Nükhet Duru'nun hayat hikâyesine odaklanan ve Netflix’te yayınlanan ilk Türkiye belgeseli olan “Duru Olmak” üzerine detayları ve fikirlerimizi sizlerle paylaştık.

17 Şubat’ta yayınlanan, Nükhet Duru’nun “Hikâyesi Var” albümünü merkeze alan “Duru Olmak” belgeseli, Duru’nun hayat hikâyesine hem birincil ağızdan hem de dostlarının tanıklığı üzerinden değiniyor. Netflix’te yayınlanan ilk Türkiye belgeseli olan “Duru Olmak”ın yönetmen koltuğunda 2018 yılında Türkiye'nin ilk punk filmlerinden biri olarak görülen, gençlik dram filmi Arada ile uluslararası bilinirliğe ulaşan Mu Tunç’u görmekteyiz. Yapımcılığını Evren Ercan’ın üstlendiği yapımın orijinal müzikleri ise Orkun Tunç’a ait. İzlerken büyük bir keyif alacağınız belgeselin detaylarına geçmeden önce pek tanımayanlar, bilip unutanlar veya tekrar tekrar okumak isteyenler için Nükhet Duru’nun yaşam hikâyesine kısaca değinelim.

Nükhet Duru Kimdir?

19 Mayıs 1954 doğumlu Duru, İstanbul’da dünyaya gelmiştir. 1971 yılında Florya Deniz Kulübü’nde dans müziği orkestrasında solistlik yaparak profesyonel kariyerine başlayan Duru, 1974’te ilk 45’lik plağını çıkarmıştır. Farklı tarzı, sahnedeki canlılığı ve Duru’nun da deyişiyle “şarkıyı söylemektense şarkı olmayı” tercih eden duruşu sayesinde gözleri üzerine toplayan Duru, ilk plağının ardından hem özgür seçimleri hem kendi özgünlüğünü koruyan dik başlı duruşu ile Türk müziğinde kendisini çok özel bir konuma yerleştirmeyi başarmıştır.

İlk albümü “Bir Nefes Gibi”yi 1976 yılında çıkaran Nükhet Duru, bu albümle en iyi yorumcu ve yılın en başarılı kadın solisti ödüllerinin de sahibi olmuştur. Seksenli yıllarda Türk Sanat Müziği yorumları ile assolist olarak pek çok sahnede çıkan ve onlarca 45’lik, EP ve tekliye sahip olan başarılı sanatçı hareketli ve hayat dolu kişiliğinin de katkılarıyla pek çok kabarede ve müzikalde yer alır. Müziğini tiyatro ile harmanlaması belki de onu diğer sanatçılardan ayıran en önemli özelliklerden biri olmuştur.

 13 Şubat 2020’de son olarak pek çok sanatçının yer aldığı ve Duru’nun şarkılarını yeniden düzenleyerek yeni seslerle de harmanladığı albümü “Hikâyesi Var” dinleyicileriyle buluşmuştur. Dostları ve hayranları tarafından “Nünü” olarak tanınan güzel sanatçı pek çok başarıya imza atmış, müzik dünyasında ise çok özel bir yere sahip olmuştur.

Daha Yakından “Duru Olmak”

1 saat 30 dakika süren belgeselde temelde üç katman var diyebiliriz. Bir yanda arka plan niteliğinde konuşmalar ve sahneler arasında sıkça karşımıza çıkan İstanbul’dan manzaralar görmekteyiz. Bu da belgesele farklı bir bakış getirerek arada odağı değiştirmesi ile daha da hareketlilik kazandırmakta. Bir diğer katman ise Nükhet Duru ile birebir sohbet. Aslında doğrudan hayatını Duru’nun ağzından dinlediğimiz bu katman için belgeselde etkisini en yoğun hissettiren kısım demek oldukça mümkündür.

İlk sahne heyecanından, yaşamındaki zorluklara, hislere, kararsızlıklara ve ne yaptığını bilmediği durumlarda bile ne yapmak istemediğini kesinlikle bilen Duru’nun o duruşuna dair pek çok şeye değiniliyor bu kısımda. Nilüfer, Ajda Pekkan ve Sezen Aksu’nun da bulunduğu Dört Yapraklı Yonca’nın bir yaprağı olarak zamanında öne çıkan Duru aslında özetle şunu söylüyor: “Ben Dört Yapraklı Yonca’nın bir yaprağı değilim, ben kendi başıma bir ayrık otuyum.”

