WhatsApp’ın sunduğu özelliklere benzer kullanım imkanı sunan dört uygulamayı özellikleri ve gizlilik ilkeleri bakımından inceledik.

2009 yılında kurulan WhatsApp kısa zaman önce gizlilik ve kullanıcı sözleşmesini değiştirdi. Bu sözleşmede bazı verileri üçüncü taraflarla paylaşabileceğini açıkladı ve tüm dünya bir panik haline sürüklendi. Dünyanın en çok kullanılan mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp, yakın zamanda kullanıcı kaybetmeye başladı. Böylece kullanıcılar farklı, kolay ve güvenilir uygulama arayışına girdiler.

Telegram Nedir? Özellikleri Nelerdir? 


Telegram uygulaması 2013 yılında Pavel Durou tarafından kuruldu. Mobil (İOS, Android, Windows Phone ve Ubuntu Touch) web ve masaüstü (Windows, Linux ve OS X) sürümleri bulunan uygulama ücretsiz ve reklamsız olarak kullanılabiliyor.

Telegram uygulaması bugün 500 milyon kullanıcıya ulaşmış durumda. Play Store ve AppStore'da mesajlaşma uygulamaları arasında birinci sırada.  

Yalnızca telefon numarası ile kayıt yapılabilen uygulamada metin mesajı, fotoğraf, video, ses, sticker ve büyüklük sınırlaması olmaksızın her türlü dosya paylaşımı yapılabiliyor. Ayrıca gönderilen toplam dosya adedine de bir sınırlama koymuyor. Uygulama aynı zamanda sesli ve görüntülü arama yapılmasına olanak sağlıyor. 

Telefon numarası ile aktifleştirildikten sonra uygulama telefondan kaldırılsa bile web ve masaüstü uygulaması üzerinden kullanılabiliyor. 

Uygulamanın beğenilen özellikleri arasında bilinmeyen numaraları engelleme, hatalı yazılan mesajları düzeltebilme ve kişiye özel son görülmeleri kapatma da var. 

Telegram Uygulamasında Gizlilik

Telegram kurulduğu günden beri hükümet de dahil olmak üzere hiçbir üçüncü taraf ile bilgi paylaşımında bulunmadı. Yine de mesajlarını güvene almak için gizli sohbet özelliği mevcut. Bu özellik sayesinde yazışmalar ve dosyalar Telegram sunucularında saklanmıyor. Böylece Telegram dahil hiç kimse mesajlar ve gönderilen kişiler hakkında bilgi sahibi olamıyor. Aynı zamanda telefon numarasını paylaşmak istemeyenler için numara gizleme özelliği de mevcut. 

2014 yılında, Telegram kendi gizliliğini test etmek amacıyla bir yarışma düzenledi. Yarışmada uygulamanın kurucuları arasındaki mesajlara erişebilen kişiye 300.000 $ ödül verilecekti fakat yarışmayı kimse kazanamadı ve Telegram böylece kendi güvenilirliğini kanıtlamış oldu. 

Signal Nedir? Özellikleri Nelerdir? 


2014 yılında Signal Vakfı tarafından kurulan uygulama İOS ve Android mobil işletim sistemlerinde, masaüstünde uygulama olarak kullanılabiliyor. Telefon numarası ile kayıt yapılan uygulama ücretsiz ve reklamsız. Signal, AppStore ve Play Store'da mesajlaşma uygulamaları arasında Telegramdan sonra ikinci sırada yer alıyor ve 10 milyon kullanıcıya sahip. 

Signal, iyi şifrelenmiş ve kolay sesli ve görüntülü arama yapan ilk İOS uygulaması olmuş. Daha sonra diğer işletim sistemleri için de geliştirmeler yapılmış. Yavaş internet bağlantılarında bile en hızlı şekilde mesajlaşmak için dizayn edilmiş. 

Signal de metin mesajlarına, dosya gönderimine, görsel ve video gönderimine, sesli ve görüntülü arama yapmaya izin veriyor. 

Uygulamanın bir diğer özelliği ise özgür ve açık kaynak kullanması. Yani kaynak kodun açık olarak paylaşılması. Bu, yazılımın kopyalanabilmesine, başka çalışmalarda kullanılabilmesine ve değiştirilebilmesine olanak sağlıyor. Böylece gönüllü yazılı  gruplarını geliştirmek teşvik ediliyor. 

Signal, istenirse varsayılan uygulama olarak ayarlanabiliyor ve böylece SMS/MMS mesajlaşmalarını da kontrol etme imkanı sağlıyor ve uygulamayı kullanmayan kişilerle de bu uygulama üzerinden iletişime geçilebiliyor. 

Zamanlayıcı kullanarak gönderilen mesajların belirlenen süre sonunda silinmesi sağlanabiliyor. 

Signal'in bilgisayarlarda kullanılabilmesi için masaüstü uygulaması da mevcut fakat buradan sesli ve görüntülü arama seçeneği yok. 

Signal Uygulamasında Gizlilik

Signal, WhatsApp'ın da kullandığı uçtan uca şifreleme yöntemini kullanıyor. Böylece mesajlar Signal Protokolü ile şifreleniyor. Gelişmiş gizli koruma teknolojisine sahip uygulamada gizlilik bir seçenek değil, zorunluluk. 

