Bilişim dünyası için ilk şifreleme sistemi ve oluşturulan bu sistemin ilk hacklenme serüveni.

Şifreleme bilimi yani Kriptografi elektronik, bankacılık ve daha birçok farklı alanda karşımıza çıkmakta. Şifre kavramı için geçmiş tarihlere doğru gittiğimizde ise ilk olarak Romalılar tarafından kullanıldığı bilgisine ulaşıyoruz. Bu yazımızda da bilişim dünyası için ilk şifreleme sistemi ve oluşturulan yeni sistemin ilk hacklenme serüvenine eşlik etmiş olacaksınız.     

Bilişim Dünyasında Şifre ve Hack

Bilişim dünyasında şifre kavramı teknoloji ve mühendislik alanında dünyanın en başarılı üniversitelerinin başında gelen Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ndeki bilim insanlarının 1962 yılında geliştirdikleri bir sistem olarak karşımıza çıkıyor. Bu sistem 1960'lı yıllarda bilişim dünyası adına çok yeniydi fakat günümüzde bilgisayar ve internet teknolojisinin vazgeçilmez güvenlik tedbirlerinden biri olan şifre kavramının ana temelini oluşturuyordu.

O dönemlerde bilgisayarları paylaşmak zorunda olan ve kısıtlı kullanım sürelerine sahip MIT'li araştırmacılar CTSS adı verilen zaman paylaşımlı işletim sistemini kullanıyordu. Sistem, çağımızda kullandığımız e-posta, dosya paylaşımı vb bilgisayar uygulamalarına da öncülük etmiştir.

CTSS sistemi dünyanın farklı yerlerinden farklı kullanıcıların bir telefon ağı aracılığı ile sisteme girmelerine dayanan bir düzen ve bu düzenin suistimal edildiği durumlar da oluyordu. Oluşan bu suistimaller beraberinde bireysel şifre kavramını getirdi ve bu aşamadan sonra her çalışan, sisteme girebilmelerini sağlayan kişisel şifrelere sahip oldu. Ayrıca bu şifrelerle kendilerine ayrılan süre bittiğinde sisteme yeniden giriş yapamıyorlardı.

Cornell Üniversitesi'nde bilgisayar bilimi profesörü olan Fred Schneider'e göre farklı alternatifler de vardı. Örneğin; CTSS elemanları şifre kavramı yerine bilgi temelli kimlik denetleme sistemi de kullanabilirdi. "Fakat bilgisayarcılığın ilk günlerinde, şifreler diğer alternatiflere göre daha kolay depolanabilirdi" diyor Schneider. Bu ayrıntı da o dönemler için şifre kullanımını daha cazip kılıyordu.

Allan Scherr Kimdir?

Fakat o günlerde bu sistemi günümüzün tabiriyle hackleyecek bir isim çıktı kendisi MIT'de yüksek lisans eğitimi alan genç bilgisayar bilimci Allan Scherr'dan başkası değildi. 1940 yılında Maryland, Baltiomore'de doğan Scherr 1958 yılında Baltiomore Politeknik Enstitüsü'nden mezun oldu. MIT'de yüksek lisans eğitimi aldığı sırada tezi için bu sistemin performansını ölçmeliydi ve bunu gerçekleştirmek için yalnızca 10 saati vardı: "Bu sistemdeki farklı değişkenleri ölçebilmem için özel erişim iznim vardı. Yaklaşık otuz simülasyon hazırlamalıydım ama bana ayrılan süre çok azdı. Daha çok süre istedim ve reddettiler. Ben de bana ayrılan süreyi sıfıra indirmenin yolunu buldum." Scherr önce tüm şifrelerin toplandığı "Gizli Kullanıcı Şifreleri" isimli dosyayı buldu. Bu dosyayı bir şekilde yazdırmayı başaran Scherr, sistemde bulunan tüm kişisel şifrelerin bir kopyasını elde etmiş oldu.

Hacking Nedir? Tarihte Hack

Yıllar içinde şifre sistemi farklı kullanım alanları ile hayatlarımıza dahil oldu. Hava limanlarında yolcu bilgilerine erişim için kullanılmaya başlanıp, 70'li yıllarda banka müşterilerinin hesaplarına ulaşmasını sağlayan bir sisteme evrildi.

1980'li yıllara gelindiğinde ise şifre gerektiren paylaşımlı bilgisayar kullanımı yaygın bir hale geldi. Haliyle zaman içinde insanlar tarafından şifreleme sistemi ile alakalı en çok akla gelen sorulardan biri de kırılamaz bir şifremnin oluşturulmasının mümkün olup olmadığıydı. MIT'yi  bitirdikten sonra 30 yıla yakın IBM teknolojisi şirketinde çalışan Scherr kurumda birçok çalışmaya imza attı.

Scherr'ın çalıșmalarına IBM yazılım sistemi ve bu sistemin uygulanmasını geliștirmek, mini bilgisayarlarla iletișim ağını daha iyi seviyelere tașımak örnek verilebilir. Scherr, başkalarının onun şifresini kırmasını nasıl engelliyordu peki? Bu soruya yanıtı ise "Kafamı bir sürü şifre ile doldurmaktan hoşlanmıyorum." 

"Ezberlediğim uzun ve karmaşık tek bir şifre var, tüm şifrelerimi yöneten bir uygulamaya girmemi sağlıyor." şeklinde oldu.

Kaynak:https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-46679589 ,       https://on5yirmi5.com/bilim-teknoloji/arastirma/tarihteki-ilk-bilgisayar-sifresi/


BENZER YAZILAR

Aerojel Nedir?

Aerojel maddesinin ne olduğunu, fiziksel özelliklerini ve kullanım alanlarını işledik.

3D Yazıcılar

Sanal ortamdaki tasarımların katı bir formda basılmasını sağlayan 3D yazıcılar nedir, nasıl ortaya çıktı, kullanım alanları nelerdir?


Paylaş