Doğası ve tarihiyle öne çıkan kamp alanları.

Sınavlar bitip okullar tatile giderken hem arkadaşlarla hem de ailemizle bir kamp tatili yapmak, dinlendirici bir fikir olabilir. Çadırını sırtına takıp, gittiği yerin tadını çıkarmak isteyenler için Türkiye’deki kamp alanları içerisinden en iyi 5 tanesinin ulaşım ve konaklama olanaklarını derledik. Listemizde bu alanlarda yapılabilecek aktivitelere de göz atabilirsiniz. 

1. Akyaka Orman Kampı-Muğla

Akyaka, Muğla’daki kamp alanları arasında en güzel ve doğal yerlerden biri. Özellikle kamp deneyimini ilk defa yaşayacak olanlar için ideal bir seçenek. Çünkü alanın içerisinde birçok işletme ve tesis var. Her türlü ihtiyacınızı buradan karşılayabilirsiniz. Ancak alanın ücretli kullanıldığını ve ateş yakmanın yasak olduğunu belirtelim. 

Bu deniz ve orman kamp alanının ziyaretleri genelde çevre illerden geliyor. Günübirlik aktivitelerin yanında hem çadır kampı hem de bungalov ya da karavan kampı yapabilirsiniz. Kendi çadırı ile kamp yapmak isteyenler için gizli koylar ilgi çekici oluyor. Azmak Nehri’ne de yakın olduğu için hem orman kampı yapabilir, hem de nehirde serinleyebilirsiniz. 

Akyaka Orman Kampı’na Nasıl Gidilir?

Kamp alanına toplu taşımayla ulaşmak mümkün. Dalaman Havalimanı’na 66 km, Bodrum Havalimanı’na 103 km mesafede. Kendi aracıyla gitmek isteyenler için Akyaka; Fethiye’ye 102 km, Muğla merkeze 36 km, Marmaris’e 31 km uzaklıkta. 

Akyaka Orman Kampı’nda Konaklama

Alanda konaklamanın her türü ücretli. İsterseniz kendi çadırlarınızı getirebilirsiniz. Dilerseniz de kamp alanından çadır, bungalov ya da karavan kiralayabilirsiniz. Alan içerisinde market, restoran, elektrik, su, buzdolabı, çocuk parkı gibi ihtiyaçlar için imkanlar bulunuyor. Çocuklu ve kalabalık ailelerin tercihi olabilir. 

Akyaka Orman Kampı’nda Yapılacaklar

2. Kabak Koyu-Fethiye

Kabak Koyu, Babadağ’ın eteklerinde, özellikle endemik bitki çeşitliliğiyle öne çıkıyor. Babadağ, dünyada koruma altına alınan 100 dağdan biri. Burada doğayla iç içe kamp yapabileceğiniz pek çok alan bulabilirsiniz. Alan içinde 200 metre uzunluğundaki çakıllı plaj ve akarsular bulunuyor. 

Burası, Faralya köyünün en büyük zenginliği. Ayrıca dünyanın en iyi trekking parkurlarından biri de burada bulunuyor. Kabak Koyu’nun bir diğer özelliği de Likya yolu üzerinde bulunması. Bu tarihi rota aslında büyük bisiklet turlarına da ev sahipliği yapıyor. Kamp yaptıktan sonra ya da öncesinde bu etkinliğe katılmak isterseniz bisikletinizi de yanınıza almayı unutmayın. Eğer kendi aracınız varsa, kolayca monte edebileceğiniz bisiklet taşıyıcılarına ihtiyacınız olacaktır. 

Yeri gelmişken, bir kültür rotası olan ve yol boyunca antik kentleri ziyaret eden Likya Yolu’nun tarihini, doğal özelliklerini ve burada yapılabilecek aktiviteleri buradaki yazımızdan okuyabilirsiniz. 

Kabak Koyu da ücretli kamp hizmeti veriyor. Fakat buradaki fiyatlar diğer yerlere oranla daha makul. Ayrıca sabah kahvaltıları ve akşam yemekleri de bu ücrete dahil. 

Kabak Koyu’na Nasıl Gidilir?

