Dünya genelinde en çok kullanılan mesajlaşma uygulamasının kullanıcı ve gizlilik sözleşmesinde yaptığı değişiklikler ve paylaştığı kullanıcı bilgileri.

WhatsApp gizlilik ilkesi ya da sözleşmesi, WhatsApp'ın hangi bilgileri topladığının ve bunun kullanıcıları nasıl etkilediğini açıklayan kurumsal bir bildiri. Yakın zamanda bu bilgileri güncelleyerek bazı verileri Facebook ile paylaşacağını bildirdi. Bu durumda WhatsApp'ı kullanmaya devam mı etmeliyiz? Yoksa hesaplarımızı silmeli miyiz? Gelin birlikte karar verelim.

WhatsApp Gizlilik Sözleşmesiyle Hangi Veriler Kullanılabiliyor? 

WhatsApp Gizlilik Sözleşmesi'nde uçtan uca şifreleme ile mesajlar koruma altına alınıyor. Kişisel yazışmalara ya da grup mesajlarına WhatsApp ve üçüncü taraflar dahil hiç kimse erişim sağlayamıyor. 

Bunun dışında üçüncü taraflarla paylaştığı bilgiler şunlar:

-Telefon numarası ve rehber

- Profil fotoğrafı ve durum bilgisi

- Konum

- Çerezler

- İşlem ve ödeme verileri (ödeme hesabı, işlem bilgileri, ödeme yapılan tutar vb.) 

- WhatsApp kullanım bilgileri (işlem ve etkileşim zamanı, sıklığı, süresi vb.) 

- Kayıt Bilgileri (mesajların, grupların, durumun ne kadar kullanıldığı, çevrimiçi olunan saatler vb.) 

- Cihaz bağlantı bilgileri (IP adresi, cihaz modeli, operatör bilgileri vb.) 

-Müşteri desteği sağlandığında kullanılan bilgiler

- Üçüncü taraflardan sağlanan bilgiler (başkasının rehberinden alınan numaranız vb.) 

Bu durumla ilgili WhatsApp'ın Kullanıcı ve Gizlilik Sözleşmesi içerisinde yer alan açıklama metni ise şu şekilde:

“Diğer Facebook Şirketleri ile paylaştığımız bilgiler arasında hesap kayıt bilgileriniz (örneğin, telefon numaranız), işlem verileri, hizmetle ilgili bilgiler, Hizmetlerimizi kullanırken (işletmeler dahil) diğer kişilerle etkileşim kurma şeklinizle ilgili bilgiler, mobil cihaz bilgileriniz ve IP adresiniz bulunmaktadır. Diğer Facebook Şirketleri ile paylaşılan bilgiler, Gizlilik İlkesinin “Topladığımız Bilgiler” bölümünde belirtilen veya size önceden bildirilerek ya da izniniz alınarak elde edilen başka bilgileri de kapsayabilir.”

WhatsApp Bu Verileri Kimlerle Paylaşıyor ve Nerede Kullanıyor? 

2014 yılında Facebook şirketi tarafından satın alınan WhatsApp, kullanıcılar tarafından sağladığı bilgileri gerekli durumlarda (yasal kanunlar çerçevesinde, mahkemelerde ve suç duyurularında kullanılmak üzere) devlet organları ile paylaşabiliyor. Bunun yanında kullanıcılarına daha iyi ve uygun hizmet sunabilmek için Facebook ile paylaşıyor fakat bu bilgilerin de WhatsApp talimat ve koşulları uyarınca, gizlilik ilkelerine uyarak işlenmesini sağlıyor. 

Facebook sağladığı bu bilgileri hizmetlerini, güvenliğini ve bütünlüğünü sağlamak, anket ve araştırma yapmak, geliştirmek ve pazarlama stratejilerini geliştirmek için kullanıyor. 

Bunun yanında WhatsApp, yeni sözleşme ile kullanıcılara pazarlamaya yönelik bildirim göndermek ve işletmeler tarafından iletişime geçmek (randevular, pazarlama bildirimleri, teslimat bildirimleri fatura bilgileri vb) için bu bilgilerin kullanılabileceğini vurguluyor. 

Kullanıcı ve Gizlilik Sözleşmesi Ne Zaman Kullanılmaya Başlanacak? 

Yeni sözleşme 8 Şubat 2020 tarihinde onaylanacak. 4 Ocak'tan itibaren kullanıcılara bu sözleşmeyi kabul edip etmediklerine dair bildirim gönderilmeye başlanmıştı. Kişiler sözleşmeyi kabul etmeleri dahilinde 8 Şubat'tan sonra uygulamayı kullanmaya devam edebilecekler. Avrupa Birliği ülkeleri hariç, sözleşmeyi kabul etmeyenler bu tarihten itibaren uygulamayı kullanamayacak.

Sonuç olarak 8 Şubat tarihine kadar uygulamada hala eski gizlilik ilkeleri kullanılacak. Bu tarihe kadar uygulama kullanılabilir. Fakat yukarıda bahsettiğimiz verilerinizin işlenmesini ve kullanılmasını istemiyorsanız, uygulamayı kullanmamayı tercih edilebilir ya da 8 Şubat tarihinden sonra uygulamadan ayrılabilirsiniz.

Sözleşmeyi daha ayrıntılı incelemek için WhatsApp'ın web sitesine göz atabilirsiniz.

WhatsApp'ın Rakip Uygulamaları

Whatsap, ücretsiz ve kolay kullanımı, sesli ve görüntülü konuşma kalitesi ile dünya çapında en çok kullanılan uygulamalardan biriydi. Teknolojinin gelişmesi ve talep yoğunluğuyla benzer özelliklere sahip bir çok alternatif uygulama geliştirildi. Şu an en çok kullanılan ve bizce WhatsApp'ın sunduğu özelliklere benzer özellikler sunan uygulamalar; Telegram, Bip, Signal ve Viber.

Telegram, AppStore ve Play Store'da ilk sırada olan uygulama ve gösterilen ilgi de gün geçtikçe artıyor. Telegram'ı, görüntülü ve sesli arama yapabilen ilk İOS uygulaması olan Signal takip ediyor. Türk yazılımcılar tarafından geliştirilen BİP uygulaması da bugünlerde oldukça fazla ilgi görüyor. Uygulama mağazalarında en en ön sıralarda görünmeyen Viber uygulaması ise birçok işletim sisteminde kullanılabilme özelliği ile neredeyse Telegram kadar kullanıcıya sahip.

Hangi uygulamanın daha iyi olduğuna karar vermek ve gizlilik ilkelerini karşılaştırmak istiyorsanız, bu uygulamaları incelediğimiz yazımızı inceleyebilirsiniz.

Kaynaklar:

www.bbc.com

www.whatsapp.com

gadgets.ndtv.com

indianexpress.com


BENZER YAZILAR

Cins Kedilerin Sessiz Çığlığı

Cins olarak bilinen kedilerin tatlılıklarının altında büyük acılar var.

Haftanın Gelişmeleri 15-21 Kasım 2021

Instagram'dan yeni özellikler, Getir'in ABD'de faaliyete başlaması, Elon Musk'ın sattığı Tesla hissesi, Apple'ın çok tartışılan yeni özelliği, açık arttırma ile satılan Apple'ın ilk bilgisayarı haberleri ile ilgili haftalık bülten.


Paylaş