Duru’nun da belirttiği gibi ayrık otu aslında tam anlamıyla onu tanımlayan bir sözcük, Duru hayatı boyunca hep ne yapmak istediyse onu yapmış, duruşundan ödün vermemiş, popülerliği sanatının önüne hiçbir zaman koymamış. Duru’nun aklındaki hiçbir zaman büyük kitleler için popüler bir iş yapmak olmamış. Onun da belirttiği gibi, “dünyalı” işler yapma peşindeymiş. Mesele yalnızca Türkiye odaklı düşünmek değilmiş onun için, her zaman evrenselin peşindeymiş.

Var olma sebebini, “neşeli olmasam da neşeli olmak, hayatı güzelleştirmek ve şarkı söylemek” olarak açıklayan Duru’nun dostlarıyla yapılan söyleşilerde de aslında cıvıl cıvıl ve samimi kişiliğini yakından görüyoruz. Belgeselin bir diğer katmanı olarak değerlendirebileceğimiz bu kısımda Duru’nun birlikte çalıştığı insanlardan “Hikâyesi Var” albümünde yer alan sanatçılara pek çok kişiyle Duru hakkında söyleşiler yer alıyor.

Albümde yer alan Sıla Gençoğlu, Mabel Matiz, Kenan Doğulu, Ceylan Ertem, Funda Arar, Teoman, Ata Demirer, Kalben, Zeynep Bastık, Rubato, Sena Şener ve Evrencan Gündüz ile yapılan görüşmelerin yanı sıra uzun yıllardır Nükhet Duru ile çalışan pek çok başarılı insanın da söyleşilerini görüyoruz. Bu söyleşiler ise “Hikâyesi Var” albümünün stüdyo kayıtlarının ardından veriliyor. Böylece bir yandan Duru hakkında pek çok düşünceyi öğrenebilme bir yandan da albümün yaratılış sürecine doğrudan şahit olma imkânına sahip oluyoruz. Stüdyo çalışmalarında kulaklarımız da bayram ediyor tabii ki!

Nükhet Duru, günümüze oranla geçmişte kıymeti daha çok bilinen bir sanatçı. Günümüz dinleyicilerinin de böyle bir değeri belki de daha iyi görebilmesi için bu belgesel kesinlikle çok güzel sonuçlara vesile olacaktır. Nükhet Duru’nun Sinema Senfoni Orkestrası ile Harbiye Açıkhava Konseri’nin görüntüleri ile kapanan belgesel, hem  güzel sesler ve muhteşem besteler ile kulaklarınıza hem İstanbul manzaraları ile gözlerinize hem de Nünü’nün güzel anıları ile kalbinize hitap edecek. "Kesinlikle izlemeniz gerek" önerilerimize ek olarak yazımızı Duru’nun belgeselden alınan şu sözleriyle kapatmak isteriz:

“Kelimeler çok derindir, kelimeler yaşamın da ölümün de gücüne sahiptir. Bu kesin. Bütün mesele bu kelimelerin anlamını hissedebilmekte, fark edebilmekte.”

Belgeselin fragmanına göz atmak isteyenler için:

Albümden bir de şarkı önerisi:

 

Kaynaklar:

Link 1: https://tr.wikipedia.org/wiki/Mu_Tun%C3%A7

Link 2: https://tr.wikipedia.org/wiki/N%C3%BCkhet_Duru


BENZER YAZILAR

Under The Skin/Derinin Altında (2013)

Scarlett Johansson'ın, kurbanlarının derilerini çalmak üzere Dünya'ya inmiş bir uzaylıyı canlandırdığı; toplum ve kadın üzerine sembolizmleriyle öne çıkan; gizem, dram, bilim kurgu türündeki yapımın incelemesi.

Oscar 2021 Kısa Film, Kısa Animasyon ve Kısa Belgesel Adayları

Oscar ödül törenine az zaman kalmışken En İyi Kısa Animasyon, En İyi Kısa Belgesel ve En İyi Kısa Film adayları herhangi bir boş vakitte izlemek için ideal.


Paylaş