Koy, Fethiye merkeze 33, Ölüdeniz’e 16 km uzaklıkta. Kelebekler Vadisi'ne de çok yakın, 4 km mesafede. Fethiye’den ulaşım, nereden gelirseniz gelin çok daha kolay. Çünkü otogardan Kabak Koyu’na direkt gelen dolmuşlar var. Kendi aracıyla gelmek isteyenler Ölüdeniz’den buraya geçebilir. Uyaralım ki denizin yanına kadar inmek için arazi aracına sahip olmanız gerekiyor. Eğer böyle bir araca sahip değilseniz aracınızı Uzunyurt köyündeki park alanlarına bırakıp yola koya giden minibüslerle devam edebilirsiniz. 

Kabak Koyu’nda Konaklama

Koyda çok farklı konaklama alanları bulunuyor. Birden fazla kamp alanı var. Bu bölgelerde ister kendi çadırınızda, ister kiralayarak kalabilirsiniz. Çevre köylerde de farklı farklı konseptlere sahip yoga ya da meditasyon otelleri bulunuyor. 

Doğada, kendi kendine kamp yapmak isteyenler için hatırlatalım ki, Kabak Koyu, 3. derece tarihi sit alanı ve 1. derece sit alanı. Bu yüzden istediğiniz her yere çadır koyamayabilirsiniz. Fakat bunlar için ayrılmış özel alanlar mevcut. 

Kabak Koyu’nda Yapılacaklar

3. Yedigöller Milli Parkı Kamp Alanı-Bolu

Yedigöller, aslında bir milli park. 1965 yılında bu statüyü almış. Özellikle alabalık, karaca ve geyiklerin üreme alanı. Doğal yaşamı koruma alanı olduğu için oldukça rağbet görüyor. 

Parkın içinde kamp yapılabilecek 7 farklı göl bulunuyor. Bunlar; Büyükgöl, Derin Göl, İnce Göl, Küçük Göl, Nazlıgöl, Sazlı Göl ve Serin Göl. Bu göllerin etrafında kendinize en uygun noktayı kamp kurmak için seçebilirsiniz. 

Buradaki en geniş göl, Büyükgöl. En derin noktası 15 metre. Manzara açısından da en dikkat çekici olanı. Hem büyükgöl’de hem de Derin Göl’de olta balıkçılığı yapılabiliyor. Dolayısıyla 7 göl arasında kamp için en çok tercih edilenler bunlar. Kamp ile birlikte trekking yapmak isterseniz Küçükgöl, Sazlı Göl ya da İnce Göl’ü tercih edebilirsiniz. 

Yedigöller kamp alanının yakınlarında birçok çeşme bulunuyor. Su ihtiyacı için bu alanları kullanabilirsiniz. Fakat tuvalet olanaklarının kısıtlı olduğunu hatırlatalım. Elektrik imkanı ise hiç bulunmuyor. 

Burada market ve büfe sayısı da az. Bu yüzden her türlü ihityacınızı yanınıza almanızda fayda var. Aracınıza ekleyeceğiniz bir portbagaj, işinizi çok kolaylaştıracaktır. 

Yedigöller’e Nasıl Gidilir?

Buraya toplu taşıma imkanları kısıtlı. Bolu’dan Yedigöller’e ulaşmak için yalnızca taksi seçeneği var. Bu yüzden aracınızla gitmeyi tercih edebilirsiniz.  

 

Yedigöller’de Konaklama

Yedigöller bir milli park olduğu için alanda sadece çadır kampı yapılabiliyor. Bunun için de en uygun yer Büyükgöl çevresindeki ormanlık alan. Göl etrafı manzarasından dolayı oldukça kalabalık olsa da orman içi sakin ve tenha oluyor. Buradaki güzel imkanlardan biri de seyir alanları. Orman içerisinde bazı rampalar üzerinde düzlükler oluşturulmuş. Çadırlar için düz bir zemin imkanı sağlayan bu yükseltiler aynı zamanda gölün manzarasını önünüz kapanmadan izlemenizi sağlıyor. 

