Küçükten büyüğe birçoğumuzun hayatında önemli yer eden ve gerek konusuyla gerek efektleri veya replikleriyle akıllarımıza kazınan pek çok animasyon filmi vardır. Verdikleri mesajlar ve sundukları görsel şölenler sayesinde yaşamlarımıza renk katan animasyon filmleri arasından bizim için oldukça özel bir yere sahip olan üç animasyon filmini ise sizler için seçtik.
1. Coco
Yapım yılı 2017 olan bu başarılı animasyon filminin yönetmen kadrosunda Lee Unkrich ve Adrian Molina bulunuyor. IMDB puanı 8.4 olan “Coco”nun seyirciler tarafından da oldukça beğenildiği açıkça görülüyor. Senaryosunu yine Lee Unkrich’in yazdığı filmin seslendirme kadrosunda ise Anthony Gonzalez, Benjamin Bratt, Gael García Bernal, Renee Victor ve Alanna Ubach pek çok Latin oyuncu bulunmakta.
Filmin Konusu
Oldukça yaratıcı ve özel bir anlatıma sahip olan filmin konusu ise şöyle: Meksika’nın nesiller boyunca ayakkabıcılık işi ile uğraşan ailelerinden birinin küçük oğlu olan Miguel, ailesinin yanı sıra çok farklı hayallere sahip olan bir çocuktur. İdolü olarak gördüğü Ernesto de la Cruz gibi başarılı bir müzisyen olmak isteyen Miguel, ailesinden gizli bir şekilde sürekli müzik çalışmaları yapmaktadır. Fakat geçmiş travmaları nedeniyle Miguel’in ailesi müzisyenliğe tamamen karşıdır. Miguel’in büyük dedesi, ailesini müzik aşkı nedeniyle terk etmiştir. Bu nedenle müziğe tamamen ön yargı ile yaklaşan aile Coco’nun müzik sevgisini de sakıncalı bir durum olarak görmektedir.
Bir gün Miguel, Ölüler Günü adı verilen Meksika bayramında Ernesto’nun gitarını görür ve onu çaldığında Ölüler Diyarı’nın içinde bulur kendini. Bu dünyaya hapsolmak istemiyorsa güneş doğana kadar ailesine ait sırları çözmek ve yeni arkadaşı Hector ile bu dünyadan kurtulmak zorunda olan Miguel, yaşamına ve müziğe dair pek çok sırrı keşfecektir.
2. Inside Out (Ters Yüz)
2015 yılında vizyona giren ve 8.1 gibi oldukça yüksek bir IMDB puanına sahip olan “Inside Out” oldukça başarılı animasyonlar arasında önemli bir yere sahiptir. Yönetmen ve senarist koltuğunda Pete Docter’ı gördüğümüz filmin seslendirme kadrosunda ise Amy Poehler, Phyllis Smith, Bill Hader, Lewis Black ve Mindy Kaling gibi birbirinden başarılı oyuncular bulunmaktadır.
Filmin Konusu
Her duygunun bir karakter olarak karşımıza çıktığı bu animasyon filminin konusu ise kısaca şöyle özetlenebilir: 11 yaşındaki Riley’nin yaşamı babasının San Francisco’da yeni bir iş bulması ve böylece başka bir şehre taşınmaları ile tamamen değişir. Bilindik yaşamından kopan Riley için bu oldukça zorlu bir süreçtir. Yeni bir ev, yeni bir okul ve arkadaşlara uyum sağlamaya çalışan Riley’nin iç dünyasını ise filmin önemli karakterleri olan beş duygu sayesinde görürüz: Neşe, Korku, Öfke, Nefret ve Üzüntü.
Zihninde yaşayan bu beş karakter arasındaki fikir ayrılıkları, çatışmalar neticesinde Riley’nin zihni tamamen bir kaos alanına dönüşür. Onu sürekli pozitif tutmaya çalışan Neşe’nin karşısında işleri biraz zorlaştıran dört duygu yer almaktadır. Riley ise tüm bu karmaşa içinde yeni yaşamına nasıl uyum sağlayacağı konusunda oldukça karışmış bir durumdadır.