Bip nedir? Özellikleri Nelerdir? 


Turkcell tarafından geliştirilen ve tüm operatörlerin kullanımına sunulan BİP uygulaması da bir mesajlaşma ve sesli/görüntülü konuşma uygulaması. İOS ve Android mobil cihazlarda ve web üzerinden kullanılan uygulama da ücretsiz olarak kullanılabiliyor. BİP diğerleri kadar sık tercih edilen bir uygulama olmasa da 10 milyon kişi tarafından kullanılıyor. 

Uygulamanın bireysel ve grup mesajları, ses, video ve görsel gönderme hizmetleri yanında caps oluşturma, kaybolan mesajlar, oyun oynama ve para gönderme gibi özellikleri de buluyor. Ayrıca SMS gönderebildiği için uygulamaya sahip olmayan kişilerle de mesajlaşmak için olanak sağlıyor. 

BİP ile hava durumu, döviz kuru gibi haberler sorgulanabilir, kişiler kanallar oluşturulabilir. Bunların yanında yurtdışı görüşme ve mesajlaşmalar da ücretsiz. 

Turkcell, kendi kullanıcılarına uygulama içi internet kullanımında çeşitli imkanlar sağlıyor. Aynı zamanda tüm kullanıcılarına, konuştukça ya da mesajlaştıkça hediye internet gönderiyor. Fotoğraf ve videoların orjinal kalitesiyle gönderilmesini sağlıyor. 

BİP'in öne çıkan bir diğer özelliği ise acil durum butonu. Önceden belirlenen on kişiye yangın, deprem gibi afet durumlarında konum bildirimi ile durumunuzu içeren (güvendeyim ya da yardıma ihtiyacım var gibi) bir mesajı tek tuşla gönderme imkanı sağlıyor. Aynı zamanda acil durum telefonlarını (AFAD, 112 ACİL, 155 vb.) arayabiliyor. 

BİP Uygulamasında Gizlilik

Uygulama, hesaplardan elde ettiği kişisel verileri yalnızca hizmet sağlayıcıları, ortakları ve geliştiricileri dışında yalnızca gerekli durumlarda adli makamlar ile paylaşıyor. Bunun dışında hiçbir veriyi üçüncü kişilerle paylaşmama politikasına sahip. 

Viber Nedir? Özellikleri Nelerdir? 


2010 yılında Skype'a rakip olmak amacıyla ortaya çıkan Viber uygulaması, birçok işletim sisteminde kullanılabilme özelliğiyle öne çıkıyor. Mobilde Android, İOS, BlackBerry, Windows Phone, Symbian ve Bada'da; masaüstünde ise Windows, Mac OS ve Linux sistemlerinde kullanılabiliyor. 500 bin kullanıcıya sahip olan uygulama mesajlaşma uygulamaları arasında Play Store'da onuncu, AppStore'da on sekizinci sırada yer alıyor. 

Telefon numarası ile kayıt yapılabilen uygulama hem yurtiçi hem de yurtdışı arama ve mesajlaşmalarında ücretsiz olarak kullanılabiliyor. 

Viber ile metin mesajı, ses, fotoğraf, video ve dosya gönderimi yapılabiliyor. Sesli ve görüntülü arama imkanı da sunuyor. 

Viber'in öne çıkan özelliklerinden biri de sınırsız üye ile grup oluşturulabilmesi. Aynı zamanda Viber Out sayesinde sabit hatlara aramalar yapılabiliyor fakat uygulama bunun için düşük de olsa ücret talep ediyor. Bu özelliği ile uluslararası arama da yapılabiliyor. Aynı zamanda uygulamayı kullanmayan kişileri de internet kullanmadan arama imkanı sunuyor. Uygulamada bu aramalar için aylık ya da haftalık olarak satın alabileceğiniz konuşma dakikaları da hazırlanmış.

Viber Uygulamasında Gizlilik

Uygulama her bir mesajı ve aramayı farklı bir kodla şifreleme sistemine sahip. Böylece paylaşılan mesaj ya da aramalar yalnızca iki kişi arasında kalıyor. 

Şifreleme sistemi ise şöyle: Viber bir cihazdan diğer cihaza gönderilen her bir mesajı ve çağrıyı şifreli bir kod ile gönderiyor. Alıcının cihazında bulunan uygulamadaki şifre çözücü sayesinde gönderilen mesaj tekrar metne dönüştürülüyor. Şifre çözücü anahtar yalnızca kullanıcı cihazlarında bulunuyor. Böylece Viber dahil kimse bunlara erişim sağlayamıyor.

Kaynaklar

telegram.org

quora.com

www.androidauthority.com

signal.org

bip.com

webwise.ie

viber.com


BENZER YAZILAR

Palo Santo Ağacı

Güney Amerika'da yetişen bu ağaç, yüz yıllardan beri şamanlar tarafından kullanılıyor. En yaygın kullanım biçimi bir parçasının yakılarak tütsü gibi kullanılması.

Fikret Mualla ve Ara Güler

Eserleriyle ve hüzünlü yaşamıyla iz bırakan Fikret Mualla ile savaşın, medeniyetlerin, faciaların peşinde koşan Ara Güler’in hikayesi.


Paylaş