Orijinal senaryosu ile adeta bir devrim yaratan, yaşadığımız gerçekliği bize sorgulatan Truman Show filminin detaylı eleştirisini sizler için hazırladık.

The Truman Show Hakkında Genel Bilgiler

The Truman Show filmi 1998 yılında ülkemizde Komedi/Dram kategorisinde vizyona girmiştir. Filmin IMDb puanı 8,1/10’dur. Filmi Netflix ve diğer online film platformlar  üzerinden izleyebilirsiniz.

Senaristliğini Andrew Niccol’un yaptığı filmimizin yönetmeni Peter Weir’dır. Başrolünde Jim Carry’nin olduğu film 3 farklı dalda Oscar’a aday gösterilmiştir: En İyi Yönetmen, En iyi Yardımcı Erkek Oyuncu ve En İyi Özgün Senaryo.

Film ayrıca 3 farklı daldan Altın Küre Ödülü almıştır: En İyi Erkek Sinema Oyuncusu Ödülü, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü, En Özgün Film Müziği Ödülü. Truman Show o zamana kadar görülmeyen orijinal senaryosu ile zamanının ötesinde bir filmdir. Gerçekleri bizlere farklı bir bakış açısı ile sunan film inandığımız düzeni bizlere tekrardan sorgulatacak.

The Truman Show'un Konusu

Truman Burbank 30 yaşındadır ve Seahaven adlı muhteşem bir adada yaşar. Sevgi dolu bir eşi, çok yakın bir dostu, düzenli ve güzel bir işi olan mutlu bir adamdır. Ada halkı tarafından oldukça iyi tanınan ve sevilen Truman düzenli ve rutin bir hayat yaşar. Her gün işe gitmeden önce söylediği “İyi günler ve sizi göremezsem İyi Akşamlar ve İyi Geceler” repliği meşhurdur.

Bir gün Truman işe giderken yolda, uzun yıllar önce oldukça acı bir şekilde, denizde boğularak, kaybettiği babasını görür. Babasıyla tam konuşmaya çalıştığı sırada iki yabancı babasının kollarından tutup onu götürürler. Truman babasının peşinden koşsa da önüne bir sürü engel gelir ve onu gözden kaybeder. Bu olay Truman için yeni bir miladın başlangıcı olur.

Çünkü Truman’ın yaşamı aslında doğduğu andan beri kayıt altındadır ve bir televizyon şov programı olarak tüm dünyaya canlı olarak izletilir. Truman Show planını daha o doğmadan yapan yönetmen kendi deyimiyle beş istenmeyen gebelik arasında şov tarihinde doğduğu için Truman’ı seçmiştir. Truman’ın çevresine yine yönetmenin kendi sözü ile Çin Seddi ile birlikte uzaydan görülebilen insan yapımı 2 binadan biri olan şimdiye kadar inşa edilmiş dünyanın en büyük stüdyosu “Seahaven Adası Seti” inşaat edilmiştir.

Truman’ın doğumunda bir kamera ile başlayan bu iş artık beş bin kamera, devasa bir set, oyuncular ve ekip ile ulaşılamaz bir yere gelmiştir ve artık tüm dünyanın en çok izlediği programdır. Şov 7/24 canlı yayınlanır ve yayın hiçbir zaman durmaz. Gördüğü gökyüzünden denize, en yakın dostundan evlendiği kadına, Truman’ın hayatındaki herkes ve her şey sahtedir. Şovdaki tek gerçek Truman’dır. Ancak Truman’ın bunların hiçbirinden haberi yoktur.

(Truman Show seti)

Yaşadığı dünya bundan mı ibarettir yoksa onun için başka bir alternatif var mıdır? Truman babasını gördükten sonra gerçekliği bulmaya kendini adar ve inandığı her değeri tekrardan sorgulamaya başlar. Gerçekliği bulabilecek midir yoksa onun için yaratılan gerçeklikle mi yetinecektir? 

The Truman Show ile İlgili İlginç Bilgiler

1- Orijinal senaryonun içeriği filmdeki senaryodan çok daha karanlık bir atmosfere sahiptir. Filmin senaristi Andrew Niccol’un senaryo fikrine göre Truman’ın alkol problemleri olacaktı ve eşine şiddet uygulayacaktır. Ayrıca Truman bir ada şehrinde değil de New York City ile birebir aynı bir şehirde yaşayacaktır. Ancak yönetmen Peter Weir’ın bu kısımlarla ilgili endişeleri vardır. Vanity Fair dergisine verdiği röportajda Weir “Neden New York seti kuralım? Çok masraflı.” demiş ayrıca ekleyerek “Ve neden milyonlar acımasız ve iç karatıcı bir insanın yaşamını 7/24 izlemek istesin” demiştir.

2- Filmin ilk sahnelerindeki Truman ile konuşan ikizler aslında aktör değil, filmin setinin kurulduğu yerdeki trafik polisi memurlarıdır. Yönetmen Weir, polis memurlarının film ekibine arkadaşça ve samimi davrandıklarını görünce onlara bu rolü teklif etmiştir.

