Ünlü bilim insanları kaç saat uyuyorlardı, nefret ettikleri yemek neydi, nelerden korkarlardı?

Günde sadece iki saat uyumak, incilerden nefret etmek ve tamamıyla pembe duvarlara sahip bir ev. Saydıklarımız kulağınıza bir hayli garip geliyor değil mi? Bu garip alışkanlıklar bilim ve insanlık tarihine yön veren dehalara ait. Bu yazımızda  ünlü bilim insanlarının tuhaf alışkanlıkları paylaşacağız.

Leonardo Da Vinci

Mucit, ressam, bilim insanı gibi birçok sıfata sahip Da Vinci polifazik uyku düzenini benimsemişti. Her dört saatte bir 15-20 dakika şekerleme yapmaya dayanan bu düzen ile günde yaklaşık yirmi iki saat verimli çalışıyordu. Birden fazla icada imza atıp birçok dalda başarısını kanıtlamasına şaşmamak gerek.

Alexander Graham Bell

Uzakları yakın yapan isim, telefonun mucidi ünlü bilim insanı Graham Bell günde 2-3 saat uyuyanlardandı. “Beynim çok kalabalık. Aklıma bir düşünce gelirse kafamda kaybolur diye korkuyorum” sözleri kendini bilime ve yeni fikirlere adadığının bir kanıtıydı aslında.

Nikola Tesla 

Bilim tarihinin en önemli isimlerinden Tesla da değişik bir uyku düzenine sahipti. Çok az uyuyan Tesla’nın çalışma saati gece 03.00’da başlayıp saat 23.00’a kadar sürebiliyordu. Bu yoğun tempo 25 yaşında onda zihinsel bir bozulmaya sebep oldu fakat ilerleyen dönemlerde iyileşen bilim insanı ölümüne kadar ki süreçte yine yoğun çalışmaya devam etti. Elbet ki onu ilginç kılan sadece uyku rutini değildi, kendisi incilerden nefret eder ve mikrofonlara karşı adeta bir fobi duyardı ayrıca güvercinlere karşı aşırı bir sevgi beslerdi ve üç rakamına da farklı bir takıntısı vardı.

Albert Einstein

1921’de Nobel Fizik Ödülü’ne layık görülmüş dünyanın en önemli dâhilerinden biri. Einstein'ın uyku düzeni diğer bilim insanlarından biraz farklı. Einstein günde 10 saat uyuyordu.  Bunun yanında kendisi çorap giymeyi tercih etmeyen biriymiş. Hatta eşi Elsa’ya yolladığı bir mektupta “Çocukken ayak başparmaklarımın çoraplarımı deldiğini fark etmiş ve çorap giymekten vazgeçmiştim” cümlesiyle çorapları neden sevmediğini açıklıyor. 

Yoshiro Nakamatsu

4000’ den fazla patentli icadın mucidi bilim insanı Nakamatsu, kişilerin kendilerine dikkat ettikleri takdirde 140 yaşına kadar yaşayabileceğini savunuyor, bu yüzden de yediği her öğünü fotografik ve kimyasal olarak analiz ediyor. Uzun yıllardır bu alışkanlığına devam eden mucit şu an 91 yaşında.

Pisagor 

Pisagor bir vejetaryendi ve ayrıca asla fasulye tüketmiyordu. Hatta bazı kaynaklarda öğrencilerinin de tüketmesini yasakladığı geçiyor. Bazı rivayetler ünlü matematikçinin ölümünde bile bu akıl almaz fasulye nefretini işaret ediyor. Rivayete göre bir gün düşmanları tarafından sarılan evinden kaçarken yolunun fasulye tarlasına çıkması ve haliyle bu istikameti seçmeyip olduğu yerde kaldığı için düşmanlarınca öldürüldüğü onun ve ölümü hakkındaki söylentilerden biri haline gelmiştir. 

Oliver Heaviside

Matematikçi ve elektrik mühendisi bilim insanı oyuncak Barbie evlerini andıracak  şekilde evinin bütün duvarlarını pembeye boyatmıştı ve arkadaşlarının sözlerine göre boş zamanlarında bu duvara bakarak süt içiyordu.

Kaynak: https://www.toppr.com/bytes/https://www.bbc.com/turkce

 


BENZER YAZILAR

İKSV'nin Kültür Hattı Eğitim Programları

İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları’nın yürüttüğü, UNESCO destekli “Kültür Hattı” projesi çevrimiçi eğitim programlarıyla başladı.

İrlanda Patates Kıtlığı

Aziz Patrick ve üç yapraklı yoncayla özdeşleştirdiğimiz İrlandalıların kaderini değiştiren İrlanda Patates Kıtlığı


Paylaş