İstanbul'un, farklı semtlerinde küçüklü büyüklü birçok koru bulunur. Bu korular, genellikle İstanbul Boğazı'na bakan tepelerin eteklerinde yoğundur. Günümüzde şehrimizin her iki yakasında korularla karşılaşabiliriz.
İstanbul korularının büyük çoğunluğu, geçmişte var olan ve kentleşme nedeniyle tahrip edilen ormanların günümüze ulaşan korunmuş bir parçasıdır. Kökü “Korumak” sözcüğünden türetilen koru sözcüğü avlanmanın yasak olduğu ve ağaç kesimine izin verilmeyen ya da sınırlı sayıda izin verilen, özellikle bakımı ve takibi yapılan alanları ifade etmek için kullanılıyor.
1. Fethi Paşa Korusu / Üsküdar
Fethi Paşa Korusu, İstanbul Anadolu yakasının Kuzguncuk ve Sultan tepe semtlerinin arasında yer alan bölgenin oksijen deposu olarak bilinen ve 134.150 m² yüzölçümüne sahip boğaza komşu korusudur.
Fethi Paşa Korusu Tarihi
Fethi Paşa Korusu ismini eski Osmanlı veziri Fethi Ahmet Paşa’dan alır. Fethi Ahmet Paşa 1801 yılında Yunanistan’ın Rodos kentinde doğmuş 1858 yılında İstanbul’da vefat etmiştir. Fethi Ahmet Paşa vefat ettikten sonra Fethi Paşa Korusu’na ait olan arazi varisler tarafından paylaştırılmıştır. Varislerin uzun yıllar koru arazisi üzerinde herhangi bir işlem yapmamalarından dolayı burası oldukça bakımsız kalmıştır. 2003 yılına gelindiğinde tüm varislerin hisselerini İBB’ye devretmesiyle bakım ve yenileme çalışmaları tamamlanmış, Fethi Paşa Korusu “Sosyal Tesis” statüsüne kazandırılmıştır.
Fethi Paşa Korusu'nda Neler Yapılır?
Fethi Paşa Korusu’nun iki ayrı ana girişi bulunmaktadır: Kuzguncuk ve Sultan tepe (İcadiye mahallesi). Girişlerin hangisini tercih edecekseniz ona göre bir gezi planlaması yapmanızı öneririz.
İlk olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sosyal Tesisleri’nde çok ucuz fiyata yemek yiyebilir ve boğaz manzarası eşliğinde kahve içebilirsiniz.
Tesisteki merdivenlerden yukarı koruya doğru çıktığınızda karşınızda şelaleyi göreceksiniz. Şelale’nin eşsiz manzarasını izleyebilir ve fotoğraf çektirebilirsiniz.
Şelale’nin solundaki yokuştan ilerlediğinizde çocuk parkı karşınıza çıkacaktır. Çocuk parkının sol tarafında ise boğaz manzaralı seyir alanları bulunur.
Seyir terasından ayrılırken yokuş yukarı taş yolu takip ettiğinizde asma köprüye ulaşacaksınız. Asma köprü üzerinde muhteşem boğaz manzarasını seyredebilirsiniz.
Köprüyü sola ayrılan yoldan bitirdiğinizde orman yolu göreceksiniz. 150 metre ileride yol sağ ve sol olarak ikiye ayrılıyor. Sol taraftan gittiğinizde Dilruba Restoranı'nda boğaz manzarası eşliğinizde yemek yiyebilir, keyifli vakit geçirebilirsiniz. Belirtmekte fayda var; restoranın fiyatları sosyal tesislere göre biraz daha pahalıdır.
Restorandan çıktıktan sonra sağ taraftaki yokuşlu yolu takip ederseniz, koru içerisinde ağaçlarla kaplı yollarda 15-20 dakikalık kısa bir yürüyüş yapabilirsiniz.
Korudaki voleybol ve basketbol sahalarında spor yapabilir, yakın çevrenizle aktivitede bulunabilirsiniz.