3- Spoiler: Jim Carry yelkenli sahnesinde yaratılan sahte fırtınada ciddi bir boğulma tehlikesi geçirmiştir. Daha kötüsü gerçekten boğulduğu sırada film ekibi onun oyunculuk yaptığını düşünüp son ana kadar yardım etmemiştir. Ayrıca Truman’ın bu sahnede kullandığı yelkenlinin adı “Santa Maria”dır. Bu da ünlü gezgin Christopher Columbus’un gemilerinden birinin adıdır.

4- Senarist Andrew Niccol senaryosunu aslında kendi başrolleri ile yönetmek istemiştir. Niccol’a göre Truman’ı Gary Oldman veya Robin Williams, Christof’u ise Dennis Hopper oynayacaktır. Ancak filmin yapımcı şirketi Paramount filmin 80 milyon dolarlık bütçesinin ilk filmini yönetecek olan Andrew Niccol için çok büyük olacağını düşünmüş ve yönetmenlik koltuğunu daha deneyimli olan Peter Weir’a vermiştir.

5- Jim Carry ve yönetmen Peter Weir filmin çekimlerin başında iyi geçinemiyorlardı. Çünkü Jim Carry’nin sözleşmesinde senaryoyu değiştirme hakkı vardı ve bu durum Weir’i çok mutlu etmiyordu, neyseki ikili Weir’in Jim Carry’nin doğaçlama yeteneklerine güvenmesine başlamasından sonra iyi anlaşmaya başladılar.

6- Seahaven oyuncuları ile Truman Show adına bir belgesel yapıldı ancak belgesel filmin içerisine konulmadı. Belgeseli aşağıdaki linkten bulabilirsiniz.

Truman Sendromu Nedir?

İsmini filmimizden alan Truman Sendromu kişinin hayatının sahnelendiğine veya kameralarla izlendiğine inandığı bir tür sanrılardır. Bu terim ilk defa filmden sonra 2008 yılında psikiyatrist olan iki kardeş Joel Gold ve Ian Gold tarafından kullanılmaya başlandı. Psikoz ile yakından bağlantılı olan Truman Sendromu kişiye her zaman izlenildiği, televizyonda yayınlandığı çevresindeki herkesin sahte olduğu gibi yanıltıcı sanrılar verir.

Sendrom bazı noktalarda tehlikeli yerlere ulaşabilir. Örneğin, “Anthony Waterlow” isimli Avustralyalı bir adam 2009 yılında bu sendrom sebebiyle babasını ve kızını, onu tüm dünyaya canlı yayınladıklarını düşündüğü için öldürmüştür. Bu sendromu yaşayan bir kişi de 9/11 saldırılarının onun için olduğunu düşündüğü için Beyaz Saray’a giderek yönetmeni görmek istediğini belirtmiştir.

Filmin senaristi Andrew Niccol bu hastalığı duyduktan sonra “Adını taşıyan bir hastalığın olduğunda bunu başardığını biliyorsun.”sözlerini söylemiştir.

Yönetmen ve Oyuncular

Filmin yönetmeni Dead Poets Society (Ölü ozanlar Derneği) filminin de yönetmenliği yapan Peter Weir’dır. Weir, Truman Show ile En İyi Yönetmen kategorisinde Oscar’a aday gösterilmiştir. Filmin yapımcılığını Paramount Pictures, senaristliğini Andrew Niccol yapmıştır. Başrollerinde Jim Carry(Truman), Laura Linney(Meryl),  Ed Harris(Christof), ve Natascha McElhone(Lauren/Sylvia) yer alır.

Soldan sağa Laura Linney, Natascha McElhone, Jim Carry, Ed Harris.

Film Müzikleri

Filmin müziklerini Burkhard Dallwitz ve Philip Glass isimli besteciler yapmıştır. Philip Glass, üç kez Akademi Ödülleri'ne aday olmuş, 20. yüzyılın en önemli bestecilerinden biridir.

Truman Show’un açılış ve ana teması:

“The Truman Show OST - 16. Underground – Storm”

“Father Kolbe's Preaching”

Ve son olarak adeta bir şaheser ve filmin kısa özeti niteliğinde bir müzik “Philip Glass - Truman Sleeps”

Kaynaklar

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Truman_Show

https://screenrant.com/truman-show-behind-the-scenes-facts/

https://www.themorningbulletin.com.au/news/what-you-never-knew-about-the-truman-show/3744205/

https://tr.wikipedia.org/wiki/Philip_Glass

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Truman_Show_delusion#:~:text=The%20Truman%20Show%20delusion%2C%20informally,are%20being%20watched%20on%20cameras.


BENZER YAZILAR

La Casa de Papel

Netflix'in başarılı yapımlarından biri olan La Casa de Papel, konusu, karakterleri ve aldığı ödüller.

Behind Her Eyes - Bedenlerde Saklı Bilmece

Yönetmenliğini Erik Richter Strand, yazarlığını Steve Lightfoot ve Angela LaManna’nın üstlendiği Behind Her Eyes dizisinin incelemesi.


Paylaş