Bu Pazar günü (25 Nisan’da) gerçekleştirilecek olan Oscar ödül törenlerinde öne çıkan pek çok uzun metrajlı film adaylarının yanında başarılı kısa metrajlı film adayları da var. Bu kısa filmler arasında hem konu hem de ülke çeşitliliği fazla. Pazar gününe az zaman kalmışken En İyi Kısa Animasyon, En İyi Kısa Belgesel ve En İyi Kısa Film adayları herhangi bir boş vakitte izlemek için ideal.
En İyi Kısa Animasyon
Burrow – Madeline Sharafian and Michael Capbarat (Amerika, 6 dakika)
Pixar Stüdyoları tarafından yaratılan Burrow, iki boyutlu bir animasyon. En İyi Animasyon dalında aday olan Soul ile birlikte Disney+’da ve sinemalarda gösterime girmişti. Animasyon, bir tavşanın kendi yerin altında bir ev yaratma çabasını anlatıyor.
Genius Loci - Adrien Mérigeau and Amaury Ovise (Fransa, 16 dakika)
Genius Loci, bir Fransız animasyon filmi. Filmde, Reine isimli bir karakterin bir gece yaşadığı şehrin mistik varlıklardan oluştuğunu görmesini anlatıyor. Kavram olarak “genius loci”, eski Roma dininde bir mekanın koruyucu ruhu anlamına geliyor.
If Anything Happens I Love You - Will McCormack and Michael Govier (Amerika, 13 dakika)
If Anything Happens I Love You, iki boyutlu bir Amerikan animasyon filmi. Çocuklarının okullarında yaşanan bir silahlı saldırı sonrası yaşananlarla baş etmeye çalışan bir anne ve babayı anlatıyor. Filmi, Netflix Türkiye’den izleyebilirsiniz.
Opera - Erick Oh (Güney Kore, 9 dakika)
Opera, insanlık tarihinin gelişimini sonuna geldiğinde tekrar başa saran bir döngü şeklinde anlatıyor. Animasyon, ilerledikçe insanlık daha da kötü ve vahşi bir hal alıyor. Filmin yönetmeni Erick Oh’nun söylediğine göre filmi farklı kültürlerden insanların bağlantı kurabileceği şekilde yapmak istemiş.
Yes-People - Gísli Darri Halldórsson and Arnar Gunnarsson (İzlanda, 9 dakika)
Yes-People, bir apartmanda yaşayan insanların gündelik hayatlarına odaklanan bir animasyon. Filmde, karakterler sadece tek bir kelime kullanarak konuşuyorlar ve o kelime de “Evet.” kelimesi. Filmi İngilizce altyazı ile YouTube’dan izleyebilirsiniz.
En İyi Kısa Belgesel
Colette - Anthony Giacchino and Alice Doyard (Fransa/Almanya/Amerika, 25 dakika)
Colette, Nazi işgali sırasında Fransa’daki direniş grubunun bir parçası olan Colette Marin-Catherine’i anlatıyor. Filmde Colette, bir tarih öğrencisi ile kardeşinin öldürüldüğü toplama kampına gidiyor. Belgeseli İngilizce altyazılı olarak YouTube'dan izleyebilirsiniz.
A Concerto Is a Conversation - Ben Proudfoot and Kris Bowers (Amerika, 13 dakika)
A Concerto Is a Conversation, belgeselin yönetmenlerinden Kris Bowers’ın dedesi ile olan konuşmasını aktarıyor. Kendisi de çeşitli filmlerin besteciliğini yapan Bowers, dedesi ile ailesinin geçmişini takip ediyor. Filmi, YouTube’dan izleyebilirsiniz.
Do Not Split - Anders Hammer and Charlotte Cook (Amerika/Norveç, 20 dakika)
Belgesel, 2019-2020’de Hong Kong’da yapılan hükumet karşıtı protestoları anlatıyor. Çin’de ve Hong Kong’da Oscar’ların yayınlanmaması kararına sebep olan Do Not Split, özellikle protestoların kilit noktalarına odaklanıyor. Filmin, bir de başka festivallerde gösterilen 35 dakikalık versiyonu bulunuyor ve bunu YouTube’dan izleyebilirsiniz.