Fethi Paşa Korusu'na Nasıl Gidilir?
Fethi Paşa Korusu’na ulaşım için otobüs, özel araç, minibüs ve vapur gibi seçenekleriniz bulunmaktadır.
Otobüs ile 15 Beykoz-Üsküdar, 15H Hekimbaşı-Üsküdar, 15R Rasathane-Üsküdar seferleri ile Paşa Limanı durağına ulaşım sağlayabilirsiniz. Yolculuk ortalama 20 ile 40 dakika arasında değişebilir.
Minibüs ile, Kuzguncuk yolu üzerinden Üsküdar istikametindeki bütün minibüsleri, Sultan tepe üzerinden ulaşım sağlamak istiyorsanız da Kadıköy – Üsküdar minibüs hatlarını kullanarak Fıstık ağacı durağında inip koruya ulaşabilirsiniz.
Vapur ile, Eminönü – Üsküdar, Beşiktaş – Üsküdar ve Kuzguncuk iskelesine hareket eden vapurları tercih edebilirsiniz. Vapur iskelelerinden koruya ulaşmak için 15 dakika yürümeniz gerekmektedir.
2. Hidiv İsmail Paşa Korusu / Beykoz
Diğer bir adıyla Çubuklu Korusu, Beykoz ilçesi sınırlarında, Paşabahçe ve Kanlıca semtleri ile komşu, boğaza nazır bir güzellik. 17.2 hektarlık bir alanı kaplamaktadır.
Çubuklu Korusu Tarihi
Korunun içerisinde 1907 yılında Mısırın son valisi (Hidiv) Abbas Hilmi Paşa tarafından İtalyan bir mimara yaptırılan küçük bir yapı vardır. Bilinen ismiyle Hidiv Kasrı’nın mimari özelliği, mimarın daha çok Rönesans döneminin İtalyan villalarından ve dönemin Osmanlı mimarisinden etkilenerek tasarladığı söyleniyor.
Hidiv Kasrı'nın girişini takip ettiğinizde büyük bir gül bahçesi ve bir çeşmenin süslediği avludan binaya ulaşılır. Lale dönemi geldiğinde en güzel laleleri yine burada görebilirsiniz. Sarayın bir başka ilgi çekici özelliği ise oldukça yüksek bir kuleye sahip olmasıdır.
Giriş noktasından mermer salona birkaç basamakla inilir, duvardan tavana kadar anıtsal bir çeşme yer almaktadır. Merdivenlerin karşısında ise bina yanındaki etrafımızı çamlarıyla çevreleyen, geniş iç bahçeyi görürüz.
Çubuklu Korusu'nda Neler Yapılır?
Yeşillikler içerisindeki Hidiv Kasrı ve Korusu, belediyeye ait sosyal tesisi ve yürüyüş parkuru ile muhteşem bir hizmet sağlıyor. İçerisindeki yüzlerce bitki türü ve ağaç çeşitleri, özel bahçeleriyle, yeşil alanların yanı sıra içerisinde bir de ülkemizin en büyük gül bahçelerinden biri yer alıyor. Yapacağınız sıkı bir yürüyüşün ardından belediyeye ait bu restoranda oturarak bir şeyler yiyip içebilir ve buranın tadını çıkartabilirsiniz. İçinde yapay bir şelale bulunan bu koruda, yükseklik farkı şelaleyi oldukça gerçekçi kılıyor. Bunların dışında Hidiv Kasrı ve boğaz manzarasını içine alan seyir terasında manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.
Çubuklu Korusu'na Nasıl Gidilir?
Özel aracı ile yolculuk yapanlar buraya iki farklı konumdan ulaşabilirler. Dilerlerse otoyolu kullanarak Kavacık çıkışından Çubuklu’ya gelerek ya da sahil yolunu kullanarak Kanlıca veya Çubuklu üzerinden bu koruya ulaşabilirler.
