Arter, 19 Mayıs’ta yeni grup sergisi Koyun Koyuna’yı ve Ahmet Doğu İpek’in Başımızda Siyahtan Bir Hâle başlıklı kişisel sergisini ziyaretçilerle buluşturuyor.

Arter, Mayıs ayının ikinci yarısında, iki yeni sergi ile devam ediyor. Eda Berkmen’in küratörlüğünü üstlendiği Koyun Koyuna isimli grup sergisi yapıtları uyku teması etrafında bir araya getiriyor. Küratörlüğünü Selen Ansen'in yaptığı Başımızda Siyahtan Bir Hâle sergisi ise, Ahmet Doğu İpek tarafından son iki yılda farklı mecraları kullanarak sergi bağlamında ürettilen eserleri bir araya getiriyor.

Koyun Koyuna

Arter'in yeni grup sergisi olan Koyun Koyuna, Eda Berkmen'in küratörlüğü ile yapılıyor. Teması ise uyku. 

Sergide düşük oranda fiziksel aktivite ve bilişsel süreçlerdeki değişim ile tanımlanan, canlıların hayatlarını sürdürebilmeleri için gerekli olan bu gizemli ve durağan dinlenme durumuna çeşitli yaklaşımlar sunuyor. Bu sergide yer alan çalışmalar uyku temasıyla bağlantılı olarak tekrar ve ilerleme, paylaşım ve mahremiyet, teslimiyet ve direniş, topluluk ve birey, kısıtlanma ve kucaklanma benzeri kavramlar çevresinde toplanıyor. 

Uykunun bilinçdışı ve geçmişle olan bağı, hem çağdaş sanat yapıtları hem de erken tarihli arkeolojik nesneler ve temsiller vasıyasıyla sergiye ekleniyor. 

Koyun Koyuna sergisi, ziyaretçilere ücretsiz olarak Arter'in giriş galerisinde görülebilir. 

koyun koyuna

Annika Eriksson, Müthiş İyi Yer, 2010, 7′

Sergide Yer Alan Sanatçılar

Ahmet Doğu İpek: Başımızda Siyahtan Bir Hâle

Bir kişisel sergi olan Başımızda Siyahtan Bir Hâle, Ahmet Doğu İpek’in 2020–2022 yılları arasında, çeşitli mecraları kullanarak ürettiği çalışmalarını içeriyor. Serginin adı, Edip Cansever’in “Tragedyalar III” şiirinin bir dizesinden geliyor. Serginin küratörlüğünü Selan Ansen yapıyor. 

İpek'in sergide yer alan video eserleri, resimleri, yerleştirmeleri ve çizimleri; güneş tutulması, kum fırtınası, heyelan, yanardağ patlaması gibi doğa olaylarından yola çıkıyor. Eserlerdeki bu fenomenler insan ölçeğini aşarak, soyut ve görkemli bir varoluş sunuyor, hem ürkütücü hem de büyüleyici bir hal alıyor. 

Eserler, uçucu olan ile elle tutulabilir olan arasında, doğal ile yapay, his ile madde, gerçek ile kurmaca arasında karşılıklı bir etkileşim alanı oluşturuyor. Geçtiğimiz iki yılda şekillenen bu eserler, dönemin mikro ve makro olgularının oluşturduğu iklimi soyutluyor. Aynı zamanda izleyicileri farklı ölçeklerin savaştığı bir deneyime davet ediyor. 

Başımızda Siyahtan Bir Hâle

Ahmet Doğu İpek, Zephyr II

Arter Gelecek Sergiler

Arter Pazartesi hariç her gün açık. Yeni gelecek olan Koyun Koyuna ve Başımızda Siyahtan Bir Hâle sergileri ise 19 Mayıs 2022 tarihinden itibaren sırasıyla Galeri 0 ve Galeri 1'de gerçekleştirilecek. 


BENZER YAZILAR

Fütürizm: Bir İtalyan Fenomeni:

Fütürizm nedir, nasıl ortaya çıktı, fütürist kime denir?

Jo van Gogh Bonger: Van Gogh Tablolarının Ardındaki Kadın

Van Gogh'un eserlerinin bugüne taşınmasını sağlayan kadın Jo van Gogh Bonger kimdir?


Paylaş