Müzik dünyasının perde arkasındaki kahramanlardan yani aranjörlerden bahsettik. Müzik piyasasındaki yerlerinden aranjör olma şartlarına, aylık kazançlarına ve iş olanaklarına kadar pek çok konuyu ele aldık.

Aranjör Nedir?

"Aranjör"kelimesine hepimiz bir yerlerden aşina olmuşuzdur. Bir çoğumuzun aklına gelen ilk çağırışım müzik dünyası ile ilgili bir sözcük olması. Müzik piyasasının olmazsa olmazları arasında yer alan bu meslekte, iyi bir müziğin ortaya çıkışı,düzenlenmesi gibi söz konusu noktalarda aranjörlere önemli görevler düşmektedir.

Ancak asıl anlamına değinecek olursak; Müzik dünyasının içindeki şarkıcıların,şarkılarını düzenlemek maksadıyla insanlara sunan kişiye ''aranjör'' denir. Hem bölgesel hem de bütünüyle yapılacak olan düzenlemelerde ön plana çıkarlar. Böylelikle daha etkin ve yaratıcı besteler, teknolojinin de getirdiği bir avantajla dinleyiciye sunulur.

Aranjörler Ne İş Yaparlar?

Genellikle müziklerin düzenlenmesinde etkin rol oynarlar. Parçanın ritmi, armonisi, melodisi üzerinde birtakım değişiklikler ve çalışmalar gerçekleştirirler. Bu sayede müzik tamamlandığı zaman kulağa daha hoş gelen bir tınıya ulaşır. Bir şarkıda baştan sona kadar hangi yerde, hangi enstrümanların kullanılacağı da aranjörün görevlerindendir.

Nasıl Aranjör Olunur?

Aranjör olmak isteyenler için bu konuda eğitim veren kurslara başvurmak mümkün. Herkesin yararlanabileceği bu kurslardan, kurs bitiminde sertifika alarak, aranjörlük mesleği icra edilebilir. Ayrıca müzik piyasasında yer alan kişiler de bu kurslara katılmış olmak şartıyla sertifika alıp, aranjör kimliğiyle çalışabilirler.

Aranjör Olmanın Şartları Nelerdir?

Bu mesleği icra edebilmek için herhangi bir üniversite bitirmiş olma şartı yoktur. Fakat konservatuar ve güzel sanatlar çıkışlı olanların, daha avantajlı oldukları aşikar. Ayrıca müzik prodüksyon eğitimi ve temel müzik bilgisi kurslarına katılmak amacıyla eğitim alınabilir.

Böylelikle stüdyo, aranjman eğitimlerinin yanı sıra MIDI gibi kavramları ve daha birçok konuyu etkili şekilde öğrenme şansına sahip oluruz. Üstelik nota bilgisi, kompozisyon, enstrüman eğitimi ve müzik tarihi ile birlikte, repertuar analizi gibi pek çok konuyu da edineceğimiz kurslarla ya da üniversitelerde alınan konservatuar eğitimi ile görmek mümkün. Bu durum da bize mesleği icra ederken oldukça büyük bir avantaj sağlar.

Aranjörlerin Görevleri Nelerdir?

Söz yazarları ve bestecilerle çalışan bir aranjörün, müziklerin ve şarkıların son haline gelmesi aşamasında birçok farklı görevi vardır.

-Besteye ve şarkıya en uygun şekilde enstrumanları çalmak.

-Müziğin tarzına göre uyumlu bir stil ve tasarım oluşturmak.

-Enstürmanların müzik içerisindeki ağırlığını ve yerini belirlemek.

-Eseri tam olarak dinleyicinin beğenisine sunabilmek.

-Demo şarkıları müzik piyasasına hali hazırda bir şekilde sunmak.

Eser Taşkıran-Aranjör Kimdir?

Aranjörlerin Kazançları Ne Kadar?

Aranjörlerin amatör ya da profesyonel olarak çalıştığı kişi ve kurumların da belirlemiş olduğu fiyatlara göre kazançları farklılık gösterir. Genel ya da sabit bir fiyat bilgisi tam olarak verilemez. İcra edilen bestenin piyasadaki dinlenme oranına göre farklı yüzdelik dilimleri üzerinden kazanç elde edilebilir. Örneğin %30 la %40 arası gösterilen değişkenlik gibi. Bu durum da yüzbinler hatta milyon TL ile açıklanabilir.

Aranjörlerin İş Olanakları Nelerdir?

Aranjörler birbirinden farklı müzisyenler ve bestecilerle beraber çalışmaktadır. Aynı şekilde birçok müzik prodüksyon şirketinde de çalışmaktalar. Bunun yanı sıra bireysel çalışmaları da mevcuttur.

Bu yazımızda da hep birlikte müzik dünyasının gizli kahramanları ''aranjörleri'' ele aldık. Bu mesleği icra etmek isteyenler adına faydalı bir içerik olmasını dileriz.


BENZER YAZILAR

Jimi Hendrix: Tüm zamanların en iyi gitaristi seçilen 27’ler kulübü üyesi

Müziği belirli kategorilere koymak yerine dinleyicilerin ruhunu dokunmayı hedef belirleyen Hendrix

MF DOOM’un Ardından: Kişiliği, Albümleri, Türkiye’de Yankıları

2020’nin son günü vefatı açıklanan efsane müzisyen MF DOOM çeşitli yönleriyle incelenecek.


Paylaş