Yedigöller’de Yapılacaklar

4. Kelebekler Vadisi-Fethiye

Kelebekler Vadisi, Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı, Ölüdeniz belde sınırları içerisinde bir doğal güzellik. Vadinin etrafı 350 metreyi bulan kayalıklarla çevrili. Bu yüzden az da olsa etraftan izole olmuş durumda. İsmini, ev sahipşiği yaptığı 80’den fazla kelebek türünden alıyor. Vadinin içinde, 50 metre yükseklikten dökülen şelale mükemmel bir manzara oluşturuyor. Kamp turizminin hem Türkiye’deki hem de dünyadaki en iyi noktalarından biri sayılıyor.

Kelebekler Vadisi’ne Nasıl Gidilir?

Kelebekler Vadisi Antalya merkeze 215 km mesafede. Vadiye ulaşım Ölüdeniz’den kalkan tekneler ile sağlanıyor. Yani araç giriş imkanı yok. Bu teknelere ulaşmak için de Fethiye otogarından kalkan minibüsler bulunuyor. Havayolu ile gelecek olanlar için en yakın havaliman Dalaman’da. 

Kelebekler Vadisi’nde Konaklama

Vadinin doğal yapısının bozulmaması için yalnızca belirli kamp alanlarında konaklama yapılabiliyor. Bu alanların da ücretli kullanıldığının altını çizelim. İster kendi çadırınızı götürebilir, isterseniz de alandan kiralayabilirsiniz. Güzel yanı ise her türlü market ve konaklama imkanına sahip olması. 

Çadırda kalmak istemeyenler için bungalov evler ve daha lüks çadırlar olarak tanımlayabileceğimiz glamping çadırlar da mevcut. 

Kelebekler Vadisi’nde Yapılacaklar

5. Borçka Karagöl-Artvin

Karagöl, Artvin’in Borçka ilçesine bağlı bir tabiat parkı. Karadeniz’in havasını, insanını, doğasını yansıtan alanlardan biri. Bir dağın tepesinde yer alan Karagöl’de kamp alanında elektrik ve büyük market yok. Sadece küçük bir büfe bulunuyor. Bu yüzden tüm ihtiyaçlarınızı yanınıza almalısınız. Fakat içme suyu ve çeşme bulunuyor. 

Borçka Karagöl’e Nasıl Gidilir?

Borçka, Artvin-Hopa yolu üstünde kalıyor. Artvin’e 57 km uzaklıkta. Toplu taşıma tercih edenler için Borçka’ya en yakın havalimanı Gürcistan’ın Batum kentinde bulunuyor. Şehir dışından gelecekler otobüs firmalarını tercih edebilir. Borçka ilçe merkezinden direkt Karagöl’e minibüsler kalkıyor.

Borçka Karagöl’de Konaklama

Öncelikle belirtelim ki Karagöl’ün etrafında kamp atmak yasak. Sadece çevresinde bulunan ağaçlık alanda kamp yapabilirsiniz. Alan hem günübirlik piknik alanı olarak kullanılıyor hem de gölde tur tekneleri geziyor. Bu yüzden gölden olabildiğince uzak bir noktaya çadır kurmayı tercih edebilirsiniz. Kendi çadırınızı götürebileceğiniz gibi kiralık çadır veren yerler de mevcut. 

Borçka Karagöl’de Yapılacaklar

Son olarak,

Buraya kadar bahsettiğimiz kamp alanları aslında doğal güzellikleri ve tarihiyle koruma altında olan mekanlar. El değmemiş olarak kalması için çoğunun zemininde herhangi bir düzeltme yapılmamış. Bu yüzden kendi arabanızla yola çıktıysanız, araç üstü çadırlar kurtarıcınız olabilir. 


BENZER YAZILAR

Zürih Balesi'nden Anna Karenina İstanbul'a Geliyor

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ve Zorlu PSM, İKSV’nin 50. yıl kutlamaları kapsamında, gerçekleşecek bale gösterisi hakkında bilgiler.

Jamaika Ve Mavi Dağ Kahvesi

Dünyanın en pahalı kahvelerinden biri olan ve adını yetiştiği yer olan Jamaika’dan alan Jamaika Blue Mountain Coffee ve vatanı.


Paylaş