Leo Buscaglia Kimdir?
Leo Buscaglia 1924 yılında Kaliforniya’da İtalyan göçmen bir aileye doğmuştur. Tam adı Leonardo Felice Buscaglia’dır. Çocukluğunun erken dönemlerini İtalya’da geçirme imkanı bulmuştur. Okula başlama dönemine geldiğinde ise Amerika’ya eğitimine devam etmek üzere gelmiştir.
Okul çağı gelen Buscaglia öğrencilerin standart olarak girdiği ve devletin yapmış olduğu seviye ve sınıfları belirleyen testlere girmiştir. Çıkan sonuçta ise Buscaglia’nın gerizekalılar sınıfına uygun görülmesi olmuştur. Çünkü Leo’nun İngilizce dili anadili olan İtalyancasından daha iyi değildi ve bu durum onu "kültürel yönden dezavantajlı olmak" durumunun içerisine sokmuştur.
Buscaglia yaşadığı gerizekalılar sınıfı deneyimini kendi tabiri ile "harikulade" olarak belirtmiştir. Unutamadığı ve en heyecan verici anılarının olduğu bu dönemdeki eğitiminde, şevkatli, sevgi dolu, onu olduğu gibi kabul eden ve daima ona sarılan bir öğretmeninin olduğunu açıklamıştır.
Annesinin her sabah hastalıklarından korumak için boynuna sürdüğü ve astığı sarımsağa rağmen, öğretmenin ona sarılıp, sevgi göstermesini hayatı boyunca unutmayacağı bir anı olarak belirtmiştir.
"Etiketler insanlar arasına mesafe koyan şeylerdir."
Gerizekalılar sınıfında okurken, ilerleyen aylarda girdiği testlerde çok başarılı görülen Buscaglia’nın normal öğrencilerin okuduğu üst bir sınıfa geçmesi uygun görülmüştür.
Bu uygun olmanın Buscaglia açısından etkisi ise hayatının sarsıntılı dönemlerinin başlaması olmuştur. Tüm sınıfının kendisine "İtalyan" lakabını taktığını belirten Leo, onu tanıdığını zannedenlerin aslında onun hakkında hiçbir fikir sahibi olmadıklarını söylemiştir.
Ona takılan bu etiket, arkadaşları ve kendisi arasındaki en büyük mesafelerin sebeplerinden biri olmuştur.
"Bir insana bir ad takıp onu kenara itmek yerine yapılabilecek pek çok güzel şey bulunmaktadır." Sevgi Sınıfı
Sevgi sınıfı
Etiketlerden sıyrılmanın, sevginin ne olduğunu öğretmenin ve en önemlisi onu yaşamak için, Buscaglia çalıştığı üniversitede "Sevgi Sınıfı"nı açmıştır. Kendisini de sevgi paketinin içinde olarak tanımlayan Leo, bu sınıfta herkesin deneyimleyeceği özgür ve sınırsız sevginin olması gerektiğinden söz etmiştir.
Önceleri bu sınıfa sadece boş zaman geçsin diye başlayan öğrenciler, zamanla kendilerini kapısında isimlerini sıraya yazdırırken bulmuşlardır. Zamanla sınıfın ünü tüm üniversiteye yayılmıştır.
Sevgi Sınıfı’nın Öğretileri
Buscaglia, her insanın sevgiyi kendi sınırlı davranışlarıyla yaşadığını belirtmiştir. Sevgiyi tartışırken aşağıda sayılan önerilerin göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtmiştir.
- Kişi sahip olmadığı şeyi veremez. Sevgiyi vermek için sevgiyi anlamış olmanız gerekir.
- Kişi anlamadığı şeyi öğretemez. Sevgiyi öğretmeniz için sevgiyi anlamış olmanız gerekir.
- Kişi incelemediği şeyi bilemez. Sevgiyi incelemeniz için sevginin içinde yaşamalısınız.
- Kişi tanımadığı şeyi değerlendiremez. Sevgiyi tanımanız için sevgiyi alımkar olmalısınız.
- Kişi güvenmeyi istediği şeyden kuşkulanmaz. Sevgiye güvenmek için sevgiye inanmış olmanız gerekir.
- Kişi kabul etmediği şeyi benimseyemez. Sevgiyi benimsemek için sevgiye karşı duyarlı olmalısınız.
- Kişi kendini adamadığı şey için yaşamaz. Kendinizi sevgiye adamak için her zaman sevgi içinde büyümüş ve gelişmiş olmanız gerekir.
Sevginin, yaşamın ve hayatın anlamının yorumlarını katarak dersler veren Leo Buscaglia’nın; insanın hayata neden sevgi ile gelip, sevgi ile yaşamasının önemli olduğunu vurgularken intihar ederek hayatına son vermesi hala sorgulanan bir sorudur.
Birçok kaynakta kalp krizi olarak belirtilmesine rağmen kendisini Sevgi Doktoru Leo olarak bildiğimiz Buscaglia hayata intihar ederek ve açıklama bırakmadan veda etmiştir.
Kaynakça
Buscaglia, L., 1982, Yaşamak, Sevmek ve Öğrenmek, çev. Kasap, N., İnkılap Kitabevi, İstanbul
Buscaglia, L., Sevgi, çev. Ebcioğlu, N., İnkılap Kitabevi, İstanbul
BENZER YAZILAR
Cumhuriyet Dönemi'nin İlk Dergileri: 10-Hisar Dergisi
Türk Edebiyatı’nda gruplaşmaların yaşandığı dönemde ortaya çıkan Hisar dergisi, amacı ve yayın hayatı.
Bir Şehrin Yarım Kalan Tarihi : İstanbul Ansiklopedisi
Kendini İstanbul'un kütüğünü çıkarmaya adayan Reşat Ekrem Koçu ve bütün tuhaflıklarıyla karış karış İstanbul.