Toplu taşıma kullananlar için de alternatifler oldukça fazla. Üsküdar’dan 15, Kadıköy’den 15F ve 15BK nolu otobüs hatları, Kavacık’tan 15A, Ümraniye’den 11H, Mecidiyeköy’den 131A nolu otobüs hatlarına binerek, İstinye’den Çubuklu-İstinye feribotunu kullanarak Çubuklu üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.
3. Küçük Çamlıca Korusu / Üsküdar
İlçe merkezinin 4 kilometre doğusunda yer alan, Boğaziçi'nin en büyük ikinci yükseltisi olma özelliğini taşıyan Küçük Çamlıca Tepesi'nin üzerinde yer alır. Tepenin eteklerinden başlayarak, 227 metrelik doruğuna kadar uzandığını biliyoruz.
Bünyesinde Topkapı, Cihannüma ve Sofa Köşklerinin bulunduğu çok güzel bir koruya sahiptir.
Küçük Çamlıca Korusu Tarihi
Korunun tarihi 2. Mahmut Dönemine kadar uzanıyor. Bu dönemde 2. Mahmut’un koruda gezi ve av gibi hobilerle uğraştığı biliniyor. 19. yüzyıla gelindiğinde Suphi Paşa ve Sami Paşa tarafından korunun büyük bir kısmı özel mülk şeklinde kullanılmış. İstanbul’da 1940 yılında valilik yapan Lütfi Kırdar koruyu kamulaştırdıktan sonra düzenlenmiş ve halka sunulmuştur. 1950 yıllarında İstanbul’da yaşanan göç dalgası koruyu olumsuz yönde etkilemiş ve gecekondulaşma nedeniyle zarar görmüştür. İstanbul Büyükşehir Belediyesi 1980 yılında koruyu düzenlemiş ve günümüzdeki haline getirmiştir.
Koruda yetişen ağaçlar arasında fıstık çamı, karaçam, kızılçam, servi, çınar, gürgen, ıhlamur, İspanyol gök narı, çiçekli, dişbudak, erguvan, sedir ve doğu çınarı gibi birçok türden ağaç görebilirsiniz.
Küçük Çamlıca Korusu'nda Neler Yapılır?
İstanbul’un popüler gezi duraklarından biri olan Küçük Çamlıca tepesi kahvaltı, yürüyüş yolları, oyun alanları, restoran ve seyir terası imkanlarıyla gününüzü dolu dolu geçirebileceğiniz bir yerdir.
Küçük Çamlıca Tepesi'ndeki piknik alanının dışında mangal yakmak serbesttir. Ancak iç kısımlarda mangal yakılamıyor. Evinizden getireceğiniz yiyecek ve içeceklerle gün boyu burada piknik yapmanın keyfine varabilirsiniz.
Çamlıca Sosyal Tesisleri 15-20 dakika yürüme mesafesinde ulaşabileceğiniz önemli bir uğrak noktası olabilir. Burası 3 bin metrekare içinde otopark, mescit, tuvalet, restoran, kahvaltı ve çeşitli büfelerin yer aldığı Bahçe Kafeterya'yı da içine alan bir alandır.
Sosyal tesisler içerisinde aynı zamanda “Osmanlı Kahvehanesi” adında kahvaltı ve yemek sonraları için boğaza karşı kahve içebileceğiniz bir işletme de bulunmaktadır.
Köşklere de ev sahipliği yapan korumuzun en güzel köşklerinden biri Su Köşkü'dür elbette. Küçük bir göle baktığından bu ismi almış, ahşaptan yapılmış ve gölde beyaz ördeklerin yüzdüğüne şahit olabilirsiniz.
Daha çok nişan-düğün organizasyonları için tercih edilse de Küçük Çamlıca Restoranı'nı da kahvaltı ve akşam yemeği için tercih edebilirsiniz.
Küçük Çamlıca Korusu'na Nasıl Gidilir?
