Endüstri 4.0 döneminin öne çıkan fabrikaları

Dünya tarihinde önemli olaylardan bir tanesi Sanayi Devrimi. Sanayi Devrimi, 18. yüzyıl Avrupası’nda Rönesans Hareketleri, Aydınlanma Çağı ve Fransız İhtilali’nin etkisiyle üretim faaliyetlerinde makineleşmenin gerek sanayi kollarında gerekse tarımsal alanda meydana gelmesi olarak tanımlanabilir. Bu süreç ilk olarak İngiltere'de başlamış olup, dünyanın diğer bölgelerine yayılmıştır.

Günümüzde ise Endüstri 4.0, yani dördüncü sanayi devrimi yaşanıyor. Bu dördüncü devir beraberinde birçok yeni teknolojiyi getiriyor. Akıllı üretim olarak da anılan Endüstri 4.0, şirketler için daha bütünsel ve daha iyi bağlantılı sistemler oluşturmak adına üretim ve operasyonları çağımızın popüler teknolojilerinden olan IoT, makine öğrenimi, büyük veri gibi teknolojilerle birleştiriyor. 

Why 5G is the heart of Industry 4.0

Endüstri 4.0'ın temel amacı üretimi daha hızlı yapmak ve daha verimli hale getirmek. Bu amaç doğrultusunda Endüstri 4.0 örneklerine fabrikalarda daha sık rastlanıyor.  Akıllı bir fabrika, sayısız fayda sağlıyor; planlama, tedarik zinciri, lojistik, ürün geliştirme ve yeniliğin tüm yönlerini kapsıyor, farklı teknolojiler barındırıyor. 

Endüstri 4.0 Fabrika Örnekleri

1. Siemens Electronic Works, Chengdu, Çin

Çin'in güneybatısındaki Chengdu kentinde Siemens, ülkenin en gelişmiş fabrikalarından birini işletiyor. 2018'de Dünya Ekonomik Forumu, bu fabrikayı dünyanın "en gelişmiş fabrikalarından" biri olarak kabul etti. "Endüstri 4.0" konseptinin bir örneği olan bu fabrika oldukça başarılı teknolojiler içeriyor. 

Fabrikasının tasarımını ve operasyonlarını mükemmelleştirmek için 3 boyutlu simülasyon, artırılmış gerçeklik ve diğer teknikleri kullanan çalışanlar, çıktıyı %300 oranında artırmaya ve döngü süresini kısaltmaya yardımcı oluyor. Tesisin öne çıkan özellikleri, üretiminin teknolojik seviyesi, yüksek düzeyde otomasyon ve kalite kontrolü.

Digital Factory: A Digital Manufacturing Lighthouse | Folder Topics | Global

2. Bosch Automotive, Wuxi, Çin

Uzmanların Endüstri 4.0'ı güçlendirdiğini söylediği en son teknolojik yeniliklerden biri olan Nesnelerin İnternetinin (IoT) önemli bir uygulaması ve bu teknolojilerin kullanımına başarılı bir diğer örnek yine Çin’de yer alan Bosch fabrikası. 

Fabrika, radyo frekansı tanımlama tabanlı araç yönetimi uygulayarak, makinelere sensörler yerleştirerek ve gerçek zamanlı makine verilerini ve envanteri analiz ederek, üretim altyapısını yeniliyor. Ayrıca gelişmiş veri analitiği kullanarak çıktı kayıplarını derinlemesine anlayıp ortadan kaldırabiliyor, süreç ayarlarını simüle edebiliyor ve makine kesintilerini tahmin edebiliyorlar.

bosch-logo-standort.png

3. Samsung, Güney Kore 

Samsung, Güney Kore'deki fabrikasında fabrikada üretilen ağ ekipmanını monte etmek için çalışan robot kollar gibi üretim süreçlerinin %70'inden fazlasının otomatikleştirildiğini ve fabrika içindeki verimliliği artırdığını belirtiyor. 

Bununla beraber ekipman arızalarının önüne geçmek için fabrika içinde sıcaklık, nem oranlarını kontrol eden IoT sensörleri, termal görüntüleme kameraları, çevresel göstergeleri toplamaya ve izlemeye yarayan fabrika içi 'Predict Eye' adı verilen bir sistem kullanılıyor. 

4. Bayer, Garbagnate, İtalya

Alman ilaç firması Bayer’in Eylül 2017'de faaliyete soktuğu Garbagnate fabrikası da dünyanın en akıllı fabrikaları arasında. Fabrikada operasyonel verimliliği artırmak için makine öğrenimi ve analitiği, çalışanların laboratuvar planlaması için bir dijital replika teknolojisi ve ürün hatlarını değiştirirken geçiş sürelerini azaltmak için artırılmış gerçeklik (AR) cihazları kullanıyor.

Veri bilimciler de, daha verimli ilaç üretimini sağlamak için verileri yararlı içgörülere dönüştüren algoritmaları geliştirerek Bayer Pharmaceuticals tesisinin sayısallaştırılmasında kilit bir rol oynuyor.

Resim

5. Mercedes Benz Factory 56, Sindelfingen, Almanya 

Alman otomobil firmalarından Mercedes-Benz, Sindelfingen'deki yeni üretim tesisi "Fabrika 56" da otomobil üretimi için dünyanın ilk 5G mobil ağını devreye sokuyor. Yaklaşık 730 milyon Euro'luk bir yatırımla, bu yüksek performanslı WLAN ve 5G ağına sahip yeni dijital altyapı, tam dijitalleşme için önemli bir temel sağlıyor. Makineler ve üretim ekipmanları da fabrikanın tamamında birbirine bağlı ve çoğu, nesnelerin interneti (IoT) teknolojisine sahip. Burada kazanılan deneyimin de gelecekte diğer tesislerde kullanılması planlanıyor.

Fabrikada akıllı cihazlardan büyük veri algoritmalarına kadar ultra modern Endüstri 4.0 uygulamalarının çoğu kullanılıyor. Aynı zamanda Fabrika 56, Mercedes-Benz'deki üretimin geleceğini temsil ediyor ve otomotiv endüstrisi için yeni standartlar belirlemeye aday bir fabrika niteliğinde. 

Kaynaklar:

https://www.epicor.com/en-ae/resource-center/articles/what-is-industry-4-0/#:~:text=Industry%204.0%20refers%20to%20a,%2C%20and%20real%2Dtime%20data.

https://new.siemens.com/global/en/company/stories/research-technologies/topics/digital-factory-siemens-electronic-works-chengdu.html

https://news.cgtn.com/news/3d3d674d336b6a4d7a457a6333566d54/share_p.html

https://www.manufacturingglobal.com/technology/top-10-digital-factories-samsung

https://enterpriseiotinsights.com/20180913/channels/fundamentals/worlds-smartest-factories,

http://nraoiekc.blogspot.com/2019/11/bayer-pharmaceuticals-garbagnate-italy.html

https://innovator.news/using-data-as-an-asset-9e3d6d3cbf0b

https://www.daimler.com/innovation/digitalisation/industry-4-0/opening-factory-56.html



 


BENZER YAZILAR

Oyuncak Hikayeleri

Fotoğrafçı Gabriele Galimberti 30 ayda dünyanın 58 farklı ülkesini gezmiş. 3-6 yaş arasındaki çocuklara en sevdikleri oyuncaklarını göstermesini istemiş.

Tarihte Bilinen En Eski Venedik Çizimi

Bu çizim 14. yüzyılda seyahat eden bir keşiş tarafından yapılmış illüstrasyon. Dr. Sandra Toffolo tarafından gün ışığına çıkarıldı.⁠


Paylaş