Aralık Ayı Meyveleri
Muşmula
Halk arasında döngel, beşbıyık ya da esgil olarak da bilinen muşmula, Gülgiller familyasına ait bir bitki. Ülkemizde Karadeniz ve Marmara bölgelerinde yetişiyor.
İlk koparıldığında buruk bir tada sahip olsa da bir süre bekledikten sonra yumuşayarak lezzetleniyor.
Uzun süre muhafaza etmek isterseniz, olgunlaştıktan sonra suda bekletebilirsiniz. Ya da güneşte kurutarak daha uzun zaman dayanmasını sağlayabilirsiniz.
Muşmulanın Faydaları
- Magnezyum, kalsiyum, potasyum, demir, folik asit ve lif bakımından zengin olan meyvenin içinde bolca A ve C vitaminleri bulunuyor.
- Sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olarak bağırsak hareketlerini artırıyor.
- Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor ve vücuttaki iltihaplanmaların daha hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlıyor.
- Muşmula antioksidan özelliğe sahip. Bu yüzden ağız içindeki yaraların iyileşmesine yardımcı oluyor.
- Çayı da kuru öksürüğe ve romatizma ağrılarına iyi geliyor.
Muşmula Nasıl Yenir?
Olgunlaşmış muşmula, kabukları ve çekirdeklerinden ayrılarak direkt sade bir şekilde tüketilebilir. En faydalı hali de bu şekilde taze tüketilen halidir.
Sade tüketmeyi tercih etmiyorsanız, çekirdek ve kabuklarını ayırarak muşmula sirkesi, reçeli, pekmezi, marmelatı ve hoşafı yapabilirsiniz. Aynı zamanda püre haline getirip tatlı yapımında kullanabilirsiniz.
Olgunlaşmamış muşmulayı çekirdeklerinden arındırarak çay yapımında kullanabilirsiniz. Çekirdekleri çiğ olarak tüketilmese de kaynatılarak suyu içilebilir.
Greyfurt
Greyfurt, bazı yörelerde altıntop olarak da biliniyor. Bu meyvenin keşfi 1750'li yıllara, Jamaika'ya dayanıyor. Fakat bugün en çok greyfurt üretimi yapan ülke konumunda Çin yer alıyor. Türkiye ise bu sıralamada 7. sırada.
Greyfurtun Faydaları
- Bağışıklığı güçlendirerek kanserli hücrelerin çoğalmasını önlüyor.
- Kalp krizi riskini, felç riskini, böbrek taşı riskini ve insülin direncini azaltıyor.
- Sindirim sorunlarına iyi geliyor.
- Düşük kalorili olması nedeniyle diyet listelerinde sıklıkla kullanılıyor.
- Yorgunluğu gideriyor, uyku sorunlarına iyi geliyor ve vücuda enerji veriyor.
- Cildi güzelleştirerek yaşlanma karşıtı olarak işlev görüyor.
Greyfurt Nasıl Yenir?
Greyfurtun kabukları çiğ olarak tüketilemiyor ve meyvesi soyularak portakal gibi yeniyor. Kabuklarını da değerlendirmek isterseniz marmelat yapabilirsiniz.
Acımsı bir tada sahip olduğu için meyveyi şeker ile birlikte tüketenler de bulunuyor. Çiğ tüketmek istemeyenler, tarçın ile birlikte ızgarada soteleyerek bu meyveyi yiyebilir.
Yoğun aroması sebebiyle suyu sıkılarak ya da püre haline getirilerek kek ve tatlılarda kullanılabiliyor. Aynı zamanda sos olarak da sunuluyor.
Meyvenin suyu, enerji verici olduğu için ara öğünlerde ve çocukların kahvaltılarında da sıklıkla öneriliyor.
Aralık Ayı Sebzeleri
Yer Elması
Yer elması, hem yemek yapımında kullanılan hem de çiğ olarak tüketilebilen bir bitki. Ana vatanı Kuzey Amerika olsa da ülkemizde de Akdeniz, Ege, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde sıklıkla yetiştiriliyor. Genelde Batı Avrupa ve Akdeniz bölgeleri iklimlerinde kolaylıkla büyüyebiliyor. Dünyada yaklaşık 200 çeşit yer elması olduğu biliniyor.