Toplu taşıma ile öncelikle Altunizade konumuna gelmeniz gerekiyor. En pratik yol; metrobüs ile Altunizade durağında indikten sonra buradan Çamlıca Tepesi’ne giden minibüsler.
Çamlıca Tepesi’ne özel aracınızla geliyorsanız, Boğaziçi Köprüsü yolundan Altunizade çıkışından Kısıklı'ya doğru ilerlemelisiniz. Kısıklı'dan Ümraniye istikametinde Turistik Çamlıca caddesine dönmeniz gerekiyor.
4. Emirgan Korusu / Sarıyer
Emirgan Korusu denince aklımıza Lale Bahçeleri, Köşkleri ve Boğaz manzarası gelmeli. Her yıl nisan ayında düzenlenen “Lale Festivali” sayesinde şehrin dört bir yanından ziyaretçi akını oluyor. Emirgan Lale Festivali'nde 190 türden 2,8 milyon lale sergileniyor.
Emirgan Korusu Tarihi
Bizans döneminde Kyparates adıyla anılan IV. Murat’ın İran seferinden dönerken yanında getirdiği Emirgune’nin oğlundan adını alır.
Emirgan Korusu 120 türü aşmış zengin bitki örtüsüyle bilinir. Bunlardan bazıları: Fıstık çamı, Halep çamı, Japon kadife çamı, Londra çamı, Avrupa, mavi ve konik ladinler ile mavi atlas, Lübnan ve Himalaya sedirleridir.
Kolorado gümüşi köknarı, Çin mabet ağacı, kaymak ağacı, Kaliforniya su sediri, sahil sekoyası ve kafur ağacı gibi nadir bulunan bitkilerin yetiştiğini biliyoruz.
472.000 metrekarelik arazisiyle iki su göleti, İBB bünyesinde halka açık işletilen Pembe Köşk, Sarı Köşk ve Beyaz Köşk yer alır.
Emirgan Korusu'nda Neler Yapılır?
Emirgan Korusu içerisinde piknik yapabileceğiniz birçok piknik alanı bulunuyor. Piknik alanıyla kalmayıp yanlarında çocuklar için düşünülmüş oyun parkları da mevcut. Geniş bir alana yayılan masalı banklar ile ağaçların gölgesinde dilediğiniz gibi vakit geçirebilirsiniz.
Emirgan Korusu’nun en güzel yeri olan meydan aynı zamanda en kalabalık olan yeridir. Ortadaki göl içinde yüzen ördekleri görebilmek mümkün. Birçok Yeşilçam filmi burada çekilmiştir.
Çevresi rengarenk laleler ile bezeli mini göletin içinde tatlı su balıkları bulunuyor. Şüphesiz en ilgi gören yerler arasındadır.
Biraz yukarıya çıkınca deniz manzarası sizi karşılıyor. Çayınızı, kahvenizi alın ve oturma alanlarında manzaranın keyfini çıkarın.
Lale Festivali zamanı 3 köşkte açık olmakla birlikte festival sonrası yalnızca “Sarı Köşk” hizmete açıktır. Günümüzde restoran olarak varlığını sürdürür.
Emirgan Korusu'na Nasıl Gidilir?
Emirgan Korusu Avrupa yakasında Sarıyer- İstinye bölgesindedir.
Koruya ulaşmak için Beşiktaş-Tarabya minibüslerinin hepsini, Mecidiyeköy tarafından gelmek için de 29Ş hatlı otobüsü tercih edebilirsiniz.
Karşıdan gelecekseniz eğer Levent’e ulaşın. Maslak Sarıyer istikametinden ilerlediğinizde 10 dakikalık bir yolculuğun ardından koruya ulaşabilirsiniz.
5. Mihrabat Korusu / Beykoz
Kanlıca’nın hemen sırtında bulunan Mihrabat Korusu çam ağaçlarının hayat dolu kokusuyla bizleri karşılıyor. Karşımızda Ortaköy sahili, Rumeli Hisarı, İstinye Koyu ve uçsuz bucaksız muhteşem manzarasıyla bizleri büyülüyor.