Hunger Ward - Skye Fitzgerald and Michael Scheuerman (Amerika, 40 dakika)
Hunger Ward belgeseli Yemen’deki kıtlık krizini anlatıyor. Film, çocuklardaki besin eksikliği ve kötü beslenme ile savaşan iki hastaneye odaklanıyor. Bu hastanelerdeki bir doktor ve bir hemşirenin çocukları kurtarma çabasını aktarıyor.
A Love Song for Latasha - Sophia Nahli Allison and Janice Duncan (Amerika, 19 dakika)
Biyografik bir belgesel olan A Love Song for Latasha, 1991’de Los Angeles’da bir market sahibi tarafından öldürülen 15 yaşındaki Latasha’yı anlatıyor. Belgesel, Latasha’nın kuzeni ve en yakın arkadaşının anlattıklarına dayanıyor. Filmi Netflix Türkiye’den izleyebilirsiniz.
En İyi Kısa Film
Feeling Through - Doug Roland and Susan Ruzenski (Amerika, 19 dakika)
Feeling Through, evsiz bir genç ile hem işitme hem de görme engelli bir adamın arasında oluşan bağı anlatıyor. Yönetmenin kendi anılarına dayanan film, bir New York gecesinde geçiyor. Filmi YouTube’dan izleyebilirsiniz.
The Letter Room* - Elvira Lind and Sofia Sondervan (Amerika, 33 dakika)
Başrolünde ünlü oyuncu Oscar Isaac’i bulunduran The Letter Room, bir cezaevi gardiyanını anlatıyor. Mahkumların mektuplarını okuma görevini üstlenen gardiyan onların hayatlarıyla ve onlara mektup gönderenlerle fazlasıyla ilgilenmeye başlıyor.
(*Serhat Karaaslan’ın 2018 yapımı filmi Görülmüştür ile olan benzerlikleri sebebiyle The Letter Room’a dair intihal iddiaları bulunuyor.)
The Present - Farah Nabulsi and Ossama Bawardi (Filistin, 25 dakika)
The Present, Filistin bölgesinde yaşayan ve kızı ile birlikte eşi için bir evlilik yıldönümü hediyesi almaya çalışan bir babayı anlatıyor. Filmin bazı sahnelerini belli sınır noktalarında gizlice çekmişler. Netflix’in haklarını satın aldığı film henüz Türkiye’de gösterilmiyor.
Two Distant Strangers - Travon Free and Martin Desmond Roe (Amerika, 25 dakika)
Film, bir zaman döngüsünün içine sıkışmış siyahi genç bir adamı anlatıyor. Her sabah sokakta karşılaştığı polis memuru ona karşı sert davranıyor ve onu öldürüyor. Two Distant Strangers, Amerika’daki polis şiddetinden esinlenmiş durumda. Filmi Netflix Türkiye’den izleyebilirsiniz.
White Eye - Tomer Shushan and Shira Hochman (İsrail, 21 dakika)
White Eye, çalınan bisikletini bir gece yolun kenarında bulan bir adamı anlatıyor. Kendi kendine bisikletini çalan kişiyi arayan bu adam, o kişiyi bulduktan sonra hikaye değişiyor. Film, yasalar, polisler ve göçmenlik gibi pek çok konuya değiniyor.
Kaynakça:
BENZER YAZILAR
Person Of Interest: Yaşam veya Bilgi Gizliliği
Jonathan Nolan'ın yazdığı ve yönettiği; teknolojinin artık herkesi izleyen bir göze dönüşmesini konu alan dizinin oyuncuları, en iyi bölümleri, dizi müzikleri.
Seni Buldum Ya! Film İncelemesi
Reha Erdem’in merakla beklenen yeni filmi Seni Buldum Ya! 13 Mart itibarıyla Mubi’de gösterime girdi. Zoom görüşmelerinden oluşturulan filmin konusu, oyuncuları ve ayrıntıları.