Taşyaran Vadisi Nerede, Genel Bilgiler
Uşak-İzmir karayolu üzerinde Yenişehir Köyü’nün yakınlarında yer alan; büyük bir fay kırığı sonrasında suyun ve rüzgârın kayalarda bir nakış gibi oluşturduğu vadi, ülkemizin muhteşem doğal güzelliklerinden biri.
Gediz Nehri, Taşyaran Vadisi’nin dahil olduğu Gediz havzasının bu kesiminde ilginç oluşumlar yapmış. Su, vadideki kayaları yararak, çok özel bir kanyonu oluşturmuş.
Binlerce yıldır aşınarak şekillenen girintili çıkıntılı dantelimsi görüntü, ressamlara ilham verecek güzellikte. Taşyaran Vadisi’ndeki kayalıklara jeoloji biliminde gnays deniyor.
Bu kayaçlar yıllarca tektonik hareketler ile aşınarak yüzeye çıkmayı başarmış ve kayalara dönüşmüşler.
Taşyaran Vadisi’ne Nasıl Gidebiliriz?
Taşyaran Vadisi Uşak- İzmir karayolu arasında. Uşak- İzmir karayolu 45. kilometresinde, karayolunun 500 metre kadar güneyinde, Gediz Nehri üzerinde bulunan tarihi köprüden sonra ulaşabilirsiniz. Diğer bir yol ise Uşak-İzmir karayolundaki Kula yakınlarındaki Hamam Çayı’nın aşağı kısmındadır.
Taşyaran Vadisinde Neler Yapabiliriz?
Doğa ve fotoğraf tutkunlarının uğrak merkezi olan, Türkiye’de yaşayan yerlilerin ve turistlerin ilgilisini çeken Taşyaran Vadisi’nde birçok aktivite alanı bulunuyor. Gün doğumunda ve batımında harika fotoğraflar ve manzaralar sizleri bekliyor.
Taşyaran Vadisi Tabiat Parkı
Taşyaran Vadisi Tabiat Parkı’nda seyir terası, piknik alanları, gözlem kulesi ve büfeler, tuvalet ve su bulunuyor. Taşyaran Vadisi’ne giriş ücretsiz. Girişte bir güvenlik ve otoparka sahip.
Otopark kısmının yanında bir çocuk oyun alanı da mevcut. Siz oyun alanına yakın yerde manzarayı seyrederken çocuklarınız oyunun keyfini sürebilir. Giriş kısmından sonra doğal yapıya uygun inşa edilmiş dik ve taş merdivenleri kullanarak tüm noktalara giriş sağlayabilirsiniz.
Tüm güzelliklere ulaşmanın zorluğu olduğu gibi, manzaranın asıl tadına varmak için de dik ve taş merdivenlerin çok sayıda ve yorucu olduğu da bir gerçek.
Taşyaran Vadisi Seyir Tepesi
Taşyaran Vadisi’nin eşsiz manzarasını izlemek için balkonlar mevcut. Ayrıca balkona kurulan banklar ve çardaklar birçok kişinin uzun süre oturarak izleyebilmesine olanak tanıyor. Burada çayınızı ve yiyeceğinizi alıp kahvaltı veya piknik yapabilirsiniz. Seyir Tepesi’ne gün doğumunda veya batımında giderseniz, panoramik fotoğraflarınızın nasıl muhteşem olduğunu göreceksiniz.
Taşyaran Vadisi Yemek
Taşyaran Vadisi’nde yazın büfe tarzı küçük bir işletme bulunuyor. Çay, kahve ve atıştırmalıklar alabileceğiniz bir mekân. Fakat kış mevsiminde bu işletme kapalı. Birçok yerde piknik masaları ve kamelyalar yerleştirilmiş, böylece yanınızda getirdiğiniz yemekleri yiyebilirsiniz. Ayrıca belediye ateş yakma ve mangal yapma iznini de tüm ziyaretçilerine sağlıyor.
Taşyaran Vadisi Kamp
Taşyaran Vadisi’nde kamp yapmak mümkün. Birçok kamp tutkunu vadide sık sık ve uzun süreli kamp yapıyor. Kamp yaparken gece ateş yakmak serbest, ateş başında çayınızı yudumlarken dolunayı izlemek sanırım eşsiz bir gece geçirmenizi sağlayacaktır.
Taşyaran’da Kış Mevsimi
Kış mevsiminde vadi güneş alamıyor ve akarsu buz tutuyor. İmren Deresi’nin donduğu günlerde apayrı bir güzelliğe bürünen vadi 2 bin 500 metrelik yürüyüş güzergahını ziyaretçilerine sunuyor.
Yer yer de 30-40 santimetreyi bulan saydam buz kütlesinin altında adeta bir akvaryum görüntüsünü aratmayan yüzen balıkların seyrine doyamayacaksınız. Kış mevsimindeki özelliklerine değinmiş olsak da Taşyaran Vadisi’ni her mevsim ayrı bir güzellikle görmek mümkün fakat yazın suların çekilmiş olduğu bir gerçek.
Sonbaharda da tüm önlemleri almak adına suların fazla olmasından kaynaklı akarsu etrafında parmaklıklar mevcut. En verimli ve en hoş geçirebileceğiniz vakitler ilkbaharda mümkün olabilir.
Doğal güzelliği ile büyüleyen Taşyaran Vadisi ülkemizde birçok kişinin ziyaret ettiği ve fotoğrafçıların gözde merkezi olma yolunda ilerlediği eşsiz bir mekân. Tüm hazırlıklarınızla yola çıkıp eğer yolunuz Uşak’a düşerse sizin için harika bir deneyim olacağına inanıyoruz.
Kaynakça
BENZER YAZILAR
Türkiye’nin İlk ‘‘Akademisyen Pastacısı’’ Harry Lenas ve Tarihi Baylan Pastanesi
İstanbul’un yaşayan ‘‘en eski’’ pastanesi olarak bilinen Baylan Pastanesi ve Harry Lenas’ın Türk gastronomisine kattığı yenilikler.
Ev Yapımı Soğuk Kahve Tarifleri: 13 Farklı ve Kolay Tarif
Buz üzerine sıcak su dökmekten başka bir buzlu kahve deneyimi için farklı ve pratik ev yapımı soğuk kahve çeşitlerini listeledik.