Emile Ardolino yönetmenliğinde çekilen 1987 yapımı film Dirty Dancing hakkında bilgiler.

Top Gun” (1986), “Die Hard” (1988), “Scarface” (1983), “Blade Runner” (1982),” The Breakfast Club” (1987), “Back to the Future” (1985) gibi filmlerin çıktığı 1980'lerin, sinemanın altın çağlarından biri olduğunu söyleyebiliriz. Şimdiki zamanların kült filmleri haline gelen bu filmler gibi Dirty Dancing de izleyenlerde bir etki bırakmayı başardı. Emile Ardolino tarafından yönetilen ve Eleanor Bergstein tarafından yazılan Dirty Dancing, izleyenleri 1963 yılındaki bir tatil kulübüne götürüyor.

Filmin yazarının da geçmişlerinden parçalar taşıyan film, birçok başka yapımı da etkiledi ve birçok yönetmen ve yazar da Dirty Dancing’e filmlerinde yer verdiler. Filmin kendisi ne kadar ünlü olduysa da filmin başarısındaki bir diğer etken de filmin müzikleriydi. Unutulmayan müzikleriyle hala sevilerek dinlenen film, ödüllere layık görüldü.

Filmin başrollerini “Ghost (Hayalet)" ve “Point Break (Kırılma Noktası)" filmlerinde de izlediğimiz ve 14 Eylül 2009’da hayatını kaybeden Patrick Swayze ve “Ferris Bueler’s Day Off (Ferris Bueller'la Bir Gün)" ve “Red Dawn (Kızıl Şafak)" filmlerinde izlediğimiz Jennifer Gray paylaşıyor.

Dirty Dancing Fragmanı

Dirty Dancing Konusu

1963’te Frances “Baby” Houseman, ailesiyle New York’un dışında Catskill Dağları’ndaki bir tatil yerine tatile gider. Öncelikli bir konumda büyüyen ve eğitim gören Baby, gittikleri tatil merkezindeki Johnny Castle isimli ve kendinden çok farklı bir şekilde büyümüş olan dans öğretmenine âşık olur. Johnny’nin dans partneri bir hastalık geçirince, partnerinin yerini Baby doldurur fakat dans konusunda neredeyse hiçbir şey bilmeyen Baby’nin öğreneceği çok şey vardır. Ailesinden de gizli tutmaya çalışarak gittiği dans dersleri sırasında Johnny’e olan aşkı iyice büyüyecektir.

Film ayrıca "I carried a watermelon (Bir karpuz taşıdım)" ve "Nobody puts baby in a corner (Kimse Baby’i bir köşeye atamaz)" gibi birçok klasik cümleyi de içeriyor. Filmin repliği "Nobody puts Baby in a corner." Amerikan Film Enstitüsü tarafından (100 üzerinden) 98. film alıntısı olarak seçildi.  

Dirty Dancing büyük ölçüde senarist Eleanor Bergstein'ın kendi çocukluğuna dayanıyor: New York'tan bir Yahudi doktorun küçük kızı ve yazları ailesiyle birlikte Catskills'de "Dirty Dancing" yarışmalarına katıldığında geçirmişti; ayrıca bir genç kızken kendisine "Baby (Bebek)" lakabı takılmıştı.

Dirty Dancing Oyuncuları ve Karakterleri

Jennifer Grey - Frances "Baby" Houseman

Patrick Swayze - Johnny Castle

Cynthia Rhodes - Penny Johnson

Jerry Orbach - Jake Houseman

Jane Brucker - Lisa Houseman

Jack Weston - Max Kellerman

Lonny Price - Neil Kellerman

Kelly Bishop - Marjorie Houseman

Max Cantor - Robbie Gould

Charles Coles - Tito Suarez

Neal Jones - Billy Kostecki

Miranda Garrison - Vivian Pressman

Dirty Dancing Müzikleri

Filmin en ses getiren yanlarından birisi de müzikleriydi. Soundtrack albümünün şarkılarından biri olan “She’s Like the Wind”, filmin oyuncularından olan Patrick Swayze ve Stacy Widelitz tarafından aslında “Grandview, U.S.A.” isimli başka bir film için yazıldı fakat bu filmde kullanıldı.

Dirty Dancing Soundtrack albümü, Billboard 200 albüm satış tablosunda on sekiz hafta bir numarada kaldı ve dünya çapında otuz iki milyondan fazla kopya satarak on bir kez platin oldu.

Şubat 1988'de "More Dirty Dancing" başlıklı bir takip multi-platin albümü ortaya çıkardı. Filmin müzikleri 1988 Akademi Ödülleri’nde En İyi Şarkı dalında bir Oscar ödülüne layık görüldü.I’ve Had the Time of My Life” şarkısı ile 1988 Golden Globes Ödülleri’nde En İyi Şarkı ödülüne sahip oldu.