Mihrabat Korusu Tarihi
Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırılarak başta III. Ahmet'e hediye edilen bu kasır, yeniçeri isyanıyla yakılarak yok edilmiştir. Daha sonra Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde Mısırlı Abbas Halim Paşa’nın kızı Rukiye Hanım'a yüz görümlüğü olarak hediye edilmiştir. Yüzyıllar boyu, mehtaplı gecelerde, sazlı sözlü boğaz eğlencelerine ihtişam ile ev sahipliği yapmış padişahları ve sultanları ağırlamıştır.
Mihrabat Korusu'nda Neler Yapılır?
Yaklaşık 210.000 metrekarelik alan üzerine kurulu Mihrabat Korusu; restoran, kafe, özel davet ve organizasyon alanları, sosyal faaliyet alanları, kültürel faaliyet alanları, yürüyüş yolları ve amfi tiyatro gibi mekanları ile hizmet veriyor. Çocuk parkı ve geniş otopark alanları ile tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilmektedir.
Mihrabat Korusu'na Nasıl Gidilir?
Toplu taşıma ile, metrobüs ile Boğaziçi (Anadolu Yakası) durağında inin. Daha sonra otobüs durağından 15 Beykoz-Üsküdar hattına binin ve Kanlıca'da inin. Sırtınızı denize doğru verip yukarı doğru yürüdüğünüzde koruya ulaşmak için tabelaları takip edebilirsiniz.
Özel Araç ile, Avrupa yakasından gelenler; Fatih Sultan Mehmet köprüsünün Kavacık çıkışından saparak yol boyunca yer alan koru tabelalarını izleyin. Veya sahilden de gitmek mümkün.
Vapur ile; Beşiktaş’tan Üsküdar'a geçmek mümkün. Bir seçeneğiniz daha var, çok sık olmasa da Arnavutköy Bebek iskelelerinden geçen vapurlar da Kanlıca'ya uğrayabiliyor.
6. Fatih Korusu / Beykoz
Fatih Otağtepe Korusu, İstanbul’un doğa harikası semtlerinden biri olan Beykoz’un Kavacık mahallesinde bulunmaktadır. İkinci köprü olan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün hemen sağında yer alır. Fatih Korusu olarak bilinen, şehrin ortasında doğallığını koruyabilmiş nadir yeşil alanlardan biridir.
Fatih Korusu Tarihi
Hz. Osman döneminden, Fatih Sultan Mehmet dönemine kadar bütün İstanbul muhabereleri Otağtepe'de yapılmıştır. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’un fethi için ilk hazırlıklarını yapmak üzere çadırını kurduğu yerdir. Fatih Sultan Mehmet’in, Bizans imparatorluğuna Karadeniz’den yardım gelmesini engellemek için yaptırdığı Rumeli Hisarı’nın planlarını ve çalışmalarını burada yaptığı bilinmektedir. Son olarak, 31 Mayıs 2010 tarihinde Fatih Korusu Tema Vehbi Koç Kültür Merkezi adıyla hizmete açılmıştır.
Fatih Korusu'nda Neler Yapılır?
Fatih Korusu, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Boğaziçi Köprüsü'nü en net görebileceğiniz konumuyla karşımıza çıkıyor. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün Anadolu yakasındaki ayağını da görebileceğiniz bir seyir noktası görevini görür.
Fatih korusunda bitki ve ağaç türleri olarak, manolya, lale, erguvan ağacı, nilüfer, gülibrişim, at kestaneleri ve gümüşi ıhlamur görebilirsiniz. Ayrıca alanın içinde seyir terasları, yürüyüş yolları, Nilüfer Gölü ve Taşköprü, Su Sarnıcı ve oturma yeri-gölgelik alanlar bulunmaktadır. Bu alanda güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Korunun en göze çarpan eksikliği çay-kahve içebileceğiniz, yemek yiyebileceğiniz bir tesisi bulunmaması. Burada yapabileceğiniz en iyi şey burada geçireceğiniz anları ölümsüzleştirmek olabilir.
