İstinye Üniversitesi'nde Akademisyen 


BENZER YAZILAR

Es Devlin: İkonik Sahnelerin Tasarımcısı

Tiyatro, konser, opera ya da podyum; Es Devlin’in elinin değdiği her sahne bir başyapıta dönüşüyor.

Oral-B İO’dan Galata Kulesi’nde 
Sevgililer Günü’ne Özel Görsel Şölen

Yılın en romantik günü Sevgililer Günü’nde yeni Oral-B iO şarjlı diş fırçasının tanıtım filmi Galata Kulesi üzerine yansıtıldı.


Paylaş