Patrick Swayze ve Dans

Patrick Swayze’nin annesi Houston Jazz Ballet Company’nin müdürüydü ve dolayısıyla oğlunu da erken yaşlarda dansla tanıştırdı. Genç yaşlarında baleye merak saldı fakat okulda arkadaşları onunla dalga geçiyordu.

Belki de bu yüzden dans yerine spor burslarına yöneldi. Üniversitede jimnastik okumaya başlamasından 2 sene sonra “Disney on Parade” buz gösterisinde Pamuk Prenses'in Yakışıklı Prensi olarak oynamak için okulu bıraktı. 1972’de bir dans kariyeri sürdürmek için New York City’e taşındı. 

Harkness ve Joffrey Bale topluluklarında eğitime başladı ve kısa süre sonra Eliot Feld Bale Topluluğunda baş dansçı olarak işe alındı. Ancak, eski bir futbol yaralanması diz ameliyatı geçirmesini gerektirdiğinde başarısı kısa kesildi. Operasyon, ardından gelen enfeksiyonla birleştiğinde Swayze'nin prestijli Feld Company'den ayrılmasına neden oldu.

Dirty Dancing Nedir?

Bir erkek ve bir kadın ile yapılan; yakın temas ve cinsel açıdan kışkırtıcı vücut hareketlerini içeren bir dans tarzıdır. Filmde ise sıkı bir şekilde tatil merkezinin eğlence bölümünde çalışan insanların akşamları, konuklar görmeden bir anlamda da streslerini azaltmak için kullandıkları dans şekli olarak gösterilmiş. Bu dans şekli de filmde, çalışanların kendilerini açıkça ve özgürce ifade etmek için kullandıkları bir metafor halinde kullanılmış.

Bir Büyüme Hikayesi

Bu filmin yıllar boyunca farklı kesim, ırk ve dinden insanı derinden etkilemesinde önemli ölçüde rol oynayan şeylerden biri de daha kısıtlı bir ailede büyüyen Baby’nin hikayesiyle kendi hikayelerini bağdaştırıyor olmalarından kaynaklanıyor olabilir. Baby, kendisinden çok şey beklenen bir ailenin kızı olarak ailesi tarafından beklenilen şeyleri yapmaya çalışırken kendisini tanıyamamış bir karakter.

 Babasının neredeyse tam tersi olan ve farklı bir sosyal statüden gelen Johnny ile yaptıkları danslar, ona içindeki kadınlığı ve cinselliği bulmasına ve dışa vurmasına ışık tutuyor.

Filmin başında Johnny ve geri kalan herkes aslında büyümüş de bir kadın olan Frances’e ismiyle değil de Baby diye hitap etmesi, Baby’nin kendinin ailesi ve sosyal çevresinde ortaya çıkardığı imajın bir göstergesi olarak görülüyor. Fakat orada çalışan insanların da yaptığı gibi Baby de, dans ile özgürce kendini ifade etmeye başlıyor. Baby, tatilin başından sonuna bir değişim gösteriyor. 

Dans provaları boyunca Baby’nin gittikçe daha açık giyinmesi, makyaj yapmaya başlaması, babasına yalan söylemesi kendi için oluşturulan role karşı çıktığını gösteriyor. 

İzleyici diğer birçok filmde kadın bedenini erkeğin bakış açısından görmeye aşinaydı. Fakat filmin zamanında özellikle de kadınlar tarafından çokça izlenmesinin sebeplerinden biri de film, izleyiciyi Johnny’e bir kadının bakış açısından bakmaya sevk etmesi diyebiliriz.

Zamansız diyebileceğimiz bir film olan Dirty Dancing, gerek müzikleriyle, gerek de hikayesiyle izleyiciyi 1960ların Amerikası'na götürüyor. Her izleyişimizde biz de Baby ile beraber büyüyoruz. 

IMDb puanı 7.0 ve Rotten Tomatoes ortalaması %69 olan ve Amerikan sinemasının ve kültürünün kült filmlerinden diyebileceğimiz Dirty Dancing bir şans vermeye değer!

Kaynakça

https://www.imdb.com/title/tt0092890/?ref_=fn_al_tt_1

https://en.wikipedia.org/wiki/Dirty_Dancing

https://www.rottentomatoes.com/m/dirty_dancing


BENZER YAZILAR

Bonkis: Hayaller Avokado, Hayatlar Menemen

Kar, Beni Sevenler Listesi gibi çok başarılı yapımların yönetmeni Emre Erdoğdu’nun yeniden yönetmen koltuğuna oturduğu Bonkis dizisinin incelemesi.

How I Met Your Mother'ın Yenisi Geliyor: How I Met Your Father

Yayınlandığı döneme damga vuran dizi How I Met Your Mother'dan yıllar sonra, How I Met Your Father seyirciyle buluşmaya hazırlanıyor.


Paylaş