1) George Orwell, Hayvan Çiftliği
1944 yılında George Orwell'in yazdığı Hayvan Çiftliği, Faber & Faber Yayınevi'nin başında bulunan T.S. Eliot’a gönderildi. Eliot özenle yazdığı bir mektupla kitabı neden reddettiğini açıklamış ve “inancımız yok… şu anda siyasi durumu eleştirmek doğru değildir.” gibi açıklamalar yapmıştı. Başka kaynaklara göre ise kitabı T.S. Eliot değil de karısının değerlendirdiği ve George Orwell’a bir not yazdığı söylenir. Bu notta şöyle yazar: “Benim bu yapıtla ilgili genel tatminsizliğimin temeli, en yalın haliyle, yapıtın olumsuz havası. Yazarın istediklerine, karşı çıktığı şeylerin bazılarına sempati duyuyorum ama kitaba hâkim olan ve genelinde Troçkist diyebileceğim bakış ikna edici değil.”
2) William Golding, Sineklerin Tanrısı
Nobel Edebiyat Ödüllü İngiliz romancı ve şair William Golding, 1953 yılında yazdığı distopik romanı Sineklerin Tanrısı yayınevleri tarafından tam 20 kez reddedildi. 1954’te basılan roman birçok kez beyaz perdeye uyarlandı ve okullarda okutulması tavsiye edilen kitaplar arasında yerini aldı.
3) Herman Melville, Moby Dick
1851 yılında Harper & Brothers tarafından basılan Moby Dick, yayınlandığı dönemde ilgi görmemiş ve sadece 3000 adet satıldı. Daha önceden başvurduğu yayınevleri eserin gereksiz uzun olduğunu söylemiş ve balinalar yerine “şehvetli bakireler” kullanıp kullanamayacağını sordu. Tüm bunlara rağmen roman günümüzde Amerikan Edebiyatı'nın en büyük klasiklerinden biri olarak görülüyor. Kitabın giriş cümlesi olan “Bana Ishmael deyin.” cümlesi ile hala çok ünlüdür.
4) Margaret Mitchell, Rüzgar Gibi Geçti
Amerikan İç Savaş'ı döneminde geçen roman; aşk, gurur ve hayat şartlarından bahseden romantik bir eser. Bu eser 1937 yılında Margaret Mitchell’e Pulitzer Ödülü kazandırdı. 1939 yılında kitaptan uyarlanan film ise 14 dalda Oscar’a aday gösterildi ve 9 Oscar aldı. Tüm bu başarılara rağmen eser “Kimse iç savaşı anlatan bir romanı okumaz.” denilerek tam 38 kez reddedilmişti.
5) J.K. Rowling, Harry Potter
Filmleri ve kitaplarıyla büyük ses getiren Harry Potter serisinin ilk kitabı olan Felsefe Taşı’nın basılması, J.K. Rowling için sancılı bir dönem olmuştu. Kitap 10’dan fazla yayınevi tarafından reddedildi hatta Rowling’e yayınevlerinden biri “yazarlığı meslek olarak yapmaması” gerektiğini tavsiye etmişti. Daha sonra küçük bir yayınevinin kitabı basmasıyla kitap bir anda popüler oldu ve onlarca dile çevrildi. 2001 yılında Felsefe Taşı ile beyaz perdeye uyarlandı ve toplam 8 filmi çekildi.
Kaynaklar:
https://www.dw.com/tr/g%C3%BCndem/s-10201
BENZER YAZILAR
Victoria Dönemi Edebiyatı
Victoria Dönemi Tarihi ve Dönemin Edebiyatı
Şiir Kokan Bir Gelenek: İkinci Yeni Şiiri ve Ölmeme Günü
Bu yazımızda İkinci Yeni edebiyatçılarının başlattığı bir gelenek olan “Ölmeme Günü” hikayesini ve İkinci Yeni şairlerinin sanata bakışları, İkinci Yeni oluşum aşamaları ile İkinci Yeni şairlerini ele alacağız.