Fatih Korusu'na Nasıl Gidilir?
Toplu taşıma ile, Kadıköy'den 14M, Üsküdar'dan 15M nolu otobüs hattı ile buraya ulaşabilirsiniz.
Beykoz semtinden buraya sarı renkli minibüs hatları ile ulaşabilirsiniz.
Cevizlibağ’dan kalkan 500T nolu otobüs hattına binip Fatih Sultan Mehmet köprüsünden sonraki ilk durak olan Kavacık durağında inip buraya ulaşabilirsiniz.
Özel araç ile, ikinci köprüye bağlandığınızda sağdaki Kavacık’a yönlendiren tabelaları takip ederek koruya ulaşabilirsiniz.
7. Validebağ Korusu / Üsküdar
Validebağ Korusu, Üsküdar’da Altunizade, Acıbadem ve Koşuyolu semtlerinin arasında yer alıyor ve Anadolu yakasının en büyük ikinci yeşil alanı olarak biliniyor. Bir koru alanı olmasının yanı sıra tarihe tanıklık etmesinin yarattığı özel bir konuma da sahiptir. Yıllara meydan okuyan, yaşları 100 ile 400 arasında değişen ve 40’ı aşan türdeki anıt ağaçlarıyla, 100’ün üzerinde hayvan ve böcek çeşidiyle tam olarak ekolojik barınağa ev sahipliği yapıyor.
Validebağ Korusu Tarihi
Koru, 1850 yılında Bezmialem Valide Sultan’ın yurt içinden ve yurt dışından getirttiği ağaç ve bitki türleriyle araziyi modern bir bahçe yapmak istemesiyle kuruluyor. Ardından araziyi devralan Sultan Abdülaziz, kız kardeşi için günümüzde mitleşmiş “Hababam Sınıfı” filminin de çekildiği yer olan Adile Sultan Kasrı’nı yaptırıyor. Günümüzde İzci Müzesi olarak kullanılan Abdülaziz Av Köşkü içinde birçok yapıyı da barındırıyor.
Validebağ Korusu'nda Neler Yapılır?
Öncelikle piknik yapabilir, yürüyüş yapabilir dilerseniz evcil hayvanınızı gezdirebilir ya da koşu yapabilirsiniz. Eğer daha aktif olmak istediğiniz bir etkinlik yapmak isterseniz kasrın aşağı tarafındaki tenis kortunda tenis oynamanız mümkün. Hem sporunuzu yapar hem de keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Validebağ Korusu'na Nasıl Gidilir?
Validebağ Korusu adresine otobüs, minibüs, metro veya tren ile ulaşabilirsiniz. Yakınından geçen hatlar: Otobüs ve metrobüsle 11T Avcılar-Söğütlüçeşme, Beylikdüzü-Söğütlüçeşme. Tren ve metro ile Marmaray, M4, M5. Minibüs ile, C57, C76 nolu hat ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
8. Cemile Sultan Korusu / Üsküdar
İstanbul Boğazı'nın Anadolu Yakası'nda yer alan Cemile Sultan Korusu'ndan tüm Avrupa Yakası'nın sahil şeridi görülebilmektedir. Cemile Sultan Korusu, yıllardan beri İstanbul'un en önemli yeşil alanları arasındadır.
Cemile Sultan Korusu Tarihi
Osmanlı Sultanı Abdülmecid tarafından kızı Cemile Sultan için özel olarak yapılan koru zamanla özelleştirilmiştir. Cumhuriyet yıllarında tekrardan devlet mülkü olan Cemile Sultan Korusu, İstanbul Ticaret Odası Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı tarafından işletilir. Korunun tüm bakım, onarım, personel gideri oda tarafından üstlenilmektedir.
Cemile Sultan Korusu'nda Neler Yapılır?
