Elektrikli ulaşım sistemine geçiş neden bu kadar uzun sürüyor, firmalar neden hala içten yanmalı motorlar üretiyor ve elektrikli ulaşıma geçişimiz ne zaman tamamlanacak gibi soruları cevapladık.

Elektrik Motoru Nedir, İçten Yanmalı Motordan Farkı Ne?

İçten yanmalı motorlar, kullanılan yakıtın motor içinde yanma odası adı verilen bir alanda yakılması, oluşan hacim farkı ile pistonların hareket ettirilmesi ve bu hareketin aktarımı ile aracın hareket etmesine dayanan bir motor tipidir. Bu motorları içinde bulunan piston sayısı, hacmi, şekli, kullandığı yakıt türü ve hava alma şekli (atmosferik, turboşarj, süperşarj) gibi değişkenlerle bir çok şekilde üretilebilir ve sınıflandırılabilir.  

Elektrik motorları ise pilde depolanan elektrik enerjisini mekanik enerjiye çevrilmesine dayanan bir prensibe sahiptir. Elektrik motorları içten yanmalı motorlara göre çok daha az hareket eden parça barındırır ve bunun yanı sıra çok daha verimlidir.

Elektrikli Arabaların Avantajları-Dezavantajları, Özelliklleri

Elektrikli motorlar, içten yanmalı motorlardan bazı alanlarda içten yanmalı motorlara karşı avantajlara sahip. Elektrikli araçlar daha yüksek tork değerine sahip olduğundan yokuşlarda ve kalkışlarda daha iyi çekiş yakalarlar, daha hızlı kalkarlar ve daha hızlı dururlar, pillerden ve motorlardan ağırlık merkezleri aşağıda oldukları için takla atma ihtimalleri aynı seviyedeki bir içten yanmalı motorlu araca göre çok daha düşüktür. Son olarak sesleri çok daha azdır ve su, toz gibi dış etkenlere karşı dayanıklıdırlar.

Bunun yanı sıra içten yanmalı motorların da elektrikli motorlara göre avantajları var. Öncelikle içten yanmalı motorlar elektrikli araçlardaki şarj süresine sahip değiller, benzin aracı uzun süre aktif kullanmak için çok daha iyi bir alternatif. Bunun yanı sıra içten yanmalı bir motorun kullandığı yakıt ağı elektrikli araçların şarj istasyonlarından çok daha gelişmiş durumda.

Bir benzinci dolu ise kişi orada 5 dakika bekleyerek benzin alabilir ancak eğer tüm şarj istasyonları dolu ise yeni bir yer aramanız gerekiyor. Son olarak araçta herhangi bir sorun yaşandığında içten yanmalı motorlu araçların servis ağları çok daha gelişmiş durumda.

Elektrikli Arabalar Neden Az Üretiliyor? Neden Pahalı

Günümüzde çoğu markanın ürettiği araçların yalnızca bir veya ikisi elektrik motoru kullanıyor. Elektrikli araçların bu kadar az üretilmesindeki nedenleri anlamak için öncelikle içten yanmalı motorlu araçların üretimi nasıl gerçekleşiyor anlamak gerek. Günümüzdeki araç üreticilerinin çoğu tüm parçaları kendileri yapmıyor. Araçtaki parçaların çoğu dışarıdan alınıyor ve bu parçalar bir üretim bandında birleştiriliyor.

Buna örnek olarak Fiat Chrysler Automobiles'in altında Fiat ve Jeep'in aynı ekranları ve aynı butonları kullanmasını gösterebiliriz. Şirketlerin bunu yapmasının sebebi ise daha çok para kazanmak ve daha hızlı üretim yapmak. Elektrikli araçlar için ayrı bir üretim bandı kurmak büyük bir masraf ve şirketler bu masrafı olabildiğince geciktirmeye çalışıyor.

Bunun yanı sıra üretilen elektrikli araç başka bir şirket ile anlaşmadıysa, kendi şarj ağını da kurmak zorunda ve bu da büyük bir masraf. Firmalar bu sebeplerden dolayı içten yanmalı motorları üretmeye devam ediyor ve tahminen bir süre daha devam edecek.

Elektrikli Araçlara Ne Zaman Geçeceğiz?

Her ne kadar geçiş maliyetli gözükse de, elektrikli araç ekosistemini geliştirecek iyi gelişmeler yaşanıyor. Volkswagen grubu, içten yanmalı motorların bulunduğu sporlardan çıkacağını açıkladı. Mercedes-Benz içten yanmalı motorların geliştirmesini durdurdu. Toyota'nın araç kataloğunun dörtte üçü hibrit veya tamamıyla elektrikli araçlardan oluşuyor.

Tesla’nın satışları 2020 de önceki seneye göre yüzde otuz beş arttı. İngiltere 2030’a kadar tüm yeni petrol ve dizel kullanan araçları yasaklayacağını açıkladı. Avrupa Birliği ise 2050’ye kadar net karbon salınımını sıfıra düşüreceklerini belirtti. Norveç’te elektrikli araç satışları tüm marketin yüzde altmışını oluşturuyor. Bu haberleri ve ülkelerin verdiği kararları göz önüne alırsak 2050 yılına ulaştığımızda otomotiv sektörünün tamamıyla elektriğe geçmiş olacağını söyleyebiliriz.

Kaynakça:

https://www.mes-insights.com/combustion-engine-vs-electric-engine-whats-the-difference-a-975284/

https://www.moment-expo.com/tr/dergiler/43/kapak/elektrik-motorlari

https://www.elektrikport.com/haber-roportaj/elektrikli-araclarda-kullanilan-motorlar-ve-ozellikleri/21929

https://tr.motorsport.com/general/news/volkswagen-tum-motor-sporlari-faaliyetlerini-durduracak/4919719/

https://news.trust.org/item/20201118095737-8h1uh

https://otoajanda.com/mercedes-benz-icten-yanmali-motorlarin-uretimini-durdurdu/


BENZER YAZILAR

Andy Warhol ve Popüler Kültür

“Bir gün herkes on beş dakikalığına ünlü olacak” sözüyle akıllara kazınan, popüler kültürün dahisi Andy Warhol’un sansasyonel yaşamı.

Dieter Rams ve Tasarımın 10 Prensibi

20. yy endüstriyel tasarımının en önemli ismi, Braun markasının tasarımcısı Dieter Rams'ın tasarım ilkeleri.


Paylaş