En önemli özelliklerinden biri nişasta içermemesi. Düşük kalori değerine sahip olmasından dolayı hem şeker hastalarına hem de kilo vermek isteyenlere öneriliyor.
Bu sebzeyi bozulmadan saklamanın yolu, dondurmaktan geçiyor. Temizleyip soyduğunuz yer elmalarını beş dakika limonlu suda haşladıktan sonra soğutarak dondurabilirsiniz. Bu şekilde hazırlanan sebzeler buzlukta yaklaşık altı ay saklanabilir.
Yer Elmasının Faydaları
- Damar ve kalp sağlığını düzenliyor, böbreklerin daha verimli çalışmasını sağlıyor.
- Kandaki şeker seviyesini yükseltmiyor, bu yüzden diyabet hastalarının tüketmesi önerilen besinler arasında.
- Bağışıklığı güçlendiriyor ve bazı kanser türlerine karşı direnci arttırıyor.
- Cilt hücrelerini onarıyor ve göz sağlığını koruyor.
- A, B ve C vitaminlari bakımından zengin.
- Metabolizmayı hızlandırıyor ve kilo verme aşamasında yardımcı oluyor.
- Hazımsızlığa iyi geliyor ve bağışıklığı güçlendiriyor.
Yer Elması Nasıl Yenir?
Yer elması çiğ olarak tüketilebilen bir sebze. İyice yıkanıp temizlenen ve kabuklarından ayrılan yiyecek salatalarda kullanılabilir. Sebze çorbalarının içerisine ilave edilebilir. Baharatlanarak fırında patates gibi pişirilebilir. Özellikle bu tarif, et ve balık yemeklerinin yanına yapılıyor.
Yer elması, sebze yemeklerinin içerisine de koyulabiliyor. Özellikle zeytinyağlılarla güzel bir uyum sağlıyor. Aynı patateste olduğu gibi yer elmasının da cipsini yapmak mümkün.
Pazı
Yabancı ıspanak ya da yabanpancarı olarak bilinen sebze ıspanakgiller familyasından. Sebzenin ıspanaktan farkı, daha büyük yapraklara sahip olması. Birçok toprak yapısı ile uyumlu olduğu için, tarımı yapılabildiği gibi doğada kendi başına da yetişebiliyor.
A, C vitamini ve beta karoten açısından zengin.
Pazının Faydaları
- Antioksidan özelliği sayesinde kanserden koruyucu bir etkiye sahip.
- Öksürüğe iyi geliyor.
- Hemoroid hastalığının iyileşmesinde ve idrar yolu enfeksiyonlarında fayda sağlıyor.
- Çiğ tüketilen yaprakları iştahı açıyor, hazımsızlığa iyi geliyor. Aynı zamanda böbrek ve dalak ağrılarını gideriyor.
- Haşlayıp süzülerek elde edilen suyu daha sağlıklı ve parlak bir saça sahip olmak için kullanılıyor.
- Demir ve vitamin bakımından zengin olduğu için özellikle hamile kadınların çokça tüketmesi öneriliyor.
Pazı Nasıl Tüketilir?
Pazı, ıspanak kullanılarak yapılan tüm yemeklerde bu sebzeye alternatif olarak kullanılabiliyor. Yani yemeğini, böreğini ya da salatasını yapabilirsiniz. Bunun yanında pazının sarması da yapılıyor. Çorbası ve yumurtalı kavurması da yöresel lezzetler arasında.
BENZER YAZILAR
Toskana Bölgesinin Bilinmeyen Yüzü: Toskana Takımadaları
Eşsiz tepeleri ve pastoral bir rüyayı anımsatan tarlalarıyla deniz kültüründen oldukça uzak görülen Toskana, Toskana Takımadaları ile bu imajı adeta yerle bir ediyor.
Mavinin Her Tonuyla Chefchaouen
Fas’ın büyüleyici şehri Chefchaouen, mavinin her tonunu yansıtan sokakları ve büyüleyici konumuyla ziyaretçilerine özel bir deneyim sunuyor.