Sabahattin Ali, İskender Pala, Orhan Pamuk, Akilah Azra Kohen ve Amin Maalouf'tan haftalık kitap önerileri.

İçimizdeki Şeytan, Sabahattin Ali

Türü: Roman

Sayfa Sayısı: 256

Sabahattin Ali'nin 1940 yılında yayımlanan romanı, Macide ve Ömer'in aşkını anlatıyor.

Ömer, sürekli kendini sorguluyor, olaylara çözüm üretmek istiyor fakat başarısız oluyor. Sonunda da kendi irade yoksunluğunu, "içimdeki şeytan" olarak nitelendiriyor ve her şeyin suçunu ona atmaya başlıyor. 

Kitapta kişilerin kendileri ile hesaplaşmaları ve iç çatışmaları çokça kullanılmış. Sabahattin Ali, bu yolla hisler ve duyguları başarılı bir şekilde okuyucuya aktarmış. Eserde toplumsal gündemin insanlar üzereninde oluşturduğu baskı ve güçsüz insanın kapana kısılmış hissetmesi de ele alınan konular arasında. Yazar, aslında aydın diye gezenlerin karanlığına, insanın kendi içindeki şeytana bir bakış sunuyor. 

Sabahattin Ali'nin ölümsüz eserine Yapı Kredi Yayınları'ndan ulaşabilirsiniz.

"Herkese umuttan bahsediyorum, içimde zerre kadar umut kalmamışken..."

Od, İskender Pala

Türü: Roman

Sayfa Sayısı: 361

Od'un baş kahramanı, şiirleri dilden dile dolanan halk şairi Yunus Emre. 

İskender Pala, ilim ve kültür adamı olan Yunus Emre'nin hayatını anlatıyor. Ayrıca Anadolu coğrafyası ve şairin yaşadığı dönem hakkında bilgiler de veriyor. Romanın her bir sayfasında Yunus Emre'nin hamlıktan saflığa geçişi izleniyor. 

13. yüzyılda geçen kitap, bir bakıma tarihi bir eser niteliğinde. Hikaye, Molla Kasım'ın Yunus Emre'nin şiirlerini bulması ve onu aramasıyla başlıyor. Ardından Molla Kasım, şairin hayatını yazmak istiyor ve böylece okuyucu da Yunus Emre'nin yaşamına tanıklık ediyor. 

Kitap, 2011 yılında Kapı Yayınları tarafından ilk kez yayımlandı ve uzun bir süre çok satanlar listesinde yer aldı. 

"Şu alemin şartlarına ayak uydur ama kendin ol. Hani su, girdiği kabın şeklini alır ama özde aynı kalır ya..."

Veba Geceleri, Orhan Pamuk

Türü: Roman

Sayfa Sayısı: 544

Orhan Pamuk'un 30 yıldan uzun süredir kurguladığı 5 yıldır üzerinde çalıştığı eseri geçtiğimiz Mart ayında yayınlandı. 

Veba Geceleri, Osmanlı zamanında, 3. veba salgını döneminde, 1901 yılında geçiyor. 29. Vilayeti Minger adasında yaşanan olaylar ile hem bir aşk hem de siyaset romanı. Sürükleyici kitap, karantina ve salgın temalarıyla bugünle benzerlik gösterirken, birey ve devlet konularıyla tarihi bir roman niteliğinde. 

Salgın patlak verdiğinde adaya gönderilen bir kimyager, doktor ve eşi; adada bulunan subay, subayın sevgilisi, vali ve eşinin karantina yasalarını uygulamaya çalışması konu alınıyor. Vebayla, geleneklerle, birbirleriyvle en sonunda da ölüm tehlikesiyle savaşan bu insanların yaşadıkları ve aşkları anlatılıyor. 

İlk olarak Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan kitaba yayınevinin web sitesinden ulaşabilirsiniz. 

"Her zaman yapacak son bir şey daha oluyor da kişinin ya gücü yetmiyor ya da artık boş veriyor."

Gör Beni, Akilah Azra Kohen

Türü: Roman

Sayfa Sayısı: 592

Gör Beni, Cumhuriyet'ten hemen sonraki dönemi, o zamanın kadınlarını anlatan bir roman. 

Kitapta başkarakter Ülkü, Cumhuriyet'in kurulması sırasında verilen savaşı temsil ediyor. Bir de sadrazamın oğlu Selim var. Savaşı görmemiş ve Osmanlı'yı tekrar ayağa kaldırmaya çalışıyor. Zenginlik, kültür farkı, savaşın getirdiği hayat ve deneyimler her ikisi açısından farklı olsa da, insanın düşünerek evrilmesi, bunun bir parçası olarak da aşık olmasını okuyoruz. 

Azra Kohen, Cumhuriyet'in hikayesini kimi zaman Çanakkale Savaşı'nda ölen oğlu için İstanbul'a gelen bir profesörden, kimi zaman da İngiliz ajanların ağzından anlatmış. Hikayede kimi insanlar savaşı en acı şekilde görmüşken, kimileri de üst tabakada olduğu için savaşı saraydan izlemiş insanlar. Her karakter, farklı fırtınalarla mücadele ediyor ve kimi zaman da birinin felaketi diğerinin güneşi oluyor. 

İlk olarak 2019 yılında yayınlanan Gör Beni kitabına Everest Yayınları'ndan ulaşabilirsiniz. 

"İnsan olmayı başarabilmek için doğduğunu anlamadıysan, hangi dine inandığının hiçbir anlamı yok."

Empedokles'in Dostları, Amin Maalouf

Türü: Roman

Sayfa Sayısı: 216

Hem deneme kitapları hem de romanlarıyla başarı yakalayan Amin Maalouf, bu sefer geleceğe yönelik bir kurgu oluşturmuş. 

Empedokles'in Dostları, yarı distopik bir eser. Her türlü iletişim aracının etkisiz hale gelmesiyle yolları kesişen Alec ve Eve'in macerasını anlatıyor.

İletişimin kesilmesi, dünyanın bir nükleer patlamanın eşiğinde olduğu ya da küresel ölçekte bir terör saldırısı yaşandığı gibi felaket senaryolarıyla ilişkilendiriliyor. Tam bu esnada kendini Empedokles'in Dostları olarak tanıtan, son teknolojilere ve tıp bilgisine sahip olan bir grup gizemli insan ortaya çıkıyor. Bu kişilerin kim olduğunu öğrenmeye çalışan Alec, aynı zamanda yaşadığı dünyanın çelişkileriyle de yüzleşiyor. 

Geçtiğimiz Şubat ayında yayınlanan esere Yapı Kredi Yayınları'ndan ulaşabilirsiniz. 

“Hem gelecek hem de geçmiş ölümü taşıyor, yaşamı taşıyan ise sadece şimdiki zaman.”


BENZER YAZILAR

Samsatlı Lukianos: İlk Erken Bilim Kurgu

Günümüzde Adıyaman sınırlarında yer alan Samsat'ta doğan düşünür, retorikçi, yazar Lukianos ve tarihin ilk erken bilim kurgu romanı.

Halikarnas Balıkçısı: Cevat Şakir Kabaağaçlı

Bodrum’a olan aşkıyla tanınan ünlü yazar Cevat Şakir Kabaağaçlı ya da bilinen adıyla Halikarnas Balıkçısı, son anda kurtulduğu ölüm cezası sonrası asıl benliğini buldu ve ardında onlarca eser bıraktı.


Paylaş