3. Mary and Max
IMDB puanı 8.1 olan bu oldukça anlamlı film izlediğinize kesinlikle pişman olmayacağınız oldukça dokunaklı bir hikâyeye sahip. 2009 yılında vizyona giren “Mary and Max”in yönetmen ve senarist koltuğunda Adam Elliot bulunmakta. Seslendirme kadrosunda Toni Collette, Philip Seymour Hoffman, Eric Bana gibi başarılı isimlerin yer aldığı filmin bir diğer ilgi çekici özelliği ise çekimlerinin tam 5 senede bitmiş olması. Elliot’ın kendi deneyimlerinden esinlenerek ortaya çıkardığı bu arkadaşlık hikâyesi çocuklardan ziyade yetişkinler için yapılan bir animasyon.
Filmin Konusu
Sımsıcak bir dostluk hikâyesi sunan filmin konusu ise şöyle: Mary, Avustralya Melbourne’da yaşayan, yoksul bir aileye sahip olan 8 yaşında bir kız çocuğudur. İlgisiz bir baba ve alkolik bir annesi olan bu yalnız kız çocuğunun konuşabileceği kimsesi yoktur. Postaneye gittiği bir gün New York adres rehberini gören Mary, rehberi karıştırarak bir adres bulur. New York’ta yaşayan Max Jerry Horowitz ismindeki bu adama mektup yazmaya başlayan Mary, hayatını değiştirecek adımı o gün atmış olur.
Öte yandan Max, kendisine Asperger Sendromu teşhisi konan, yalnız ve obez olan bir kişidir. Empati eksikliği olarak da geçen Asperger Sendromu nedeniyle iletişim kurmakta zorlanan ve insanların hislerine anlam vermekte zorlanan Max ile Mary arasında bir mektup arkadaşlığı başlar. Oldukça zorlu yaşamlara sahip olan bu ikili arasında başlayan dostluk bazen içimizi ısıtan anlara sahip olsa da hüznü de bir köşede barındırmaya devam eder. Dostluk ve yaşam üzerine düşünmemizi sağlayacak bu film, dokunaklı hikâyesi ve oldukça anlamlı replikleri sayesinde hayatınızda oldukça önemli bir yere sahip olacağını bildiğimiz başarılı animasyonlardan biri.
Dostluk ve yaşam üzerine düşünmenizi sağlayacak “Mary and Max”ten duyguların yaşamınızdaki hakimiyetini gözler önüne seren “Inside Out”a, ailenin yaşamımızdaki önemini öne çıkaran ve müziğin büyüleyici yanı ile içimizi ısıtan “Coco”ya… Yazı boyunca bahsettiğimiz bu 3 film kesinlikle izleme listenizin ilk sıralarında yer alması gereken birbirinden başarılı yapımlar. Bir yandan görsel bir şölen sunan öte yandan bu şöleni daha da anlamlandıran değerli ve yaratıcı konulara sahip olan bu muhteşem filmleri bir an önce izlemeye başlamanız ise bizim naçizane önerimiz olacaktır.
BENZER YAZILAR
Malcolm & Marie: Bir Aşk Hikayesi Değil, Aşkın Hikayesi
Tek bir evde, tek bir gecede, tek bir çifti konu alan siyah-beyaz çekimli Malcolm & Marie filmini ve filmde geçen temaları inceledik.
Oh Captain! My Captain! Dead Poets Society Film İncelemesi
Türkçeye "Ölü Ozanlar Derneği" olarak çevrilen, verdiği öğretiler ile eğitimin sadece akademik bilgilerden oluşmadığını gösteren ve kendi sesimizi bulmamızda yardımcı olacak filmin eleştirisi