GauGAN nedir, nasıl çalışır? Ortaya çıkardığı resimler nelerdir?

Resim yapmak, özellikle de gerçeğe yakın resim yapmak birçok insan için zor olabilir. Ancak geliştirilen özel bir yapay zeka yazılımı sayesinde, güzel ve gerçeğe yakın resimler yapmak artık daha kolay hale geldi.

GauGAN Nedir?

Nvidia şirketi tarafından geliştirilen Microsoft Paint benzeri bir uygulama olan GauGAN, yapay zeka teknolojisi ile çalışan ve çizilen taslak resimleri fotoğraf gerçekliğinde resimlere dönüştüren bir program.

GauGAN, Nvidia firması tarafından 2019 yılında tanıtıldı. Nvidia 1993 yılında Jensen Huang, Chris Malachowsky ve Curtis Priem tarafından kurulan, merkezi Amerika'da bulunan bir teknoloji firması. GTC adlı geleneksel olarak düzenledikleri etkinliklerinde bu yeni programı tanıtan firma, özellikle son yıllarda sanal gerçeklik, yapay zeka ve otonom araçlar alanında dikkat çeken çalışmalar yürütüyor.

GauGAN olarak adlandırılmış olan bu ürünlerinin ismi, aslında iki kısımdan oluşuyor. İlk kısımda Fransız Post-Empresyonist Ressam Paul Gauguin’den esinlenilmiş. Kelimenin diğer kısmına ise GAN yani “Generative Adversarial Networks” kısaltması eklenmiş ve ürünün ismi “GauGAN” olarak belirlenmiş. 

21 Facts About Paul Gauguin | Impressionist & Modern Art | Sotheby's

Paul Gauguin, Paletli Otoportre, Tuval üzerine yağlı boya, 92 x 73 cm, Özel koleksiyon

GauGAN taslak olarak basitçe çizilmiş resimleri, fotoğraf görüntüsü olarak kısa sürede gerçekliğe dönüştürebiliyor.

Ürün içerisinde ise üç temel araç bulunuyor. Bu araçlar boya kovası, kalem ve kurşun kalem. Bu yönüyle birçok kişinin bildiği ve daha önce kullandığı Microsoft Paint uygulamasına da benziyor.

Programın alt kısımda yer alan kutularda ise ne çizmek istiyorsanız o yer alıyor. Örneğin; çiçek seçimi yaptığınız zaman program uygun yere çiçeği kendi yerleştiriliyor. Tüm bunları ise yapay zeka teknolojisi sayesinde yapıyor. Ancak programın özellikle objeleri öğrenmesi ve algılaması aslında çok da kolay olmamış. Program, yapılan çizimleri doğru bir şekilde algılaması ve öğrenmesi adına, neredeyse 1 milyon örnek çizimle eğitilmiş. 

GauGAN Nasıl Çalışır?

GauGAN basit çizimlerle seçilen resmi, yapay zeka teknolojisi ile aslında kendisi çiziyor. Programın ana çalışma mantığı yapay zekanın bir kolu olan derin öğrenme yöntemine dayanıyor. Derin öğrenme, verilen bir veri kümesi ile ortaya çıkacak sonuçları ön görecek yapay zeka teknolojisinin gelişimine katkı sağlıyor. Yukarıda bahsettiğimiz 1 milyon çizim ile eğitilen GauGAN' da işte bu yöntem ile eğitilmiş.

GauGAN aynı zamanda GAN adı verilen, “Üretken Ters Ağ Yönetimi” içeriyor. GauGAN’da yer alan GAN'ların asıl amacı fotoğrafa yakın gerçeklikte görüntüler elde edebilmek ve veri toplamak. 

Bir Google araştırmacısı olan Ian Goodfellow tarafından 2014 yılında geliştirilmiş GAN şeklindeki bağlantı tipi, karşılıklı zıt bir biçimde çalışan iki bağlantıdan oluşuyor. Bu bağlantı tiplerinden generator, gerçeğe benzer resimler ortaya çıkarıyor, discriminator ise gerçekliğini kontrol ediyor. Bu teknoloji de ortaya çıkmasıyla beraber özellikle makine öğrenmesi alanında büyük ses getirmiş. GAN sayesinde resimler algılanıp gerçekle farkı olmayan yeni resimler oluşturulabiliyor bu da GauGAN için de önemli bir durum.

GauGAN ile Çizilmiş Resimler

GauGAN’ın en dikkat çekici özelliklerinden biri de çizilen objelerin yansıması, konumu, hareketi gibi bilgileri algılayabilir olması. Uygulama aynı zamanda sahip olduğu stil aktarma algoritması sayesinde de kullanıcıların resimlere filtre eklemelerini sağlıyor. Aşağıda GauGAN’ ın ortaya çıkardığı gerçekçi ve fotoğrafı andıran resimler de bu özelliklerin birer kanıtı.

Thomas Bignon

İnsanların makinelerle olan ilişkisi geliştikçe, sanat alanının da bu ilişkiden olumlu yönde etkileneceği düşünülüyor. Bu ilişkiye örnek olabilecek olan GauGAN ise hala gelişme aşamasında. Aynı zamanda üretici firma Nvdia, programın kötü amaçlı, sahte görsel üretiminin de önüne geçmeyi hedefliyor. Yine de bu program sayesinde yapay zekanın ortaya çıkarabileceği yaratıcı sanat ürünleri ve başarılı görseller de günden güne dikkatleri üzerine çekiyor.

Kaynaklar:

https://www.nvidia.com/en-us/research/ai-playground/

https://blogs.nvidia.com/blog/2019/03/18/gaugan-photorealistic-landscapes-nvidia-research/

https://blog.paperspace.com/nvidia-gaugan-introduction/

https://venturebeat.com/2019/07/30/nvidias-gaugan-has-been-used-to-create-500000-images/

https://www.techspot.com/news/79262-nvidia-research-harnesses-generative-adversarial-networks-create-highly.html

https://webrazzi.com/2019/03/19/nvidiadan-cizimleri-saniyeler-icinde-gercek-manzalara-ceviren-yapay-zeka-yazilimi-gaugan/

https://www.dirilispostasi.com/teknoloji-ve-bilim/gaugan-nedir-gaugan-hakkinda-merak-edilenler-5d5e8a24c0d1c5348c617faa/101509

https://www.derinogrenme.com/2015/07/21/derin-ogrenme-deep-learning-nedir/


 


BENZER YAZILAR

Ağaçlara işlenen nakışlar

Sanatçı ve nakışçı Diana Yevtukh yürüyüş yaparken gözüne çarpan ağaçların "yaralarını" kapatmak için yaptığı sanatsal çalışmalar.

Bennu Asteroidi Nedir, Neden Önemli?

NASA neden binlerce astreoid arasından Dünya’dan 320 milyon km uzaktaki Bennu isimli bu taşa bir uzay aracı gönderdi?


Paylaş