Cemile Sultan Korusun da gözlemleyebileceğiniz çeşitli kuşlar ve doğada ender görülen genellikle bir ev kuşu olarak bilinen papağanları da doğal yaşamlarında gözlemleyebilmek mümkündür. Ayrıca korunun içerisinde davet alanları dışında yüzme havuzu, tenis kortu, basket sahası, gezi ve yürüyüş alanları, satranç ve mini golf aktiviteleri bulunur. Tesisteki diğer etkinlikler üyelik gerektirmektedir.
Cemile Sultan Korusu'na Nasıl Gidilir?
Avrupa Yakası üzerinden gelecek olan misafirler için Beşiktaş, Karaköy, Eminönü limanlarından şehir hatları vapurlarına binerek Üsküdar konumuna gelmeleri gerekir. Üsküdar merkezden Kandilli ve Rasathane bölgesi güzergahındaki İETT otobüsleri Cemile Sultan Korusu'ndan geçmektedir. Marmaray, M4 Tavşantepe ve Kadıköy metro hattı, M5 Üsküdar- Çekmeköy metro hattı ile Üsküdar ve Ayrılık Çeşmesi duraklarında inerek koruya ulaşım sağlayabilirsiniz.
9. Ayazağa Korusu / Sarıyer
Ayazağa Korusu, Levent ve Ayazağa semtleri arasında bulunan bir korudur. İki parçalı, Şişli ilçesinin kuzey bölümünde, bulunur. Yüz ölçümü 7,8 hektar alana eşit olan korunun içerisinde günümüze de ulaşan, Osmanlı dönemi mimarisinden kalan kasırlar ve bir avlanma köşkü vardır.
Ayazağa Korusu Tarihi
II. Mahmut’un padişah olduğu dönemde inşa edilmiştir. Abdülaziz döneminde gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra da şu anki haline getirilmiştir.
Koruda, 1300 kadar boyutları büyük, iyi bakılmış anıt ağaç vardır. Bu ağaçlar, İstanbul’un diğer korularında görülemeyecek boy ve genişliğe sahiptir. Koru içinde 40 metreyi aşan boy ve 2 metreyi aşan çapta ağaçların varlığını biliyoruz. Koruda genel olarak en sık görülen ağaçlar arasında çınar, ıhlamur, saplı meşe, akçaağaç, at kestanesi bulunur.
Ayazağa Korusu'nda Neler yapılır?
Maslak kasırlarından Kasrı Hümayun günümüzde müze olarak hizmet vermektedir. Müzenin içerisinde çeşitli belgeler ve fotoğraflar sergilenmektedir. Kasırlar arasındaki Limonluk, Çadır Köşkü ve Mabeyni Hümayun asıllarına uygun restore edilerek onarılmış ve ziyaretçilerin dinlenme alanı olsun diye kafeteryaya çevrilmiştir.
Ayazağa Korusu'na Nasıl Gidilir?
Kasra ulaşmak için toplu taşıma kullanmanız en rahatı olur. Maslak Kasrı'na (Ayazağa Korusu) İETT hatları ile gitmek için, Şişli Atatürk Sanayi kavşak otobüs durağında inebilir ve 150 metre yürüyerek kasra ulaşabilirsiniz. Metro kullanmayı düşünüyorsanız, Sarıyer Darüşşafaka Metro İstasyon durağında inerek 600 metre kadar yürüyüp kasra ulaşım sağlayabilirsiniz.
10. Hacı Osman Korusu / Sarıyer
Bir diğer bilinen adıyla Atatürk Kent Ormanı İstanbul Sarıyer’de yer alıyor. 19 Mayıs 2020 tarihinde halka ücretsiz olarak açılmış olan, şehir içinde küçük bir orman diyebiliriz.
Atatürk Kent Ormanı Tarihi
Henüz yeni açılmış olduğundan derin bir hikayesi yoktur. Hacı Osman Korusu'nun daha önceki dönemlerde de düzenlenip peyzaja alınarak parka dönüştürülmesi fikri düşünülmüştür. İBB tarafından düzenlenerek hizmete açılmıştır. 6 tane giriş kapısı olduğunu söyleyebiliriz, ormanın her yerinden giriş yapabilmek mümkün.
