UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Hırvatisan'ın Plitvice Milli Parkı’nın içindeki tesisler, rotalar ve parkın doğası hakkında bilgiler.

1949’da kurulan bu park, 1979’dan beri UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunuyor. Plitvice Milli Parkı, Hırvatistan’a gelenlerin görmeyi ihmal etmedikleri bir doğal hayat alanı. Parkın geneli 16 göl çevresine kurulu ve 300 kilometrekareden oluşuyor. Plitvice gölleri, ülkenin en eski ve en büyük milli parkını oluşturuyor. Parkın içinde kaybolmak oldukça olası. Bu yüzden, gezi öncesi iyi bir planlama gerektiriyor. Verimli ve keyifli bir gün geçirilmesi için, parkın içindeki 7 rotanın birinin takip edilmesi öneriliyor.

Parka Giriş

Park dört mevsim ziyarete açık fakat Kasım-Nisan arası belirli kısımlarına erişim yok. Gezinizi planlarken öncelikle karar vermeniz gereken parkta ne kadar zaman geçireceğiniz. Park, o kadar büyük ki kesinlikle en az bir tam gün buraya ayrılmalı. Aksi takdirde doğanın keyfine varmak mümkün olmayabilir. Parka giriş ücretli ve 2 gün için indirimli bilet seçeneği var. Tercih edenler için parkın içinde bulunan konaklama yerlerinde kalmak da mümkün.

Park İçindeki Tesisler

Parkın içinde 4 farklı otel bulunuyor. Buna ek olarak, “Camp Korana”ve “Camp Borje” adı verilen kamp alanları içerisinde bungalovlarda ya da bu alanlara kurulabilen bireysel çadırlarda daha doğal bir konaklama imkanı da var. Parkın dışında ama yakınlarında birçok güzel otel bulunuyor.

Ziyaretçiler genelde parkın büyüklüğü nedeniyle, park içinde bulunan tesislerde yemek yemeyi tercih ediyor. Otellerin restoranları dahil, farklı bistro, kafe ve barlar bulunuyor. Bu 15 farklı tesis birbirinden farklı yerlerde bulunuyor.

Rotalar

Park içinde, göller odaklı 7 farklı rota ve 4 tane doğa yürüyüş rotası bulunuyor. Göller üst kanyon-alt kanyon bölgelerine göre ayrışmış durumda ve rotalar kapsadıkları bölgelere, uzunluklarına göre farklılık gösteriyor. Park çevresinde tur atan ulaşım otobüsü ve Kozjak Gölü’nde bulunan elektrikli tekne, her ziyaretçinin kullanımına açık bulunuyor. Parkın en kısa rotası, A programı, yaklaşık 3 saat sürüyor ve bir daire şeklinde başladığı yere dönüyor.

Hırvatistan’ın en büyük şelalesinden, alt bölge kanyonunda bulunan Novakovića brod, Kaluđerovac, Gavanovac, Milanova göllerinden ve Kozjak Köprüsü’nden geçiyor. B programı, panoramik bir tren ve elektrikli tekne ile yolculuk içeriyor. En uzun rota olan K programı 8 saat süren 18300 metrelik bir yürüyüşten oluşuyor.

Bu rota parkın içindeki tüm gölleri görme imkanı ve Ciginovac Gölü’ne tepeden bakış sağlayacak bir çardak keyfi sunuyor. K rotası gibi programlar bir hayli zorlayıcı olduğundan ziyaretçiler, park girişinde rotalar hakkında bilgilendirildikten sonra kendilerine en uygun olanı tercih ederek gezilerine gezilerine başlıyorlar.

 

Parkın Doğası ve Bilimsel Araştırmalar

Milli parkın büyük bir çoğunluğu orman alanından oluşuyor ve aslında göller, parkın sadece %1’lik bir kısmını oluşturuyor. Parkın içinde, doğal yaşam olduğu gibi devam ediyor. Ayılar, kurtlar, yaban domuzları ve geyikler yoğun ziyaretçi trafiği nedeniyle kalabalık bölgelerde pek görülmüyor fakat nadir bulunan birçok kuş türü, gezileri sırasında ziyaretçilere eşlik ediyor.

Bitki örtüsüne bakıldığında park, 1400'den farklı bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Park, kireçtaşı ve dolomit taşlarından oluşan karst alan üzerinde bulunuyor.

Karst alanın oluşturduğu bol karbon dioksit sebebiyle, göllerdeki ve şelalerdeki su, huni, baca ve mağara gibi farklı kaya şekilleri oluşturuyor. Göl çevrelerinde görebileceğiniz süngertaşları hala birçok jeomorfolojist ve jeolojist uzmanlarının ilgisini çekiyor. Göllerin doğal yapısı park içinde farklı üniversitelerden araştırma projeleri düzenlenmesine imkan sağlıyor.

Projeler, Plitvice Gölleri’nin hidrodinamik modellemesi, bitki örtüsü ve damarlı bitki incelemeleri gibi konuları ele alıyor. Göllerdeki tüf birikimleri, sudaki azot ve fosfat miktarları aylık olarak, park içindeki 20 farklı istasyonda gözetleniyor. Su altı yapıları ise yılda dört kere incelemeden geçiyor ve gelişimler gözetleniyor. Park doğal mirası açısından büyük bir öneme sahip olduğu için, ziyaretçilerden parkın dokusunun korunmasına yönelik kurallara uymaları bekleniyor.

Bu doğa harikası parka yapılacak bir gezinin, Camp Borje'de kamp çadırında geçirilecek birkaç günün ve rotalarında yapılacak doğa yürüyüşünün yapılması gerekenler listesinde eklenmesi gerekiyor. Ama gezi vakti gelene kadar Plitvice Parkı'nın güzelliği uzaktan deneyimlenebilsin diye, parkın resmi hesabında canlı video yayını yapılıyor. Yayına bir göz atmanızı kesinlikle öneriyoruz.

Kaynaklar:

https://np-plitvicka-jezera.hr/en/entrance-1-video-stream/

https://www.visit-croatia.co.uk/croatia-destinations/plitvice-lakes/

https://np-plitvicka-jezera.hr/en/plan-your-visit/activities/lake-tour-programmes/

https://np-plitvicka-jezera.hr/en/natural-and-cultural-heritage/natural-heritage/karst-landscape/

https://np-plitvicka-jezera.hr/en/scientific-research/monitoring/


BENZER YAZILAR

Yurtdışındaki Kayak Tatili Merkezleri

İsviçre, Bulgaristan ve Fransa... Yurtdışı kayak tatilinde tercih edilen istikametleri derledik.

Farklı ve Kolay 6 Sos Önerisi

İster makarnanıza, ister salatanıza, kolay hazırlanışı ve lezzetiyle farklı mutfaklardan 6 çeşit sos tarifi.


Paylaş