Atatürk Kent Ormanı’nda neler olduğunu anlatırken ormanın coğrafi yapısından da bahsetmemiz gerekir. Orman Hacı Osman ve Darüşşafaka yükseltileri arasında bir vadide yer alıyor. İki tarafında yükseltiler ve vadinin dibinde de göletler yer alıyor.
Atatürk Kent Ormanı'nda Neler Yapılır?
Yürüyüş Parkurları:
Çıt kuşu Parkuru: 1.8 kilometrelik parkur ormanın içinden geçiyor.
Su Parkuru: Gidiş-dönüş 2.8 kilometre, aynı rotadan git-gel yapıyorsunuz. Bu rota parkta yer alan 3 göletin kıyısından geçen bir rota.
Orman Parkuru: 3 kilometrelik parkur vadinin yüksek kesimlerinde yer alıyor.
Erişilebilir Yol: Bu yol Darüşşafaka Metro Kapısı ile Hacı Osman Metro Kapısı arasında engelli vatandaşlarımızın da kullanabileceği bir yol olarak tasarlanmış.
Göletler:
Küçük Gölet: Hacı Osman Metro Kapısı’ndan girip Su Parkuru’nu takip ederseniz karşınıza ilk çıkacak olan gölet.
Büyük Gölet: Aynı Su Parkuru'ndan devam ettiğinizde sağda ikinci göreceğiniz ve parkın en büyük göleti olan yer.
Vadidibi Göleti: Seyir terasına çıkan merdivenleri geçince solda kalan gölet.
Seyir Terası: Terasın çevresi orman manzarasına uyan ahşap bir balkonla çevreli olduğundan oldukça ilgi çekici ve görülesi bir yer.
Atatürk Kent Ormanı'na Nasıl Gidilir?
Toplu taşıma ile, Beşiktaş’tan kalkan Sarıyer veya Tarabya minibüslerine binerek veya aynı hattı takip eden 25, 25A, 25S1, 29M1, 29M2, 42A, 42HM, 47L, 48D, 59HS, 59RH, 62H, 150, 151, 154 numaralı otobüslerle ormana kolayca ulaşabilirsiniz.
Metro ile ulaşım; Yenikapı-Hacı Osman hattı olan M2’yi kullanmanız lazım. Ormanın hem Darüşşafaka hem de Hacı Osman Metro duraklarında girişi var.
Özel araç ile, Maslak’tan Sarıyer yönünde devam ederken Darüşşafaka durağını geçince sağda “Atatürk Kent Ormanı” tabelasını göreceksiniz. Burası ormanın batı kapısı. Aracınızı buraya park ederek ormanı gezebilirsiniz.
Kaynaklar
https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0stanbul%27daki_korular
https://www.rotamhikaye.com/fethipasa-korusu/
http://cafelontano.com/2013/12/istanbulun-cennet-bahceleri-cubuklu-korusu-ve-hidiv-kasri/
https://gezilecekyerler-listesi.com/camlica-tepesi/
https://www.gezilesiyer.com/emirgan-korusu.html
https://gezilmesigerekenyerler.com/mihrabat-korusu
https://seyyahdefteri.com/otagtepe-fatih-korusu-nerede-nasil-gidilir/
BENZER YAZILAR
Kars'ta Kayıp Bir Şehir: Ani Harabeleri
Halkı tarafından terk edilmek zorunda kalarak doğaya teslim olmuş bir Ermeni şehrinin hikayesi.
Ara Güler'in Afrodisias Antik Kentini Bulma Hikayesi
Burası tarihi M.Ö 5. yüzyıla dayanan bir Roma şehri. Şehrin tarihi kadar, usta fotoğrafçı Ara Güler tarafından bulunması da ilginç.